Graslandbeheer en graslandverbetering

Graslandbeheer en graslandverbetering

Inleiding

Veel, goed en goedkoop ruwvoer van eigen bedrijf, daar draait in de moderne veehouderij het 'buitengebeuren 'om. De opbrengsten van het grasland variëren in de praktijk enorm, van 8 ton droge stof per ha op bedrijven, die 'het niet zo goed doen', tot 12 ton of meer op de betere bedrijven. Tel daarbij, dat je in de moderne veehouderij maar een beperkte hoeveelheid mineralen (mest en kunstmest) mag gebruiken en je hebt de kern van de uitdaging te pakken waar de tegenwoordige veehouder voor staat: goed en veel voer produceren met zo weinig mogelijk inzet van mineralen.

In een serie van ongeveer 30 lessen, proberen we je de basiskennis rondom goed graslandbeheer bij te brengen. Het doel van de de lessenserie is vooral ook dat je nieuwsgierig wordt en vragen gaat stellen: waarom doet boer A het nu zo veel beter dan boer B?

De lessen worden ondersteund door een aantal praktijkopdrachten. Ook ga je in het voorjaar van het bedrijf een graslandgebruikskalender bijhouden, die je meer inzicht geeft in het totale beheer van het grasland.

Schudden
Schudden

Kennisleerlijn

Let op: de kennisleerlijnen zijn voor de hoofdstukken 2 tot en met 6 in januari 2019 aangepast. Studenten, die voor 28 januari de kennisleerlijen  hebben gedownload moeten nogmaals de aangepaste versies downloaden voor de hoofdstukken twee tot en met zes.

In de kennisleerlijn vind je de lesstof, de theorie voor de IO 'Graslandbeheer en graslandbeheer'.

De kennisleerlijn bestaat uit theorie en vragen en opdrachten, het is de stof, die je op school tijdens de lessen, doorwerkt. Op een paar plaatsen in het document zie je linkjes staan naar digitale arrangementen van het Ontwikkelcentrum.

Maak op je PC een mapje aan met de titel ‘Graslandbeheer en graslandverbetering’'en plaats het document erin.

Perceelverdeler
Dit programma geeft inzicht in de verdeling van dierlijke mest op het bedrijf.

Voor de theorie van het onderdeel 'grasland' kun je gebruik maken van het handboek voor de melkveehouderij, de hoofdstukken die betrekking hebben op bemesting, grassoorten en voederwinning . Zet deze hoofdstukken 2, 3 en 5 in een mapje 'grasland'op je eigen PC.

Ook gebruiken we de digitale leereenheid ' Werken met grasland' van het Ontwikkelcentrum.

https://contentplatform.ontwikkelcentrum.nl/Pages/ViewItem.aspx?cp=%2FCMS%2FCDS%2FOntwikkelcentrum%2FPublished%20content%2FECC%20SP%20modules%2FKS2000%2F28026-2%2F28026-2%20Werken%20met%20grasland%2C%20Theorie

Zet een link naar deze leereenheid bij je favorieten, dan kun je de lesstof weer gemakkelijk terugvinden!

Maak op je eigen PC onder 'mijn documenten'een mapje aan met de titel 'grasland'. Download de schoolopdracht en zet hem in het mapje grasland. Vergeet niet elke keer na het maken van een serie vragen en opdrachten het bestand weer op te slaan.

Inkuilen met de opraapwagen
Inkuilen met de opraapwagen

Vaardighedenleerlijn (BPV opdrachten)

In de vaardighedenleerlijn staan de BPV opdrachten, die je op het bedrijf tijdens de BPV dagen moet uitvoeren. Het kan zijn, dat je zaken moet registreren of soms uitrekenen, maar het kan ook gaan om praktijkvaardigheden zoals kunstmeststrooien, maaien, harken schudden e.d.

Tijdens het BPV bezoek van de begeleidende docent komt ook de voortgang rondom het uitvoeren van praktijkhandelingen aan de orde.

Je sluit het graslandgedeelte op het BPV bedrijf af met een praktijktoets op het bedrijf, de farmwalk. Lees goed de farmwalk beschrijving voor jouw niveau door, dan weet je hoe deze toets eruit ziet en wat je kunt verwachten. Zorg dat je de graslandgebruikskalender en de uitslagen van grondonderzoek van een paar percelen bij de hand hebt.

maaien van grasland
maaien van grasland

Achtergrondinformatie

Algemene bronnen

Jouw docent kan bij het doornemen van de lesstof verwijzen naar delen uit ondersteunend materiaal. Vooral in de hoofdstukken bemesting en grasland en voedergewassen uit het handboek melkveehouderij is veel achtergrondinformatie te vinden.

handboek rundveehouderij

bemesting

graslandvernieuwing en grasmengsels

beweidingssystemen

voederwinning

overige bronnen

  • Het arrangement Graslandbeheer en graslandverbetering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Sandra Brouwer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-15 15:58:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bemesting grasland, beweidingssystemen, gras, grasland, grasmengsels, voedergewassen, voederwinning

    Bronnen

    Bron Type
    Perceelverdeler
    https://www.verantwoordeveehouderij.nl/nl/Verantwoorde-Veehouderij-2/show-5/PerceelVerdeler-nu-vrij-beschikbaar.htm
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.