Thema 9 Begeleidingsstijlen
In dit arrangement ga je thema 9 uit het boek `Methodisch begeleiden` ontdekken en maak je opdrachten die aansluiten op de lesstof uit dit thema. Aan de linkerkant van deze pagina zie je verschillende titels staan die je ook terug kan vinden in je boek. Het arrangement is zo opgebouwd dat je de verschillende titels van boven naar beneden maar ook afzonderlijk van elkaar kan maken. Je begint bij de bovenste titel en drukt onder aan de pagina op volgende om door te gaan. Zo werk je door het gehele thema.
Het is zeker raadzaam om het boek bij dit arrangement te gebruiken. Het arrangement dient ter ondersteuning van het boek en dus niet ter vervanging.
Veel leerplezier toegewenst!
Verschillende begeleidingsstijlen
In de jaren zijn er verschillende begeleidingsstijlen ontwikkeld. Het woord `coaching` is tegenwoordig helemaal hip en is daarmee ook de jongste stijl.
Van oud naar nieuw:
- Traditionele indeling (begeleider staat centraal)
- Indeling Ohio State University (begeleider staat centraal)
- Het model van Hersey en Blanchard (situatie staat centraal)
- Coaching (cliënt staat centraal)
Begeleidingsstijlen
Traditionele indeling
In de eerste onderzoeken naar begeleidingsstijlen kwamen 3 stijlen naar voren. Deze 3 stijlen worden ook wel traditionele indeling genoemd.

Bij autocratisch begeleiden bepaalt de begeleider het plan en er is weinig aandacht voor initiatief vanuit de cliënt.
Bij democratisch begeleiden staat de mens centraal en er is meer aandacht voor motivatie en welbevinden.
Laissez-faire is een vrije vertaling van `zoek het zelf maar uit`.
Indeling Ohio State University

De indeling Ohio State University kwam na de traditionele indeling.
Instrumenteel begeleiden, ondersteunend begeleiden en participerend begeleiden zijn termen die voorkomen in deze begeleidingsstijl. Het is vergelijkbaar met de traditionele indeling.
Instrumenteel lijkt op autocratisch begeleiden
Ondersteunend lijkt op democratisch begeleiden
Participerend lijkt op laissez-faire begeleiden
Het model van Hersey en Blanchard

Dit model wordt ook wel situatiegericht begeleiden genoemd.
M1 Ongemotiveerde en onbekwame cliënten hebben een begeleider nodig die veel aandacht heeft voor de taak door sturen en controle en weinig voor sociaal- emotioneel gedrag omdat dit als `soft` bestempeld kan worden.
M2 Onbekwaam en wel gemotiveerde cliënten hebben van beide veel nodig maar de nadruk ligt op tweezijdige communicatie, oftewel veel overleggen.
M3 Bekwame en ongemotiveerde cliënten hebben minder sturing nodig op de taak en meer op het sociaal-emotionele gedrag om motivatie te doen vergroten.
M4 Bekwame en gemotiveerde cliënten kunnen zelfstandig aan het werk en hierbij laat je dan ook de begeleiding op een laag pitje. Er zijn echter wel grenzen.
Coaching

Tegenwoordig hoor je veel dingen over coaching. Het is een mix van de beste dingen uit de genoemde stijlen. het is een situationele benadering in combinatie met aandacht voor taken en de mens. Je ondersteunt en stimuleert cliënten in hun persoonlijke leven.
Je helpt de cliënt nieuwe vaardigheden aan te leren, uitdagende doelen te vinden en in kaart brengen van de weg naar doel toe.