Kunst op School

CMK project - Kunst op School

v.l.n.r. Erik Mattijssen, Paul Klemann en Gerco de Ruijter
v.l.n.r. Erik Mattijssen, Paul Klemann en Gerco de Ruijter

Welkom op de pagina van Kunst op School!

Wilt u ook uw leerlingen in contact laten komen met hedendaagse kunst? En ze het echte werk laten ervaren? Lijkt het u ook fantastisch om een 'echt' kunstwerk op school te hebben hangen en daar lessen omheen te maken en/of geven? Dan bent u op de juiste plek! Via deze weg willen wij u graag inzichtelijk maken wat een fantastisch project er opgezet is en wat uw school allemaal kan gaan doen.

Daltonschool de Polderhof heeft dankzij de Cultuurloper kunstwerken aan kunnen kopen van drie kunstenaars. Deze werken kwamen een periode in school te hangen en alle leerkrachten maakten vakoverstijgende lessen rond dit werk. Nu is dit werk beschikbaar voor andere scholen, die op dezelfde manier aan de slag kunnen met hedendaagse kunst.

Naast dat alle leerkrachten met de leerlingen naar de kunst keken en vakoverstijgende lessen maakten bij het werk, werd ook de deskundigheid van het team bevorderd. Dit dankzij een workshop 'filosoferen met kinderen' en een instructievideo waarin tips wordt gegeven hoe met basisschoolleerlingen over kunst te praten. Tenslotte hebben alle drie de kunstenaars workshops gegeven aan verschillende groepen van de Polderhof. Gerco de Ruijter ging met leerlingen van groep 7-8 een foto maken vanuit de lucht, met Erik Mattijssen heeft groep 5-6 klokkenmaskers gemaakt en groep 4 heeft samen met Paul Klemann dromen op kussenslopen geschilderd.

In schooljaar 2016-2017 is er een vierde kunstenaar aan deze lijst toegevoegd: Rosemin Hendriks. Haar werk is niet aangekocht, maar gehuurd. Het heeft ook in de school gehangen en Hendriks heeft workshops gegeven. Ook de resultaten daarvan zijn toegevoegd aan deze site.

Via de navigatie links is achtergrondinformatie te vinden over het project, informatie over de kunstenaars, voorbeelden en tips voor workshops, en lesmateriaal en lessuggesties om in de klas uit te voeren.

 

Ook deelnemen aan dit project?  Neem contact op met kunstencentrum de Muzelinck in Oss (t.n.v. Angelique Alma) voor meer informatie.

 

Achtergrondinformatie

Het project Kunst op School is dankzij De Cultuur Loper (DCL) tot stand gekomen. Daltonschool de Polderhof neemt deel aan De Cultuur Loper, een traject met een online instrument, coaching en financiële impulsen om een samenhangend en doorlopend activiteitenprogramma te maken gebaseerd op de visie van de school. DCL is de Brabantse vertaling van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit.

Voor meer info over de Cultuurloper, zie: https://www.decultuurloper.nl

Voor meer info over Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK), zie: http://www.cultuurparticipatie.nl/subsidies/cultuureducatie-met-kwaliteit/

 

Ook deelnemen aan dit project?  Neem contact op met kunstencentrum de Muzelinck in Oss, t.n.v. Angelique Alma voor meer informatie.

Design door Atelier Anders http://www.atelier-anders.nl/index.html

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

 

De kunstenaars en hun kunstwerken

Gerco de Ruijter

Landschapsfotograaf Gerco de Ruijter (1961, Vianen) fotografeert het landschap vanuit een onverwachte hoek, namelijk van  bovenaf. Met zijn camera aan een vlieger of hengel bevestigd, maakt hij, analoog, zonder door de lens te kijken, opnames vanaf  tien tot honderd meter hoogte. Dit resulteert in foto’s in vierkant formaat, waarin de horizon ontbreekt en boven en onderkant inwisselbaar zijn.

Aangekochte werken zijn van de serie Flow. Deze serie foto’s, genomen in de Bisti Badlands in het Noordwesten van New Mexico, tonen een miljoenen jaren oud, sterk door water geërodeerd landschap. Wat De Ruijter fascineerde aan dit landschap is dat de ordening zoals die in gecultiveerde landschappen plaats heeft gevonden, ook in dit natuurlijke landschap te herkennen is. In dit ‘landschap in verval’ eroderen de rotsen. Het erosiemateriaal ordent zich, van groot naar klein, van kiezel naar zand naar modder, net als bijvoorbeeld bomen in kwekerijen in volgorde van grootte gerangschikt zijn.

Voor meer informatie over Gerco de Ruijter, zie: http://www.gercoderuijter.com/gerco/  of neem contact op met de Educatieafdeling van Museum Jan Cunen.

Gerco de Ruijter, Flow #01, 2013  Ultrachrome on dibond

 

Gerco de Ruijter, Flow #04, 2013 Ultrachrome print on dibond

 

Erik Mattijssen

Erik Mattijssen (Veenendaal, 1957) hierboven in het midden te zien, is ook wel een van de meest kleurrijke tekenaars van Nederland genoemd. Hij vervaardigt wonderschone interieurs en stillevens in potlood, pastelkrijt en gouache op papier. In zijn interieurs probeert hij de gestolde tijd te vangen.

Veel van de tekeningen zijn levensgroot. Ze bevatten een soort onhandigheid, het perspectief is niet altijd kloppend, schaduwen ontbreken soms, kleuren zijn onnatuurlijk fel aangezet. Bijzonder detail is dat de werken soms letterlijk de ruimte ingaan.

Mattijssen heeft een uitzonderlijk oog en gevoel voor het ontdekken van het poëtische, bijzondere en vervreemdende in de alledaagse wereld om ons heen.

Voor het project Kunst op School is zijn werk Home aangekocht, wat hij gemaakt heeft na zijn reizen door Suriname. Mattijssen over dit werk:

"Ik heb een paar keer lesgegeven op de kunstacademie in Paramaribo waar de tijd zo heel anders beleefd wordt.
Men loopt er twee keer zo langzaam op straat en als je vraagt hoe lang het nog duurt voor je er bent, antwoordt men
'strakjes, rustig aan, strakjes'. Dat resulteerde in een hele grote tekening van een klokkenwinkel waar alle klokken
zonder wijzers waren, een beetje bezwerend en verlangend naar de eenvoud en rust van een leven zonder 
dwingende, tikkende klokken. Deze koekoeksklok probeert hetzelfde gevoel te verbeelden."

Voor meer informatie over Erik Mattijssen zie: http://www.erikmattijssen.nl/ , bekijk onderstaande YouTube-video of neem contact op met de Educatieafdeling van Museum Jan Cunen.

Erik Mattijssen, Home, 2012 Gouache, Potlood en pastelkrijt op papier

 

Erik Mattijssen horen praten over zijn werk? Bekijk dan deze video waarin twee havo/vwo leerlingen hem interviewen

Paul Klemann

Paul Klemann (Utrecht, 1960) tekent zijn dromen. Hij vindt dat de dromen, of flarden daarvan, die hij zich kan herinneren een enorme rijkdom aan onderwerpen en beelden biedt. "Ik probeer te kijken in een wereld waar het eigenlijk verboden is om te kijken, want als je wakker wordt vergeet je alweer veel. Wat ik vasthoud is maar een fractie."

‘Dromen zijn een sublieme vertaling van wie je werkelijk bent,’ vindt Klemann. ‘Ze vertellen iets over het diepste van je wezen. Je droomwereld is een vrije wereld, er zijn wel wetten en regels maar je wordt nooit ter verantwoording geroepen.’

Over de tekening die is aangekocht voor dit project, Wierook maakt alles onzichtbaar, vertel Paul:

"Wat ik me ervan herinner is dat het tijgertje een poppenkast pop voorstelt die een vriendin van mij had. Het was tijgertje, dat ze ooit lang geleden gekregen had via een Shell_actie. Het was een mooi poppenkasttijgertje....het was voor haar, de vriendin, een bijzondere jeugdherinnering....en had een ereplaats in haar huis. Maar in de droom was het tijgertje opgesplitst. De kop zat op een mannetje en het tijgerlijf zat aan het hoofd van het mannetje. Er was iets met wierook...en door de wervelende wierook, loste alles op...maar werd ook van een soort glas....je kon door alles heenkijken. vandaar die blauwe vogels in de lucht.

In het veld met korenaren...zitten Afrikaanse figuurtjes ( mannetjes). Die meewuiven op de wind. De betekenissen vervagen als ik een droom heb gehad...en als ik het heb getekend is het voor mij een op zichzelf staand iets. Ik heb de droom dan voor mijn gevoel gevangen, maar ik kan dan de vraag die ik altijd voel als ik een droom heb onthouden,...loslaten."

 

Meer weten over Paul Klemann? Bekijk onderstaande video's, bezoek http://www.paulklemann.nl/  of neem contact op met de educatieafdeling van Musem Jan Cunen.

Paul Klemann, Wierook maakt alles onzichtbaar, 2011
Paul Klemann, Wierook maakt alles onzichtbaar, 2011

Meer weten over Paul Klemann? bekijk deze ARTtube film over Paul Klemann - (Museum Jan Cunen)

Meer weten over Paul Klemann? Bekijk dan deze film gemaakt door Nina de Vroome

Rosemin Hendriks

Lesmateriaal bij de kunstwerken

Gerco de Ruijter

Hier kunt u lessuggesties/praatwijzers en lesmateriaal vinden geschikt bij de werken van Gerco de Ruijter.

Deze praatwijzers geven u inspiratie over waarover u het met uw leerlingen kunt hebben en welke vragen gesteld worden. Ook kunt u hierdoor lesideeen opdoen.

De les voor groep 5 is gemaakt door leerkrachten van Daltonschool de Polderhof, en geven u een idee van wat er in de praktijk mogelijk is.

Gerco de Ruijter
Gerco de Ruijter

Open bestand Gerco de Ruiter groep 1 en 2

Open bestand Gerco de Ruijter groep 2 en 3

Open bestand Gerco de Ruijter groep 4

Open bestand Gerco de Ruijter groep 5

Open bestand Gerco de Ruijter groep 6

Open bestand Gerco de Ruijter groep 7 en 8

Open bestand Groep 5 kunstlessen Gerco de Ruijter

Erik Mattijssen

Hier kunt u lessuggesties en lesmateriaal vinden geschikt bij het werk Home van Erik Mattijssen.​​

De lessuggesties geven u een breed scala aan ideeen die u met uw klas uit kunt voeren. De lessen zijn gemaakt door leerkrachten van Daltonschool de Polderhof, en geven u een idee van wat er in de praktijk mogelijk is.

 

Erik Mattijssen
Erik Mattijssen

Open bestand Lessuggesties Onderbouw 1-2-3 bij Home van Mattijssen

Open bestand Lessuggesties middenbouw 5-6 bij Home van Mattijssen

Open bestand Lessuggesties Bovenbouw 6-7-8 bij Home van Mattijssen

Open bestand Groep 1-2 bij Home van Mattijssen

Open bestand Groep 1-2 bij Home van Mattijssen (2)

Open bestand Onderbouw en Bovenbouw - Muzieklessen bij Home van Mattijssen

Open bestand Groep 5 bij Home van Mattijssen

Open bestand Groep 6 bij Home van Mattijssen - Taalles

Open bestand Groep 6 bij Home van Mattijssen - Dramales

Open bestand Groep 8 bij Home van Mattijssen - Taalles

Paul Klemann

Hier kunt u lessuggesties en lesmateriaal vinden geschikt bij het werk Wierook maakt alles onzichtbaar van Paul Klemann.

Het lesformulier geeft u een houvast van hoe u de gemaakte lessen duidelijk op papier zet, zodat een ander ermee aan de slag kan. Ook zijn in dit lesformulier enkele suggesties te vinden waarover uw lessen kunnen gaan en waar meer informatie over Paul Klemann te vinden is of welke bronnen u in uw lessen kunst gebruiken. De lessen zijn gemaakt door leerkrachten van Daltonschool de Polderhof, en geven u een idee van wat er in de praktijk mogelijk is.

Paul Klemann
Paul Klemann

Open bestand Lesformulier Paul Klemann (word)

Open bestand Lesformulier Paul Klemann (PDF)

Open bestand Groep 1-2 (1)

Open bestand Groep 1-2 (2)

Open bestand Groep 2-3

Open bestand Groep 4

Open bestand Groep 5

Open bestand Groep 7 - gedicht

Rosemin Hendriks

Hier kunt u lessuggesties en lesmateriaal vinden geschikt bij zelfportretten van Rosemin Hendriks.

Deze lesbrieven zijn ontwikkeld door de leerkrachten van Daltonschool de Polderhof, naar aanleiding van een zelfportret van Rosemin Hendriks. Het getekende portret hing een half jaar in de gang van de school.

Als aanvulling heeft Rosemin Hendriks een aantal klassen een workshop gegeven. Daarvan is een videoverslag gemaakt.

 

Rosemin Hendriks
Rosemin Hendriks

Open bestand Lesbrief Rosemin Hendriks groep 4 en 5

Open bestand Lesbrief Rosemin Hendriks groep 7a

Open bestand Lesbrief Rosemin Hendriks groep 7b

Rosemin Hendriks in de klas

Workshops

Voor verdieping van het project en deskundigheidsbevordering van het personeel kunt u kiezen om enkele workshops als bijscholing te doen. Links ziet u twee suggesties: Filosoferen met kinderen, en interactief over een kunstwerk praten met basisschoolleerlingen. De eerstgenoemde workshop zijn kosten aan verbonden, maar voor het leren praten over een kunstwerk met basisschoolleerlingen is een film ontwikkeld. Deze is gratis te vinden via de navigatie links in het menu.

Filosoferen met kinderen

Voor verdieping kunt u ervoor kiezen een workshop Filosoferen met kinderen over kunst tijdens het project te doen.

Filosoferen is een effectieve manier om kinderen nieuwsgierig te maken naar kunst. Het daagt kinderen uit na te denken over vragen die kunst oproept. Het is bijzonder om te zien hoe gemakkelijk en “vanzelf” kinderen met elkaar in gesprek gaan en nadenken over vragen die een kunstwerk oproept. Een filosofisch gesprek gaat niet alleen over kunst, de gespreksstof leidt altijd tot bredere onderwerpen als echt/onecht; schoonheid, vriendschap, herinnering; tegenstellingen of weten.

Tegenwoordig wordt er enorm veel gesproken over het filosoferen met kinderen, met betrekking tot de beeldende kunst. Er zijn tal van onderzoeken gedaan, publicaties verschenen en educatieve programma’s ontwikkeld. Dit is natuurlijk niet voor niets want het blijkt erg waardevol om dit met kinderen te beoefenen. Het mooie aan filosoferen met kinderen is namelijk dat je op een toegankelijke manier tot de kern van een onderwerp kan komen. Toegankelijk omdat het gesprek van de kinderen is en omdat dat zij door middel van doorvragen verder kunnen komen in hun denkproces dan wanneer zij passief aan het luisteren zijn. Daarnaast kunnen de kinderen vrij van mening zijn en is niets goed of fout. Kinderen leren beter door te vragen, beter te formuleren wat zij denken en daarnaast creëren ze een onderzoekende houding.

Naast dat het goed voor leraar en kind is, sluit het filosoferen ook aan bij de hedendaagse ontwikkelingen wat betreft educatie. Het onderzoekend en reflecterend vermogen worden in hoge mate aangesproken in een goed filosofisch gesprek. Kern en tule doelen van het primair onderwijs zijn daarnaast ook zeker van toepassing.

 

Heeft u interesse in een workshop filosoferen of wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Museum Jan Cunen, receptie@museumjancunen.nl tnv. Karin Schipper.

Interactief praten over kunst met basisschoolleerlingen

Interactief praten over een kunstwerk met bassischoolleerlingen - Hoe doe je dat?

Foto's van het project

Erik Mattijssen komt persoonlijk zijn werk ophangen bij de Polderhof
Erik Mattijssen komt persoonlijk zijn werk ophangen bij de Polderhof
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Erik Mattijssen geeft een workshop aan groep 5-6
Paul Klemann komt zijn werk persoonlijk ophangen bij de Polderhof
Paul Klemann komt zijn werk persoonlijk ophangen bij de Polderhof
Paul Klemann komt zijn werk persoonlijk ophangen bij de Polderhof
Paul Klemann komt zijn werk persoonlijk ophangen bij de Polderhof
Paul Klemann vertelt over zijn werk en zijn dromen aan groep 4
Paul Klemann vertelt over zijn werk en zijn dromen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Kussensloop in de maak
Kussensloop in de maak
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Paul Klemann geeft een workshop dromen op kussenslopen schilderen aan groep 4
Eindresultaat kussensloop
Eindresultaat kussensloop

Video over het project

Een film gemaakt door Kunstbalie over Daltonschool de Polderhof

  • Het arrangement Kunst op School is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Museum Jan Cunen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-26 12:56:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een CMK project in Oss van Daltonschool de Polderhof, Kunstencentrum de Muzelinck en Museum Jan Cunen.
    Leerniveau
    PO groep 3; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Kunstzinnige oriëntatie; Beeldende vormgeving; Tekenen; Filosofie; Handvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    basisonderwijs, basisschool, cmk, cultuur, cultuureducatie, hedendaagse kunst, kunst, po

    Bronnen

    Bron Type
    Erik Mattijssen horen praten over zijn werk? Bekijk dan deze video waarin twee havo/vwo leerlingen hem interviewen
    https://youtu.be/BVk5xo7_DfI
    Video
    Meer weten over Paul Klemann? bekijk deze ARTtube film over Paul Klemann - (Museum Jan Cunen)
    https://vimeo.com/113504501
    Video
    Meer weten over Paul Klemann? Bekijk dan deze film gemaakt door Nina de Vroome
    https://youtu.be/rn3-aRXehhI
    Video
    Rosemin Hendriks in de klas
    https://youtu.be/FiAGIiKAz9g
    Video
    Interactief praten over een kunstwerk met bassischoolleerlingen - Hoe doe je dat?
    https://youtu.be/utIMvcofejc
    Video
    Een film gemaakt door Kunstbalie over Daltonschool de Polderhof
    https://youtu.be/1dRhp2vGYlg
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.