Inleiding
Graanoogst, bron LTO noord
Akkerbouw voor de loonwerksector.
Je hebt waarschijnlijk gekozen voor de loonwerkopleiding, omdat je geïnteresseerd bent in techniek en het werken met machines. Jouw opdrachtgever, de veehouder of de akkerbouwer, is minder geïnteresseerd in de techniek, maar des te meer in de kwaliteit van het geleverde werk! Iedereen kent de voorbeelden wel uit de praktijk: een keer knoeiwerk afleveren en je bent weer een klant kwijt! Je moet dus weten, welke kwaliteitseisen gesteld worden aan de producten, waar je mee werkt.
Volgens het kwalificatiedossier moet je kennis hebben van grasland en mais en daarnaast ‘drie gewassen naar keuze’ uit de regio. Wij hebben gekozen voor aardappelteelt, suikerbietenteelt en de teelt van graan, in ons geval wintertarwe. Een deel van de leerlingen van de loonwerksector komt later te werken op een akkerbouwbedrijf en dan is het natuurlijk ook belangrijk, dat je basiskennis hebt van de teelt.
Voor het hele akkerbouwpakket hebben we 50 uur beschikbaar. Globaal 20 voor de aardappelen en 15 voor suikerbieten en 15 voor granen.
Voor elke teelt is een schoolopdracht gemaakt. Aan de hand van informatiebronnen loop je de belangrijkste zaken rondom de teelt door en verwerk je de kennis in de schoolopdracht. Daarnaast is er voor elke teelt een praktijkopdracht, die je maakt aan de hand van een concreet bedrijf. Je docent geeft aan, hoe de opdracht gemaakt wordt: individueel of in een klein groepje.
Veel succes met het doorwerken van de lesstof!
Wied Hendrix
AOC Oost
whendrix@aoc-oost.nl
Aardappelen
Informatiebronnen
Werken met pootmachines
bron:akkerwijzer
Schoolopdracht
Aardappelen poten; bron Houbraken.nl
Je docent gaat de volgende onderwerpen rondom de aardappelteelt met je doornemen en gebruikt daar een aantal informatiebronnen voor. Deze informatiebronnen heb je nodig om de bijbehorende vragen en opdrachten uit de schoolopdracht te kunnen maken. Voor de hele aardappelteelt is ongeveer 20 uur beschikbaar.
Maak op je eigen PC een mapje aan, bijvoorbeeld 'akkerbouw', met daarin weer mapjes 'aardappelen', 'suikerbieten' en 'granen'. zet de schoolopdracht en de praktijkopdracht in het mapje.
Les onderwerp bron
1 vruchtwisseling, aaltjes, aaltjesschema handleiding gewasbescherming
2 pootgoed, hoeveelheden, pootgoedmaat rassenlijst
3 grondbewerking
4/5 bemesting schoolopdracht, analyseformulier
6 poten teelthandleiding consumptieaardappelen
7/8 ziektes en plagen beeldenbank, handleiding DLV
10 pootgoedteelt, selectie, virus, bacteriën teelthandleiding pootgoedteelt
9 rooien teelthandleiding consumptieaardappelen
10 kwaliteit rooiwerk teelthandleiding consumptieaardappelen
11 opslag, bewaring teelthandleiding consumptieaardappelen
12/14 praktijkopdracht teelthandleiding consumptieaardappelen
15 toets
Praktijkopdracht
Aardeppelziekte, bron Beeldenbank gewasbescherming
De praktijkopdracht aardappelen maak je op een bedrijf. Van je docent krijg je te horen of je dat alleen doet of in een klein groepje. Met de praktijkopdracht verzamel je gegevens en loop je de teelt door zoals die op het bedrijf is uitgevoerd.
Suikerbieten
Informatiebronnen
Bieten zaaien, bron Breure
Suikerbieten
Voor het maken van deze vragen en opdrachten kun je gebruik maken van de volgende informatiebronnen:
- www.irs.nl dit is de site van het instituut voor rationele suikerproductie. Op deze site is alle belangrijke informatie over het telen van suikerbieten te vinden, o.a. een teelthandleiding.
- Op de site van het Ontwikkelcentrum is een leereenheid te vinden over het zaaien van suikerbieten, het afstellen en onderhoud van de machine en het zaaien op het perceel. Deze site gebruik je voor de het eerste gedeelte van de schoolopdracht.
http://provisioning.ontwikkelcentrum.nl/objects/OC-37052d/index.html
- Voor de vragen en opdrachten rondom onkruiden, ziekten en plagen kun je gebruik maken van de handleiding gewasbescherming van DLV en van de beeldenbank gewasbescherming.http://databank.groenkennisnet.nl/
Schoolopdracht
Bieten rooien, bron Cintegro
Je docent gaat de volgende onderwerpen rondom de suikerbietenteelt met je doornemen en gebruikt daar een aantal informatiebronnen voor. Deze informatiebronnen heb je nodig om de bijbehorende vragen en opdrachten uit de schoolopdracht te kunnen maken. Voor de hele suikerbietenteelt is ongeveer 15 uur beschikbaar.
Lesplanning suikerbieten
Les onderwerp bron
1/2 zaaien en zaaimachines leereenheid ontwikkelcentrum
3 zaaizaad, eenkiemig, pillen, hoeveelheid leereenheid ontwikkelcentrum
4 rassenlijst lezen en interpreteren www.irs.nl
5/6 bemesting uitrekenen schoolopdracht
7 ziektes en plagen in suikerbieten beeldenbank , handleiding DLV, www.irs.nl
8 onkruidbestrijding handleiding DLV en www.irs.nl
9 rooimachines
10 kwaliteit rooiwerk praktijkopdracht
11-13 bespreken praktijkopdracht
14 toets
Praktijkopdracht
Laden van suikerbieten, bron Trekkerweb
De praktijkopdracht suikerbieten maak je op een bedrijf. Van je docent krijg je te horen of je dat alleen doet of in een klein groepje. Met de praktijkopdracht verzamel je gegevens en loop je de teelt door zoals die op het bedrijf is uitgevoerd.
Granen
Informatiebronnen
Voor het maken van de schoolopdracht en de praktijkopdracht kun je gebruik maken van de infomatiebronnen.
Op www.kennisakker.nl kun je vaak aanvullende en actuele informatiebronnen vinden.
Afstellen van zaaimachines
Wintertarwe zaaien Bron Oomen landbouw
Schoolopdracht
Wintertarwe wordt vaak in een bouwplan opgenomen, omdat het de grond ‘rust’ geeft. In een bouwplan met aardappelen, suikerbieten en gewassen zoals snijmaïs, heeft een graanteelt een structuur verbeterend effect, mede omdat je na het graangewas nog een groenbemester kunt inzaaien.
Doordat je graan in het teeltplan hebt, kunnen andere gewassen beter presteren.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
Les onderwerp bron
1,2 zaaien, zaaibed, zaaizaad teelthandleiding PPO
3,4 raskeuze, ziektegevoeligheid teelthandleiding PPO
5,6 bemesting adviesbemesting
7,8 ontwikkeling, Feekesschaal teelthandleiding PPO
9,10 ziektebestrijding, onkruidbestrijding DLV handleiding gewasbescherming
11, 12 oogst en saldo Kwin
13,14 bespreken praktijkopdracht
15 toets
Stro persen bron Machinefreak
De praktijkopdracht wintertarwe maak je op een bedrijf. Van je docent krijg je te horen of je dat alleen doet of in een klein groepje. Met de praktijkopdracht verzamel je gegevens en loop je de teelt door zoals die op het bedrijf is uitgevoerd.
Praktijkopdracht
De praktijkopdracht wintertarwe maak je op een bedrijf. Van je docent krijg je te horen of je dat alleen doet of in een klein groepje. Met de praktijkopdracht verzamel je gegevens en loop je de teelt door zoals die op het bedrijf is uitgevoerd.
Dorsen bron Agrifoto