NU Burgerschap

NU Burgerschap

Inleiding

Je bent onlangs gestart met een middelbare beroepsopleiding. Binnen deze opleiding sta jij als aankomend beroepsbeoefenaar en als burger centraal. Meer nog dan dat staat jouw loopbaan centraal. Daarbij gaat het er niet alleen om je vakkennis bij te brengen, maar ook om je vertrouwd te maken met een leven lang leren. Van jou wordt namelijk verwacht datje kunt reageren op de snelle veranderingen in het bedrijfsleven. Dit vraagt van jou de bereidheid om je steeds weer bij te scholen.

Ook heeft het onderwijs de taak jou voor te bereiden op het volwaardig burgerschap in een ingewikkelde samenleving. Dit betekent dat het onderwijs competentiegericht moet zijn, dat wil zeggen datje kennis en vaardigheden (competenties) op het gebied van je beroep, het leren en burgerschap moet ontwikkelen. Een school voor mbo gaat ervan uit dat je competenties het beste kunt ontwikkelen in een combinatie van leren en werken/stage.

Kwalificatiedossier

Uiteraard worden aan de opleiding eisen gesteld met betrekking tot het uitvoeren van het beroep. De eisen die aan jou worden gesteld om in een bepaald beroep aan de slag te kunnen, staan vermeld in het kwalificatiedossier.

In dit kwalificatiedossier staan de kerntaken vermeld. Kerntaken zijn taken die in een bepaald beroep voorkomen. Om deze kerntaken goed onder de knie te krijgen, moet je werkprocessen uitvoeren en beroepscompetenties ontwikkelen. Jouw school heeft zelf een manier ontworpen om je beroepscompetenties te ontwikkelen en te beoordelen.

Brondocument  Loopbaan en Burgerschap (LB)

In het kwalificatiedossier worden ook eisen gesteld op het gebied van loopbaan en burgerschap. Deze eisen staan naast de eisen die gesteld worden om in een bepaald beroep aan de slag te kunnen. In een apart brondocument staan de kerntaken, de werkprocessen en de competenties vermeld. Van jou wordt ook verwacht dat je jezelf ontwikkelt op het gebied van loopbaan en burgerschap.

 

 

 

De dimensies

Het brondocument loopbaan en Burgerschap bestaat uit vijf onderdelen. Deze onderdelen noemen we dimensies. Bij elke dimensie wordt aangegeven wat je moet kunnen en kennen, de zogenaamde werkprocessen

Werkwijze.

De wekelijkse lessen worden in periode 1 opgestart. De docent maakt met jullie afspraken over hoe je dimensies wilt gaan uitwerken en bewijzen.

Burgerschapsportfolio.

Je zult de dimensies moeten gaan bewijzen. Dit betekent dat je verslagen van uitwerkingen van lessen, recensies van een film, fotoreportages enzovoort moet gaan bewaren in een portfolio.

Per dimensie moet je minimaal twee bewijsstukken in je portfolio hebben voor je dit kunt afsluiten.

Het is het verplicht om bij alle burgerschapslessen zoals deze op het rooster staan, aanwezig te zijn. De aan-afwezigheidsregistratie wordt bijgehouden en telt mee voor het behalen van dit vak.

Je zult in totaal dus meer dan twee verslagen o.i.d. per dimensie hebben gemaakt.

Zoek dan uit waar je het meest trots op bent en maak hiermee je Burgerschapsportfolio in orde.

Het is een diplomaverplichting om dit portfolio eerst te laten beoordelen door de Burgerschapsdocent. De bewijzenkaart moet door de docent worden afgetekend. Je studieloopbaanbegeleider zal deze kaart willen zien vóór dat hij/zij toestemming geeft om je examen aan te mogen vragen.

Heb je je Burgerschap niet afgerond, dan kun je dus niet je opleiding afronden. Bewaar alles wat je maakt daarom goed !!

Colofon

Het arrangement NU Burgerschap is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Roos Benthem Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2016-07-05 10:03:47
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Lessen Burgerschap voor het MBO, behorende bij de Methode NU Burgerschap
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Filmpjes met uitleg over Methodesite
https://noordhoff.leermodules.nl/
Link
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open