Bezig zijn met tekst

Bezig zijn met tekst

Bezig zijn met tekst (2.2.3)

Categorie/kernconcept: 2.2 Software

Omschrijving van de categorie

Voorbeelden

2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma’s en presentatiesoftware

  • Gebruiken van de redigeerfuncties in de tekstverwerker om feedback te geven aan leerlingen
  • Gebruiken van automatisch gegenereerde inhoudsopgave, index en bibliografie in documenten
  • Maken van een werkblad in Excel waarin bijvoorbeeld eindcijfers berekend worden door een juiste toepassing van functies en formules
  • Invoegen van video, afbeeldingen en audio in een digitale presentatie

 

OPMERKING: in de Kennisbasis ICT staat het maken van een website/webpublicatie m.b.v. een standaardtool niet genoemd als voorbeeld. Het is echter wel een manier om m.b.v. standaardtoepassingen om te gaan met tekst en daarom wel onderdeel van dit arrangement. 

Algemeen

Werken met tekst komt uiteraard zeer vaak voor en kan op allerlei verschillende manieren. Zowel Google als Microsoft bieden uitgebreide mogelijkheden aan.

Tekstverwerken met Microsoft Word

Op het Hooghuis gebruiken we Microsoft Office365. Als onderdeel van Office 365 is Microsoft Word bedoeld voor het verwerken van teksten.

Praktisch iedereen zal al met Word werken. Dat geldt voor jezelf en ook voor de leerlingen wanneer ze op school komen. Het is ook zeker niet nodig dat je alle mogelijkheden van Word kent: er zijn er heel veel die je wellicht nooit nodig zult hebben. Aan de andere kant zijn er een aantal functies die jij (en/of je leerlingen) misschien niet kent maar die wel heel algemeen toepasbaar zijn. Het gaat hier om mogelijkheden als het voorzien van een werkstuk van een titelblad, automatische inhoudsopgave en paginanummering, het combineren van tabellen in Excel met Word, het opslaan van een Worddocument als pdf, het (online) samenwerken of het online zoeken van afbeeldingen geschikt voor hergebruik.

Website maken

Weblog opzetten

Twitter

 

 

Werkstuk of verslag in Word

Op het Hooghuis gebruiken we Microsoft Office365. Als onderdeel van Office 365 is Microsoft Word bedoeld voor het verwerken van teksten.

Praktisch iedereen zal al met Word werken. Dat geldt voor jezelf en ook voor de leerlingen wanneer ze op school komen. Bij '0' beginnen zal dus ook niet nodig zijn. Het is ook zeker niet nodig dat je alle mogelijkheden van Word kent: er zijn er heel veel die je wellicht nooit zult gebruiken. Aan de andere kant zijn er een aantal functies die jij (en/of je leerlingen) misschien niet kent maar die wel van belang zijn. Het gaat hier om mogelijkheden als het voorzien van een werkstuk van een titelblad, automatische inhoudsopgave en paginanummering, het combineren van tabellen in Excel met Word, het opslaan van een Worddocument als pdf, het (online) samenwerken of het online zoeken van afbeeldingen geschikt voor hergebruik.

Functies in Word 2016 die je helpen bij het maken van een (profiel)werkstuk of verslag.

 

Open bestand Werkstuk in Word (docenten)

Open bestand Oefenopdracht Word

Open bestand Tekst bij oefenopdracht Word (Robin Hood)

Vaardigheidskaarten

Open bestand Word voor je werkstuk (docent)

Open bestand Word voor je werkstuk (leerling)

Een website maken

Lesideeën

  • opzetten 'webwinkel'. Wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken? Het maken van een website kan deel uitmaken van een dergelijk project
  • informatieve website over een bepaald onderwerp. 'Zomaar' of bijvoorbeeld door de bovenbouw voor de onderbouw.
  • website in een andere taal. Je kunt hier een vakoverstijgend project van maken waarbij bijvoorbeeld de inhoud wordt beoordeeld door 'biologie' en het taalgebruik door 'Engels'.

Tools

Er zijn talloze manieren om een website op te zetten. Je kunt hem helemaal zelf bouwen, maar je kunt ook gebruik maken van gratis tools.

Gaat het om een informatieve website dan kan je ook denken aan Wikiwijs Maken. De leerling heeft dan weinig keus in templates/layout maar het is gratis, je kunt besloten of publiek delen en er zal weinig tijd nodig zijn voor het opzetten van de website zelf: de meeste aandacht kan uitgaan naar de inhoud.

 

Eigen website bouwen
met standaardtool

Quickstart Wikiwijs Maken

 

Reisgids Digitaal Leermateriaal
Bij opdracht 'webwinkel'; een ondernemingsplan maken

 

Een blog opzetten

Bloggen vraagt een andere schrijfstijl dan een werkstuk. Het is een 21e eeuws medium dat veel gebruikt wordt en waarvan het van belang is dat leerlingen (en docenten) het leren kennen.

Lesideeën

Er zijn veel verschillende manieren om een weblog te gebruiken in de klas.

Waarom bloggen?

Bron: Frans Droog

9 redenen om te bloggen in de klas

Bron: Frans Droog

10 redenen om te bloggen als docent

Bron: Frans Droog

Voorbeelden

Bron: Kitty Kilian

Gratis downloads: blogtips

 

 

Twitter gebruiken

Lesidee: twitteren uit naam van je hoofdpersoon

Bij Nederlands literatuur in 4 havo lezen alle leerlingen een boek. Iedere 15 pagina's versturen zij een tweet namens hun hoofdpersoon over wat die hoofdpersoon heeft meegemaakt of bezighoudt.

Leerlingen kiezen een boek dat ze willen lezen. Vervolgens twitteren zij over wat ze meemaken alsof zij zelf de hoofdpersoon zijn. Marloes en Jos hebben (anders dan in het voorbeeldproject) bewust de leerlingen een apart twitteraccount aan laten maken waarbij hun echte naam
nergens naar voren kwam. In het filmpje kun je horen hoe het project werkt.


Handleiding

Twitterproject in de klas

Herman van Schie
Handleiding Twitter

Bron: Paulus Veltman
Handleiding Twitter

 

 

Tooltjes 'werken met tekst'

Er zijn heel veel tooltjes beschikbaar waarmee je 'iets' met tekst kunt doen: van het maken van een stripverhaal tot het 'faken' van een krantenartikel.

Herman van Schie heeft een hele verzameling gemaakt. Klik op de knop hieronder en scroll naar het onderdeel 'werken met tekst'.

Herman van Schie
Scroll naar: 'werken met tekst'

  • Het arrangement Bezig zijn met tekst is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-05-05 23:15:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Past bij punt 2.2.3 van de Kennisbasis ICT 2013: De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma’s en presentatiesoftware
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    04. Digitale vaardigheden docenten. (z.d.).

    ICT in het onderwijs - lesideeën

    https://maken.wikiwijs.nl/75171/ICT_in_het_onderwijs___lesidee_n

    College Algemeen, Udens. (z.d.).

    Digitale vaardigheden docenten Udens College - 2016

    https://maken.wikiwijs.nl/71369/Digitale_vaardigheden_docenten_Udens_College___2016