Van POP tot POP-UP - Doetinchem

Van POP tot POP-UP - Doetinchem

Start

Ze duiken overal op: POP-UP's. Zo zijn ze er, zo zijn deze tijdelijke winkels weer weg. Creatieve ondernemende studenten huren tijdelijk een pand om hun waren te verkopen.

Jullie van Het Groene Lyceum gaan de 'meest ideale' winkel creëren met mooie en originele spullen. Flexibiliteit en onafhankelijkheid zijn belangrijk, waardoor het assortiment op de locatie en tijd wordt aangepast. De winkels zijn steeds te vinden in leuke leegstaande winkelpanden in Doetinchem.

Hoe het assortiment eruit ziet, dat moeten jullie bedenken. 'Jullie willen spullen verkopen die op andere plekken niet verkrijgbaar zijn..'

De derde POP-UP store van Het Groene Lyceum opent in Doetinchem op 6-4-2020. Het is de bedoeling dat de pop up store maximaal twee weken open is.

Inspiratie

Video's

POP UP Store

POP UP Shop

Uitklapbieb

Deze pop-up store voor boeken popt werkelijk omhoog.

Het lijkt een fris geverfde zeecontainer waarin boeken langs gebracht worden. Maar deze pop-up bibliotheek verandert eenmaal aangekomen van gedaante. De zeecontainer van 50 vierkante meter kan omhoog, waardoor een tweede bijna net zo grote ruimte verschijnt. Zo kan de bus in het centrum van een dorp staan (en daar ook schadeloos komen) zonder al te veel parkeerplek in te nemen. 

De bibliobus brengt boeken naar je toe, zoals de SRV-man en Albert eten brengen. Deze rijdende bibliotheek richt zich vooral op kinderen en is ook in aansluiting met hun gedachten ingericht. Architect is Jord den Hollander. Hij gaf de transparante vloer tussen de verdiepingen een vergrotend effect, waardoor kinderen boven je heel groot lijken. Met spannende verlichting, ronde ramen en veel kussens worden leeshoekjes gemaakt. Er zijn vier computers maar ook een 100 meter lange boekenplank voor woorden op papier.

POP-Up Store schooljaar 2016

POP-Up Store schooljaar 2017

POP-Up store schooljaar 2018

Interview met regio 8

De opdracht

Casus

Een realistische casus:

Een POP-UP store is een tijdelijke winkel, veelal gevestigd in winkelpanden die langer leeg staan. Een unieke kans om, in een authentieke situatie, ondernemerschap te stimuleren bij toekomstige ondernemers. Deze duurzame bedrijvigheid is goed voor het behoud van vitaliteit en aantrekkingskracht van de winkelgebieden.

Duurzaam ondernemen in de vorm van hergebruik is het uitgangspunt van deze onderneming en past helemaal in het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De opdrachtgever:

De opdrachtgever is Het Groene Lyceum.

De studenten krijgen tijdens deze opdracht leiding van de lesgevende docenten

De positie van de studenten:

Het proces en de winkel zullen onder leiding staan van de studenten en zij zijn dus ook verantwoordelijk voor de succesfactor. De studenten hebben door het gehele proces een coach vanuit Het Groene Lyceum en zullen daarnaast op zoek moeten gaan naar expertise van verscheidene ondernemers en projectpartners.

De student maakt deel uit van een POP-UP team en heeft daarin een actieve rol. De student levert middels drie onderzoeksopdrachten een relevante bijdrage aan het tot stand brengen van de POP-UP store

Eindopdracht

Eindopdracht

De eindopdracht:

Met een groep studenten van de opleiding Het Groene Lyceum ga je een nieuwe onderneming opzetten waarbij jullie 2 weken ( week 15 en 16) lang producten gaan verkopen vanuit een POP-UP store ( ofwel guerrilla store) in een leegstaand winkelpand in het centrum van een grote stad.

Het eindproduct- en beroepsproduct:

Eindproducten:

  1. Als onderneming hebben jullie een samen een compleet ondernemersplan geschreven voor deze POP-UP store.
  2. Een onderzoeksverslag van een wensenonderzoek dat studenten afnemen onder bezoekers

Beroepsproduct:

Rendabele innovatieve POP-UP store met als speerpunt duurzaamheid!

Aan welke criteria moet het product voldoen?

De uitvoering van de POP-UP store dient te voldoen aan de eisen die door de begeleiding zijn gesteld. Het gaat om de volgende criteria:

  • Zowel naam, logo en de productkeuze gaan jullie zelf ontwerpen en vormgeven.
  • De invulling en gebruik van social media en PR zijn zo ingericht dat er in korte tijd zoveel mogelijk klanten in de POP-UP store komen.
  • Afspraak is dat jullie POP-UP store zich richt op innovaties, die een stimulans geven aan de economische groei.
  • Alles met een visie dat producten en inrichting een duurzame plek krijgen.
  • Bij het inrichten van de store is het motto: met minimale middelen een maximaal resultaat behalen ( low budget).
  • Je krijgt €1500 als voorschot om bepaalde zaken te regelen zoals huurpand, opening, pr enz. Als team ga je proberen om zoveel mogelijk terug te verdienen, zodat aan het einde een verrekening plaats kan vinden.
  • Het Groene Lyceum wil geen concurrentie aangaan met andere winkeliers, dus zorg dat de juiste personen op de hoogte zijn.
  • Je houdt een logboek bij en kan goed reflecteren
  • Gedurende het traject zijn er GO/NO- go momenten waarbij de haalbaarheid  en bovenstaande eisen worden getoetst.

Om te voldoen aan bovenstaande criteria dienen de studenten een vooronderzoek te doen.

1. Vooronderzoek

Vooronderzoek

Schrijf een vooronderzoek. Deze bestaat uit drie opdrachten.

A. Functie beeldvorming / leerproces is afkijken.

Titel: Onderzoek naar het ontstaan van het concept POP-UP stores

Resultaat:

  • Verslaglegging met beeldmateriaal m.b.t. ontstaan concept POP-UP
  • Verslaglegging met beeldmateriaal POP-UP stores nationaal en internationaal
  • In het beeldverslag staat een toelichting over de branche diversiteit met achterliggende gedachtegang.

Voorbeelden: Studenten kunnen POP-UP stores in Nederlandse stores gaan bekijken. Studenten leggen de mogelijkheden van deze POP-UP stores vast zowel op schrift als in beeld.

Vragen die wegwijs kunnen maken zijn:

- Wat is de definitie van een POP-UP store?
- Wat is de maatschappelijke problematiek die hier de oorzaak van is?
- Waar kom het concept POP-UP store vandaan?
- Welke vormen van POP-UP uitvoeringen zijn er?
- Welke grote bedrijven gebruiken dit concept en wat zijn de resultaten?
- Waarom zetten grote bedrijven dit middel in?
- Wat zijn de activiteiten nationaal en internationaal?
- Maak gebruik van beelden.
- Bekijk 3 verschillende concepten beter en dieper en kies er 1 uit die je goed uitwerkt in je verslaglegging.

B. Functie wensen onderzoek / leerproces is praten.

Titel: Onderzoek wat de koop wensen zijn van de bezoekers in het centrum van Doetinchem

Resultaat:

  • Studenten geven in een rapport weer wat de wensen van de bezoekers zijn ten aanzien van een te kopen product.
  • Studenten beschrijven in een verslag de wijze van onderzoek en de resultaatverwerking.

Voorbeelden: Door het gebruik van een open en/of gesloten vragenlijst bezoekers bevragen. Eventueel doorvragen waarom ze iets vinden of krijgen van verduidelijking, interviews enz.

C. Functie analyse /  leerproces is lezen en/of onderzoeken.

Titel: Onderzoek naar duurzaamheid van het ontwikkelde product

Resultaat:

  • Studenten maken een onderzoeksverslag waarin de mate van duurzaamheid van een ontwikkelde product beschreven zijn.
  • Studenten presenteren hun verslag waarin de resultaten m.b.t. de kenmerken en eigenschappen van duurzaamheid naar voren komen, tevens geven ze aan op welke punten zij moeten letten als ze over gaan tot uitvoering.

Voorbeelden: Onderzoek kan gedaan worden aan de hand van de beoordeelde criteria  en daaruit de gegevens analyseren.

2. Ondernemingsplan

Ondernemingsplan

Een pop-up store een mooie mogelijkheid om eens aan “bedrijf runnen” te ruiken. Na een paar weken ervaar je vanzelf de voor- en nadelen aan het runnen van een eigen winkel. Je moet van te voren een ondernemingsplan schrijven! Denk aan het onderstaande!

1. Samenvatting
Vat hier jullie plannen samen in 1 à 2 A4’tjes. Een goede samenvatting toont aan dat jullie de doelstellingen helder voor ogen hebben en dat jullie hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
 
 
2. De ondernemer
Wie is de man of vrouw áchter dit bedrijf? Beantwoord deze vraag met belangrijke informatie over je team. Zo zijn contactgegevens, opleiding en werkervaring relevant. Daarnaast geven jullie persoonlijke motieven, kwaliteiten en ambities goed weer wat voor ondernemers jullie zijn. Kennen jullie jouw sterke en minder sterke kanten en laat zien hoe jullie daarmee omgaan.
 
 
3. De onderneming
Dit hoofdstuk gaat dieper in op jullie bedrijfsplannen én maakt melding van relevante ontwikkelingen in jullie branche. Als starter moeten jullie  ook veel regelen. Denk aan de KvK-inschrijving, het opzetten van een administratie, het afsluiten van verzekeringen en het aanvragen van vergunningen.
 
 
4. De markt
Dit hoofdstuk staat in het teken van marktontwikkelingen. Hier beschrijven jullie de afzetmarkt, doelgroep en het concurrentieveld. Daarnaast maken jullie een inschatting of jullie product/dienst voldoende potentie heeft om de (lokale) markt te veroveren.
 
 
5. Marketingplan
Een marketingplan: je ontkomt er vaak niet aan bij het in de markt zetten van een product (of dienst). Een belangrijk onderdeel van een marketingplan is de marketingmix. Hiermee vertalen jullie eigen plannen naar een praktische aanpak. Want al hebben jullie nog zo’n duidelijke visie: jullie willen uiteindelijk bereiken dat de klant bij jullie komt en niet naar de concurrent gaat.
 
 
6. Financieel plan
Of jullie het bedrijfsplan nou alleen voor jullie zelf schrijven of hiermee ook investeerders wilt overtuigen: het is hoe dan ook van groot belang om jullie financiële situatie goed in kaart te brengen. Zo komen jullie minder snel voor verrassingen te staan. Ook investeerders zullen aandachtig kijken naar de cijfermatige onderbouwing van jullie bedrijf. Zorg er dus voor dat het financieel plan op deze pagina’s volledig is en licht de verschillende begrotingen in afzonderlijke paragrafen toe.
 
 
7. Algemene/juridische zaken
Als toekomstig ondernemer moeten jullie ook aantonen dat jullie hebben nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jullie onderneming. Denk aan het aanvragen van vergunningen en het afsluiten van verzekeringen, melding maken van eventuele concurrentiebedingen en het opstellen van algemene voorwaarden. Dit is het hoofdstuk om dergelijke ontwikkelingen te vermelden.

 

 

 

Waar moeten jullie aan denken --> TIPS

Waar aan te denken?

Hieronder enkele punten die je niet moet vergeten

1. Planning maken

Maak een eigen planning wanneer alles moet plaatsvinden.

2. Rollen verdelen

Wie krijgt welke taak en bij wie past dat het beste. Ga met elkaar hierover in gesprek.

3. Bedenk wat er in de winkel komt
Wat gaan jullie verkopen en wat wil je allemaal nog meer in het tijdelijke winkeltje gaan laten zien aan het winkelend publiek.

4. Zoek een locatie
- Het meeste essentiële onderdeel van dit proces is natuurlijk het vinden van een geschikte locatie voor de pop-up store. Het moeten passen bij wat ze willen (ondernemingsplan)

- Misschien een shop in shop. Dat kan betekenen dat er verschillende winkeltjes in 1 pand zitten en kun je verschillende branches laten zien.

- Via een makelaar kun je vaak een pand regelen. Hun pand komt even in de “spotlight” en voor een leuk prijsje kunnen de leerlingen het huren. Vaak moet je dan vooral gas, water, elektra betalen.

- Ga in gesprek met de gemeente. Kan alles? Waar moet je rekening mee houden?

5. De winkel!
- Reclame maken. Briefjes ophangen in supermarkten of op lantaarnpalen, persberichten sturen naar lokale kranten, facebook (social media) enz.

- Denk na over openingstijden, naam voor bedrijf enz.  

- Aankleding winkel. Denk aan schappen inrichten (en misschien wel zelf meenemen), posters ophangen, de boel schoonmaken, stofzuigen, de ramen afnemen, et cetera.

- Personeelsplanning (rekening houdend met lessen/stages enz.)

- Afvoeren van afval

- Financiën.

- Producten op de locatie krijgen

- Opening (en van wanneer tot wanneer is de winkel open)

- Enz.

6. Afronding

- Winkel weer terug brengen in de oude staat

- Financiële situatie analyseren.

 

 

Hulpmiddelen

Retail watching

Informatie winkelpand

Planning

Beschrijving Rollen

Hieronder zie je drie verschillende rollen uitgeschreven, maar....er kunnen nog meer rollen bij.

Bekijk de onderstaande drie rollen en bedenk met je team welke rollen daar nog bij komen.
Beschrijf deze rollen net als hieronder.

Daarna ga je de rollen verdelen.

Directeur

Directeur

De algemeen directeur/voorzitter is verantwoordelijk voor het algemene reilen en zeilen van de tijdelijke winkel. Hij of zij is de gangmaker, de lijm, de koersbepaler, eigenlijk de kapitein die de richting geeft aan de tijdelijke winkel.

PROFIEL:

• Heeft goed overzicht (helikopterview) en visie;

• Gangmaker;

• Hakt knopen door;

• Heeft mensenkennis;

• Kan motiveren, stimuleren, coördineren en controleren;

• Kan goed met iedereen omgaan (verbaal als non-verbaal);

• Organisatietalent.

TAKEN:

• Geeft leiding aan de hele tijdelijke winkel en voert intern overleg voor een goede afstemming van de werkzaamheden;

• Voert extern overleg voor een goede afstemming van de werkzaamheden en faciliteiten;

• Eindverantwoordelijk zijn voor het samenstellen van het plan.

• Bewaken van de opstelling en uitvoering van het plan;

• Organiseren van en leiding geven aan de verschillende vergaderingen;

• Ervoor zorgen dat de afdelingen hun afspraken nakomen en goed samenwerken;

Financieel Manager

Financieel Manager

Als financieel manager ben je verantwoordelijk voor de volledige financiële- en salarisadministratie, of voor een deel hiervan.

Een bedrijf kan alleen succesvol zijn als duidelijk is welke producten en klanten een positieve bijdrage aan het resultaat leveren, waar geld vandaan komt en waar geld naartoe gaat. De basis voor deze kennis is de administratie van het bedrijf, met als spin in het web het hoofd administratie. Het hoofd administratie is verantwoordelijk voor een betrouwbare, volledige en tijdige vastlegging van de bedrijfsadministratie.

PROFIEL:

• Vindt het leuk om met cijfers te (leren) werken;

• Is nauwkeurig;

• Kan goed uitleggen wat de cijfers betekenen.

TAKEN:

• Bepalen van de kostprijs van het product;

• Ondersteunen van de afdeling marketing en verkoop bij het bepalen van de verkoopprijs;

• Voeren van de volledige administratie (met behulp van een internet-boekhoudpakket: is een optie);

• Beheren van de kas;

• Verrichten van betalingen;

• De financiële resultaten bespreken in de vergadering;

• Toetsen van de financiële aspecten voordat een besluit wordt genomen over een product- en/of verkoopactie.

PR-adviseur

PR-adviseur

Als PR-adviseur adviseer je bedrijven en instellingen hoe ze met het publiek kunnen communiceren. Die communicatie verloopt via verschillende kanalen:

  • via media als kranten, radio, televisie en internet
  • via beurzen, evenementen, campagnes
  • via congressen

PROFIEL:

  • Vertaler en doorgever van informatie. Je vormt het contact tussen jouw bedrijf en het publiek. Je gaat na wat de informatiebehoefte is en zorgt voor communicatie.
  • Organisator: in veel gevallen breng je verschillende partijen bij elkaar. Soms door het organiseren van een persconferentie, soms door het opzetten van een nieuwsbrief.
  • Lezer, luisteraar en schrijver. Veel tijd van je werk zit in het opnemen van informatie en het geschikt maken van die informatie voor het publiek.

TAKEN:

  • het analyseren van behoeften van de klant; bijvoorbeeld door veel vragen te stellen
  • creatief inspelen op de behoeften van de klant door bestaande boodschappen op een nieuwe manier te 'verpakken'. Bijvoorbeeld: hoe krijgt een vereniging voor natuurbehoud ieder jaar haar donateurs zo ver dat ze gul geven?
  • het opstellen van PR-plannen en budgetten
  • het opstarten en organiseren van activiteiten, zoals persbijeenkomsten
  • het schrijven en versturen van persberichten, nieuwsbrieven en documentatie
  • organiseren van contacten met de pers: bellen, e-mailen en op bezoek gaan. Bijvoorbeeld journalisten uitnodigen en rondleiden in je bedrijf, ze in contact brengen met werknemers en managers.
  • Organiseren van sponsoring.

Projectpartners

Makelaar

Gemeente

Reflectie/logboek

Bij deze opdracht waarbij je langere tijd zelfstandig moet werken, wordt vaak gevraagd een logboek bij te houden.

Het logboek heeft de volgende functies:

  • je kunt er zelf altijd in teruglezen wat je gedaan hebt en belangrijke aantekeningen in vinden

  • je docent kan het proces goed volgen: hij/zij kan lezen wat je gedaan hebt, waarom je het gedaan hebt, waar je van je planning bent afgeweken en waarom, hoe de samenwerking verliep, etc.

  • je logboek geeft een indruk van je tijdsbesteding. Bedenk dat dit NIET het hoofddoel van je logboek is: het is geen tijdschrijfsysteem, maar een middel om het proces van je werk te volgen.

  • Gebruik bijlages bij je logboek om uitgebreidere stukken tekst of bijvoorbeeld metingen in je logboek op te nemen. Verwijs in de kolom aantekening dan naar die bijlage.