Dienstverlening en Producten Bovenbouw - DigiSpel 2017-2018
Dienstverlening en Producten Bovenbouw - DigiSpel 2017-2018
Omschrijving
Welkom bij de keuzemodule: DigiSpel.
In dit keuzedeel, ga je in opdracht een digitaal, educatief spel bedenken. Je gaat het spel uiteindelijk zelf maken, demonstreren en presenteren. Je leert ook van alles over game-design en maakt kennis met de game-industrie.
In de basiskennis wordt gewerkt met het programma Construct 2. Er wordt kennisgemaakt met het beroepenveld en de studierichtingen. In je eentje of in een groep wordt een storyboard gemaakt, een script geschreven, en een educatieve game voorbereid, uitgewerkt, aangepast en gepresenteerd. In het loopbaandossier wordt gereflecteerd op de competenties en de beroepskenmerken van gamedesigner en programmeur: past dit bij jou?
Vind je het leuk om zelf spelletjes te programmeren? Ben je creatief, nauwkeurig, geïnteresseerd in games en vind je het leuk om met een nieuw softwareprogramma te leren werken? Dan is deze module iets voor jou!
Met grote dank aan:
Fontys Hogeschool voor het verzorgen van de cursus DigiSpel aan de docenten, en het beschikbaar stellen van sjablonen voor het Storyboard en het Spelconcept.
Games voor Onderwijs voor het beschikbaar stellen van lesmateriaal uit de developer gids.
Kenneyland voor het adviesgesprek omtrent te gebruiken software en het lesprogramma.
040-gamelabvoor de instructiefilmpjes over het gebruik van Construct2.
En iedereen die direct of indirect heeft bijgedragen aan het tot stand komen van deze digitale lesmodule.
Oriënteren
Inspiratie opdoen
In onderstaand filmpje kun je inspiratie opdoen wat betreft educatieve games. Bereid je maar goed voor, want je gaat ook een educatief spel maken en presenteren.
Maar zover is het nog niet, je moet eerst een spelconcept bedenken, een storyboard samenstellen en het programma leren kennen waar je het spel in gaat maken. Daarna ga je het spel testen en bijstellen, en uiteindelijk presenteren.
In het filmpje zie je fragmenten van educatieve games.
Voorbeelden van educatieve games
Voorbeeld games
EDUCATIEVE SPELLETJES (Ter inspiratie)
Bouwen, puzzelen, dansen, muziek maken of avonturen beleven: deze educatieve spellen zijn leerzaam, mooi gemaakt en boeiend voor jong en oud.
13 in de oorlog Spel voor jongeren over de Tweede Wereldoorlog, dat aansluit bij de gelijknamige tv-serie. Levensbedreigende situaties, risico's en moeilijke keuzes: de speler wordt aan het denken gezet.
Ali de Paling Educatief spelletje waarin je uitleg krijgt over het leven van palingen: van Sargassozee naar de Nederlandse rivierenn.
Budget Europa Online spel over de Europese Unie, waarin je de EU begroting maakt en meer te weten komt over de taken en dilemma's van de EU. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Twitter. Budget Europa is bedoeld voor middelbare scholieren en kan ook in klasverband worden gespeeld.
GameKit In deze online studio van Het Klokhuis kun je een computerspel maken. Je kan helemaal zelf iets verzinnen, of gebruik maken van een voorbeeld. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Het resultaat kun je publiceren op het GamePodium.
Fair Play Spel voor jongeren over discriminatie, vooroordelen en voetbal: je bent een speler in een straatvoetbal team dat meedoet aan een voetbalclinic. Daar krijg je te maken met lastige situaties, en het nemen van beslissingen in een team. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met de Anne Frank Stichting.
Het kleine weeshuis Puzzelspel waarin je meer te weten over het Burgerweeshuis in Amsterdam (het gebouw waarin het Amsterdam Museum in gevestigd). Het spel is gericht op kinderen van 7-11.
Lekker goedkoop Spel van Het Klokhuis waarin je met een beperkt budget kleding gaat maken en veel leert over kledingproductie en arbeidsomstandigheden in verschillende landen.
Masters of Makeover Mooi spel waarin je een oud huis gaat opknappen, en leert om veilig en gezond te werken.
Nicoland Rekenen, taal, geschiedenis en aardrijkskundeles in een avontuurlijke omgeving. Voor kinderen van 6-12. Wel registreren.
Op weg naar de Nachtwacht | Werken als Rembrandt In deze spellen van het Rijksmuseum ga je opdrachten uitvoeren in Amsterdam in de tijd van Rembrandt. Je krijgt hulp van tijdgenoten en komt van alles te weten over handel, schilderkunst en het dagelijks leven in de 17e eeuw.
Plaza Challenge Uitgebreid ondernemersspel voor het onderwijs: begin een winkel, investeer, en ga - als alles goed gaat - winst maken.
Rits je in Het grote inburgeringsgame. Luchtig spel voor (nieuwe) Nederlanders, met vragen over o.a. zorg, overheid en onderwijs en spelletjes over Sinterklaas en de Nachtwacht.
SoccerProject Voetbal management: stel je dreamteam op, bepaal de de tactiek, koop en verkoop spelers. Er worden dagelijks wedstrijden gespeeld.
Vet Fit Spel van het voedingscentrum: mest je poppetje vet, of maak 'em gezond.
Vogelbescherming Spelletjes om meer te weten te komen over vogels, en veel voorkomende vogels te leren herkennen. Voor echte vogelkenners is er de Vogeltest
Wartime Stories Educatief spel voor het voortgezet onderwijs waarin je als journalist op zoek gaat naar persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van echte bronnen zoals interviews, archieffilms, foto's en documenten.
Waterconnexx Simulatiespel over watermanagement: zorg voor waterleidingen, putten en sanitaire voorzieningen en vergroot het 'geluk' van bewoners. Door het spel te spelen steun je - via sponsoren - een waterproject in Afrika.
Wie is de dader? SchoolTV spel waarin je een moordzaak oplost, en veel leert over biologie. Klik op de TV om de bijbehorende TV uitzendingen te zien.
Het Wilde Woeste Woud Online spel van de Raad van Europa waarin je muntjes verzamelt - Info, Privacy, Beveiliging en Oplettendheid - om toegang te krijgen tot E-stad.
Je hebt je nog niet verdiept in het maken van spellen, maar je hebt wél al een beetje kunnen orienteren. Daarom is het nu tijd om zelf een eenvoudig spel te maken. Dit doen we met Sploder!
Sploder is een online tool om op een vrij eenvoudige manier digitale spellen te maken. De tool maak gebruik van het drag and drop principe. Met Sploder kun je verschillende soorten spellen maken, van puzzels tot arcade spellen. Download de handleiding en ga aan de slag. In de handleiding wordt de focus gelegd op het maken en spelen van Retro Arcade spellen. Deze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld Super Mario.
Voor het uitvoeren van praktische opdrachten heb je kennis, vaardigheden, een bepaalde (werk)houding en motivatie nodig. Deze elementen samen noem je competenties. Competenties zijn belangrijk op school, maar ook later op stage of in je werk.
Welke competenties komen aan bod in de keuzemodule DigiSpel?
Een aantal competenties zijn van essentieel belang bij het ontwikkelen van een educatief spel voor een klant.
Samenwerken: Je overlegt, toont initiatief, komt afspraken na en voert samen opdrachten uit. Je bent in staat op conflicten te reageren en verantwoordelijkheid te nemen voor het eindresultaat.
Plannen en organiseren: Je maakt een haalbare planning en houdt je daar ook aan. Je maakt samen met anderen een taakverdeling, werkt zelfstandig aan een taak of opdracht.
Onderzoeken en informatie verwerken: Je kunt hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Je kunt zelfstandig informatie vinden en ordenen.
Verstandig handelen: Je luistert naar en reageert op anderen. Je weet hoe je overkomt en houdt rekening met anderen. Je gaat verstandig om met middelen en materialen en houdt je aan afspraken.
Beslissen en acties ondernemen: Je signaleert een probleem, gaat op zoek naar de oorzaak en lost het op. Je durft beslissingen te nemen.
Omgaan met veranderingen: Je kunt omgaan met tegenvallers en zet een fout om in een verbeterpunt. Je kunt veranderingen toepassen en in nieuwe situaties gebruiken.
Ondernemend zijn: Je neemt initiatief en speelt in op mogelijkheden. Je stapt op mensen af en geeft advies. Je levert kwaliteit en past kennis toe in nieuwe situaties.
Presenteren: Je beheerst het onderwerp en hebt je goed voorbereid. Je maakt contact met je publiek en gebruikt hulpmiddelen. Je verhaal heeft een duidelijke opbouw. Je sluit af met een conclusie en bent in staat vragen te beantwoorden.
Reflecteren en evalueren: Je kunt terugkijken op een opdracht en benoemen wat goed en fout is gegaan. Je gebruikt feedback om jezelf te verbeteren en kunt ook zelf feedback geven.
Lesmateriaal
Inleiding
Inhoud
Deze module heeft zes verschillende levels. De inhoud van de levels staat hieronder beschreven. Voordat je de levels doorloopt, kies je eerst je eigen karakter.
Level 1 Over de gameprincipes van educatieve games.
Level 2 Over gamevormen en game-elementen die geschikt zijn voor educatieve games.
Level 3 Over het ontwerpen van een educatieve game.
Level 4 Over de ontwikkeltools die er zijn.
Level 5 Maak die game!
Level 6 Over de afrondende fase (inclusief checklist).
Level 7 Over het uploaden van jouw educatieve game op GamesvoorOnderwijs.nl.
The end
Choose your character
Choose your character
Om elke gamedeveloper op zijn of haar niveau te bedienen, kies je hieronder een karakter dat bij jou past. Lees de beschrijvingen bij de karakters goed door. Later in de module vind je persoonlijke tips en extra informatie die aansluiten bij jouw karakter.
Level 1: Over de gameprincipes van educatieve games.
Over de gameprincipes van educatieve games.
Elke goede (educatieve) game bevat een paar belangrijke gameprincipes. Hieronderlees je meer over de vier gameprincipes die onmisbaar zijn voor een goede educatieve game:
→ Duidelijkheid
→ Gameflow & leren
→ Betrokkenheid
→ Beloning
Gameprincipe 1: Duidelijkheid
In elk spel heb je spelregels die ervoor zorgen dat iedere gamer weet waar hij aan toe is. Alles wat ervoor moet zorgen om een spel succesvol af te ronden en hoeveel punten je daarvoor krijgt, noem je de spelregels. De spelregels worden vaak in het begin van de game duidelijk gemaakt. Dat kan met tekst maar ook vooral met symbolen, pictogrammen en voorbeelden. Je hoeft niet alles in één keer uit te leggen. Met Just In Time informatie (JIT) zorg je ervoor dat er geen overkill aan informatie op één moment komt. Na een paar levels heb je wellicht nieuwe functies in de game, die pas op dat moment uitgelegd worden.
Het doel van de game is natuurlijk ook van groot belang, het doel moet duidelijk zijn voor de gamer. Dit kan vaak in één heldere zin duidelijk gemaakt worden bijvoorbeeld: "bevrijd de prinses!".
Creëer overzicht voor de gamer. Bij een educatieve game is het voor de gamer verhelderend en motiverend dat hij weet hoever hij in het spel is. Het is bij een educatieve game gebruikelijk om het spel uit te spelen. Zo kun je als docent namelijk controleren of de leerling alle stof gehad heeft.
Gameprincipe 2: Gameflow & leren
Een populaire term bij gamedevelopers is de gameflow. Als een gamer in een bepaalde flow komt is de game leuk en verslavend. Met een goede balans tussen de uitdagingen (challenges) en de gevraagde vaardigheden (skills) raakt de gamer in een gameflow. De game moet dus zo worden ingericht dat het niveau na elk level omhoog gaat, anders wordt het te saai. Maar als het niveau te snel omhoog gaat raakt de gamer gefrustreerd. Nu is die frustratie minder erg dan wanneer het te saai is. Liever iets te moeilijk dan te makkelijk dus.
Feedback zorgt voor een belangrijke positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de skills van de gamer. En hier komen we bij een van de belangrijkste voordelen van een game ten opzichte van een opdracht op papier. In een game krijgt de gamer direct feedback als hij het niet goed doet. De gamer reflecteert supersnel zijn eigen methode en probeert het opnieuw. Dit is erg leerzaam en op die manier ontwikkelt de gamer skills.
De skills die worden gevraagd bij educatieve games zijn natuurlijk goed afgestemd op de leerdoelen van de game. Wat de gamer geleerd heeft in level 1, moet hij weer toepassen bij level 2 en 3. Het is handig om van tevoren leerdoelen op te stellen die je met jouw game wilt bereiken. Zo zorg je ervoor dat jouw game echt een educatieve meerwaarde wordt. Hoe je dit doet, lees je in level 3.
Gameprincipe 3: Betrokkenheid
Je kan een geweldig gameconcept hebben bedacht die door het gebrek aan betrokkenheid een toch een flop wordt. Wanneer de gamer zich kan verplaatsen in een bepaald karakter en/of fantasiewereld, zorgt dat automatisch voor meer betrokkenheid. Een goede verhaallijn met een mooi einddoel kan daar aan bijdragen. Men noemt dit RPG spellen, dat staat voor Role Playing Game. Of RPG geschikt is, hangt wel een beetje van het gekozen thema af. Veel populaire spellen hebben geen verhaallijn, denk bijvoorbeeld aan Candy Crush. Daar is een verhaallijn niet echt nodig. Bij de game Villa Elektra is dat anders. De verhaallijn is de rode draad van de game. Dit zorgt voor meer beleving en betrokkenheid.
Grafisch moet het kloppen; om een gamer betrokken te houden is het belangrijk dat de game netjes is afgewerkt. Als het grafisch slordig is leidt dat af. Op de website www.opengameart.org vind je wellicht bruikbare (vector) tekeningen voor jouw game.
En dan nog de gamesounds. Een heel belangrijk onderdeel van de game. Speel maar eens een willekeurig spelletje en let dan op de geluidseffecten. Ze zorgen voor veel informatie, feedback en beloning! Een game zonder geluid is als een film zonder geluid. Veel gamedevelopers maken gebruik van de website www.freesound.org. Daar vind je een enorme database van allemaal geluiden. En met het programma Audacity kun je zelf geluidsfragmenten bewerken.
Het Klokhuis heeft over geluid bij games een hele leuke aflevering gemaakt. Google maar eens “Klokhuis geluid bij games”.
Als jouw gameconcept het toelaat kan een bepaalde vorm van competitie een geweldige meerwaarde zijn. Als leerlingen een score kunnen behalen en die kunnen vergelijken met klasgenoten, ontstaat er echt een competitiesfeer.
Gameprincipe 4: Beloning
Stel je voor, je hebt een uur lopen zwoegen op één level en eindelijk, na de zoveelste keer, is het je gelukt om het level uit te spelen. Je bereidt je vast voor op een muzikale of visuele beloning maar er komt helemaal niets! Wat een teleurstelling.
Een sterretje, een leuk geluidje, een badge, new achievements, een goede score of het vrijspelen van nieuwe levels. Het zijn allemaal beloningen en erg belangrijk voor de gamer. Het motiveert de gamer om door te gaan en nieuwe levels uit te spelen.
Over beloning gesproken, zoek op Youtube eens naar de presentatie van MartinJonasson en Petri Purho met de titel “Juice it or lose it”. Echt de moeite waard.
Level 2: Over gamevormen, gamesoorten en game-elementen...
Bij het ontwerpen van een nieuwe game ben je in principe niet gebonden aan bepaalde gamevormen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Toch zien we een aantal gamevormen vaak terug.
De grote lijnen
2D of 3D: De eerste keuze die je zal moeten maken is of je een tweedimensionale of driedimensionale game gaat maken. Aangezien het maken van een 3D game erg ingewikkeld is en dit niet persé een educatieve meerwaarde heeft, adviseer ik
beginnende gamedevelopers om met een 2D game te beginnen. 2D games zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het grootste gedeelte van de games die te downloaden zijn uit de appstore of playstore zijn tweedimensionaal. De doelgroep is dus ook gewend om 2D games te spelen.
Multiplayer of singleplayer: Met meerdere spelers tegelijk spelen of juist alleen? Als beginnend gamedeveloper is de keuze snel gemaakt. Multiplayer games zijn erg lastig om te maken. Je kan wel redelijk eenvoudig een multiplayer game ontwikkelen die vanaf één scherm gespeeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan het spel Worms. Je kan in dat spel om de beurt een worm bedienen.
Console: Voor welk platform ga je je game ontwikkelen? Wordt het een game voor een spelcomputer? Wordt het een app voor de tablet? Of een platform onafhankelijke html5 game? Als je je game online wilt plaatsen is de laatste optie de beste keuze.
Gamevormen
Levels: Een populaire gamevorm is een vorm met een duidelijke levelstructuur. Elk level moet worden vrijgespeeld. Begin bij level 1; het niveau is erg makkelijk en de gamer leert vooral de spelregels kennen. Per level loopt het niveau op. Met deze vorm kan je vrij goed de skills en challenges op elkaar afstemmen zodat er een mooie gameflow ontstaat. Tevens kan je de leerdoelen makkelijk onderverdelen in de levels.
Voorbeelden: Angry Birds, Candy Crush en Power.
Wereld met missies: Een andere gamevorm is een wereld waarin de tijd verstrijkt en waar je verschillende missies moet uitvoeren. De missies en opdrachten worden steeds moeilijker. Programmeertechnisch is dit wat lastiger om te ontwikkelen. Als het je lukt om een interessante wereld te ontwikkelen met boeiende missies, is hetvoordeel is dat de game minder snel verveelt.
Voorbeelden: GTA, Clash of Clans en Ecovilla.
Minigame: Een kort spelletje dat slechts 5 á 10 minuten duurt. Het kan voor even heel vermakelijk zijn voor de gamer. De vraag is of je hierin veel leerdoelen kunt verwerken. Het voordeel is dat je in korte tijd een leuke game kan creëren. Als je voor het eerst een game ontwikkelt is dit dus misschien wel een optie.
Voorbeelden: Angular en Pixel.
Gamesoorten
RPG (Role Playing Game): Je speelt een rol in een virtuele wereld. Het personage is erg belangrijk in dergelijke games.
Strategie: Bij strategiegames gaat het voornamelijk om het bedenken van een plan (strategie) om een zo goed mogelijke score te behalen.
Puzzel: Bij een puzzelgame draait het vaak om het oplossen van een probleem. Je moet vaak een object naar de goede plaats slepen of krijgen. Het zijn over het algemeen 2D games en het verhaal is vaak van minder belang.
Er zijn nog veel andere gamesoorten maar die zijn voor de educatieve markt minder geschikt. Denk aan; shooters; actie; sport; adventure.
Game-elementen
Drag and drop: Bij “drag and drop” sleep je het ene symbool naar het andere symbool. Maak op die manier goede combinaties.
Reflectie/directe feedback: Met directe feedback krijgt je direct te weten of een antwoord of strategie goed is of niet. Dit kan duidelijk gemaakt worden met kleuren (bv. rood/groen), vormen (bv. een ster), een score en met geluiden.
Aanklikken/Roll over: De juiste antwoorden aanklikken, of met je muis over een vlak bewegen waardoor er nieuwe informatie beschikbaar komt, is een simpele toepassing die vaak gebruikt wordt.
Lopen, rennen, springen: Je kunt een karakter laten bewegen. Loop, ren en spring om uit handen van de vijand te blijven.
Bediening karakter: Met toetsen op het toetsenbord kan je een voorwerp of karakter laten bewegen of verplaatsen. Met de muis heb je op dat gebied ook veel mogelijkheden. Een derde optie is om een gamecontroller te gebruiken. Voor onderwijsdoeleinden is dat minder geschikt aangezien elke leerling dan een gamecontroller moet aankoppelen.
Mouse replacement: De muiscursor kan vervangen worden door een bepaald figuurof voorwerp.
Invuloefening: Je kunt de antwoorden of gegevens typen in een invulvlak en vervolgens direct laten controleren.
Tijd: Als je binnen een bepaalde tijd iets moet voldoen levert dat positieve stress en spanning op.
Schieten: Mik op een bepaald doel en schiet. Zo probeer je een voorwerp te raken.
Competitie/Score: Na elke goede oefening een punt of een ster er bij. Geef leerlingen de mogelijkheid om hun score te vergelijken met die van klasgenoten en hun score op te slaan in een online database.
Bij 3D games zijn er nog meer geschikte game-elementen die je toe kunt passen.
Level 3: Over het ontwerpen van een game
Dan gaan we nu toch echt beginnen! Je hebt genoeg achtergrondinformatie om belangrijke keuzes te maken.
Stap 1: Kies een onderwerp
Je begint met het kiezen van een onderwerp. Waar gaat je game over? Hieronder vind je enkele redenen om van de lesstof een game te maken.
→ De lesstof is abstract. Met een game kun je veel visuele ondersteuning bieden. Zo wordt de stof minder abstract. Voor de hand liggende gamevorm: Levels
(Strategie/Puzzel).
→ De lesstof is saai. Maak er een leuke game van waarbij leerlingen (ongemerkt) de saaie lesstof tot zich nemen. Voor de hand liggende gamevorm: Levels (Puzzel).
→ De lesstof moet je ervaren. In de virtuele wereld kan je makkelijk de echte wereld nabootsen zonder dat er nare gevolgen zijn. Als leerlingen iets moeten ervaren om het te snappen, kan een game een goed hulpmiddel zijn. Voor de hand liggende gamevorm: Wereld met missies (RPG).
→ De lesstof is gevaarlijk. Als het gevaarlijk is om sommige proefjes uit te voeren, kunnen de proefjes in een simulatie of game digitaal aangeboden worden. Voor de hand liggende gamevorm: Levels (Puzzel/RPG).
→ De lesstof moet herhaald worden. Sommige stof moet vaak worden herhaald. Een game kan een goed hulpmiddel zijn om die stof tot je te nemen. Voor de hand liggende gamevorm: Minigame.
Stap 2: Kies gamevorm, gamesoort en game-elementen
Vervolgens is het belangrijk dat je bepaalt welke gamevorm en gamesoort je wilt gebruiken, en nadenkt over welke game-elementen je graag terug wilt zien in je game. Laat je in dit stadium nog niet beperken door een eventueel gebrek aan programmeerkennis.
Stel jezelf de volgende vragen:
Wordt het een 2D of 3D game?
Wordt het een multiplayer of singleplayer game?
Wordt het een game met levels, een wereld met missies of een minigame?
Wordt het een RPG, strategie of puzzel game?
Welke game-elementen wil je graag terug zien in je game?
Stap 3: Stel de leerdoelen vast
Deze stap is bij het ontwerpen van een educatieve game erg belangrijk. Wat moet er precies geleerd worden en hoe ga je dat met jouw game bereiken? Je kunt een gedetailleerde opsomming maken en aangeven in welk level (of op welk moment in de game) er nieuwe kennis vereist is. Bij het testen bekijk je of deze leerdoelen behaald zijn.
Stel niet te veel verschillende leerdoelen op. Let er op dat de leerdoelen in het verlengde van elkaar liggen. Educatieve games worden vaak gekoppeld aan lesstof. Docenten vinden het fijn als een game aansluit bij hun lesboek. Het is verstandig om daar je leerdoelen op af te stemmen. Het kan erg handig zijn om een lesmethode die veel gebruikt wordt, in te kijken.
Stap 4: Ontwerp een vormgeving
De vormgeving van de game is van essentieel belang. Een slechte vormgeving is erg afleidend en zorgt voor een slechte game ervaring. Bekijk andere games en let dan vooral op de vormgeving. Vaak zie je in elke game standaard symbolen terug. Een menuknop wordt bijvoorbeeld vaak aangeduid met een tandwieltje en een replayknop met een circulerend pijltje. Je hoeft geen grafisch wonder te zijn, het is vooral belangrijk dat je steeds dezelfde stijl hanteert.
Waar je nu ook over na mag denken is een pakkende naam voor jouw game. Bedenk een naam die al iets over jouw game vertelt. Heb je een idee? Google je toekomstige naam eens. Het kan een voordeel zijn als jouw toekomstige naam nog niet veel “hits” oplevert. Dan is het in de toekomst makkelijker vindbaar.
Stap 5: Flowchart & schetsen
Maak schetsen en een flowchart van je game. In een flowchart (storyboard) bepaal je wat er in elk level geleerd wordt en welke richtingen er binnen je game te doorlopen zijn. Of je dat digitaal of analoog doet, maakt niet uit. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Daarna is de ontwerpfase zo goed als afgerond en ga je je game in level 4 echt programmeren.
Voorbeeld Flowchart
Je ziet hier de flowchart van de game Power. In een flowchart leg je vast welke richtingen er binnen jouw game te doorlopen zijn.
Level 4: Over de ontwikkeltools die er zijn.
Als je de intentie hebt om je educatieve game te uploaden op het internet, dan moet je er rekening mee houden dat het spel webbased gespeeld moet kunnen worden. Dat kan prima met HTML5 games en flash games. Flash wordt echter niet ondersteund door mobiele webbrowsers, maar HTML5 wel. Als je wil dat jouw game ook op mobiele apparaten te spelen is (zoals op tablets), kies dan voor een HTML5 game engine.
Houd er rekening mee dat je (met uitzondering van Flash Professional CC) altijd een andere tool nodig hebt om je afbeeldingen/vormgeving te ontwikkelen. Dit kan met een programma zoals Adobe Illustrator.
Welke ontwikkeltools zijn er?
Hieronder tref je enkele ontwikkeltools waarmee je webbased games kunt maken.
Construct 2 (Construct 3 binnenkort beschikbaar)
Een mooie HTML5 game engine met zeer veel mogelijkheden. Een groot voordeel is dat je niet hoeft te coderen en daarom is het snel te leren. Het enige nadeel is dat het niet op de Mac geïnstalleerd kan worden. Met Construct 3 kan dat overigens wel maar deze versie is nog niet beschikbaar.
GameSalad
Een prima tool om HTML5-games te ontwikkelen. Kan zowel op Windows als op Mac geïnstalleerd worden. Ook bij deze game engine heb je geen/weinig programmeerkennis nodig. Je kan het programma daarom redelijk snel onder de knie krijgen.
Gamemaker (yoyogames)
Ook een bekende tool met veel mogelijkheden en goede recensies. Bovendien heeft deze tool veel export mogelijkheden.
Clickteam Fusion 2.5
Dit programma krijgt veel goede recensies en heeft veel mogelijkheden. Met een plugin is bovendien HTML5 export mogelijk.
Flash Professional CC
Het programma waar het voor veel gamedevelopers mee begon! En nog steeds heeft het programma ontzettend veel te bieden. Het nadeel is dat het vrij prijzig is om te gebruiken. Je zit gelijk vast aan een maandabonnement. Ook moet je een beetje gevoel voor coderen hebben. Op internet is echter wel heel veel informatie te verkrijgen. Helaas geen volledige HTML5 export maar natuurlijk wel flash export.
GameBuilderStudio
Met deze game-engine kun je games maken zonder al te veel te moeten coderen. Ook deze game-engine bevat helaas geen HTML5 export maar wel flash export. Bovendien heeft de gratis versie veel mogelijkheden.
Unity
Unity is een erg populaire ontwikkeltool onder professionele gamedevelopers. Unity staat bekend om de mogelijkheid om 3D games te ontwikkelen. Het is echter ook mogelijk 2D games te ontwikkelen met Unity. Als je de game webbased wilt laten spelen moet de gamer wel de Unity plugin installeren voor zijn browser.
Level 5: Maak die game!
Je hebt in level 3 je ontwerp gemaakt en in level 4 de juiste game-engine gekozen. Nu is het eindelijk tijd om jouw game daadwerkelijk te gaan maken! Maar, waar begin je? Begin maar eens met het maken van een tutorial van de door jou gekozen game-engine.
Daarna kan je je bezig houden met de vormgeving, denk aan het maken van de knoppen maar ook het creëren van het speelveld of de digitale wereld.
De 4 gameprinciepes!
Terwijl je de game aan het maken bent houd je altijd de vier gameprincipes in gedachte:
→ Duidelijkheid
→ Gameflow & leren
→ Betrokkenheid
→ Beloning
Tips!
Hieronder lees je nog wat laatste tips maar dan is het tijd het zelf te gaan doen. Als je game (bijna) af is, pak je deze gids er weer bij. Je gaat dan rechtstreeks naar level 6. Veel succes!
Tips:
→ Meld je aan op een (actief) forum waar je jouw vragen kunt stellen.
→ Plan genoeg ruimte in: als je uren achter elkaar kunt zitten kun je mooie vorderingen maken.
→ Maak back-ups.
→ Overleg met andere gamedevelopers op bijvoorbeeld www.gamestad.co.
→ Hou vol!
→ Werk soms even een paar dagen niet aan je game.
→ Blijf zelf ook games spelen, misschien geeft het je inspiratie.
→ Laat je game tussendoor testen en test het vooral zelf regelmiatig.
→ Blijf bij je concept, ga niet alles omgooien omdat het te veel werk lijkt.
→ Pak je leerdoelen er nog eens bij, klopt het nog wel?
→ Druk ctrl-s / cmd-s eens in…
→ Maak gebruik van wat er al is zoals op opengameart.org en freesounds.org.
Level 6: Over de afrondende fase (inclusief checklist).
Is je game (bijna) klaar? Gefeliciteerd! Laat je game aan je omgeving zien. Laat bekenden je game spelen en kijk of ze er zonder hulp van jou een beetje uit komen.
Nadat je je game door mensen uit je omgeving hebt laten testen, merk je waarschijnlijk aldat je nog een aantal dingen moet verduidelijken en aanpassen. Maakt niet uit, dat heeft elke gamedeveloper. Testen is van levensbelang.
Handleidingen
En dan nog de handleidingen. Bij een normale game hoef je je hier niet druk om te maken, maar bij een educatieve game is dat anders. Het is in ieder geval aan te raden om een docentenhandleiding te maken. Behandel in je docentenhandleiding in ieder geval de volgende onderwerpen; algemene uitleg van het spel (incl. doelstelling); bij welk niveau de game aansluit; welke voorkennis noodzakelijk is; wat de leerdoelen zijn; welke (technische) benodigdheden er noodzakelijk zijn en hoelang de leerling er mee bezig is.
Daarnaast kun je ook leerlingmateriaal ontwikkelen met extra uitleg. Daarin kun je ook enkele aanvullende opdrachten ontwikkelen, zodat de leerling de game beter begrijpt.
Checklist
Gameplay
Jouw game heeft een pakkende naam.
De gamer komt in een gameflow.
Er is niet te veel tekst gebruikt.
Het begin van het spel is niet te ingewikkeld.
In het begin van het spel worden de spelregels uitgelegd.
Er wordt gebruik gemaakt van Just In Time informatie.
De gamer krijgt feedback.
De gamer krijgt beloningen.
De game bevat passende gamesounds.
Educatief
De behandelde stof sluit goed aan op de lesstof van een scholier of van een student.
De benodigde inhoudelijke informatie wordt uitgelegd in de game of in het leerlingmateriaal.
De vooraf opgestelde leerdoelen worden met de game behaald.
Grafisch
De game heeft een herkenbare vormgeving.
De knoppen zijn eenduidig en netjes afgewerkt.
Grafisch is de game in orde.
Bugs & Testen
De programmeerfouten zijn er uit gehaald.
De game is uitvoerig getest door de ontwerper van de game.
De game is getest door de doelgroep.
Handleidingen
De game bevat een docentenhandleiding.
De game bevat indien noodzakelijk leerlingmateriaal.
Level 7: The End
Presenteer het eindproduct op een wervende manier. Bedenk zelf een vorm die onderhoudend is voor het publiek en speel ook daadwerkelijk het spel. Zorg in je plan van aanpak dat je genoeg tijd maakt voor het oefenen van deze presentatie. Al heb je nog zo’n kwalitatief goed spel. Het resultaat of scholen je spel gaan gebruiken valt of staat bij de presentatie.
In opdracht een digitaal, educatief spel bedenken.
Je hebt kennisgemaakt met Sploder en al een eerste spel gemaakt. Proficiat!
Nu komt het échte werk! Je werkt als ontwerper bij een industrieel ontwerpbureau. [www.educatievespellen.nl]. Het is een bedrijf dat educatieve spellen ontwerpt. Het bedrijf heeft van de openbare basisschool ‘De Zonneklaar’ een opdracht gekregen om een nieuw educatief spel te ontwerpen.
Vanuit een lerarenvergadering bleek dat een aantal leerkrachten behoefte heeft om specifieke onderwerpen in een educatief spel te kunnen aanbieden.
Juf Margreet van groep 1/2 heeft binnenkort een themaweek over dieren. In deze themaweek heeft ze behoefte aan een spel met dieren waarin op een creatieve manier dierenplaatjes worden uitgebeeld en/of in combinatie met dierengeluiden.
Juf Tiny van groep 1/ 2 heeft gemerkt dat sommige kinderen uit haar klas nog bezig zijn met zindelijk worden. Naar aanleiding hiervan geeft juf Tiny aan dat ze behoefte heeft aan een spel over het lichaam.
Bij Juf Anja van groep 3/ 4 is er vorige week hoofdluis geconstateerd. Naar aanleiding hiervan heeft ze vooral behoefte aan een spel over hygiëne in het algemeen.
Meester Peter van groep 3 heeft een aantal kinderen in de klas die in grote mate moeite hebben met de bestaande rekenboekjes. Daarom is er van zijn kant behoefte aan een rekenspelletje waarin het optellen en aftrekken op een speelse manier wordt aangeboden.
Juf Anita van groep 4 heeft een aantal kinderen in de klas die moeite hebben met werkwoorden. Daarom is er van haar kant behoefte aan taalspelletje waarin taal wordt gekoppeld aan een creatief bewegingsspel
Juf Tanja van groep 6 merkt dat de kinderen in haar groep vaak ongezonde tussendoortjes meenemen en heeft behoefte aan een spel over gezonde voeding aan de hand van de schijf van vijf.
Juf Marlies van groep 5/6 heeft binnenkort een themaweek over de aarde. Ze geeft aan behoefte te hebben aan een spel waarin elementen uit de natuur centraal staan.
Juf Marielle van groep 7 heeft naar aanleiding van een toekomstig project over de balkan landen en hun geschiedenis met name behoefte aan een spel over kleding.
Bij Meester Bart van groep 8 heeft een leerling rijke ouders en komt regelmatig met nieuwe grote cadeaus in de klas, daarentegen zijn er ook leerlingen waarvan de ouders elk dubbeltje moeten omkeren. Naar aanleiding hiervan heeft meester Bart behoefte aan een spel over geld.
Meester Jan van groep 7/8 gaat over een aantal weken naar het tropenmuseum. Om de klas voor te bereiden op het bezoek heeft de leerkracht aangegeven behoefte te hebben aan een spel met wereldoriëntatie.
Voor het te ontwerpen educatieve spel wordt een keuze gemaakt uit deze tien werkveldvoorbeelden. Voor het te ontwerpen spel is de noodzaak aanwezig om het aan te bieden in een uitdagende creatieve vorm die passend is bij het onderwerp
Je leidinggevende heeft besloten om een ontwerpgroep te formeren van maximaal 2 ontwerpers. Als eerste maak je een plan van aanpak volgens een gegeven format (storyboard). Vervolgens wil de directeur van het industrieel ontwerpbureau, dat je ter beoordeling een tussentijds product oplevert. Tussentijds pas je het ontwikkelde spel bij aan de wensen van de klant. Uiteindelijk na uitvoerig testen, lever je het spel op met een flitsende presentatie, en uiteraard een goede handleiding.
-> Taak 1
Voordat je begint met het maken van een educatieve game ga je eerst alleen of samen met een collega brainstormen over een aantal zaken, zoals:
het leerdoel van je game (wat wil je dat de speler leert door het spelen van dit spel, wat is het doel?)
globaal idee (hoe ga je de game uitwerken? wat is de beloning?)
welke spelvorm krijgt de game (wordt het een puzzel, een platformspel, of arcade game?)
in welke categorie hoort dit spel (is dit een adventure game...?)
wat is het verhaal van de game (welke verhaallijn zit er in mijn game? hoe bereik ik de gameflow?)
Taak 1
Verdiep je eerst in Level 1 t/m 3 van de theorie in hetLesmateriaal.
Daarna kies je 1 van de 10 opdrachten van de bassischool leerkrachten uit als opdracht voor je eindwerk.
Dit brainstormen kun je op papier doen. Vul het werkblad spelconcept in en lever dit in bij je docent.
Zo je eerste taak zit erop! Je hebt (samen) gebrainstormt over het spelontwerp en uitgewerkt in het werkblad spelconcept. Je spelconcept staat nu als een huis. Je hebt nu: een leerdoel, de vorm van het spel en de opzet van je verhaallijn.
Hiermee maak je een storyboard. In het storyboard ga je het idee visueel uitwerken. Je tekent als het ware het complete spel uit, scherm voor scherm. Zo heb je straks duidelijke handvatten om aan de slag te kunnen met het programmeren van je spel.
Waar dient een storyboard voor:
Om het spelverloop in tekeningen/beeld weer te geven
Het is een soort stripverhaal
Vaak naar aanleiding van de verhaallijn
Om een beeld te krijgen van het spel
Bij een bedrijf vaak om te communiceren met andere afdelingen/collega‘s/klant
Taak 2
Je gaat nu je spelconcept visueel uitwerken in een storyboard. Gebruik hiervoor het werkblad spelconcept. Als je klaar bent lever je dit bestand in bij je docent. Zie onderstaande tips voor een goed storyboard:
Wees niet zuinig, gebruik genoeg beelden
Het hoeven geen gedetailleerde tekeningen zijn, schetsen zijn goed zolang het duidelijk is
Het is nu tijd om je ideeën voor te leggen aan de opdrachtgever en deze toe te lichten. Daarna is het tijd om de op/aanmerkingen van de opdrachtgever te verwerken en de ruwe versie van je spelconcept te gaan bouwen.
-> Taak 3
Je gaat nu je spelconcept en storyboard aan je opdrachtgever te presenteren. Bereid je hierop voor aan de hand van de onderstaande richtlijnen/eisen en maak een afspraak met je docent voor je presentatie. Je presentatie wordt beoordeeld aan de hand van een checklist waarin je voor elk van de de hieronder genoemde richtlijnen één punt kunt verdienen.
Taak 3
Bereidt jezelf goed voor op het gesprek met je opdrachtgever om je resultaten tot nu toe te presenteren. Luister goed naar de op- of aanmerkingen van de opdrachtgever en geef aan hoe je deze feedback gaat verwerken. Hanteer onderstaande punten als leidraad voor het gesprek. Zorg voor een pakkende presentatie!
Stel jezelf netjes voor
Licht het doel van het gesprek toe
Laat je spelconcept (verhaallijn) en storyboard aan de opdrachtgever zien (op een aantrekkelijke manier gepresenteerd)
Licht het spelconcept toe
Licht het storyboard toe
Vraag naar de mening en/of opmerkingen t.a.v. van het voorstel
Noteer de op/aanmerkingen t.a.v. voorstel
Licht toe wat je met deze op/aanmerkingen kan/wil doen
Vat samen wat er is afgesproken en wanneer/op welke termijn je op deze afspraken zal terugkomen
Naar aanleiding van je presentatie ga je nu de op- en aanmerkingen van de opdrachtgever over je spelconcept verwerken om te komen tot een definitief concept. Aan de hand daarvan kun je vervolgens de eerste ruwe versie van je spel gaan bouwen.
Taak 4
Verwerk de opmerkingen/wensen van de opdrachtgever in je spelconcept.
Verwerk de opmerkingen/wensen van de opdrachtgever in je storyboard.
Maak je spel (of een fragment) van je aangepaste spel en houdt rekening met de volgende zaken:
In je game moet je minimaal:
een project aanmaken
een sprite maken
een sprite uit een externe bron binnen Construct gebruiken
gedrag toekennen aan een sprite
een eventsheet maken
image points toevoegen
collisions toepassen
animation frames toevoegen
tiled background toepassen
diepte aanbrengen dmv layers
buttons maken en hernomen
gebruik maken van een platform
tekst toevoegen
een tilemap toepassen
Eindelijk is het zover! Je mag nu het spel gaan bouwen.
Instructievideo over 2D spellenbouw in Construct2.
Basis Les 1 :
Opstarten, maken van een sprite en spelen van je eerste ( saaie ) 2D spel.
Instructievideo over Construct2 Basis les 1
Construct Les 2
Instructievideo over 2d Spellenbouw in Construct2.
Basis Les 2 :
Opstarten, maken van een sprite en laten bewegen van deze sprite.
Instructievideo over Construct2 Basis les 2
Construct Les 3
Instructievideo over 2D spellenbouw in Construct2.
Basis Les 3 :
Opstarten, maken van een sprite en laten bewegen van deze sprite plus een tweede sprite die gespawned wordt bovenop de eerste en beweegt!
Instructievideo over Construct2 Basis les 3
Construct Les 4
Instructievideo over 2D spellenbouwen in Construct2.
Basis Les 4 :
Opstarten, maken van een sprite en laten bewegen van deze sprite plus een tweede sprite die gespawned wordt bovenop de eerste en beweegt. Er is een boss toegevoegd en er wordt uitgelegd hoe je gedrag kunt implementeren zodat de boss verslagen kan worden. Tevens is er uitgelegd hoe je animaties kunt maken.
Instructievideo over Construct2 Basis les 4
Construct Les 5
Instructievideo over 2D spellenbouwen in Construct2.
Basis Les 5 :
Opstarten, maken van een sprite en laten bewegen van deze sprite plus een tweede sprite die gespawned wordt bovenop de eerste en beweegt. Er is een boss toegevoegd en er wordt uitgelegd hoe je gedrag kunt implementeren zodat de boss verslagen kan worden. Verder wordt het tiled background maken uitgelegd en wordt er bullet gedrag aan de boss geknoopt om hem te laten bewegen.
Instructievideo over Construct2 Basis les 5
Construct Les 6
Instructievideo over 2D spellenbouwen in Construct2.
Basis Les 6 :
- Aanmaken verschillende schermen en via knopjes bereiken
- Platform gaming
- Cirkel beweging sprites
Instructievideo over Construct2 Basis les 6
Construct Les 7
Instructievideo over 2D spellenbouwen in Construct2.
Basis les 7 :
De laatste les over het uploaden van de gegenereerde html5 code naar een webserver zodat iedereen je spel kan spelen!
Instructievideo over Construct2: Basis les 7
Het spel demonstreren en presenteren.
Nu je de ruwe versie van je spel hebt gemaakt is het tijd om je spel te testen en bij te stellen. Daarna is het tijd om je definitieve versie aan de opdrachtgever te presenteren en te demonstreren. Je bent er bijna....
-> Taak 5
Eindelijk, de ruwe versie van je spel is klaar!
Maar het is nog niet goed getest. Test je spel zelf en laat je spel spelen door een medeleerling. Laat je spel bovendien testen door iemand van de doelgroep. Als je spel gemaakt is voor kinderen van 4 tot 6 jaar, laat het dan ook spelen door iemand uit die leeftijdscategorie. (Bij zulke jonge kinderen moet je uiteraard zelf wel goed meekijken.)
Taak 5
Doorloop de onderstaande checklist om na te gaan of je spel aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo niet, dan is het de bedoeling dat je het spel bijstelt. Zodat het klaar is om aan de opdrachtgever te presenteren.
Checklist Gameplay
De game heeft een pakkende naam
De spelregels worden uitgelegd aan het begin van het spel
De gamer komt in gameflow
Er is niet teveel tekst gebruikt
Het spel is duidelijk; je moet het al doende kunnen leren zonder een hele uitgebreide uitleg vooraf
De gamer krijgt beloningen
De gamer krijgt feedback
De game bevat passende sounds
De game heeft een aantrekkelijke grafische vormgeving
De eerste definitieve versie van je spel wordt op een creatieve wijze aan de opdrachtgever gepresenteerd. De verschillende spelelementen (zie checklist) worden door de maker aan de opdrachtgever toegelicht.
Taak 6
Je gaat je definitieve versie van je bijgestelde game op een leuke manier presenteren en demonstreren aan de opdrachtgever. Let daarbij op onderstaande zaken:
Stel jezelf netjes voor
Je geeft aan wat het doel van deze presentatie is
Je presenteert de bijgestelde versie van het spel en benadrukt de wijzigingen die zijn doorgevoerd
Je demonsreert het spel op een leuke wijze (live, filmpje, compilatie etc.)
Je licht de educatieve elementen van het spel toe
Je bent nu helemaal klaar! Op naar je volgende game. Heb je al nieuwe ideeen......?
Hieronder de belangrijkste beroepen (rollen) bij gamebedrijven. Natuurlijk heb je daar ook boekhouders, schoonmakers, secretaresses, administratieve medewerkers, en dergelijke, daar heb ik het nu even niet over. Het gaat over de banen die rechtstreeks betrokken zijn bij gamedevelopment.
Als Gamedesigner werk je binnen de zogenaamde game-industrie. Je bent binnen een bedrijf meestal breed inzetbaar in de ICT. Denk hierbij aan het beheren van het bedrijfsnetwerk, webdesign, database en werken bij de service- of helpdesk.
Als de Gamedesigner daadwerkelijk bezig is met het ontwikkelen van een nieuw computerspel, maakt hij deel uit van een team met specialisten. Hij werkt samen met ontwikkelaars, technici, mensen met een grafische achtergrond en geluidsdeskundigen. Zij ontwikkelen games voor de pc, (draagbare) spelcomputers of telefoons. De Gamedesigner is verantwoordelijk voor het bedenken van de inhoud van het spel en de spelregels. Hierbij horen ook de speelwijze, verhaallijn, personages en setting. Een Gamedesigner is zowel creatief (verhaal, personages) als technisch bezig (computeranimatie, programmeren).
Samen met zijn team ontwikkelt de Gamedesigner een spel dat speelbaar is, voldoende uitdaging biedt en bij voorkeur aansluit op de vraag op de markt. Gamedesigner en team houden voortdurend rekening met de beoogde doelgroep van de game en de functie, die naast entertainment ook educatief kan zijn of bedoeld voor reclamedoeleinden. Momenteel zijn multi-user games populair en worden er veel spellen ontwikkeld die door meerdere spelers tegelijk gespeeld kunnen worden.
Denk je met jouw talent de game industry te gaan veroveren? Dan zijn er, zowel ín als buiten Nederland, interessante werkgevers. Je werkt freelance of in loondienst bij bedrijven binnen de sector ICT en nieuwe media. Daar maak je deel uit van het ontwerpteam.
Er bestaan games in alle soorten en maten. In je vrije tijd heb je vast wel eens een game gespeeld. Maar wist je dat games ook ingezet worden om bijvoorbeeld mensen iets te leren? Als game designer werk je aan het ontwerp en concept van een game. Vaak in een team van specialisten op het gebied van het ontwerpen en programmeren van de game.
De eerste fase in het ontwikkelen van een game is de ‘pre-production’. Vanuit de wens van de klant bedenk jij een passend concept. Dat game concept moet aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep, maar ook vernieuwend zijn. Dat vereist een grote dosis creativiteit, zowel qua conceptuele ontwikkeling als voor het realiseren van een goede gameplay. Het concept wordt uitgewerkt in tekeningen en schetsen enuiteindelijk gepresenteerd aan de klant.
Is het concept goedgekeurd, dan zet je het game design op papier. Je denkt na over onderwerpen als ‘game flow’. In samenwerking met de programmeur, verwerk je het concept en design tot een functioneel ontwerp.
Op basis van dat ontwerp wordt er gestart met de ontwikkelingsfase, de ‘production’. In een team worden de schetsen gedigitaliseerd door onder andere de 3D-modelleur en animator. Vervolgens wordt de ‘game engine’ gebouwd, de technische motor van het spel, en wordt geluid toegevoegd. Jij houdt goed in de gaten of het concept bij al deze stappen tot zijn recht komt, waarbij je nauw samenwerkt met het team.
Het beroep game designer is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Gaming moet je passie zijn, waarbij jij over een groot inlevingsvermogen beschikt. Je bent een ware teamplayer, maar kunt ook een coördinerende rol vervullen. Als game designer ben je niet alleen een ster in het ontwerpen, maar weet je ook veel af van de technische kant die komt kijken bij het ontwikkelen van een game. Jij weet tenslotte precies hoe je de verschillende specialismen én specialisten in kunt zetten om jouw concept ‘tot leven’ te brengen.
Spreken de werkzaamheden van een Game designer je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!
Welke opleiding kun je volgen?
Opleiding tot gamedesigner:
De opleiding Gamedesigner is een studie op MBO niveau 4 en duurt 3 jaar.
Beeld, geluid en de interactie daartussen staan centraal. Daarnaast verdiep je je kennis op het gebied van verschillende animatieprogramma's, het belang van spelelementen, animatie, werken in 3D, flash en dergelijke.
Doorstuderen op HBO niveau is eventueel ook mogelijk, in de richting van de Kunst en Techniek.
Sommige Gamedesigners zullen auto-didacten zijn die van hun hobby hun werk hebben gemaakt.
Wat verdien je?
Arbeidsvoorwaarden gamedesigner:
Als Gamedesigner ga je uiteindelijk aan de slag bij gamebedrijven, web ontwikkelaars of animatiebureaus. Je salaris is afhankelijk van de branche, je kennis, niveau en leeftijd. Gemiddeld verdient een Gamedesigner tussen de €3000 en €4000 per maand wanneer je enige jaren ervaring hebt opgedaan. Natuurlijk ligt een startsalaris lager. In de branche voor Vormgeving Kunst en Media ligt dit ongeveer op €1400 - €1450. Gamedesigners kunnen ook freelance werken en een eigen tarief bepalen.
Doe jij één van bovenstaande leerwegen? Dan zitten er speciale loopbaan georienteerde opdrachten voor jou in deze handleiding. We wensen je veel succes en plezier met het maken van de LOB Taak (Kennismaken met game-design).
8. Klaasje heeft een prachtig gameontwerp gemaakt. Als zij het ontwerp gaat uitleggen aan de klant, is zij heel zenuwachtig. Zij staart naar de grond en weet niet wat zij moet uitleggen. Uiteindelijk zegt Klaasje dat haar ontwerp is mislukt. Wat vind je hiervan?
Wat wil jij later worden? Die vraag hoor je vast vaker ... Weet jij het antwoord al of nog niet? Het kan best een uitdaging zijn om erachter te komen wat je wilt. Het is daarom makkelijker om de vraag wat kleiner te maken, bijvoorbeeld: wat kan ik of wie kan mij helpen? Misschien kun je die kleine vragen al wel goed beantwoorden. Dat is handig want deze kleine vragen geven je aanwijzingen en helpen je om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op die grote vraag “Wat wil jij later worden?”!
Maak onderstaande lesbrief over de 5 loopbaanvragen.
Deze module is voor beginnende gamedevelopers of geinteresseerden in de game-industrie.
Als je nog geen ervaring met het ontwikkelen van games, zit je hier goed.
Bij het ontwerpen van een game is het technische gedeelte belangrijk, maar het concept
is nóg belangrijker.
In dit keuzedeel gaan we daarom vooral in op het juiste gameconcept voor een educatie-
ve game. Daarnaast wordt je geholpen bij het maken van bepaalde keuzes voor jouw ontwerp.
Een game maken klinkt erg ingewikkeld. Je denkt al snel dat je uren achter elkaar code aan het schrijven bent. Maar met game engines zoals Construct2 kun je al een game ontwikkelen zonder dat je ook maar één regel code hoeft te schrijven.
Met behulp van de theorie uit deze module, die je de nodige houvast geeft, wordt de drempel om een educatieve game te maken volledig weggenomen!
Evalueren & reflecteren
Taak 7
De module is nu ten einde gekomen. Je hebt zelf een spel mogen ontwikkelen en presenteren. We gaan nu afsluiten met een evaluatie. Om deze keuzemodule en je eigen werk te evalueren, zou je onderstaande vragen kunnen gebruiken om een evaluatieverslag te schrijven.
Is er voldaan aan je verwachtingen van deze keuzemodule?
Wat vond je moeilijk, en waarom?
Hoe is de samenwerking geweest met de andere leerlingen?
Hebben alle partijen zich aan de planning en taakverdeling gehouden?
Wat vond je makkelijk, en waarom?
Ben je tevreden over wat je hebt geleerd?
Heb je iets gedaan met de feedback die je kreeg?
Ben je tevreden over de feedback die je kreeg?
Ben je tevereden over het behaalde resultaat en het opgeleverde spel?
Zou je bepaalde dingen achteraf gezien anders hebben aangepakt?
De behandelde stof was relevant voor mijn praktijksituatie?
De behandelde stof sloot aan bij mijn voorkennis?
Er was voldoende ruimte voor mijn eigen inbreng?
De docent was inhoudelijk deskundig?
De docent kon de les goed overbrengen?
De docent heeft mij goed begeleid?
Welke onderwerpen moeten aan de inhoud van deze cursus worden toegevoegd? Of weggelaten?
Mijn kennis is toegenomen door het volgen van deze keuzemodule?
Ben je van plan om iets in deze richting te gaan doen?
Tijdens deze keuzemodule krijgt een leerling te maken met onderstaande competenties:
Samenwerken: Je overlegt, toont initiatief, komt afspraken na en voert samen opdrachten uit. Je bent in staat op conflicten te reageren en verantwoordelijkheid te nemen voor het eindresultaat.
Plannen en organiseren: Je maakt een haalbare planning en houdt je daar ook aan. Je maakt samen met anderen een taakverdeling, werkt zelfstandig aan een taak of opdracht.
Onderzoeken en informatie verwerken: Je kunt hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Je kunt zelfstandig informatie vinden en ordenen.
Verstandig handelen: Je luistert naar en reageert op anderen. Je weet hoe je overkomt en houdt rekening met anderen. Je gaat verstandig om met middelen en materialen en houdt je aan afspraken.
Beslissen en acties ondernemen: Je signaleert een probleem, gaat op zoek naar de oorzaak en lost het op. Je durft beslissingen te nemen.
Omgaan met veranderingen: Je kunt omgaan met tegenvallers en zet een fout om in een verbeterpunt. Je kunt veranderingen toepassen en in nieuwe situaties gebruiken.
Ondernemend zijn: Je neemt initiatief en speelt in op mogelijkheden. Je stapt op mensen af en geeft advies. Je levert kwaliteit en past kennis toe in nieuwe situaties.
Presenteren: Je beheerst het onderwerp en hebt je goed voorbereid. Je maakt contact met je publiek en gebruikt hulpmiddelen. Je verhaal heeft een duidelijke opbouw. Je sluit af met een conclusie en bent in staat vragen te beantwoorden.
Reflecteren en evalueren: Je kunt terugkijken op een opdracht en benoemen wat goed en fout is gegaan. Je gebruikt feedback om jezelf te verbeteren en kunt ook zelf feedback geven.
Het arrangement Dienstverlening en Producten Bovenbouw - DigiSpel 2017-2018 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.