Justdiggit - 4. biodiversiteit

Inleiding

André Kuipers

Leestekst

Stel je eens voor dat er maar één soort dier bestond, of maar één soort boom. De wereld zou er dan wel heel raar uitzien. Alle verschillende soorten dieren en planten houden de natuur in balans, dit noemen we biodiversiteit.

Bio betekent leven, diversiteit betekent afwisseling. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid in al het leven op aarde. Het betekent dat we niet enkel meeuwen hebben, maar ook papegaaien. Niet alleen eikenbomen, maar ook palmbomen. Die variatie is belangrijk, door biodiversiteit hebben we schoon drinkwater, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Door biodiversiteit hebben we verschillende soorten voedsel tot onze beschikking, met verschillende soorten voedingsstoffen. We halen medicijnen uit de natuur en het levert grondstoffen voor kleding, brandstof en huisvesting. Biodiversiteit zorgt ervoor dat we kunnen bestaan.

Op dit moment zijn er bijna twee miljoen verschillende dier- en plantensoorten bekend. Waarvan zo’n 40.000 soorten in Nederland. Waarschijnlijk zijn er nog miljoenen onontdekte soorten op aarde, een groot deel van de biodiversiteit is nog onontdekt.

In de les over water, hebben we het over ecosystemen gehad. Zo’n ecosysteem valt ook onder biodiversiteit. Er bestaan op de wereld verschillende soorten ecosystemen, zoals het tropische regenwoud, koraalriffen, savannen en woestijnen en binnen deze ecosystemen leven weer verschillende soorten mensen, planten en dieren die elkaar nodig hebben.

Helaas gaat niet iedereen zorgvuldig om met de ecosystemen. De afgelopen 40 jaar is de biodiversiteit van wilde dieren wereldwijd voor de helft afgenomen. Dit komt bijvoorbeeld doordat het leefgebied van deze dieren gebruikt is voor industrie of het aanleggen van snelwegen. Ook klimaatverandering bedreigt het leven op aarde. Op sommige plaatsen is het te warm of te koud geworden voor planten en dieren die op die plaatsen wonen.

Gelukkig kunnen we dit tegengaan. Door netjes met onze natuur om te gaan, ons afval in de vuilnisbak te gooien en met de fiets boodschappen te gaan doen, in plaats van met de auto. Dit zijn allemaal kleine stapjes die ons ecosysteem gezond kunnen houden.

Ontdekplaat

Het regenwoud is een bebost ecosysteem waar ongelooflijk veel verschillende soorten planten groeien en dieren wonen, de biodiversiteit in deze wouden zijn heel hoog. Regenwouden komen voor in Midden- en Zuid-Amerika, in Afrika in Zuidoost-Azië en in Austraal Azië. Wist je dat sommige Aziatische wouden wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn? Dat betekent dat hier nog dinosauriërs hebben rondgelopen! Ontdek hier alles over het ecosysteem regenwoud. 

https://

De opdracht

Vragen

 

Zo’n ‘diversiteit’ aan informatie. Laten we nog heel even kijken naar wat er allemaal is gezegd. Herinner jij je dit nog?

 

Vraag 1. Waarom hebben wij biodiversiteit nodig?

 

…………………………………………….

 

Vraag 2. Wat zou jij kunnen doen om de biodiversiteit in stand te houden?

 

…………………………………………….

 

Vraag 3. Wat is een ecosysteem? noem 3 voorbeelden van een ecosysteem.

 

…………………………………………….

 

Vraag 4. Wat zijn de oorzaken waardoor het minder goed gaat met een ecosysteem?

 

…………………………………………….

 

 

Het Aap-Poes-Schaap spel!

Laten we eens gaan kijken hoeveel dieren jullie met z’n allen kennen!

·       Het spel gaat als volgt. De klas wordt verdeeld in verschillende groepjes. Een iemand van elk groepje begint met een willekeurig dier, laten we zeggen een Hond. Hond eindigt op een D. Betekent dat de volgende een dier noemt met een D, bijvoorbeeld een Das. Het volgende dier begint dus met een S; enzo voort..

·       Na 10 minuten gaan we kijken hoeveel dieren elke groepje heeft! (Vergeet dus niet bij te houden hoeveel je er hebt) Wie zal de winnaar zijn?

 

De Eco-droom

 

Zonet werd dus gezegd dat het niet zo goed gaat met de ecosystemen hier op aarde. Maarjah hoe willen we dan dat het gaat? Of liever gezegd, hoe wil jij dat het gaat!

 

Jij bent de toekomst dus jij mag ook bepalen hoe die eruit komt te zien.

Nu mag jij je eigen ecosysteem gaan tekenen, dus jouw ideale droom/leef omgeving.

Voordat we beginnen met tekenen doen we allemaal even onze ogen dicht en vraag je zelf dan, hoe ziet mijn droomwereld eruit waarbij ik rekening kan houden met het milieu, de dieren en de mensen.

Droom er maar lekker op los! Niks is onmogelijk en samen kunnen we heel veel bereiken.

Zodra je een beeld voor je hebt mag je deze gaan tekenen, maar je mag het ook opschrijven of knippen en plakken. Wat jij wilt.

 

Droomse ;)

 

Bekijk je regenwoud

  • Hoe komt het dat het in een regenwoud zo veel regent? Is dat ook wat er in je pot gebeurt?
  • Heeft het regenwoud in je pot ook een bostapijt?
  • En een hoofdkronendak? (als je niet meer weet wat dit betekent, kan je het vinden in de ontdekplaat).

 

Vergelijken

  • Vergelijk je regenwoud met je tekening of foto van vorige week. Noteer de verschillen.
  • Kun je verklaren wat je ziet?

 

Dit is de laatste les dat we met de oerwouden bezig gaan. Ze kunnen nog steeds mooi in jullie lokaal blijven staan en misschien kan je een keer een nieuw plantje toevoegen of iets anders dat je buiten vindt, wie weet wat voor spannends er dan gebeurt. Gewoon lekker blijven experimenteren dus!

Meer lessen

Deze les maakt deel uit van een groter geheel. Hieronder de links naar alle lessen en de docentenhandleiding:

Les 1. C02

Les 2. Grond

Les 3. Water

Les 4. Biodiversiteit

Les 5. Justdiggit: de opdracht

Docentenhandleiding

  • Het arrangement Justdiggit - 4. biodiversiteit is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Justdiggit
    Laatst gewijzigd
    2017-06-14 10:05:44
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is tot stand gekomen door samenwerking van Justdiggit, Gemeente Haarlemmermeer en NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bio betekent leven, diversiteit betekent afwisseling. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid in al het leven op aarde. Aan het einde van deze opdracht weet je wat biodiversiteit is en waarom biodiversiteit zo belangrijk is.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    duurzaamheid, gemeente haarlemmermeer, justdiggit, nmcx

    Bronnen

    Bron Type
    André Kuipers
    https://youtu.be/50TNAqob5Ow
    Video
    http://www.thinglink.com/card/899286150089277442
    http://www.thinglink.com/card/899286150089277442
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Justdiggit. (z.d.).

    Demomateriaal Justdiggit - biodiversiteit

    https://maken.wikiwijs.nl/54710/Demomateriaal_Justdiggit___biodiversiteit