Eigen bedrijf

Eigen bedrijf

Inleiding

Stel je eens voor dat je later de mogelijkheid hebt om baas te worden van een bedrijf. Dit kan natuurlijk vanalles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een snackbar, een kledingwinkel of een marktkraam. Om ervoor te zorgen dat je bedrijf gezond is moet jij de juiste keuzes maken. Welke keuzes dit zijn en waarom ze zo belangrijk zijn gaan we bij dit project uitwerken.

Jullie gaan dit doen door zelf een bedrijf op te richten. Dit bedrijf is niet echt, het bestaat alleen op papier. Alles wat er verder bij komt kijken zul je tegenkomen. Jij moet hier zo goed mogelijk mee om zien te gaan. In het begin heb je nog veel vrijheid en kun je doen wat je wilt met je bedrijf. Maar er zullen ook situaties komen dat er maar één juiste keuze is. En welke maak je dan?

Opdrachten

Bedrijf opzetten

Zoals in de inleiding werd gezegd ga je een eigen bedrijf oprichten. Bedenk wat je leuk lijkt om te verhandelen in je winkel. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. Door iets te kiezen wat je leuk vindt, wordt de opdracht ook een stuk leuker.

Daarnaast moet je bedrijf aan enkele eisen voldoen:

  • De producten in je winkel moeten tastbaar zijn;
  • De producten in je winkel mogen niet illegaal zijn;

Open Microsoft Word op je computer en werk de volgende punten uit:

  • Welke producten ga je verkopen?
  • Geef je bedrijf een naam.
  • Bedenk een originele en pakkende slogan!
  • Welke rechtsvorm geef je je bedrijf?
  • Kiies een leegstaand bedrijfspand. Tip: zoek op internet.

Behalve de slogan moet je elk punt toelichten met de vraag waarom je die keuze hebt gemaakt. Deze motivatie kun je nog beter maken door meteen je verwachtingen te noteren.

Stuur je Word-document naar jalv1200@student.nhl.nl.

Logo

Jullie hebben nu de eerste opzet van jullie bedrijf gemaakt. Vervolgens ga je aan de slag met het logo van je bedrijf.

Veel bedrijven vinden dit een belangrijk onderdeel. Het zorgt namelijk voor de uitstraling van een bedrijf en kan heel veel invloed hebben op de manier hoe de mensen naar het bedrijf kijken.

Voordat jullie zelf een logo gaan maken, zoeken jullie eerst op internet een bestaand logo op. Dit mag van elk bedrijf zijn. Jullie gaan dit logo beschrijven door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Waar ken je het logo van?
  • Wat kende je eerder, het bedrijf of het logo?
  • Wat vind je van het logo en waarom?

Nadat jullie hier antwoord op hebben gegeven ga je een logo maken voor je eigen bedrijf. Je staat hier volledig vrij in, maar wees zo origineel mogelijk!

Maak deze opdrachten in een Word-document en stuur dit als je klaar bent naar jalv1200@student.nhl.nl.

De boekhouding

De boekhouding van je bedrijf is misschien wel het moeilijskte onderdeel. Elke ondernemer wil natuurlijk zo weinig mogelijk kosten maken en een zo hoog mogelijke winst. En dan zijn er ontzettend veel dingen om rekening mee te houden. Waar ga je je producten inkopen? Hoe veel personeel neem je aan etc.

Om je wegwijs te maken met het boekhouden van een bedrijf ga je een stappenplan uitvoeren. Uiteindelijk heb je een inventarislijst, een investeringsbegroting en een openingsbalans opgesteld. Het klinkt nu misschien allemaal nog wat vaag, maar door het stappenplan wordt het straks alleen maar duidelijker.

Inventarislijst

Je hebt spullen nodig in je winkel om je producten aan te bieden aan klanten. Deze spullen kunnen vanalles zijn, van de kassa tot een koffiezetapparaat. Het hangt er maar net vanaf wat voor bedrijf je hebt.

Wat je gaat doen:

  • Open een nieuw werkblad in Word.
  • Zet bovenaan "Inventarislijst."
  • Maak een tabel met 3 kolommen en minimaal 7 rijen.
  • In rij 1 zet je achter mekaar: Onderdeel, Prijs per stuk en Totaal.
  • De kolommen prijs per stuk en totaal moeten de eenheid 'valuta' krijgen.
  • Zet nu alles wat je denkt nodig te hebben in de tabel, inclusief prijs per stuk en het totale bedrag.
  • Bereken als laatste hoeveel geld je in totaal besteedt aan de inventaris.

Plattegrond

Nadat je de inventarislijst hebben gemaakt, weet je wat je nodig hebt om je winkel in te richten. Je weet ook hoe je bedrijfspand eruit ziet en hoe groot dit is.

Wat ga je nu doen? Je gaat een plattegrond maken van je bedrijf. Hoe je dit doet mag je zelf weten. Je kunt het zelf gaan tekenen, met Paint maken of op internet een plattegrondmaker gebruiken.

Zet je plattegrond in Word en verstuur het naar jalv1200@student.nhl.nl.

Boekhouding deel 2

Investeringsbegroting

In stap 2 van het stappenplan ga je een investeringsbegroting opstellen. Je hebt al een inventarislijst gemaakt, dus je weet al hoeveel geld je minimaal nodig hebt om je bedrijf in te richten.

  • Zoek nu eerst zelfs op google wat een investeringsbegroting is en wat erin komt te staan. Gebruik hierbij de begrippen vaste activa en vlottende activa. Zet dit in Word en stuur het op naar jalv1200@student.nhl.nl

    Vervolgens:
  • Open nu een nieuw bestand in Excel.
  • Voeg de vakjes A1 en B1 samen. Doe hetzelfde met de vakjes D1 en E1.
  • Zet nu in A1 "Vlottende activa". In D1 zet je "Vaste activa."
  • Vul bij vlottende activa de investeringen in en dit doe je ook bij vaste activa.
  • Zet daarachter de bedragen.

Mail je Excel bestand naar jalv1200@student.nhl.nl.

Boekhouding deel 3

Openingsbalans

De laatste stap van je ondernemingsplan is het opstellen van de openingsbalans. Zonder openingsbalans en investeringsbalans zul je nooit een lening van de bank krijgen. En dat is natuurlijk wat je wel wilt.

Wat moet je doen?

  • Open Excel en neem de afbeelding zoals hieronder staat over.
  • Vul vervolgens alle onderdelen in en zet de juiste bedragen erachter.
  • Zorg dat je balans in evenwicht is.
  • Stuur je openingsbalans op naar jalv1200@student.nhl.nl.

Lening van de bank

Je hebt tot dusver een ondernemingsplan opgesteld en er is vast wel iets waar je nog geld voor nodig hebt. Dit geld ga je proberen te lenen van de bank. Je zult de bank dus moeten overtuigen van jouw plan. Dit ga je doen door middel van een PowerPoint-presentatie. In de presentatie vertel je wat je van plan bent met je bedrijf. Dus je geeft een samenvatting van wat je tot nu toe hebt.

Uiteindelijk ga je deze presentatie presenteren en je beoordeelt iemand op zijn presentatie en plan.

Maak dus door middel van PowerPoint een presentatie met jouw plan. Hierin moet het volgende staan:

  • Informatie over je bedrijf
  • Het logo
  • Belangrijkste uit de investeringsbegroting
  • De openingsbalans
  • Waarom je de lening verdient

Je zult zelf gaan presenteren en je gaat iemand anders beoordelen. Vind je dat diegene een lening verdiend en waarom? Op die vraag geef je antwoord.

Contact met een bedrijf

De eerstvolgende stap na het presenteren van je bedrijfsplan is contact opnemen met een extern bedrijf waar je zaken mee gaat doen.

Je gaat nu op zoek naar enkele bedrijven waarbij een grote kans bestaat dat je van die bedrijven producten gaat inkopen. Deze bedrijven hebben jouw gegevens nodig en jij hebt die van hen nodig. Daarnaast ga je ook nog op zoek naar de verschillende offertes die je kunt verwachten.

Eisen waaraan voldaan moet worden:

  • Je leveranciersbestand dient te bestaan uit minimaal twee bedrijven.
  • Je maakt voor elk bedrijf  een inkoopfactuur.
  • Zoek uit welke verschillende soorten offertes er zijn en zet ze op een rijtje met de kenmerken erbij.

Inkopen doen

Jullie hebben de lening van de bank binnen gekregen. Als het goed is stond er in jullie investeringsbegroting al dat jullie producten die jullie gaan verkopen hebben ingekocht.

In deze opdracht gaan jullie producten inkopen en laten jullie elke stap zien die jullie gemaakt hebben. Uiteindelijk bewijzen jullie dit door een bestelformulier, bon, offerte, inkooporder bij te voegen. Welke je kiest mag je zelf weten.

Ga op internet op zoek naar bedrijven die jouw product verkopen. Gebruik dezelfde prijzen die de website aan geeft. Koop drie keer een verschillend product in en voeg daar het bestelformulier aan toe.

Als laatste bereken je de BTW die over het product is geheven.

Verkopen

Nu je je producten hebt ingekocht kun je je winkel openen. Zodra je winkel open is mag je ook verwachten dat de eerste klanten uit nieuwsgierigheid naar je winkel komen. En wie weet verkoop je wel direct iets.

In deze opdracht ga je een verkooporder opstellen. Ofwel, je verkoopt een product tegen de verkoopprijs die jij hebt vastgesteld. Welke prijs is dit eigenlijk? En wat doe je met de BTW?

  1. Stel je verkoopprijs vast voor drie verschillende producten. Laat zien hoe je dit berekend hebt en welke winstmarge je hebt gebruikt.
  2. Maak voor drie klanten een verkooporder. Wat de klant koopt mag je helemaal zelf weten. De verkooporder moet eruit komen te zien als een bonnetje.

Voorraad

Je hebt nu je eerste producten ingekocht en verkocht. Dat betekent dat er iets verandert in je magazijn, waar je je producten hebt opgeslagen.

Bij deze opdracht ga je zelf op internet op zoek naar antwoorden op de vragen die je gesteld worden.

1) Geef de betekenis van de begrippen LIFO en FIFO.

2) Geef het verschil tussen een gesloten en een open magazijn.

3) Betrek de vorige vragen nu op je eigen bedrijf. Welk soort magazijn gebruik jij?

Pakketzending

Via je website krijg je de vraag of je je producten ook online kunt bestellen. Natuurlijk ga jij akkoord, want je wil zo veel mogelijk verkopen.

Zoek nu uit hoe dit in zijn werk gaat. Via welk bedrijf verstuur je je pakket en wat zijn de kosten? Daarnaast geef je minimaal drie mogelijkheden hoe de klant de producten kan betalen. En kies één van deze drie die jij voor deze order gaat gebruiken.

  • Het arrangement Eigen bedrijf is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mark Jalvingh Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-05-25 18:42:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Arbeid, productie en bedrijfsleven; Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.