Mediawijsheid Pedagogisch Werk

Mediawijsheid Pedagogisch Werk

ICT, (sociale) Media, jij, de kinderopvang en het basisonderwijs

Opbouw en gebruik van deze lessenserie

Beroepsgerichte leerlijn Mediawijsheid voor Pedagogisch Werk niveau 3 en 4: Pedagogisch Medewerker kinderopvang en Onderwijsassisstent.


Deze leerlijn is geschreven in opdracht van Mediawijzernet en Kennisnet.


Hij bestaat uit 11 lessen van gemiddeld 90 min. Er is genoeg extra informatie en opdrachten om de lesduur tevergroten om er zo bijvoorbeeld een project van de maken voor meerdere uren per week.

Verder kunt u nog een aantal extra lessen vinden die u kunt gebruiken voor het profiel kinderopvang of het profiel onderwijs om zo te kunnen verdiepen.

De lessen zijn gemaakt op basis van de 10 mediawijsheid competenties opgesteld door Mediawijzet.net. Bij de extra informatie kunt u deze Mediawijsheid competenties vinden.

De eerste 3 bijeenkomsten zijn gericht op de eigen vaardigheden van de studenten. ( Begrip en een stukje refelcteren op eigen media gebruik)

De volgende 6 bijeenkomsten zijn gericht op praktisch gebruik van ICT en ( sociale) Media in de praktijk Ook de extra lessen zijn praktisch van aard om te gebruiken in de praktijk. ( Gebruik en Communicatie)

De laatste 2 bijeenkomsten zijn gericht op een eigen visie ontwikkelen en doelen kunnen realisieren binnen het werkveld met gebruik van Media. ( strategie)

De eindopdracht is onder dit kopje te vinden en zal de laatste bijeenkomst uitgevoerd worden. Bespreek de eindopdracht meteen aan het begin zodat de studenten weten waar ze naartoe werken.

 

Bij alle lessen is extra inforamtie te vinden die kunnen dienen als bron voor de studenten. U kunt dit ook gebruiken voor huiswerk. Huiswerk is niet opgenomen in deze lessenserie.

U bent vrij de lessen in te korten , opdrachten weg te laten of juist toe te voegen. Gebruik de lessen zo dat ze goed aansluiten bij de student en het werkveld. Bij elke les kunt u uitkiezen of u meer gericht bezig wilt zijn met de kinderopvang of het basisonderwijs of beide. Voelt u vrij te doen wat u en de studenten nuttig vinden.

 

Voor het maken van deze lessen serie heb ik gebruik gemaakt van materiaal dat ontwikkeld is door partijen met een zeer betrouwbare achtergrond en gebaseerd is op degelijk onderzoek. U kunt de bronnen terug vinden bij de teksten of de linken verwijzen naar de site van de ontwikkelaars.

 

De lessen zijn ook gekoppeld aan de database van mbomediawijs.nl

 

 

 

De maker van de leerlijn

Over de maker van deze leerlijn

Mijn naam is Manon Osterop. Ik ben 17 jaar werkzaam bij Het Nova college opleiding Pedagogisch Werk: kinderopvang en onderwijsassistent. Ik heb zelf een Pedagogische achtergrond.

5 jaar geleden heb de de Master opleiding Onderwijsinovatie gevolgd. Mijn interesse is altijd al uitgegaan naar het gebruik van ICT en Sociale media door kinderen.  Daarom heb ik er voor gekozen om voor mijn eindscriptie onderzoek te doen naar welke vaardigheden mijn studenten Kinderopvang en Basisonderwijs nodig hebben om kinderen te begeleiden bij het werken met ICT en ( sociale) Media.

Daarvoor heb ik een theoretisch onderzoek gedaan naar welke vaardigheden noodzakelijk zijn. Ook heb ik een praktijk onderzoek uitgevoerd bij het werkveld kinderopvang en basisonderwijs, de studenten opleiding Pedagogisch werk en onderwijsassistenten en de docenten werkzaam bij deze opleiding.

De uitkomsten van dit onderzoek vormen samen met de 10 mediawijsheid competenties van Mediawijzer.net het uitgangspunt van deze leerlijn.

Natuurlijk kunt u mij altijd mailen om vragen te stellen, aanvullende informatie te geven of een opmerking te maken.

Manon Osterop : mosterop@novacollege.nl

Ik hoop dat een ieder met net zoveel plezier met deze leerlijn kan werken als dat ik heb gehad om hem te maken.

Veel leerplezier!

Manon osterop

10 mediawijsheid competenties van mediawijzet.net

 

lesformulieren

Open bestand les 1 mediawijsheid wat is dat?

Open bestand Les 2 deelenemen aan de digitale wereld

Open bestand Les 3 online privacy

Open bestand Les 4 je werkveld en ICT en Media

Open bestand Les 5 en 6 het www

Open bestand Les 7 gamen

Open bestand Les 8 digitaal prentenboek

Open bestand Les 9 educatieve apps

Open bestand Les 10 visie media gebruik werkveld

Open bestand Les 11 presentatie eindopdracht

Inleiding ICT en ( Sociale) Media in de kinderopvang en Basisonderwijs

ICT, media, jij, en je werkveld.

Het is zeer waarschijnlijk dat jij je leven lang al gebruik maakt van ICT. Je bent opgegroeid met het gebruik van internet, mobiele telefoon, laptop en later ook tablets.

De kinderen van nu maken ook volop gebruik van alle multimediamogelijkheden. Van jongs af aan spelen de kinderen al spelletjes op de mobieltjes van ouders. Thuis spelen de kinderen games om te ontspannen en ze gebruiken sociale media. Een nieuwe generatie wordt geboren: de ‘App’ generatie. Peuters en kleuters die liever vingersurfen dan met een muis te klikken van site naar site. Kinderen van de App-generatie lezen graag een gewoon kinderboek met papa en mama en spelen met poppen, maar ze bladeren net zo graag, misschien wel liever, door interactieve prentenboeken

Ook bij de kinderopvang en het basisonderwijs zijn er enorm veel mogelijkheden om ICT en ( sociale) Media in te zetten bij het werk dat gedaan moet worden. Denk maar eens het basisonderwijs waar haast geen lokaal meer zonder digibord is te vinden.  In de kinderopvang maken we planningen met gebruik van de computer, sturen we klanten emails en maken kinderen gebruik van apps en digitale prentenboeken. Zo kunnen we nog veel meer zaken opnoemen.

 

De kans is groot dat als je met collega’s gaat werken die niet in de laatste 25 jaar  opgegroeid zijn, voor hen het gebruik van ICT niet zo vanzelfsprekend is als voor jou. Dat is fijn voor jou omdat jij de vaardigheden al van jongs af aan geleerd hebt. Toch is het niet zo dat je nu automatisch op een professionele manier om kan gaan ICT.

 

ICT is een hulpmiddel dat deel uit maakt van ons dagelijks leven. Om ICT en Sociale Media in je werkveld professioneel te kunnen gebruiken moeten we een aantal dingen leren en onderzoeken. Je moet leren kinderen te begeleiden als ze werken met gebruik van een computer of tablet of als ze gruik maken van (sociale) Media. je moet leren ouders advies te geven en om je collega’s te ondersteunen en zo nog veel meer.

 

Deze leerlijn is waarschijnlijk een eerste kennismaking met ICT en (sociale) Media in je werkveld. Je gaat een aantal dingen leren om ICT professioneel te kunnen gebruiken in je werkveld. Je gaat ook naar je eigen vaardigheden kijken die je bezit en hoe je deze kan inzetten op een professionele manier. Het doel van deze leerlijn is dat  je een aantal basis vaardigheden leert en dat je kan begrijpen hoe je dit kan gebruiken in je toekomstige werkpraktijk.

 

Er staan in het programma veel linkjes , filmpjes en extra informatie die je misschien niet allemaal op school kunt bekijken. Het is echt aan te raden op een ander moment de linkjes, filmpjes en extra informatie aan te klikken en de stukken te lezen, de  sites te bekijken en spelletjes te spelen. Heel nuttig voor je stage en toekomstige werk! Kies zelf ook uit wat voor jou van belang is. De lessen zijn zo opgezet dat je je meer op het basisonderwijs, kinderopvang of beide kan richten.

 

Heel veel plezier met het volgen van deze lessen!

 

 

Eindopdracht

Afsluitende opdracht

 

De lessenserie sluit je af met een presentatie. De presentatie mag indivudueel of met een groepje van maximaal 4 studenten uitgevoerd worden.

De laatste les ga jij of geven jullie een presentatie met gebruik van eem media aplicatie. Welke je gebruikt mag je helemaal zelf weten. OVerleg met de docent of hetgeen jij wilt doen ook daadwerkelijk kan.

De presentatie laat jij het voglende zien:

Op wat voor wijze ga jij ict en ( sociale) media gebruiken in jou toekomstige beroep ( kinderopvang/basisonderwijs)

  • welke doelgroep kies je uit
  • wat ga je gebruiken en waarom
  • Hoe ziet jou rol als Pedagogisch werker/onderwijsassistent eruit bij het begeleiden van de kinderen
  • Hoe ziet jou rol eruit naar collega's
  • Wat doe jij in de mediaopvoeding naar ouders?
  • Zijn er nog andere zaken op het gebied van ICT en (sociale) Media die jij tegen gaat komen in je toekomstige beroep.

Maak er een flitsende presentatie van. Mocht je nog andere punten willen verwerken dan mag dat natuurlijk!

gebruik bij het maken van deze opdracht gebruik van de lessen, de extra informatie en als het mogelijk is ook de praktijk.

Veel plezier!

 

les 1 mediawijsheid wat is dat?

Media en wij

Media opvoeding en mediawijsheid

ICT en sociale media zijn er en de kinderen die jullie gaan begeleiden maken er gebruik van. Televisie, internet, tablet,apps en andere media spelen rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren en gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Media kunnen het leren ondersteunen maar ook risico’s met zich meebrengen. Begeleiding van de kinderen bij de mediaopvoeding en mediawijsheid door ouders /verzorgers maar ook van jullie als pedagogisch werkers /onderwijsassistenten is daarom van groot belang. kinderen maar ook ouders moeten leren om bewust om te gaan met de media.

Definities

Mediaopvoeding vormt een onderdeel van de dagelijkse opvoeding door ouders of verzorgers. Mediaopvoeding omvat alle bewuste en onbewuste handelingen waarmee ouders er voor zorgen dat hun kinderen media uiteindelijk zelfstandig kunnen gebruiken. Dat betekent dat kinderen:

  • hun tijdsbesteding met media zelf in de gaten kunnen houden;
  • informatie die ze in de media tegenkomen begrijpen, dat wil zeggen kunnen doorzien wat waar, onwaar en waardevol is, en weten hoe media invloed kunnen uitoefenen;
  • kunnen overzien hoe zij zelf informatie kunnen uitdragen via de media en weten hoe die informatie door anderen kan worden gebruikt.

Opvoeders passen in de alledaagse praktijk verschillende vormen van mediaopvoeding toe, zoals strikte regels handhaven, kinderen uitleg geven, samen media gebruiken, en in de gaten houden wat ze doen. Ouders bepalen ook welke media-apparaten er in huis komen en of kinderen zulke apparaten wel of niet op hun slaapkamer mogen hebben. Met de term 'mediaopvoeding' wordt meestal de ouderlijke begeleiding bedoeld bij de omgang met audiovisuele media, zoals films, televisie, internet, games en mobiele telefonie. Het omgaan met radio en met kranten, tijdschriften en boeken behoort echter ook tot de mediaopvoeding.

(bron: http://www.nji.nl/Mediaopvoeding-Achtergronden-Definitie )

 

Mediawijsheid is de kennis, houding en vaardigheden om op technisch bekwame, creatieve,analytische en reflectieve wijze met media om te gaan, voor het eigen welzijn en de persoonlijke ontwikkeling die nodig zijn om te kunnen functioneren als volwaardig democratisch burger van de 21e eeuw.

( bron:handboek media wijsheid, mijn kind online)

Het is een taak van jullie om vooral de kinderen maar ook ouders te begeleiden en te ondersteunen bij de mediaopvoeding en mediawijsheid. Mediaopvoeding door ouders en andere opvoeders helpt de mediawijsheid bij kinderen tevergroten. Het is wel belangrijk dat ouders en andere opvoers zelf voldoende mediawijs zijn om dit te doen. In deze les gan we kijken naar jullie mediawijsheid.

 

jij en mediawijsheid

mediawijs korte uitleg

Opdrachten

Opdracht 1: ga in groepjes van ongeveer 4 personen bij elkaar zitten en maak met elkaar hoofdstuk 1 ken je rechten en plichten u het boekje the web we want.

 

 

Opdracht 2 : maak nu met elkaar de opdrachten behorende bij tijd om eens kritisch na te denken.

 

Extra informatie

Hoe om te gaan met Media voor de allerkleinste

 

Verzamelplaats van lessen over media en mediawijsheid

http://medialessen.wikiwijs.nl/

Monitor jeugd en Media 2015 : mijn kind online

 

les 2 : Deelnemen aan de digitale wereld

jou digitale wereld

jij en het internet

Alles wat we op internet zetten, blijft daar vaak voor altijd staan en kan door iedereen worden gezien. Dit betekent dat je heel goed moet nadenken over wat je op internet zet en op wat voor manier je jezelf wilt presenteren. Via Social Media kunnen mensen over de hele wereld informatie met elkaar delen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we op internet op een veilige manier met anderen omgaan? We leven in een maatschappij waarin meer dan 85% van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het aannemen van nieuwe werknemers, zegt dat ze op internet informatie zoeken over kandidaten. Het is dus heel belangrijk dat je je online reputatie in de gaten houden. Wat we op internet plaatsen heeft invloed op het beeld dat mensen van ons hebben.

Bij deze bijeenkomst maken we oefeningen en denken we na over hoe wij met internet omgaan. Dit doen we door een aantal oefeningen te maken en deze met elkaar te bespreken. Ook zijn er bij deze les een aantal achtergrond artikelen te vinden over het onderwerp veilig internet.

opdrachten

opdracht 1

Maak de volgende opdrachten met een groepje van maximaal 4 personen. Bespreek de antwoorden die je geeft met elkaar. Je kan de antwoorden ook met de hele groep bespreken.

 

opdracht 2: stel jezelf voor aan de wereld

Maak onderstaande opdracht  eerst zelf en bespreek je antwoorden met medestudenten of in de groep.

 

extra informatie

Wijs online

 

extra informatie: gevaren op het internet

 

extra informatie : Internetvrienden

 

les 3: Online Privacy

Bekijk de documantaire  Internet, who am I ? Documentaire online privacy thuis of op school. De documantaire duurt een half uur en kan beter buiten de lestijd bekeken worden

Internet, who am I? | Documentaire online privacy

Risicovol gedrag op het internet thuis en op school komt vaak voort uit een gebrek aan besef over de waarde van persoonlijke privacy. Je bewust zijn van je persoonlijke privacy op het net en weten wat je moet doen om je online privacy te beschermen is erg belangrijk. je moet weten dat er niet zomaar een wet is  die voorschrijft dat een instelling zoals school eerst toestemming moet vragen aan ouders of aan jou om foto's van leerlingen op de schoolwebsite mag plaatsen. Ook mag je niet zomaar foto's en informatie over medestudenten en docenten plaatsen. Je kunt niet zomaar foto's van je vrienden of leraren op internet zetten en kijken wat er gebeurt. Laat staan dat je ze ook nog gaat taggen met allerlei extra informatie! ook als je naar je stage gaat of straks werkzaam bent binnen de kinderopvang of het basisonderwijs gelden er duidelijke regels over wat je wel en niet mag plaatsen op het internet. Deze les gaat over bewustwording van onze online privacy.

opdrachten

Opdracht 1: privacy mijn kostbaarste bezit

Maak de volgende opdrachten uit het boekje.

 

Opdracht 2: wat mag wel en wat mag niet?

maak onderstaande opdracht met 3 medestudenten, bespreek het met elkaar.

 

Opdracht 3: maak de test hoe zit het met jou mediawijsheid?

 

extra informatie

extra informatie : privacy op sociale media sites.

 

extra informatie : web 2.0 vooruitgang of gevaar

bron: mijn kind online

http://mijnkindonline.nl/artikel/web-20-vooruitgang-gevaar

 

Je foto's veilig opslaan

http://mijnkindonline.nl/artikelen/je-foto%E2%80%99s-veilig-opslaan-zo-doe-je-dat

Tieners en online privacy

 

Kinderen en hun online privacy

 

Les 4: Je werkveld en ICT en (sociale) Media

Basisonderwijs en ICT

kinderopvang en ICT

De afgelopen 3 bijeenkomsten ben je bezig geweest met je eigen media ontwikkeling. De komende 7 bijeenkomsten gaan we kijken naar jou toekomstige werkveld, de kinderopvang ,het basisonderwijs of de combi hiervan. Jij bent straks voor een deel verantwoordelijk voor de mediaopvoeding van kinderen binnen jou werkveld. Ook ouders kunnen met vragen bij je komen over de mediaopvoeding van hun kinderen.

 

opdrachten

Opdracht 1:

Op wat voor manier kom je ICT en media tegen in jou werkveld? Maak hierover een mindmap.

Je maakt een digitale mindmap. je kan hiervoor onderstaande link gebruiken. Als je al een ander programma gebruikt voor het maken van een mindmap dan mag je dit natuurlijk ook gebruiken,

 

Midden in schrijf je ICT in de kinderopvang/basisonderwijs je mag ook 1 van de 2 werkvelden kiezen. Schrijf alles op waarvan jij denkt waar je mee te maken krijgt binnen jou toekomstige werkveld als het gaat om het geruik van ICT en (sociale) media)Schrijf eerst op wat je zelf denkt en ga dan op internet zoeken of je meer informatie kan vinden.

Presenteer de mindmap in een groepje of aan de studiegroep.

bespreek de mindmappen na, wat valt jullie op?

 

 

Opdracht 2: interview

Bedenk minimaal 4 vragen over het gebruik van ICT en (sociale) media die je kan stellen aan iemand die werkzaam is of binnen de kinderopvang of het basisonderwijs. Schrijf deze vragen op en bespreek de vragen met de groep of docent.  Voor de volgende bijeenkomst ga je je vragen stellen aan iemand die werkzaam is binnen jou toekomstige werkveld. Neem de antwoorden op jou vragen de volgende les mee.

 Opdracht 3: presenteren interview

Dit is wat je de volngede les moet doen, denk hieralvast over na!

Maak met elkaar een padlet aan. Schrijf hierin jou meest opvallende of belangrijkste antwoorden uit jou interview met iemand uit het werkveld het gebruik van ICT en ( sociale) media binnen de kinderopvang en/of het basisonderwijs. Bespreek met je docent wanneer je het interview presenteert.

 

extra informatie

Website Digidreumes gericht op Media binnen de kinderopvang

http://www.digidreumes.nl/

 

APP NOOT MUIS : boek over internet gebruik voor peuter en kleuters

 

Mijn kind online website waar veel info te vinden is over alles wat met media te maken heeft voor kinderen.

http://mijnkindonline.nl/

Mediawijsheid op de basisschool

 

Les 5 + 6 : Het WWW

Presenteer het interview van de afgelopen les

Opdracht 3: presenteren interview

Maak met elkaar een padlet aan. Schrijf hierin jou meest opvallende of belangrijkste antwoorden uit jou interview met iemand uit het werkveld het gebruik van ICT en ( sociale) media binnen de kinderopvang en/of het basisonderwijs. Bespreek met je docent wanneer je het interview presenteerd

veilig internetten intro

Het WWW

We gebruiken steeds vaker het internet voor het maken van onze opdrachten. Maar hoe beoordelen we nu of deze bronnen wel de juiste en up-todate informatie bevatten? Kinderen zoeken ook veel op internet maar hoe weten ze of de site de juiste info bevat? Wat kan je doen om kinderen niet op sites te laten komen waarvan je niet wilt dat ze er komen?

kinderen maken veel gebruik van internet. Dit brengt ook gevaren met zich mee. Het is belangrijk dat kinderen leren veilig met internet om te gaan. Daar gaan we in deze les mee aan de slag.

Remco van mijn kind online geeft uitleg over veilig internet

Kinderen leggen uit wat veilig internetten is

Betrouwbare bronnen op internet vinden

Betrouwbare bronnen vinden op internet

Opdrachten

Opdracht 1: zelf zoeken en beoordelen

bespreek formulier Beoordelingsformulier internetbron

 Beoordelingsformulier internetbron

 

 

Vraag

 

1

Wat is het Adres (url) van de bron?

Wat kun je hieruit afleiden?

(is het een weblog of homepage-adres of een adres van een commercieel bedrijf of anders?)

 

Aan de url kun je vaak al zien of het om een betrouwbare instantie gaat, of om een homepage of een weblog van een individueel persoon. Een commercieel bedrijf wil vaak producten verkopen, de informatie zal dus niet altijd objectief zijn.

De informatie over medicijnen op de site ziekenhuis.nl zal betrouwbaarder zijn dan op de site van een commercieel bedrijf dat medicijnen verkoopt.

2

Van wie of welke organisatie is de website, denk je dat deze  organisatie wel of niet  voor jouw doel betrouwbare informatie verschaft?

Een commerciële site, zal niet altijd objectieve informatie verschaffen.

 

3

Wanneer is de site(pagina)  voor het laatst bijgewerkt?
Hoe actueel is de informatie?

Is de informatie nog wel up todate? Hoe vaak wordt de site bijgewerkt. Staat het überhaupt vermeld wanneer de informatie is bijgewerkt?

4

Hoe komt de site  aan zijn informatie? (bronnen)

Lang niet altijd staat op een site vermeld hoe zij aan hun informatie komen. Je weet dan  ook niet of betrouwbaar is.

5

Wat is het doel van de site?

 

Willen ze producten verkopen, een mening verkondigen, een ervaring vertellen of informatie verschaffen?

6

Voor wie is de site bedoeld? (doelgroep van de site)

 

Patiënten, klanten, professionals, studenten, particulieren etc.

7

Bevat de site de door jou gezochte informatie?

Is de informatie volledig en juist?

Je kunt de informatie checken door het ook nog op een andere (betrouwbare) site op te zoeken.

8

Zou jij deze bron gebruiken? waarom wel/niet?

 

 

Dus is hij betrouwbaar, objectieve, recente informatie? Heb je de informatie gechecked ?

 

 

dit is een formulier dat je kan gebruiken bij het beoordelen of die sites die jij bezoekt voor je informatie betrouwbaar zijn

zoek met elkaar informatie over

 

  • ibuprofen
  • dyslexie
  • speciaal onderwijs

 

bekijk per onderwerp 3 sites en beoordeel deze met het formulier

wat is volgens jullie de meest betrouwbare site?

Opdracht 2: hulpmiddelen bekijken die kinderen helpen veilig te internetten.

Bekijk met een groepje van 4 personen  een van de volgende programma's om kinderen veilig te leren internetten. Kies het programma uit dat het beste aansluit bij jou doelgroep. Geef je mening over de inhoud van dit programma

 

Veilig internetten voor het jongere kind

 

veilig internetten van groep 5,6 en 7

Veilig internetten groep 8 en onderbouw VO

 

Opdracht 3: bezoek sites voor kinderen.

Ga zelf op zoek naar sites die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Je kan natuurlijk sites bezoeken die bij de info folders voor kinderen te vinden van opdracht 2. Bij de extra informatie is ook veel informatie te vinden op sites voor kinderen.

 

Bezoek websites voor kinderen, kijk daar rond, speel wat games en lees wat stukjes die geschreven zijn. Bezoek minimaal 3 kinderwebsites en kies dan de beste uit. Beschrijf waarom jij deze site goed vindt en waar je hem voor kan gebruiken. Vertel dit in de klas of in je groepje.

 

extra informatie

Slimmer zoeken informatievaardigheden op de basisschool

 

Hoe om te gaan met media voor de allerkleinste

 

Kindenvriendelijke instellingen op internet en tablet voor de kinderopvang

http://www.digidreumes.nl/nl/site/kindvriendelijke-instellingen/117

 

les 7 : gamen kinderopvang en basisonderwijs

alex 13 gamen basisonderwijs en naschoolseopvang

Dorra spel voor het jongere kind : kinderopvang

 

 

 

 

Bekijk met de groep de site van mijn kind online over games neem met elkaar een aantal artikelen door die jullie interessant vinden.

http://mijnkindonline.nl/onderwerpen/gaming

 

 

 

opdrachten

Opdracht 1: Discussie met de klas: zijn computerspellen positief of negatief voor de ontwikkeling van kinderen?

Deel de klas in 3 groepen

Groep 1 heeft de mening dat gamen positief is voor kinderen

Groep 2 heeft de mening dat gamen negatief is voor de ontwikkeling van kinderen

Groep 3 is publiek die gaan bepalen wie wint

 

Groep 1 zoekt op internet een artikel dat aangeeft dat gamen postief is voor de ontwikkeling van kinderen en haalt hier de argumenten voor uit en schrijft die op

 

Groep 2 zoekt op internet een artikel dat aangeeft dat gamen negatief is voor de ontwikkeling en schrijft de argumenten op.

 

Groep 3 bedenkt zelf of je gamen goed of slecht vinden voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Zet de groep postief en negatief tegen over elkaar. Groep 3 staat aan de buitenkant en kiezen tijdens de discussie of ze achter de groep positief of negatief gaan staan. Tijdens de discussie mag het publiek veranderen van kant als ze van mening veranderen.

Docent leidt de discussie, spreek goed de tijd af.

Publiek kiest achter welke mening ze staan.

opdracht 2: welke games speel jij of speelde je vroeger?

Schrijf op welke games jij speelt een waarom. Beoordeel jouw game met behulp van het spel beoordelingsformulier.

Zoek op internet welk spel op dit moment erg populair is onder kinderen. Speel dit spel en beoordeel dit spel met het beoordelingsformulier.

je kiest zelf voor welke leeftijdcategorie jij een game zoekt:

0-2 jaar

2-4 jaar

4-6 jaar

6-8 jaar

8-12 jaar

spel en websitebeoordeling

 

Naam spel of website

 

 

maker

 

 

Beoordeeld door

 

 

Met welk doel hebben de makers dit spel of deze website opgezet? Denk hierbij aan een commercieel doel als reclame of educatieve doelen bv taalbevordering

 

 

Wat valt je op aan de vormgeving van het spel of de website? Denk hierbij aan kleurgebruik, navigatie en overzichtelijkheid.

 

 

Waar gaat het spel in grote lijnen over?

 

 

 

Zou het spel of de website kinderen aanspreken? Waarom wel of niet?

 

 

Welke vaardigheden worden geoefend in dit spel of deze website?

 

 

Dit spel of deze website is wel of niet geschikt om in te zetten als lesmateriaal omdat:

 

 

Noem als pedagogisch professional twee punten die volgens jou verbeterd moeten worden in het spel of op de website

Denk aan: privacybescherming, geweld, vormgeving of gebruiksgemak

Verbeterpunt 1:

 

Omdat:

Verbeterpunt 2:

 

Omdat:

Algemene indruk en beoordeling

 

eindcijfer

 

 

 

 

 

 


 

 

extra informatie

Bekijk onderstaand filmpje wat vinden jullie hiervan?

kinderen aan het gamen

Hier volgen een aantal sites met games voor kinderen. Ze zijn ingedeeld op leeftijd.

voor kinderen vanaf 1,5 jaar

 

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

http://www.mediasmarties.nl/

 

digidreumes : website gericht op op kinderen van 2-4 jaar

Tips over goede apps, vertelplaten en wepboeken. Digidreumes helpt digitale media verantwoord, positief en spelenderwijs in te zetten voor jonge kinderen van 2 tot 4 jaar.

http://www.digidreumes.nl/nl/site/apps-wepboeken/102

 

 

 

Bereslim computerspellen Vanaf 3 jaar
Op de website van Bereslim staat pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters, waaronder digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren. Bereslim biedt ook een forum voor ouders.

http://web.bereslim.nl/

 

games en apps voor het jonge kind

AppLab van Cinekid

In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.

games tot 6 jaar

http://mijnkindonline.nl/artikelen/de-leukste-games-tot-6-jaar

games voor 7 - 12 jaar

http://mijnkindonline.nl/advies/de-leukste-games-7-12-jaar

info: gameverslaving voorkomen

http://mijnkindonline.nl/advies/de-leukste-games-7-12-jaar

Next Level

Kinderen spelen op internet het liefst kleine spelletjes (casual games), maar de meeste spelletjessites zijn voor kinderen niet geschikt. Dat blijkt uit het onderzoek Next Level.

http://mijnkindonline.nl/publicaties/onderzoeksrapporten/next-level

les 8 digtaal prentenboek kunnen gebruiken en activiteiten uitvoeren het jonge kind

digitaal prentenboek in de klas

digitaal voorlezen op het kinderdagverblijf

kleuter leest op ipad

bespreek dit artikel en bekijk de filmpjes

http://www.rianvisser.nl/2012/03/digitale-prentenboeken-en-educatieve-apps-in-de-kinderopvang/

 

lees in met elkaar het stuk over digitaal prentenboek blz. 8

http://mijnkindonline.nl/sites/default/files/uploads/2014nov_BSt_Spelend_leren.pdf

 

http://www.digidreumes.nl/nl/site/over-wepboeken/119

 

opdrachten

opdracht 1 : digitale prentenboeken

Welke digitale prentenboeken kan jij vinden?

Zijn het er veel of weinig digitale prentenboeken te vinden.

Zoek 5 digitale prentenboeken op en bekijk deze boeken.

Schrijf over elk boek een verslag waarin je

  • kort de inhoud weergeeft
  • je mening over dit boek geeft
  • 3 activiteiten bedenken die je met dit verhaal kan doen

Benoem wat jou taak is als de kinderen luisteren naar het digitale prentenboek.

Verzamel jou gevonden informatie op een digitale muurkrant, presenteer in kleine groepjes.

een handig programma voor het maken van een digitale muurkrant is het programma poplet.com

 

Voor de volgende les:

Volgende les graag smartphone waar je apps op kan zetten of tablet mee. Laptop gaat ook maar smartphone of tablet gaat beter. We gaan apps bekijken!

 

extra informatie

Op youtube zijn er veel digitale prentenboeken te vinden

Site digidreumes met WEPBOEKEN

http://www.digidreumes.nl/nl/wepboek

les 9: Educatieve apps

educatieve apps

uitleg wat zijn apps

App is een afkorting van applicatie, een stukje software. De applicatie (toepassing) werkt op een computer, een mobiele telefoon, tablet of een ander interactief, digitaal apparaat. Een applicatie voert een taak uit, die handig of leuk is voor de gebruiker. Het woord applicatie werd al gebruikt voor software. Maar toch de naam apps is bekend sinds de komst van applicaties op smartphones en tablet pc’s, zoals de iPad. In de informatie hieronder gaat het vooral over apps voor tablet pc’s.

niet alle apps zijn educatieve apps ook al zegen de apps dat ze dat wel zijn. Onder een educatieve app verstaan wij een app die een kind verder kan helpen bij zijn ontwikkeling in het breedste zin van het woord

'Educatief' is geen aanbevelingVeel aanbieders van kinder-apps claimen dat hun product 'educatief' zou zijn, oftewel: 'leerzaam'. Voor ons is dat niet per se een aanbeveling. Zelfs de stompzinnigste app kan nog leerzaam zijn, omdat er van alles wel iets te leren valt, zoals kleuren, of volgordes,

Wat ons betreft moet een app vooral aantrekkelijk zijn voor een kind. Dat wil zeggen:

  • de spelervaring moet goed zijn;

of fijne motoriek. Want elke app is in kleur, en kent opeenvolgende gebeurtenissen, en vereist bediening. Wat ons betreft zou de term 'educatief' dus beperkt moeten blijven tot schoolse vaardigheden. Maar dan nog is het maar de vraag in hoeverre dat ook echt zo werkt (meestal is het niet echt getest of gevalideerd). En nog belangrijker is de vraag of het überhaupt nodig is. Ik denk het niet.

  • de instructies moeten begrijpelijk zijn;
  • de stemmen en de muziek moeten prettig klinken;
  • de opdrachten moeten uitdagend zijn maar niet frustrerend

( bron: mijn kind online)

 

een aantal filmpjes waar je de werking van educatieve apps kan bekijken

woordenschat voor het jonge kind

kinderen spelen collor switch

muziek app voor jonge kinderen

rekenapp

lego movie maker

topografie apps

naslagwerk 104 leerzame apps en sites van kennisnet/mijn kind online

Bekijk het naslag werk van kennisnet/mijn kind oline 104 leerzame apps en sites.

 

handige sites met apps

Meester sander:

bekijk de site van meester sander, hier kan je veel uitleg vinden over educatieve apps en hij laat zien hoe ze in depraktijk werken. Ga op onderzoek uit!

 

apps van digidreumes

http://www.digidreumes.nl/nl/apps

 

tablet portaal

http://www.tabletportaal.nl/index3.html

opdrachten

Opdracht:

Ga nu zelf educatieve apps voor kinderen uitproberen. Speel ze.

  1. beschrijf wat de app doet,
  2. wat een kind er aan heeft benoem ook de leeftijd waarvoor de app bedoeld is.
  3. op wat voor manier jij als begeleider kan ondersteunen.

 Je beantwoord voor minimaal 5 apps de vragen en schijft dit op je mag de apps op je mobiel, tablet of comuter spelen.

Vul voor 3 apps die je hebt gespeeld het beoordelingsformulier in.

 

Naam spel of website

 

 

maker

 

 

Beoordeeld door

 

 

Met welk doel hebben de makers dit spel of deze website opgezet? Denk hierbij aan een commercieel doel als reclame of educatieve doelen bv taalbevordering

 

 

Wat valt je op aan de vormgeving van het spel of de website? Denk hierbij aan kleurgebruik, navigatie en overzichtelijkheid.

 

 

Waar gaat het spel in grote lijnen over?

 

 

 

Zou het spel of de website kinderen aanspreken? Waarom wel of niet?

 

 

Welke vaardigheden worden geoefend in dit spel of deze website?

 

 

Dit spel of deze website is wel of niet geschikt om in te zetten als lesmateriaal omdat:

 

 

Noem als pedagogisch professional twee punten die volgens jou verbeterd moeten worden in het spel of op de website

Denk aan: privacybescherming, geweld, vormgeving of gebruiksgemak

Verbeterpunt 1:

 

Omdat:

Verbeterpunt 2:

 

Omdat:

Algemene indruk en beoordeling

 

eindcijfer

 

 

 

 

 

 

extra informatie

Nieuws

App stimuleert taalontwikkeling bij jonge kinderen

App stimuleert taalontwikkeling bij jonge kinderen

 

http://www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/1661/

 

30-05-2016

‘Van nul tot taal’ is de titel van een nieuwe app vol nuttige taaltips, ondersteund met voorbeeldfilmpjes. Met behulp hiervan kunnen ouders en medewerkers in de kinderopvang de taalontwikkeling bij jonge kinderen stimuleren.

De app is ontwikkeld door Auris en bestaat uit twee onderdelen. Zo is er een onderdeel met handige tips ingedeeld op leeftijd om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het andere deel van de app is voor ouders die de ‘Tas vol taal’ gebruiken. Dit is een een tas vol spelletjes en materialen die ouders te leen krijgen om thuis met hun kind spelenderwijs taal te oefenen. Ouders die de tas niet hebben, kunnen ook gebruikmaken van de tips en voorbeeldfilmpjes. De meeste ouders hebben het spelmateriaal of vergelijkbare spullen die nodig zijn voor de oefeningen vaak al in huis.

De Auris-app helpt ouders en medewerkers in de kinderopvang om bewuster en spelenderwijs om te gaan met taal. Als ouders weten wat ze moeten doen, voelen ze zich ook bekwamer in de opvoeding van hun kind.

In Nederland heeft 5 tot 7 procent van de kinderen een vorm van een taalontwikkelingsstoornis. Lang niet altijd wordt deze stoornis herkend. Door de juiste aanpak thuis en op school kan soms erger worden voorkomen. De app is daarom speciaal gemaakt voor ouders van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Maar ook ouders van jonge kinderen zonder deze stoornis en medewerkers in de kinderopvang kunnen veel voordeel hebben bij de informatie en filmpjes.

De app is verkrijgbaar in de stores van Apple en Google.

86 createive apps en sites voor kinderen van 7 - 12 jaar : mijn kind online

 

De beste gratis apps voor kinderen: mijn kind online

 

apps voor kleuters

EDUAPP

Zoek naar apps die passen bij jouw vak of onderwerp. Bekijk wat andere leraren vinden van deze app en krijg ideeën hoe deze app te gebruiken in jouw les. Er zijn al meer dan 2.500 apps gemetadeerd naar het Nederlands onderwijssysteem. Meld je aan en test het uit!

 

les 10 : Visie op mediaopvoeding en mediawijsheid

Visie ontwikkelen op het gebruik van ICT en (sociale) media binnen de kinderopvang / basisonderwijs

21ste eeuwse vaardigheden, wat moeten we leren?

Visie is nodig!

De cijfers laten zien dat kinderen op steeds jongere leeftijd omgaan met digitale media. Sinds 2010 zijn er steeds meer digitale mediaproducties voor jonge kinderen (Nikken e.a.,2013). Het is voor kinderen ook steeds makkelijker om met digitale media om te gaan doordat er bij de meeste kinderen een tablet of smartphone in huis is.

Mediawijzernet voert jaarlijks een onderzoek uit naar mediagebruik. Hieruit blijkt dat jonge kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar dagelijks 34 minuten met een tablet bezig zijn. Dat is tweeeneenhalf keer zoveel als in 2012 ( 12 minuten). De televisie ( 12%), de tablet ( 6%) en de spelcomputer (6%) dringen steeds vaker door in de wereld van het jonge kind ( mediawijzernet, 2015).

Kinderen binnen het basisonderwijs maken volop gebruik van alle soorten media. In de klas spelen de media ook een grote rol. er is haast geen klas meer te vinden zonder digibord.

Er is heel veel en kinderen gebruiken heel veel als het gaat om ICT en (sociale) media. Om dit in goede banen te leiden is het erg belangrijk om een visie te ontwikkelen op het gebruik van media binnen je werkveld.  Instellingen binnen de kinderopvang en het basisonderwijs moeten nadenken hoe om te gaan met mediaopvoeding en mediawijsheid. Zeker moeten ze ook nadenken over de wijze waarop zij ICT en ( sociale) media willen gebruiken.

Jij gaat nu zelf ook een visie ontwikkelen op ICT en ( sociale) media gebruik binnen jou toekomstige werkveld.

 

 

 

opdrachten

Opdracht 1: visie

Vorm groepjes van ongeveer 5 personen. Het is belangrijk dat je bij mensen gaat zitten die uit jou werkveld komen. Jullie gaan het met elkaar in gesprek over welke rol jullie als professionals straks spelen in de mediaopvoeding/mediawijsheid van kinderen.

Hoe denken jullie over digitale media en kinderen? moeten kinderen gewoon zelf experimenteren met allerlei apparaten en programma's? moet je de media zo ver mogelijk weg houden van ze? of is er een middenweg te vinden?

praat met elkaar over het volgende en schrijf uiteindelijk een gezamelijkantwoord op de vragen op.

vraag 1 Waarom gebruiken wij digitale media in ons werkveld?

praat met elkaar over:

  • Wat is de rol van digitale media in het leven van kinderen die in deze tijd opgroeien?
  • Wat vinden de kinderen van digitale media?
  • kunnen wij digitale media inzetten voor de ontwikkeling van kinderen?
  • Vinden wij dat we digitale media in ons werk moeten gebruiken met de kinderen?

vraag 2 welke digitale media willen jullie gaan gebruiken?

praat met elkaar over:

  1. Wat voor digitale media willen wij de kinderen aanbieden?
  2. Hoe kunnen we digitale media betrekken bij andere activiteiten
  3. Wat voor digitale media vinden jullei geschikt voor welke leeftijd?

vraag 3 wat voor regels moeten er zijn voor de kinderen als het gaat om digitale media?

praat met elkaar over:

  1. Hoeveel tijd mogen kinderen gebruik maken van digitale media op een dag?
  2. Hoeveel activiteiten per dag mogen er gebruik maken van digitale media?
  3. mogen we verschil maken tussen kinderen als het gaat om digitale media gebruik?

Vraag 4 wat voor rol hebben wij in de mediaopvoeding van het kind?

praat met elkaar over:

  1. kunnen wij kinderen begeleiden bij de mediaopvoeding?
  2. Wat moeten wij weten/kunenn om ouders en kinderen te ondersteunen bij de media opvoeding?
  3. op wat voor manier kunnen wij een bijdrage leveren aan de mediaopvoeding van het kind?

Vraag 5 Wat jullie belangrijk vinden

Bespreek nog een punt naar eigen inzicht met elkaar die voor jullie van belang is als het gaat om het begeleiden van kinderen met digitaal media gebruik.

 

Als alle punten goed besproken zijn stellen jullie een kort visiedocument op waarin bovengenoemde punten uitgewerkt zijn.

probeer eens om dit alles in een glogster te zetten zodat je je visie op een leuke wijze kan presenten.

 

 

 

extra info

Extra info: hoorcollege/uitleg mediaontwikkeling & mediaopvoeding door Don Zuiderman. Interessant om te kijken!

Media in het gezin

 

mediagebruik 0-2 jaar

 

mediagebruik 3-5 jarigen

 

mediagebruik 6-8 jarigen

 

mediagebruik 9-12 jarigen

 

Mediagebruik 13-16 jarigen

 

Les 11: presentatie eindopdracht

Je hebt nu een eerste kennismaking gehad met ICT en ( sociale) media binnen jou toekomstige werkveld. Laat aan elkaar zien wat je geleerd hebt en wat jou mening is over het gebruik van ICT en (sociale) media binnen jou werkveld.

Presenteren maar!!!

Afsluitende opdracht

 

De lessenserie sluit je af met een presentatie. De presentatie mag indivudueel of met een groepje van maximaal 4 studenten uitgevoerd worden.

De laatste les ga jij of geven jullie een presentatie met gebruik van eem media aplicatie. Welke je gebruikt mag je helemaal zelf weten. OVerleg met de docent of hetgeen jij wilt doen ook daadwerkelijk kan.

De presentatie laat jij het voglende zien:

Op wat voor wijze ga jij ict en ( sociale) media gebruiken in jou toekomstige beroep ( kinderopvang/basisonderwijs)

  • welke doelgroep kies je uit
  • wat ga je gebruiken en waarom
  • Hoe ziet jou rol als Pedagogisch werker/onderwijsassistent eruit bij het begeleiden van de kinderen
  • Hoe ziet jou rol eruit naar collega's
  • Wat doe jij in de mediaopvoeding naar ouders?
  • Zijn er nog andere zaken op het gebied van ICT en (sociale) Media die jij tegen gaat komen in je toekomstige beroep.

Maak er een flitsende presentatie van. Mocht je nog andere punten willen verwerken dan mag dat natuurlijk!

gebruik bij het maken van deze opdracht gebruik van de lessen, de extra informatie en als het mogelijk is ook de praktijk.

Veel plezier!

 

 

Dank je wel voor het volgen van deze lessenserrie. Er is erg veel informatie te vinden over mediawijsheid van kinderen. Gebruik de extra info, de naslagwerken en je eigen gezonde verstand om jou bijdrage te leveren aan de media opvoeding van kinderen.

Extra informatie : Digibord basisonderwijs

 

Gepubliceerd op

17 juli 2015 door Kennisnet

https://www.kennisnet.nl/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-digiborden/

 

Binnen dit onderwerp vind je tips, informatie en inspiratie met betrekking tot de praktische toepassing van digitale schoolborden, smartboards en touchscreens in de klas.

Je vindt hier informatie die je helpt de mogelijkheden van digiborden nog beter te benutten. Je kunt ontdekken wat de beste tools voor digiborden zijn, lezen welke educatieve software en besturingssoftware voor digiborden er is en welke mogelijkheden die biedt voor je onderwijs. Ook kun je inspiratie opdoen uit praktijkervaringen van leraren. Bijvoorbeeld in het verhaal van juf Linda Humme, die vertelt hoe zij zelf zelf lessen maakt voor digiborden.

Er zijn verschillende typen digitale schoolborden op de markt, die nogal van elkaar verschillen. Binnen het onderwerp 'hardware' maken we je wegwijs in die technische verschillen.

Belang voor het onderwijs

Digiborden zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de school. Logisch, want als leraar kun je er alles op tonen wat je wilt en ze vergroten de interactie met de klas. Wel leidt de opkomst van tablets en het feit dat op sommige scholen steeds minder klassikaal wordt lesgegeven tot nieuwe vragen over digiborden. Bij het gebruik van een digibord is het vooral een uitdaging om de mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten. Gebruik je het alleen als projectiescherm, dan heeft het niet veel toegevoegde waarde.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kennisnet support via support@kennisnet.nl of op 0800 321 22 330800 321 22 330800 321 22 33 FREE FREE.

Deel Alles wat je moet weten over digiborden

Delen

LinkedIn Twitter Facebook Google+ E-mail

Terug

Meer over digiborden

Meer over leren & ict

extra informatie: Ouders ondersteunen bij media opvoeding

 

 

Iene Miene Media maart 2015: ‘Ouders in spagaat door toename mediagebruik
Ouders komen steeds vaker in een spagaat door de toename van het mediagebruik van hun kinderen. Aan de ene kant staan ze hun kinderen steeds vaker en langer toe om met tablets en computers te spelen, zelfs tot in de slaapkamer. Aan de andere kant zijn ouders er ook van overtuigd dat media geen ‘must’ voor hun kinderen zijn en vinden ze dat kinderen beter iets anders kunnen doen dan met media bezig te zijn.
» Lees meer
» Download Hoofdresultaten – Onderzoeksverslag Iene Miene Media 2015

http://www.mediawijzer.net/publicaties/

 

Je dochter die tot diep in de nacht met haar vriendje appt, je zoons die gamen terwijl ze huiswerk moeten maken, klasgenoten die op school stiekem een pornosite bezoeken. Hoe ga je om met het online gedrag van je kind? Drie bekende ouders over de mediaregels thuis – en over de rol van de school

http://mijnkindonline.nl/artikelen/opvoeden-in-tijden-van-internet-deel-1

http://mijnkindonline.nl/artikelen/opvoeden-in-tijden-van-internet-deel-2

http://mijnkindonline.nl/artikelen/opvoeden-in-tijden-van-internet-deel-3

 

website met info voor ouders over media opvoeding

Artikel: bron mijn kind online

Afspraken maken over Facebook

Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kind door schade en schande wijs wordt op Facebook. Er zijn een paar simpele basisregels die je met je kind kunt bespreken, zodat hij veilig op Facebook kan.
  • Open zelf een Facebook-account als je dat nog niet hebt. Op die manier kun je het beste toezicht houden op wat er online gebeurt. Je ziet met eigen ogen hoe alles werkt en wat er eventueel verandert.
  • Open samen met je kind zijn of haar Facebook-account. Leg uit dat ze het wachtwoord nooit met iemand mogen delen (behalve met jou) en dat ze moeten uitloggen na gebruik. Andere kinderen kunnen anders gebruik maken van zijn account en reacties en berichten typen uit naam van jouw kind.
  • Leg uit dat je kind alleen vrienden moet worden met mensen die hij ook echt kent en vertrouwt. Word zelf vrienden met je kind, zodat je kunt zien wat hij doet.
  • Bespreek wat wel en wat niet kan op internet. Vraag je als ouder kritisch af of je kind hier aan toe is. Leg uit dat als hij iets post of ergens op reageert het door iedereen in de online vriendenkring gelezen kan worden en dat het bericht misschien wel nooit meer van internet afgaat. De informatie kan voor altijd bewaard blijven en vindbaar zijn.
  • Vertel over de omgangsregels op internet. Die verschillen niet van de regels die je in het dagelijks leven hanteert. Ga dus respectvol en normaal met elkaar om. Doe een ander niet aan wat je zelf ook niet leuk zou vinden of zou willen. Doen ‘vrienden’ vervelend? Leg uit dat je die personen kunnen blokkeren of verwijderen als vriend. Dan kunnen ze de berichten van je kind niet meer direct zien.
  • Leg uit hoe de privacy-instellingen werken. Bij de optie ‘weergeven’ (rechtsboven in de tijdlijn) kun je dit instellen. Zet het altijd op ‘alleen vrienden’ in plaats van op ‘openbaar’. Controleer dit ook als je kind een foto of bericht heeft geplaatst (dit kun je zien aan het icoontje, een wereldbolletje is openbaar). Wordt jouw kind getagd in een foto en staat die foto openbaar ingesteld? Dan is het mogelijk om die tag te verwijderen. De koppeling tussen de naam, de foto en de tijdlijn van je kind wordt zo verbroken.
  • Praat regelmatig met je kind over wat hij doet op Facebook, wat hij er aan leuk vindt en wat niet. Maak het niet heel gewichtig of zwaar, maar toon gewoon interesse. Bespreek het zoals je ook andere dingen in het leven van je kind bespreekt.
  • Wordt je kind gepest of heeft het last heeft van andere vervelende zaken op Facebook? Zorg dat jullie hier samen over kunnen praten. Het is belangrijk dat je kind het meldt, zodat je hem of haar kan helpen. Het is ook mogelijk om dit te rapporteren bij Facebook; er is een speciale veiligheidspagina die je verder kan helpen.
  • Er is een app beschikbaar waarmee je de basisactiviteiten van je kind op Facebook en andere sociale media kunt volgen, namelijk Social Media Child Protection (€ 1,79 in de App Store).

Artikel: bron mijn kind online

Maak je kind wegwijs op Facebook

Een account maken op Facebook onder een vals geboortejaar. Officieel mag het niet, maar kinderen jonger dan 13 jaar doen het massaal. Wil jouw kind ook op Facebook? Help hier dan bij, praat er over en houd toezicht.

Vrienden ontmoeten

Facebook staat bekend als commercieel bedrijf dat zoveel mogelijk persoonlijke data van gebruikers verzamelt om reclame op maat aan te kunnen bieden. Ook eigenen ze zich de rechten toe van foto’s die worden geplaatst. En het meisje dat per ongeluk half Nederland uitnodigde voor haar feestje in Haren zal nooit meer een bericht ‘openbaar’ op haar tijdlijn plaatsen. Maar er is ook veel positiefs te melden over Facebook. Het is een plek waar je vrienden en familie kunt ontmoeten, vriendschappen kunt onderhouden en waar je grappige filmpjes, foto’s en websites kunt ontdekken. Daarnaast heeft Facebook voor leden van 13 tot en met 17 jaar speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden berichten van gebruikers in deze leeftijdscategorie niet getoond in de resultaten van zoekmachines en ook hun locaties (als ze ergens inchecken) worden niet gedeeld buiten hun vriendenkring.

Kinderen rapporteren

Vanwege de Amerikaanse wetgeving mogen kinderen jonger dan 13 jaar geen Facebook-account hebben. Maar kinderen ontwijken die regel massaal door een vals geboortejaar in te vullen. Op de website van Facebook staat vermeld dat je een gebruiker onder de 13 jaar moet rapporteren, zodat dat account verwijderd kan worden. Maar er zijn zo veel kinderen lid dat controle een onbegonnen zaak is. Wereldwijd maken nu 7,5 miljoen kinderen onder de 13 jaar gebruik van Facebook en 5 miljoen van de gebruikers is zelfs onder de 10 jaar. Momenteel zou het bedrijf onderzoeken of er een koppeling mogelijk is tussen de accounts van kinderen en ouders, om ook de jongste kinderen veilig toegang te kunnen geven.

Niet meekletsen!

Als ouder is het belangrijk dat jij je houdt aan wat ongeschreven regels. Bedenk dat je kind hier met vrienden onderling aan het kletsen is. Reageer dus niet op zijn berichten en like ze ook niet. Meng je niet in de gesprekken, maar blijf op de achtergrond. Word ook geen vriend met alle vrienden van je kind. En bedenk voordat je ergens op reageert dat alleen voor volwassen ogen bestemd is, dat jouw kind ook alles op jouw tijdlijn kan zien. Gebeurt er iets op Facebook dat niet door de beugel kan? Bespreek dit dan thuis aan de keukentafel, zonder dat een digitaal publiek meekijkt.

Jong & op Facebook

Caitlin (11) zit al twee jaar op Facebook en ze heeft opgegeven dat ze 29 jaar is. Ze heeft tussen de 100 en 200 vrienden. Elke dag kijkt ze op Facebook en ongeveer drie keer per week plaatst ze foto's of berichtjes over wat ze meemaakt.
Waarom ben je lid? ‘Het leek me leuk en iedereen om me heen zit er ook op.’
Mocht het van je ouders? ‘Ja, ze hebben me geholpen bij het aanmaken van een account en gaven me als tip dat ik alleen vrienden mocht worden met mensen die ik goed ken.’
Vrienden met je ouders? ‘Ja!’
Privacy? ‘Alleen vrienden kunnen mijn berichten zien. Ik let ook goed op wat ik erop zet. Geen gekke dingen.’
Chat je via Facebook met vrienden? ‘Nee, we zijn nooit tegelijk online. Dat doen we via Instagram.’

Merijn (11) zit ongeveer twee jaar op Facebook. Zijn leeftijd op Facebook is 17 jaar en hij heeft ongeveer 50 vrienden. Hij liket soms pagina's en kijkt naar de foto's op de pagina's die hij geliked heeft. Ook chat hij soms met een meisje uit zijn klas of met zijn broer die in Zweden woont.
Waarom ben je lid? ‘Op school hadden we stop motion filmpjes (filmpjes die frame per frame opgenomen worden, red.) gemaakt en die moesten we ergens plaatsen online. Toen ben ik lid geworden en heb ik die filmpjes op mijn Facebookpagina geplaatst.’
Mocht het van je ouders? ‘Ja, ik zat ook al op Hyves dus ik wist wel een beetje hoe alles werkte.’
Vrienden met je ouders? ‘Ja.’
Privacy? ‘Iedereen kan mij een vriendschapverzoek sturen, maar als ik iemand niet ken dan weiger ik het wel. En alleen vrienden kunnen mijn berichten zien.’

Extra informatie: Digitaal pesten

Brochure digitaal pesten van mijn kind online

 

De les Instagrap zorgt ervoor dat de sfeer gezellig blijft op de populaire foto- en chatapp Instagram. mijn kind online.

 

bruikbare achtergrondinformatie bij de lessen voor docenten en studenten

Media opvoeding links

Mediaopvoeding

Links

Hieronder staan alfabetisch geordend links naar organisaties die actief zijn op het terrein van mediaopvoeding.


  • De frisse blik

    Bij stichting De frisse blik laten professionele makers van televisiedocumentaires zien hoe televisieprogramma's het resultaat zijn van oneindig veel ingrepen. Dat geldt ook voor programma's die over de 'werkelijkheid' gaan.
    www.defrisseblik.nl


  • De Kinderconsument

    Website van de Kinderconsument, een stichting die opkomt voor een veilige internetomgeving voor kinderen.
    www.dekinderconsument.nl


  • Kijkwijzer

    Informatie over de Kijkwijzer, een classificatiesysteem dat ouders en opvoeders informeert tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen.
    www.kijkwijzer.nl


  • Media en maatschappij

    Website van De Nationale Academie Voor Media & Maatschappij die deskundigheidsbevordering rond mediawijsheid wil bieden aan professionals in onder meer het onderwijs, jeugdhulpverlening, centra voor jeugd en gezin, bibliotheek en mediatheek.
    www.mediaenmaatschappij.nl


  • Media Rakkers

    Website van Media Rakkers, een educatief programma voor kinderen tot en met 16 jaar, hun ouders en leerkrachten met als onderwerp 'Media en Reclame'. Media Rakkers heeft tot doel middelen en activiteiten te ontwikkelen die de mediavaardigheid en het commerciële bewustzijn bij kinderen tot en met 16 jaar vergroten.
    www.mediarakkers.nl


  • Medialessen

    Website voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs met een overzicht van allerlei bestaande medialessen. Er zijn medialessen van professionele organisaties maar ook van leraren zelf.
    www.medialessen.nl


  • Mediaopvoeding

    Een website voor ouders en professionele opvoeders waar ze vragen kunnen stellen over allerlei zaken die te maken hebben met kinderen, media en opvoeding. Een deskundige redactie beantwoordt de vragen.
    www.mediaopvoeding.nl


  • Mediasmarties

    Website voor ouders van kinderen tot zeven jaar met informatie over welke games, websites en tv-programma's geschikt zijn voor kinderen.
    www.mediasmarties.nl


  • Mediawijzer

    Mediawijzer biedt jongeren, ouderen en andere opvoeders in de gereformeerde gezindte informatie over ontwikkelingen op het gebied van ICT en nieuwe media.
    www.mediawijzer.nl


  • Mediawijzer.net

    Website van het Mediawijsheid Expertisecentrum waarin diverse partijen samenwerken aan het versterken van de mediawijsheid in de samenleving.
    www.mediawijzer.net


  • Mijn Kind Online

    Website van de stichting Mijn Kind Online, een kennis- en adviescentrum over jeugd en 'nieuwe' media dat tot doel heeft meer inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van nieuwe media en het bevorderen van het verantwoord gebruik daarvan.
    www.mijnkindonline.nl


  • Mijndigitalewereld.nl

    Informatiewebsite met uitleg en concrete tips over internet, e-mail en andere digitale toepassingen. De website is een initiatief van de Nederlandse overheid, bedrijfsleven en diverse maatschappelijke organisaties.
    www.digibewust.nl


  • Programma Digivaardig en Digibewust

    Het kunnen omgaan met digitale middelen wordt net zo belangrijk als het kunnen lezen en schrijven. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties willen er samen voor zorgen dat iedereen mee kan in deze digitale ontwikkeling met het programma Digivaardig & Digibewust.
    www.digivaardigdigibewust.nl


  • Rijksoverheid - Kinderen en media

    Website van de overheid over mediawijsheid. Media bieden niet alleen veel mogelijkheden, maar kunnen ook nadelige effecten op mensen hebben. De rijksoverheid wil dat mensen goed leren omgaan met media, ofwel mediawijs worden. Mensen moeten leren hoe zij televisie, radio, pers en nieuwe media kunnen gebruiken. Tegelijk moeten zij kritisch kijken naar alle informatie die op hen afkomt.
    www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media/kinderen-en-media


  • Stichting k.o.e.i.

    Stichting k.o.e.i. wil ouders en professionele opvoeders voorzien van bruikbare en handige informatie over Kinderen, Opvoeding, Educatie en Internet. De stichting doet dat onder andere door het verzorgen van thema-avonden en workshops over kind en internet.
    www.stichtingkoei.nl


  • Stichting Reclame Code

    De Stichting Reclame Code (SRC) bevordert dat in Nederland op verantwoorde wijze reclame wordt gemaakt, zowel in het belang van de consument als de adverteerder.
    www.reclamecode.nl


  • Weet wat je ziet

    De website wil jongeren mediawijzer maken en hen laten inzien dat je mening door allerlei invloeden in de media ongemerkt kan worden gekleurd. De stichting richt zich vooral met lespakketten op het onderwijs.
    www.weetwatjeziet.nl


  • Weet wat ze gamen...

    Website voor ouders met informatie over gamen door kinderen en jongeren.
    www.weetwatzegamen.nl


Zappelin.nl

Ouders van kinderen die graag naar Z@ppelin kijken vinden hier achtergrondinformatie over de Z@ppelin-programma's op televisie. Met informatie over media educatie.

toolbox media opvoeding

http://www.nji.nl/nl/Mediaopvoeding-Praktijk/Toolbox-Mediaopvoeding-Media-Gewoon-opvoeden

Toets

Start