Bingo voor 2 spelling Taal op Maat alle groepen

Bingo voor 2 spelling Taal op Maat alle groepen

uitleg

Waarom deze spellen?

Mijn directe inzet was het verduidelijken van de betekenis van de woorden die gevraagd worden door de spellingsmethode; woorden correct leren schrijven terwijl je niet weet wat ze betekenen heeft niet zo veel zin. Met deze spellen leren ze de woordbetekenis, krijgen ze een beter woordbeeld en is er meteen een speels element bij in de les.

Spelregels

Een Bingo-voor-2 spel wordt gespeeld door 2 spelers. Zij kiezen elk een van de twee startposities en het raster met de 9 plaatjes dat daar naast staat is dus van hen. Ze gooien om beurten met de dobbelsteen en lopen het aantal gegooide stappen. Ze lezen het woord en kijken of het bijbehorende plaatje zich in hun raster bevindt. Als dat zo is, mogen ze daar een fiche op leggen. Wie het eerst bingo heeft (dus drie horizontaal, verticaal of diagonaal) heeft gewonnen en de spelers kunnen voor een revanche gaan of een andere activiteit gaan doen. Ook kan afgesproken worden dat het spel voortduurt tot een van beide spelers het hele raster vol  heeft.

Tip

Het is wel raadzaam om voor het begin van het spel even de plaatjes en de woorden door te nemen en eventuele onbekende woorden even uit te leggen. Aangezien ik juist voor de onbekendere woorden heb gekozen, zal dat nog wel eens aan de orde zijn, vooral voor kinderen met een kleinere woordenschat. Ook lijken woorden/betekenissen soms op elkaar en ook in dat geval is het handig als eerst besproken is wat bij elkaar hoort...

Werkwoordspelling

Bij de werkwoordspelling geef ik alleen de hele werkwoorden, behalve in het hele begin van de werkwoordspelling (stam en stam+t). Anders werd het te onoverzichtelijk en op deze manier leren de leerlingen wel de betekenis van de werkwoorden. Je zou de vorm(en) die op dat moment geoefend worden kunnen laten verwoorden steeds als een kind op een nieuw woord landt.

Tenslotte

Ik heb deze spellen gemaakt bij de methode Taal op Maat. Ik heb bij elk spel geschreven welk spellingsprobleem centraal staat en daarmee zouden de spellen ook bij andere methoden inzetbaar moeten zijn. Alleen moet dan de volgorde wellicht veranderd worden.

Veel plezier ermee,

Leneke Bustraan.
 

Voorbeeld van een Bingo-voor-2 spel
Voorbeeld van een Bingo-voor-2 spel

Colofon

Het arrangement Bingo voor 2 spelling Taal op Maat alle groepen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Leneke Bustraan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-01-23 10:01:40
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Ik heb bij alle blokken van TOM groep Bingo-voor-2 spellen gemaakt om de woordenschat te vergroten en het woordbeeld op een speelse manier vertrouwder te maken.
Leerniveau
PO groep 4; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5;
Leerinhoud en doelen
Nederlandse Taal; Mondelinge taalvaardigheid; Technisch schrijven;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 8 minuten
Trefwoorden
bingo voor 2 spellen, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, spelling, taal op maat, woordenschat
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open