Inzet van drones in het waterbeheer

Inzet van drones in het waterbeheer

Inleiding

Drones zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Tot voor kort waren vliegtuigen, helicopters of satellieten nodig om een overzicht te krijgen over een bepaald gebied. Tegenwoordig kunnen snel en voordelig drones gebruikt worden voor het maken van foto’s en films vanuit de lucht.

Wereldwijd worden razendsnel nieuwe toepassingen bedacht. Drones worden steeds belangrijker voor veel werkzaamheden op het gebied van natuurbeheer, landbouw, loonwerk en waterbeheer. Het is belangrijk dat hier ook in het onderwijs aandacht voor is.

 

Nieuwe module

Onder meer voor het Keuzedeel waterbeheer

 

Dit is een eerste opzet voor de invulling van een onderdeel van het Keuzedeel waterbeheer 2.0, zoals dat ontwikkeld wordt door de expertgroep waterbeheer van CIV Water.

 

Onderwerpen die in deze module aan bod komen:

- wat zijn drones, welke verschillende soorten bestaan er en wat kun je er mee?

- recente ontwikkelingen; prijs-kwaliteit van de verschillende types

- wet- en regelgeving: wat mag wel en wat mag niet

- drones en waterbeheer

- drones in de landbouw

- drones en GIS

- mogelijke alternatieven: luchtballonnen, telescoopstokken, vliegers

 

Het is de bedoeling dat de leerlingen daadwerkelijk leren vliegen met een drone, daar foto's en films mee maken en deze gaan gebruiken bij het waterbeheer en bij GIS, AutoCAD en SketchUp. Daarnaast leren de leerlingen hoe ze deze opnames kunnen gebruiken voor het presenteren van diverse projecten in de Groene ruimte.

Leren vliegen met drones gaat in eerste instantie via een flight simulator.

In dit arrangement vind je veel informatie over drones. Een korte samenvatting kun je vinden via onderstaande link:

drones-wat-kun-je-er-mee

 

Drones in de landbouw

Het gebruik van drones voor de landbouw staat volop in de belangstelling. In de eerste video op deze pagina komt het bedrijf Van den Borne uit Reusel aan het woord.

Van den Borre voorspelde on 2014 al dat er in de toekomst bijna dagelijks een drone boven het bedrijf vliegt, die data verzamelt. Deze data worden verwerkt en leveren adviezen over bemesting, droogte, wateroverlast, ziektes en plagen waarmee de agrariër kan besluiten welke maatregelen hij gaat treffen.

Perfecte aardappels telen met behulp van een drone • 3 jun. 2017

Firestarters the series - Drones in de landbouw

Loonbedrijf Thijssen uit Nieuwehorne behoort ook tot de voorhoede als het gaat om het gebruik van drones voor de landbouw.

Thijssen: preciezer bemesten met een drone

Precisielandbouw kan niet zonder drones • 18 jun. 2019

Boeren krijgen hulp van drones - Z TODAY

Akkerbouwers de lucht in; Omroep Flevoland

Als je de drone in wilt zetten voor de landbouw, dan heb je een multispectrale camera nodig. Je komt tegenwoordig (okt 2016) op internet de camera Airinov Multispec 4C tegen voor € 2500. Een ander type is de Parrot Sequoia voor € 3200.

Illustration de la simplicité du transfert de données entre John Deere et Airinov. My John Deere et l'Agridrone Airinov simplifiant le travail d'un client John Deere

Parrot Sequoia - Agricultural Drone Sensor - Capture the invisible

Drones en waterbeheer

Heel veel informatie is beschikbaar via:

Elke dijkinspecteur een drone; fictie of werkelijkheid?

Op woensdag 11 juni 2014 organiseerden STOWA en Rijkswaterstaat een themadag over het gebruik van onbemande vliegende platformen - kortweg UAV's of drones -  bij de visuele inspectie van waterkeringen. Wat is er mogelijk? Wat kan er? Wat mag er? Welke wensen en verwachtingen zijn er rond het gebruik?

Videopresentaties

Video Welkom, door Ludolph Wentholt STOWA

Video Elke dijkinspecteur zijn RPAS, door Rob van Nieuwland, voorzitter van branchevereniging DARPAS (Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems),

Video Beleid rondom onbemande vliegtuigen, Ron van de Leijgraaf (I&M)

Video Technische en operationele eisen aan RPAS, door Jan-Floris Boer (NLR)

Video Casus hoogtemeten langs Sophiastrand in Zeeland, door Edwin Paree (RWS)

Video Ontwikkeling in RPAS-systemen, Door Bart Remes (TU Delft)

Video Bedrijvenpresentatie Skeye

Video Bedrijvenpresentatie Grontmij

Video Bedrijvenpresentatie Atmos UAV

Video Bedrijvenpresentatie Kragten

Video Bedrijvenpresentatie Intech Dike Security Systems

Video Bedrijvenpresentatie Sky Survey

Video bedrijvenpresentatie CenterOne / Dronepoint

Video Bedrijvenpresentatie HiView

 

Op 5 april 2016 organiseerde STOWA een nieuwe themadag om met waterbeheerders en marktpartijen op zoek te gaan naar de kansen voor drones en satellieten in het waterbeheer.

>Bekijk de presentaties op video

 

Informatie over een proef met de inzet van drones om de groei van waterplanten in kaart te brengen:

http://www.buwa.nl/drone-vegetatie-onderzoek.html

 

Informatie over de testrondes van Waternet. Onder meer inspecteren van gemalen:

www.innovatie.waternet.nl/blogbericht/tweede-testronde-inzet-drone-inspecteren-van-gemalen

 

 

“Mogelijkheden inzet drones bij waterbeheer zijn oneindig”  

09 maart 2015

Dat drones niet langer meer bij wijze van proef, maar op grotere schaal en wellicht zelfs structureel zullen worden ingezet in het waterbeheer, lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Daartoe dient wel de wetgeving te worden aangepast. Dit stelde Peter van der Schuyt van DronePoint tijdens de Waterinfodag die 5 maart in Den Bosch werd gehouden. Waterschappen zouden met hulp van drones 25-40 procent efficencyverbetering kunnen boeken. “De mogelijkheden zijn oneindig.”

 

Dat er voor professionele, gecertificeerde drones met hun piloot (op de grond) wellicht een mooie toekomst in het verschiet zou kunnen liggen in waterland, lijkt te kunnen worden afgemeten aan de belangstelling voor de lezingen hierover. Ten overstaan van een ‘volle bak’ stelde Peter van der Schuyt van DronePoint en data- en softwareontwikkelaar CenterOne uit Zeist zich nadrukkelijk kandidaat om de waterschappen vanuit de lucht de helpende hand te bieden. Bijvoorbeeld voor inspecties en metingen, zoals bij het in kaart brengen van dijken en watergangen. Dat bespaart niet alleen kostbare mankracht, maar zorgt naar hun inschatting op zich al voor 25-40% efficiencyverbetering. Om drones te helpen slagen in hun missies, hoeven de waterschappen zich in elk geval geen zorgen te maken over het verkrijgen van de benodigde vergunningen. “Dat is ons pakkie aan.”

Testvluchten

Veel belangrijker is dat de opdrachtgevers de bereidheid moeten hebben mee te helpen bij het configureren van de meetapparatuur in combinatie met de dataverwerking. Testvluchten zouden vervolgens kunnen leiden tot verbeteringen. Om op basis van de opgedane ervaringen ‘nog scherper’ te kunnen opereren. Het tweetal schatte de toepassingsmogelijkheden van drones voor waterschappen in als “oneindig”.

Eind tijdperk schouwers?

Van der Schuyt: “De eerste generatie drones kon nog geen dijken inspecteren, maar inmiddels wordt ook gedacht aan inspecties bij calamiteiten, inspecties op droogte, op temperatuurverschillen, het in kaart brengen van sloten, of het uitvoeren van bepaalde schouwprocessen.” Dat de drone een eind zou maken aan het tijdperk van de traditionele schouwers werd overigens niet volmondig beaamd; menskracht blijft bij sommige klussen onontbeerlijk.

Kwestie van tijd

Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd dat drones niet langer meer bij wijze van proef, maar op grotere schaal en op termijn wellicht zelfs structureel zullen worden ingezet. Maar ook een kwestie van aanpassing van de wetgeving. Die zit volgens Van der Schuyt momenteel niet helemaal in beton, maar is af en toe nog grijs. Zo wordt inmiddels ook gewerkt aan verruiming van de regelgeving in geval van calamiteiten en speciale inspecties. Met name waar hulpdiensten bij betrokken zijn. “Wij vliegen gecertificeerd en dan moet je voldoen aan een heleboel regeltjes en die voeren vrij ver. Maar op het moment dat je je zaken goed voorbereid, handboeken, kortom alles op orde hebt, krijg je in de regel wel een vergunning.”

 

 

Drones en GIS

Een belangrijke vraag die we ons stellen: hoe nuttig is het om drones in te zetten bij het werken met GIS?

Onderstaand artikel van ESRI over drones is heel stellig over het nut van drones. Volgens Devon Humphrey hebben GIS users behoefte aan recente luchtopnames. Hij heeft het daarbij o.a.  over rampenbestrijding.

In dit artikel is veel aandacht voor de wetgeving. In de VS worden de ontwikkelingen enorm vertraagd door de veiligheidsdienst (als gevolg van 9/11).

UAV and GIS—An Emerging Dynamic Duo

 

 

Printscreen van het artikel van Esri over drones en GIS
Printscreen van het artikel van Esri over drones en GIS

Informatie van het het bedrijf Flightline Geographics uit Austin, Texas:

http://flightlinegeographics.com/FMV.html

Hier zie ik een mooi voorbeeld hoe GIS en drones samen gaan. 

Citaat:  “Not just a moving dot on the map! The video is geo-encoded and can be super-imposed on the GIS! Features can be hand digitized directly from the video player window and stored in the GIS”.

Opvallend: om dit werkelijk efficiënt te kunnen doen, moet je eigenlijk wel over een afstand van enkele kilometers kunnen vliegen. Volgens de wetgeving in NL moet je altijd binnen de 500 m blijven. Maar misschien mag je er wel gewoon met de auto achter aan blijven rijden.

Printscreen van GIS waarbij de film die drone heeft opgenomen als input wordt gebruikt
Printscreen van GIS waarbij de film die drone heeft opgenomen als input wordt gebruikt

Artikel van Bill McNeil over de relatie drones en GIS:

Top five things you need to know about drones and GIS

Top 5 things about drones en GIS
Top 5 things about drones en GIS

Drones en warmtebeeldcamera's

Bij het onderwerp Drones en landbouw hebben we het al even gehad over multispectraalcamera's. Voor andere toepassingen, zoals natuurbeheer en grensbewaking, kan je beter gebruik maken van warmtebeeldcamera's. Een bekend merk op dit gebied is FLIR. De FLIR Vue 336 is een van de voordeligste met een prijs van € 1500.

Drone als natuurbeschermer, Wildlife preservation by drone (DRONExpert Netherlands).

DRONExpert on dutch television 'RTL Nieuws' for saving 2 young fawns thanks to the new thermal drone

Reekalfjes opsporen met warmtecamera drone

Weidevogels beter beschermd door inzet drones met infraroodcamera

Drone spoort weidevogelnesten op

DJI Zenmuse XT gimbal met FLIR warmtebeeldcamera

Drones in het onderwijs

In maart en april 2016 heeft AOC Oost MBO een aantal lessen over drones verzorgd voor studenten van klas 2. Daarnaast was er ook een cursus voor docenten. Deze Wiki is tot stand gekomen in de voorbereiding en uitvoering van deze lessen.

In de technieklessen van het VMBO van AOC Oost wordt sinds september 2015 gebruik gemaakt van een drone. Het gaat hierbij om een DJI Phantom. Docent MJ Hengstman geeft aan de hand van de drone lessen over GPS, accu's, "lift" en de stelling van Pythagoras.

 

Video van NHL Hogeschool:

NHL Award 2014 Smart Vision for Civil Drones

Wet- en regelgeving

De overheid wil voorkomen dat er ongelukken door drones gebeuren. Verder bestaat het gevaar dat drones gebruikt worden bij terroristische aanslagen en sabotage. Vandaar dat het nodig is om duidelijke regels te hanteren.

De wetgeving is erg in beweging, maar als je voor je beroep met een drone wilt gaan vliegen, dan loop je al gauw tegen een aantal beperkingen aan.

Informatie van de overheid kan je vinden via onderstaande links:

Regels vliegen met drones - Rijksoverheid.nl‎

https://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/luchtvaart/dronevliegers/

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) - RPAS Operator Certificate

http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/geldigheidsdatum_28-10-2015

VeiligVliegen.nl - Veilig Vliegen met drones – Regelgeving en ...

De belangrijke regels op een rijtje:

  • VLIEG ALLEEN OVERDAG
  • HOUD DE DRONE ALTIJD IN ZICHT
  • VLIEG NOOIT HOGER DAN 120 METER
  • LEER JE DRONE KENNEN
  • VLIEG NOOIT BOVEN BEBOUWING, WEGEN EN MENSEN
  • VLIEG NOOIT IN NO FLY ZONES ZOALS RONDOM VLIEGVELDEN
  • GEEF ALTIJD VOORRANG AAN ANDER VLIEGVERKEER
  • VLIEG NOOIT TEGEN BETALING OF VOOR ZAKELIJKE DOELEINDEN
  • RESPECTEER ANDERMANS PRIVACY EN RUST
  • GEBRUIK JE VERSTAND

Flight simulator

Voordat je met een drone gaat vliegen, kan het nuttig zijn om vlieglessen te nemen via een flightsimulator. Hieronder enkele mogelijkheden om een trainingsprogramma aan te schaffen.

 

http://www.drones4everyone.nl/index.php/nl/product/50-ilt-flight-exam-simulatie-pakket-conform-nederlandse-wet-regelgeving

http://www.heli-x.info/cms/

Flight simulator
Flight simulator

Mapping

Voor de bewerking van de luchtfoto's maken we in de cursus van AOC Oost gebruik van dronedeploy.com/ 

In januari 2016 hebben we verschillende mensen geraadpleegd. Daar kwam toen het volgende uit.

 

Ruben de Vries van VHL raadt aan om gebruik te maken van de software van Agisoft:

www.agisoft.com

 

Als je kaarten wil maken, dan kan je volgens Roger Borre van Dronexpert het beste gebruik maken van DroneDeploy. Zie video:

NDVI Mapping with DroneDeploy - The Ag Scout Series

Jan Benner houdt het voorlopig bij pix4d. Zie video:

Pix4D Webinar 7: Pix4Dmapper Outputs in AutoCAD and ArcGIS

Pix4D Webinar 12: DJI Phantom: Mapping and 3D Modeling

 

Walter Ketel van Cobra Boomadviseurs geeft aan dat je simpel binnen ArcGIS de luchtfoto’s kunt bewerken. Je gebruikt hiervoor de knop ‘georeferencing’. (NB: maar dat moet je eerst een bruikbaar orthomozaïek gemaakt hebben).

Willem Jan Vierbergen van ESRI beveelt deze mogelijkheid ook aan. Hij mailt: "Op dit moment is het al mogelijk om luchtfoto’s aan te laten sluiten op bestaande kaarten, dit noemen we Georeferencing. Zie help: http://desktop.arcgis.com/en/desktop/latest/manage-data/raster-and-images/fundamentals-for-georeferencing-a-raster-dataset.htm. Hiervoor is een ArcGIS for Desktop Standard (of hoger) licentie nodig."

 

Walter Ketel zegt over de nauwkeurigheid van de foto's nog het volgende:

De hoogte-waarde van de GPS in de drone is eigenlijk vrij slecht. Als je heel nauwkeurig wilt werken, dan moet je eerst een aantal refentiepunten precies inmeten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een paar gekleurde plastic zakken. Maar voor een eerste kennismaking met GIS en drones is het eigenlijk niet nodig om een dergelijke precisie te halen.

Georeferencing Google Earth images

Georeferencing in ArcMap Tutorial

Georeferencing Imagery in ArcGIS 10.1 (by Rick Marshall)

Opdrachten

1. Je werkt bij een bedrijf dat zich bezig houdt met de inrichting en beheer van de groene ruimte. Het bedrijf heeft sinds kort een drone aangeschaft. Beschrijf onder welke voorwaarden jij opnames mag gaan maken in de stad en op het platteland.

2. Maak een technische tekening van een tuin of park. Maak hiervoor foto’s met een drone, bewerk de foto’s en gebruik ze in een tekenprogramma zoals AutoCAD.

3. Zoek een project waarbij het belangrijk is om een GIS te gebruiken voor presentatie en analyse van geografische data. Laat foto's maken met een drone,  benut de informatie uit deze foto's en leg deze informatie vast in een nieuwe layer. 

Bronnen

In dit arrangement hebben we een selectie gemaakt van bruikbaar materiaal op internet.

Films

Uitgebreide presentatie van de WUR over drones. Gehouden op 10 april 2014 door Hans Bartolomeus en Lammert Kooistra.

Een oog voor detail: de inzet van drones voor land- en waterbeheer

Firestarters the series - Drones in de landbouw

Het bedrijf Van den Borne uit Reusel heeft als toekomstvisie dat er, als het weer dat toelaat, elke dag een drone boven het bedrijf vliegt, die data verzamelt. Deze data worden verwerkt en leveren elke ochtend een advies waar de agrariër zijn voordeel mee kan doen.

Slimme kweker zet drone in

The Astounding Athletic Power of Quadcopters | Raffaello D'Andrea | TED Talks

RTV Oost: Drones nemen de Overijsselse landbouw over

Drone Initiatief Twente; Twente Safety & Security

Ramon Haken (Avular) over drones die de landbouw helpen #hightechcampus

Films waarbij gebruik is gemaakt van drones (voorlichting over waterbeheer).

mdCockpit 3 (2012)

Documentaire 4 Noorder Koggen van Boven - Skeye

Brandweer tevreden over inzet drone Argus bij brand in autobedrijf Losser

Chimpansees halen drone naar beneden en filmen elkaar!

DJI Phantom 4 Crash Compilation

Epic Drone Crash & Fail Compilation 20, 2018

Grolsch Drone

Internet

> Website met veel informatie en veel films over drones:

www.drones.nl

 

> Document "Het gebruik van drones" van het Wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum:

https://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/2518-gebruik-van-drones.aspx

 

> Informatie over drones op Kennislink:

http://www.kennislink.nl/publicaties/de-vergeten-bestuurders-van-drones

http://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-onbedwingbare-drone

http://www.nemokennislink.nl/publicaties/preciezer-bemesten-met-drones-en-bodemscanners

http://www.nemokennislink.nl/publicaties/drone-kan-toezicht-houden-in-haven

http://www.nemokennislink.nl/publicaties/drones-meten-invloed-van-woestijnzand-op-wolken

 

“Mogelijkheden inzet drones bij waterbeheer zijn oneindig”  

09 maart 2015

Dat drones niet langer meer bij wijze van proef, maar op grotere schaal en wellicht zelfs structureel zullen worden ingezet in het waterbeheer, lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Daartoe dient wel de wetgeving te worden aangepast. Dit stelde Peter van der Schuyt van DronePoint tijdens de Waterinfodag die 5 maart in Den Bosch werd gehouden. Waterschappen zouden met hulp van drones 25-40 procent efficencyverbetering kunnen boeken. “De mogelijkheden zijn oneindig.”

 

 

Dat er voor professionele, gecertificeerde drones met hun piloot (op de grond) wellicht een mooie toekomst in het verschiet zou kunnen liggen in waterland, lijkt te kunnen worden afgemeten aan de belangstelling voor de lezingen hierover. Ten overstaan van een ‘volle bak’ stelde Peter van der Schuyt van DronePoint en data- en softwareontwikkelaar CenterOne uit Zeist zich nadrukkelijk kandidaat om de waterschappen vanuit de lucht de helpende hand te bieden. Bijvoorbeeld voor inspecties en metingen, zoals bij het in kaart brengen van dijken en watergangen. Dat bespaart niet alleen kostbare mankracht, maar zorgt naar hun inschatting op zich al voor 25-40% efficiencyverbetering. Om drones te helpen slagen in hun missies, hoeven de waterschappen zich in elk geval geen zorgen te maken over het verkrijgen van de benodigde vergunningen. “Dat is ons pakkie aan.”

Testvluchten

Veel belangrijker is dat de opdrachtgevers de bereidheid moeten hebben mee te helpen bij het configureren van de meetapparatuur in combinatie met de dataverwerking. Testvluchten zouden vervolgens kunnen leiden tot verbeteringen. Om op basis van de opgedane ervaringen ‘nog scherper’ te kunnen opereren. Het tweetal schatte de toepassingsmogelijkheden van drones voor waterschappen in als “oneindig”.

Eind tijdperk schouwers?

Van der Schuyt: “De eerste generatie drones kon nog geen dijken inspecteren, maar inmiddels wordt ook gedacht aan inspecties bij calamiteiten, inspecties op droogte, op temperatuurverschillen, het in kaart brengen van sloten, of het uitvoeren van bepaalde schouwprocessen.” Dat de drone een eind zou maken aan het tijdperk van de traditionele schouwers werd overigens niet volmondig beaamd; menskracht blijft bij sommige klussen onontbeerlijk.

Kwestie van tijd

Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd dat drones niet langer meer bij wijze van proef, maar op grotere schaal en op termijn wellicht zelfs structureel zullen worden ingezet. Maar ook een kwestie van aanpassing van de wetgeving. Die zit volgens Van der Schuyt momenteel niet helemaal in beton, maar is af en toe nog grijs. Zo wordt inmiddels ook gewerkt aan verruiming van de regelgeving in geval van calamiteiten en speciale inspecties. Met name waar hulpdiensten bij betrokken zijn. “Wij vliegen gecertificeerd en dan moet je voldoen aan een heleboel regeltjes en die voeren vrij ver. Maar op het moment dat je je zaken goed voorbereid, handboeken, kortom alles op orde hebt, krijg je in de regel wel een vergunning.”

Negatief in het nieuws

Wessel Copier van ‘Down2Earth Sensing’ zei het te betreuren dat drones vaak louter negatief in het nieuws komen. “Dat leidt af van de vele mooie dingen en grote kansen die drones ons te bieden hebben.” Volgens hem in een heleboel sectoren. Hij verwees onder meer naar de journalistiek, de filmwereld, de makelaardij en naar de drone in zijn rol als ‘goedkope inspecteur’ van hoge objecten. Zelfs de waterkwaliteit monitoren kan volgens hem al deels met drones.

Quad

Standhouder Robbert van de Ven, projectmanager bij Miramap, op de waterbeurs aanwezig met een tot de nok met moderne meetapparatuur uitgeruste quad voor het inspecteren en meten van (geasfalteerde) dijken en kaden, zei zich nog niet direct zorgen te maken over de concurrentie uit de lucht. “Als wij permissie hebben, kunnen wij meteen aan de slag in het veld en hoeven niet oeverloos op een vergunning te wachten. En wij zijn ook nog eens uniek in de wereld met ons systeem, omdat wij vlakdekkend meten en ook nog eens ‘in de diepte’ onder het maaiveld kunnen meten en detecteren.”

(Waterforum Online) - See more at: http://www.waterforum.net/Nieuws/8820--Mogelijkheden-inzet-drones-bij-waterbeheer-zijn-oneindig

 

Wikiwijs

Bedrijven

Loonbedrijf Thijssen

Kuil

Kuil Banden: Drones in de landbouw

GKA Gees Kuit Advies

Gees Kuit Advies  maakt voor verschillende projecten gebruik van drones.

demofilmpje Gees Kuit Advies luchtopnames

Onderhoud Doorbraak

Werkzaamheden Singraven

Demo Berkel 2014

Video voor waterschap Vallei en Vecht gemaakt door GKA

Dronepoint

Informatie van het bedrijf Dronepoint:

Presentatie-Waterinfodag-DronePoint-5-maart-2015

Droneland

Droneland leverancier van drones, gevestigd in Baarn.

Drones.nl

Drones.nl

Bedrijf van Gebr. Borre, gevestigd in Bentelo

http://www.drones.nl/

Drone als natuurbeschermer, Wildlife preservation by drone

dronexpert.nl

Bedrijf uit Noord-Holland

http://dronexpert.nl/

DJI Inspire and Matrice 100 thermal gimbal

Asctec

http://www.asctec.de/uav-uas-drohnen-anwendungen/uav-vermessung-kartografie-orthofoto-photogrammetrie/

Air-Share

Air-share is platform van drone-vliegeniers die een klankbord wil zijn voor de controlerende instantie ILenT en het ministerie van I&M.

www.air-share.nl

Reviews and more

Top 3 Absolute Best Drones Of 2016!! (waterproof, 4k, easy to use)

Review: DJI Phantom Vision 2+ (Dutch)

DJI Phantom 3 Professional Review - Is It The Perfect Drone?

Cursus

Cursusfilmpjes op Youtube

AutoCAD

GIS

Docentinformatie

Opmerkingen