Coachtraject eerstejaars studenten

Coachtraject eerstejaars studenten

Welkom

Beste student,

Dit is de site die hoort bij het coachtraject dat je gaat volgen. Je zult deze site de komende periode regelmatig nodig hebben.

Op deze site vind je verschillende opdrachten, testjes en links welke jou helpen gedurende jouw coachtraject. In overleg met je coach (mentor) kies je, tijdens je coachingsgesprekken, de opdrachten uit die je gaat doen. Iedere student is verplicht om in ieder geval het logboek in te vullen en opdracht 1 te maken. Vandaag kun daar kun je vast mee beginnen.

Ik hoop dat je een goed en leerzaam coachtraject tegemoet gaat.

Succes met het traject!

 

ps: wil je weten hoe coaching werkt? Bekijk dan onderstaand filmpje over coaching.

How coaching works

Wat moet ik weten alvorens ik begin?

Als je aan een nieuwe opleiding begint, dan heb je te maken met allerlei veranderingen. Januari is een maand waarbij het goed is om even stil te staan bij die veranderingen en met name de uitdagingen die er voor jou klaarstaan in 2016.  Wat zou jij bijvoorbeeld graag willen bereiken in 2016? Wellicht heb je over de laatste vraag al nagedacht. Maar stel nou eens dat je het ‘groter’ maakt, het bereiken van levensdoelen. Wat zou jij nou graag met jouw leven willen bereiken

Of als je toch liever wat ‘kleiner’ denkt, richt je eens op jouw dromen. Welke dromen wil je heel graag uit laten komen? Stel eens een bucketlist op met alle grote en/of kleine doelen die jij ooit nog wil verwezenlijken!

Nog een andere optie, is helemaal geen doelen stellen. Want doelen zorgen ervoor dat je je op de toekomst focust. Misschien wil je wel juist graag in het nu zijn.

Waar je ook voor kiest, volgens mij is het bewustzijn van wat je wil een hele belangrijke én er dan ook voor de volle 100% voor gaan, wat je het meest gelukkig maakt. En daar kunnen deze oefeningen je een beetje bij helpen.

Zelf aan de slag!

Op deze pagina vind je een aantal opdrachten. Deze vragen helpen je om inzicht te krijgen in je coachingsvraag en jouw studiegedrag. In overleg met je coach kies je de opdrachten uit die je gaat doen. Verwerk de opdrachten in je logboek, zodat je tijdens de coachingsbijeenkomsten de opdrachten gemakkelijk terug kunt vinden.

Jouw logboek

Tijdens dit coachtraject houd je een logboek bij. Je koopt bij de HEMA een hip opschrijfboekje of je jat er eentje uit de lade van je moeder. Plak op dit boekje met mooie letters het woord logboek. Hieronder staan de richtlijnen voor gebruik ervan.

  • je neemt het logboek (+ een pen) iedere bijeenkomst mee
  • het logboek wordt niet beoordeeld. Als coach wil ik het logboek wel in kunnen kijken om een beeld te vormen van jouw leerproces
  • het logboek is de rode draad in je coachtraject. Alle opdrachten, verslagjes, tekeningetjes etc zet je in je logboek en je gebruikt het logboek tijdens de coachingsgesprekken met je coach
  • daarnaast is het voor jezelf prettig om alles bij elkaar te hebben, zodat je vlot dingen terug kunt vinden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren en meenemen van je logboek.

Opdracht 1: de coachvraag

Coachvraag
Coachvraag

A

Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je je coachvraag helder krijgt. Je gaat ontdekken wat je coachvraag is en hoe je daar aan wilt gaan werken. Deze opdracht is voor iedereen verplicht om te maken en de start van je coachtraject.

Schrijf een verslag waarin je onderstaande vragen beantwoord;

  • waarom heb je je aangemeld voor het coachingstraject?
  • wat hoop je te leren tijdens het coachingstraject?
  • wat vind je belangrijk bij het coachingstraject?
  • wat zijn je verwachtingen van het coachingstraject?
  • wat verwacht je van de coach?
  • wat kunnen andere deelnemers van jou leren tijdens het coachingstraject?
  • wat wil je van andere deelnemers leren?

 

Jouw antwoorden op bovenstaande vragen bespreek je tijdens de tweede bijeenkomst met je coach.

 

B

Na dit coachgesprek beschrijf je je coachvraag/ vragen in een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) welke voldoet aan onderstaande eisen. Voor ieder leerdoel maak je een POP

  • schrijf je coachvraag op
  • schrijf het SMART leerdoel op welke bij de coachvraag past
  • beschrijf kort waarom het je leerdoel is
  • beschrijf hoe je het leerdoel wilt behalen;
  • - wat heb je nodig om dit te behalen
  • - welke begeleiding heb je nodig en van wie (coach/ medestudenten/ stage/ ouders??)
  • - in wat voor tijd wil je je leerdoel gaan behalen
  • - met welke stappen begin je om je leerdoel(en) te behalen
  • - wanneer wil je gaan evalueren/ reflecteren op je leerdoel (minimaal 1x per 2 weken tijdens de coachingsbijeenkomsten)

 

Let op;

je coachingsvraag/ vragen kunnen natuurlijk veranderen. Het is niet zo dat als je een POP hebt gemaakt, je deze ook precies volgt. Het is een globale richtlijn om je leerdoelen te behalen.

Het kan zijn dat je er gaandeweg achter komt dat je dingen anders aan wilt gaan aanpakken, of dat je coachvraag toch niet helemaal klopt. Dit kun je tijdens de bijeenkomsten bespreken met je coach en andere deelnemers, zodat je je POP bij kunt stellen.

Opdracht 2 Motivatie

Voor je gaat bedenken hoe je beter en makkelijker kunt leren en jouw studiegedrag kunt plannen, is het belangrijk om te weten waarom je eigenlijk leert.

Doe je deze opleiding omdat je het leuk vindt? Doe je de opleiding omdat je niet weet wat je anders wilt doen? Doe je deze opleiding omdat je ouders dat willen?

Dit zijn allemaal redenen welke te maken hebben met je motivatie om deze opleiding te doen.

 

  1. Doe de test op http://www.123test.nl/prestatiemotivatie/? 
  2. Print de uitslag en doe deze in je logboek
  3. Schrijf op wat je van deze uitslag vindt en trek een conclusie. Klopt de uitslag? Waarom wel? Of waarom niet?
  4. Schrijf in vier a vijf zinnen op waarom jij deze opleiding doet.
  5. Beschrijf vervolgens wat dat van invloed heeft op jouw studiegedrag.?
  6. Wil je iets veranderen aan je studiegedrag of ben je tevreden? Zo ja, wat wil je veranderen? Wat kun je verbeteren?

Opdracht 3 Leerstijl

Wat is jouw leerstijl?

 

Als je iets wilt veranderen aan je studiegedrag, moet je eerst weten hoe jij leert. Ben je een doener, denker, dromer of bezinner? Om hier achter te komen doe je de leerstijlentest van Kolb. Het kan zijn dat je deze eerder hebt gedaan tijdens SLB of bijv. bij bureau TAB.

  1. Als je de leerstijlentest eerder hebt gedaan. Zoek dan de uitslag op en maak een copy voor in je logboek. Bespreek deze uitslag met je coach/ in de coachgroep. Let op, deze uitslag moet uit 2010/ 2011 komen. Als je de test voor 2010 hebt gedaan, doe hem dan opnieuw.
  2. Als je de leerstijlentest niet eerder hebt gedaan. Dan doe je deze op http://www.123test.nl/leerstijl/?
  3. Print de uitslag uit en doe deze in je logboek. Bespreek deze uitslag met je coach/ in de coachgroep.
  4. Bedenk wat deze uitslag voor jouw leren betekent en schrijf dit in het kort op.
  5. Ben je hier tevreden mee? Zou je iets willen veranderen? Zo ja, wat zou je willen veranderen?
Leerstijlen volgens Kolb
Leerstijlen volgens Kolb

Opdracht 4 Leren leren

Als je iets aan je leerstijl/ studiegedrag wilt veranderen, dan ga je met deze opdracht aan de slag.

 

Om efficiënter te gaan leren, is het belangrijk om te ontdekken hoe je beter/ makkelijker kunt leren en je studie kunt plannen. Like2learn is daar een goede website voor. Op deze site vind je heel erg veel informatie over hoe je je studiegedrag kunt verbeteren en vind je tal van tips.

 

  1. Ga naar www.like2learn.net . Bekijk de verschillende pagina’s, zodat je een goed beeld krijgt van de informatie die je hierop kunt vinden. Ontdek hoe de website werkt, zodat je er straks gemakkelijk doorheen kunt scrollen/ bladeren.
  2. zoek informatie/ tips op welke passen bij jouw coachvraag/ coachdoel(en)
  3. Schrijf, in je logboek, 5 tips op welke je van de site hebt gehaald. Dit moeten tips zijn waar jij wat aan hebt en dus van toepassing zijn op jouw coachvraag/ coachdoelen.
  4. Schrijf de link(s) op waar je de tips vandaan hebt gehaald of beschrijf hoe je op de pagina van de website bent gekomen.
  5. Bespreek deze tips met je coach en vertel wat je met de tips gaat doen?

Opdracht 5 Studiedagboek

Als je moeite hebt met plannen van je opdrachten en studiegedrag zijn een studiedagboek en ToDo-lijstje heel handige hulpmiddelen.

 

ToDo lijst

  • zoek een lege pagina in je logboek op, schrijf de datum op + ToDo-lijst
  • maak, voordat je met je huiswerk begint, een lijstje van wat je deze dag allemaal wilt gaan doen aan je studie
  • ga vervolgens aan de slag met je huiswerk en werk je ToDo-lijst punt voor punt af. Iedere keer als je een punt van je lijstje hebt gedaan, zet je hier een streep door/ markeer je het met een markeerstift. Ga vervolgens met het volgende punt aan de slag.
  • werk je lijstje zoveel mogelijk af. Als je niet alles af krijgt, begin je je volgende huiswerk moment weer met een nieuwe pagina. Je schrijft de punten op welke je de vorige keer niet hebt gedaan en gaat daarmee aan de slag. Werk deze ook weer punt voor punt af.
  • als je alle punten hebt gedaan en je hebt nog tijd over, maak dan weer een nieuw lijstje.
  • etc
  • houd vijf keer een ToDo-lijstje bij

 

Studiedagboek

In je studiedagboek schrijf je per dag dat je aan je huiswerk werkt met een ToDo lijstje, hoe dat ging. Beschrijf iedere keer (kort) de onderstaande punten;

  • hoeveel huiswerk heb je gedaan? Heb je alles gedaan wat op de ToDo lijstje stond? Of moest je veel doorschuiven? Zo ja, hoe kon dat?
  • wat vond je ervan om met het ToDo lijstje te werken? Vond je dit wel/ niet prettig werken? Waarom wel? Of waarom niet?
  • houd ook vijf keer je studiedagboek bij, iedere keer nadat je met het ToDo lijstje hebt gewerkt
ToDo lijstje
ToDo lijstje

Opdracht 6 Studieplanning

Bij deze opdracht ga je in kaart brengen wat je dit studiejaar gaat doen. Dit doe je in drie stappen; een jaarplanning, een halfjaarplanning en een moduulplanning.

Maak deze planningen volgens onderstaande stappen. Ga in overleg met groepsgenoten, gebruik je rooster, vraag informatie bij je docenten/ SLB'er etc. Hoe preciezer je planning, hoe beter en makkelijker het is om hem te gaan gebruiken.

 

Maak een globale jaarplanning waarin je bijv. de volgende onderwerpen zet;

  • bufferweken
  • toetsmomenten (voor zover bekent)
  • namen/ onderwerpen per module
  • vakken/ onderdelen van je studie
  • grote opdrachten welke je moet gaan doen

 

Maak een halfjaarplanning, waarin je het volgende zet;

  • wat wil je aan het einde van de tweede bufferweek hebben gedaan
  • deze planning richt je per 2 weken in
  • zet dit in een tijdschema, waarin ook de bufferweken + toetsmomenten + inlevermomenten dat je opdrachten in gaat leveren worden opgenomen

 

Maak een moduulplanning, waarin je ook het coachingstraject plaatst;

  • deze planning richt je per week in
  • alle vakken/ onderdelen van je studie
  • bufferweek + toetsmomenten van toetsen welke jij gaat maken
  • neem per week op wat je (globaal) gaat doen
  • zet alle opdrachten/ verslagen etc die je dit moduul gaat doen in je planning

 

Bespreek deze planning met je groepsgenoten en coach. Tip; deze kun je natuurlijk ook erg goed gebruiken tijdens de gesprekken met je SLB'er. Misschien heeft zij ook nog tips voor je!

Links

Hier vind je een aantal links welke je kunt/ gaat gebruiken bij het coachingstraject;

 

www.like2learn.net

www.123test.nl

http://lereniseenmakkie.nl/

http://www.rocfriesepoort.nl/7177/begeleiding/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Coaching

Gegevens maker

Dit arrangement is gemaakt door;

 

Greetje Winters

Student aan de opleiding tot 'docent Omgangskunde tweedegraads'

Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Augustus/ september 2011

  • Het arrangement Coachtraject eerstejaars studenten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mieke Kooloos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-01-18 17:21:59
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Met behulp van dit coachtraject krijg je beter in beeld hoe jouw mentor je kan helpen tijdens het eerste jaar van je studie op het Koning Willem I College.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    begeleiding, coaching, mentoraat

    Bronnen

    Bron Type
    How coaching works
    https://youtu.be/UY75MQte4RU
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Winters, Greetje. (z.d.).

    Coachtraject voor deelnemers

    https://maken.wikiwijs.nl/32404/Coachtraject_voor_deelnemers

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.