- Aan het einde van deze opdracht kan je het begrip 'geleiden' uitleggen en daarbij enkele voorbeelden geven.
- Aan het einde van deze opdracht kan je uitleggen wat 'statische elektriciteit' is en daarmee deze proef verklaren.
- Aan het einde van deze opdracht heb je de stappen in de film gevolgd waardoor de proef is voldaan.
Opdracht 2: Peper en zout
- Aan het einde van deze opdracht kan je doormiddel van statische elektriciteit het peper van het zout scheiden.
- Aan het einde van deze opdracht weet je wat elektronen zijn.
- Aan het einde van deze opdracht kan je uitleggen waarom statische elektriciteit er voor zorgt dat neutrale voorwerpen aangetrokken kunnen worden. Hierbij gebruik je de woorden 'negatief geladen' en 'plus en min kant'.
- Aan het einde van deze opdracht begrijp je waarom peper eerder wordt aangetrokken dan zout.
Opdracht 3: De elektrische auto
- Aan het einde van deze opdracht kan jij in eigen woorden globaal vertellen hoe een brandstof auto werkt, dit illustreer je door het uitvoeren van de proef.
- Aan het einde van deze opdracht kan jij in eigen woorden globaal vertellen hoe een elektrische auto werkt, dit onderbouw je doormiddel van het filmpje.
- Aan het einde van deze opdracht kan je het verschil tussen beide auto's in beelde brengen door middel van het invullen van de tabel.
Opdracht 4: De citroenbatterij
- Aan het einde van deze opdracht weet wat een open en een gesloten stroomkring is. Je weet dat we spanning uitdrukken in volt, de stroomsterkte in ampere en het vermogen(hoeveelheid) in watt.
- Aan het einde van deze opdracht weet je dat het zure sap van de citroen zowel een batterij als een geleider is van elektriciteit.
- Aan het einde van deze opdracht kan je door het volgen van de stappen in het filmpje een citroenbatterij maken waardoor het lampje in de stroomkring gaat branden. Je overlegt hierbij met je teamgenoten en werkt samen.
Opdracht 5: Stroomkring huis
- Aan het einde van deze opdracht kan je uitleggen hoe de elektriciteit vanuit de kerncentrale bij jou thuis komt. Hierbij gebruik je de begrippen: meterkast, groepen, stroomkring en geleiders.
- Aan het einde van deze opdracht begrijp je dat elektriciteit voor ontzettend veel voorwerpen nodig is om te werken. Je kunt enkele voorbeelden noemen.
- Aan het einde van deze opdracht begrijpen en illustreren de leerlingen dat een lamp alleen kan branden wanneer je een gesloten stroomkring bouwt.
- Aan het einde van de opdracht kunnen de leerlingen uitleggen dat dezelfde hoeveelheid elektronen door de stroomkring blijft stromen ongeacht het aantal aangesloten lampjes. Het gevolg hiervan is dat de lichtsterkte afneemt.
- Aan het einde van deze opdracht kan je stapsgewijs de opdracht in het filmpje uitvoeren. Hierbij werk je samen en overleg je met je teamgenoten.
Opdracht 6: De boot
- Aan het einde van deze opdracht heeft de leerling zijn opgedane kennis uit de voorafgaande proefjes gebruikt om de stroomkring op de boot te bouwen waarvan zowel een lamp als een propellor onderdeel zijn.
- Aan het einde van deze opdracht heeft de leerling doormiddel van samenwerking, testen van materiaal, meten van materiaal, inschattingsvermogen en ruimtelijk inzicht een boot gebouwd die daadwerkelijk kan varen.
Beloning: Certificaat
Wanneer je alle proefjes goed hebt doorlopen ontvang je een certificaat voor 'De beste elektricien van vroeger tot nu'.
Door het uitvoeren van opvolgende proefjes leren de leerlingen op verschillende manieren wat elektriciteit is en hoe het opgewekt kan worden. Als eindresultaat gebruiken zij hun opgedane kennis voor het maken van een boot die daadwerkelijk vaart door het in elkaar zetten van een stroomkring.
Ontwerpend en onderzoekend leren:
Korte uitleg: Binnen de verschillende opdrachten krijgen de leerlingen de mogelijkheid om zowel zelfstandig als samenwerkend achter bepaalde antwoorden te komen. Daarbij heb ik als leerkracht het kind verschillende handvaten gegeven. Aan de leerling de bedoeling om op onderzoek uit te gaan, en daarbij veel te leren. Doormiddel van testen, proberen, werken met verschillend, onbekend materiaal komt het kind tot de antwoorden die hij/zij nodig heeft. Hoe ik dit in elk onderdeel/proefje terug laat komen leg ik verder uit in mijn verslag onder het nieuwe onderdeel: literaire onderbouwing
Klassemanagement:
Deze opdracht is bedoeld voor alle leerlingen in mijn klas (29 leerlingen)
De groep wordt in tweeen gedeeld, 15 leerlingen voeren mijn circuit uit terwijl de andere 15 leerlingen werken aan een tekening binnen hetzelfde thema.
De 15 kinderen worden verdeeld in 5 groepen waardoor elk groepje uiteindelijk bestaat uit 3 leerlingen.
Deze vijf groepjes worden verdeeld over de eerste 5 proefjes, na 7-10 minuten draait iedereen door totdat alle opdrachten uitgevoerd zijn. (timetimer)
Het laatste proefje wordt tegelijk door de 15 leerlingen gemaakt. Hiervoor heb ik ongeveer 10-15 min gerekend.
Het arrangement Webquest- Raar maar waar is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Floor Boesenkool
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-10-05 19:41:17
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.