Wat is onderzoek

Wat is onderzoek

Wat is onderzoek

Zoeken naar informatie

Tegenwoordig in het dagelijks leven van de mens speelt informatie opzoeken een belangrijke rol. Wanneer je nu iets niet begrijpt of weet, zoek je het op via smartphone, i-pad of computer. Via google is de informatie vaak snel gevonden.

 

Bronnen zoeken

Tijdens het schrijven van een onderzoek begin je altijd met een vraagstelling. Wat ga je eigenlijk onderzoeken? Daarna kijk je in boeken en op internet of er al eerder onderzoek naar dit onderwerp is gedaan. Je gaat literatuur zoeken die past bij jouw vraagstelling.

Binnen het onderzoek `grensoverschrijdend gedrag` ga je zowel een literatuur- als een praktijkonderzoek doen. Voor het literatuuronderzoek gebruik je  verschillende soorten literatuur die je onderzoeksvraag beantwoordt. Je kan denken aan boeken, artikelen uit vak- of wetenschappelijke bladen of delen van boeken of scripties op internet. 

Wanneer je literatuur zoekt, gebeurt dit vaak online. Sites die vaak worden gebruikt in de zoektocht naar literatuur zijn: Google Scholar en JSTOR. Vaak hebben bibliotheken een eigen online database die je ook kan raadplegen. 

 

Hoe zoek je eigenlijk naar literatuur?

Zorg ervoor dat je goed voor ogen hebt wat je precies zoekt. Schrijf een aantal woorden (oftewel zoektermen) op die je kan gebruiken in je zoektocht.
Probeer daarnaast ook synoniemen te bedenken. Dit betekent dat je de zoektermen in andere woorden gaat formuleren. Bijvoorbeeld: het woord `gedrag` is ongeveer gelijk aan `handelingen` of `dat wat je laat zien`. 
Je kan ook Engelse termen gebruiken tijdens het zoeken naar informatie. 

 

Bij het verwerken van bronnen hoort ook een bronnenlijst. Niet alleen de lijst neem je op in het verslag maar tijdens het schrijven is het ook belangrijk om te laten zien welk stuk in je verslag gebasseerd is op een artikel, website of boek. Hier is de APA voor bedacht. Dit is een manier om bronnen in een tekst te verwerken en te laten zien welke informatie je hebt gebruikt tijdens het schrijven van je verslag.
 

INTERNETBRONNEN

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.

Voorbeelden:
Smeenk, J.(2015). Sagrada Familia Barcelona Barcelonapagina. Geraadpleegd op 7 juli 2015, http://www.barcelonapagina.nl/sagradafamilia.html

Smeenk, J.(z.d.). Een biologie verslag schrijven. Geraadpleegd op 13 januari 2014, http://www.biologiepagina.nl/verslagbiologie.htm

 

BRONVERMELDING BOEKEN

Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave). Titel: Eventuele subtitel. Plaats uitgever: uitgever.
Voorbeeld:
Dekkers, M (2006), De larf: over kinderen en metamorfose. Amsterdam: Contact

BRONVERMELDING KRANTEN- EN TIJDSCHRIFTARTIKELEN

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum). Titel artikel: Eventuele subtitel. Naam van tijdschrift of krant, evt. nummer, paginanummer(s).

Voorbeeld:
Ouwerkerk, D. van, & Grinten, J. van der (2004). De kracht van zacht: Wat mannen over vrouwelijke vergaderstijlen kunnen leren. Interne Communicatie, 4, p. 11-13.

Dongen, M. van (7 juli 2005). Bestuur hoofdstad is niet effectief. Volkskrant, p. 12.

Dataverzameling

Binnen een praktijkgericht onderzoek ga je dataverzamelen. Dit betekent dat je informatie uit de praktijk haalt door bijvoorbeeld een bepaalde techniek of instrument. In het onderzoek `grensoverschrijdend gedrag` ga je aan de slag met dataverzameling in de praktijk. Hier bespreken we 2 technieken die je kan gebruiken tijdens je praktijkonderzoek.

In je specialisatie boekje vind je de onderzoeksvraag waar je in je praktijkonderzoek een antwoord op moet vinden.

De enquête
Een enquête is een dataverzamelingtechniek waarvan de vragen van tevoren vastgelegd zijn. Bij de meeste vragen ligt het antwoord ook al vast die de respondent kan geven. Vaak zie je een aantal opsommigen van antwoorden die je aan kan vinken om zo antwoord te geven. De werkwijze bij het maken van een enquête bevat 9 stappen:

  1. Lijstje maken van begrippen die je wilt weten om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden
  2. Operationaliseren (begrippen in onderzoekbare zaken vertalen) (bijvoorbeeld het begrip: grensoverschrijdend gedrag, welke gedragingen zijn dan onderzoekbaar en vallen hieronder?)
  3. Eerste formulering van vragen
  4. Indelen van vragen ( wil je feiten weten, wil je open/gesloten vragen en wil je antwoorden al vooraf geven om uit te kiezen?)
  5. Logische volgorde bepalen van je vragen
  6. Check je vragenlijst ( kort/lang, taalgebruik, gemakkelijk, neutraal, netjes?)
  7. Check of je met deze vragen een antwoord kan krijgen op je onderzoeksvraag
  8. (eventueel) Probeer de vragenlijst uit bij een pilotgroep
  9. (eventueel) Bijstellen van vragenlijst aan de hand van je pilot

 

Enquête in google drive

Het interview
Een andere dataverzamelingstechniek is het interview. Een interview is met name geschikt om de geïnterviewde zijn eigen verhaal uit eigen belevingswereld te laten vertellen. Het nodigt vaak ook uit om meer te vertellen dan precies de bedoeling is.
Een interview kent verschillende vormen. Wij bespreken hier twee vormen:

Het halfgestructureerde interview
In deze vorm wordt gebruik gemaakt van een interviewschema. Dit is een lijst met gespreksonderwerpen die aan bod gaan komen in het interview. De volgorde van vragen en onderwerpen ligt niet vast. Je kan de lijst meer zien als een checklist om geen onderwerpen te vergeten. Deze manier lijkt gemakkelijk maar vergt veel van de interviewer. Deze moet immers in de gaten houden of hij alle informatie voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag wel degelijk krijgt. Wel is er meer ruimte voor de geïnterviewde om zijn eigen verhaal te kunnen vertellen en open te zijn.

Het gestructureerde open interview
Dit is een techniek waarbij de vragen van tevoren bedacht en gestructureerd zijn. Het is een lijst die je bij langs loopt volgens een bepaalde volgorde. De vragen zijn echter wel open zodat de geïnterviewde vrij is in het formuleren van zijn eigen antwoorden. Deze manier lijkt veel op een enquête maar verschilt doordat de geïnterviewde niet een antwoordrubriek in kan vullen en zelf daarmee een antwoord moet gaan formuleren.

Je houding als interviewer is belangrijk bij beide interviewtechnieken. Je bent open en belangstellend, vol aandacht, niet-oordelend en stimulerend.

Kwaliteit van onderzoek

Validiteit en betrouwbaarheid zijn begrippen die tijdens een praktijkonderzoek vaak naar voren komen. Deze woorden hebben te maken met de vraag of het onderzoek wel geloofwaardig is.

Je vraagt je in het onderzoek meerdere keren af of het onderzoek herhaalbaar is. Dit betekent dat wanneer je nog een keer het onderzoek zou doen, op dezelfde manier, dat je dan dezelfde uitkomsten krijgt. Als je de vragen nogmaals zou stellen, zou de geïnterviewde ongeveer dezelfde antwoorden moeten geven. Het onderzoek is daarmee herhaalbaar en dus betrouwbaar.

De validiteit van een onderzoek beantwoordt de vraag: meet je wat je wilt meten?

 

Als we het hebben over betrouwbaar en valide onderzoek doen, dan kun je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Bedenk goed wat je wil weten en probeer meerdere malen terug te gaan naar je onderzoeksvragen
  2. Werk nauwkeurig en zorgvuldig (opnemen van interview, 2interviewers weten zich meer te herinneren)
  3. Bedenk of jij al een mening of oordeel over het onderwerp hebt en kijk kritisch naar je vragenlijst (is deze objectief of sturend?)
  4. Bedenk in welke setting jij je onderzoek wilt uitvoeren (locatie, setting, tijdstip etc. maakt allemaal uit)
  5. Beschrijf hoe je te werk bent gegaan zodat jij je werkwijze kan verantwoorden

 

Verslaglegging en presentatie

Het verslag heeft de volgende opmaak:

  • Omslag: een voorkant met enkel de titel van het verslag
  • Titelpagina:op deze pagina’s vermeld je de auteur(s), datum, opdrachtgever, contactgegevens
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding: (onderwerp introduceren en doel van verslag aangeven)
  • Hoofdstuk literatuuronderzoek: (de samenvatting van je literatuur en je antwoord op de onderzoeksvraag)
  • Hoofdstuk praktijkonderzoek: (de samenvatting van je dataverzameling en antwoord op de onderzoeksvraag)
  • Conclusie: (nogmaals de antwoorden op literatuur en praktijkonderzoek, algehele conclusie en antwoord op de vraag: is het onderzoek valide?)
  • Bronvermelding/bronnenlijst en bijlagen: (verplichte bijlage: enquête of interviewvragen)

In het literatuuronderzoek is het belanrgijk dat je gebruik maakt van bronnen en dus ook van een brondvermelding.
Je voegt een bronnenlijst toe met bronnen waarvan jij gebruik hebt gemaakt voor het maken van het verslag.

Ieder verslag kent 2 hoofdstukken en een conclusie zoals hierboven beschreven.
 

In de presentatie bespreek je volgende zaken:

1. Aanpak van je onderzoek
2. Conclusie van onderzoek
3. Validiteit van onderzoek

Na de presentatie lever jij je verslag in bij de desbetreffende docent.

  • Het arrangement Wat is onderzoek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Aline de Vries Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-04-22 08:13:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Bronnen zoeken
    https://youtu.be/xX65DrQdEb4
    Video
    https://youtu.be/8ThU7rsoRI8
    https://youtu.be/8ThU7rsoRI8
    Video
    Enquête in google drive
    https://youtu.be/CVspxx9HmO8
    Video
    https://youtu.be/rTsWkpVp3yw
    https://youtu.be/rTsWkpVp3yw
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.