Cursus Chromebook

Cursus Chromebook

Inleiding

 

De komende cursusdagen staan in het teken van het arrangeren in Wikiwijs en het werken met Google Chrome.

Sinds begin dit schooljaar hebben alle docenten een Google Chromebook ter beschikking. Je hebt vast al wel gemerkt dat dit apparaat stukken sneller is dan je vorige laptop.  Daarnaast heeft een Chromebook ook nog een hele reeks extra mogelijkheden.

Tijdens de komende cursusdagen leer je welke (on)mogelijkheden jouw Chromebook heeft die je in de lespraktijk toe kunt passen. Dus ook al geef je nu nog geen les met laptops in jouw klas, kun je ook nu al met de verschillende apps van Google Chrome in jouw les bezig gaan. 

 

Het doel van deze cursus is dus ook het toepassen van de mogelijkheden van Google Chrome in de lespraktijk.  We willen hierbij zoveel mogelijk gedifferentieerd te werk gaan. Dit houdt concreet in dat we elke cursusdag, na gezamelijke instructie, in een 'basisgroep' en 'verdiepingsgroep' aan het werk gaan. In welke groep jij aan het werk wilt gaan is geheel aan jou.

Wil je al iets meer te weten komen over de mogelijkheden van het werken met een Google Chromebook? Check dan de video hieronder!

Mochten er verdere vragen zijn, dan kun je altijd bij één van ons terecht.

Johan en René

 

 

Cursusdag 1: Arrangeren

Inleiding Google Chrome

 

 

Chromebooks zijn snelle, draagbare computers die leerlingen toegang geven tot het ruime aanbod educatieve hulpmiddelen en leerbronnen op internet. Ze draaien op Chrome OS, een besturingssysteem van Google. Leerlingen kunnen een enkele Chromebook delen en toch elk hun eigen instellingen en apps gebruiken, gewoon door in te loggen. Dankzij de ondersteuning voor meerdere gebruikers heeft elke gebruiker toegang tot zijn of haar eigen bestanden, apps en instellingen.

Chromebooks zijn ideaal voor het onderwijs. Ze starten op in minder dan zes seconden en je hebt na het inloggen meteen toegang tot het software.

In de Chrome Web Store vind je honderden educatieve Chrome-apps ter aanvulling op je lessen. Een ander voordeel van het gebruik van Chromebooks tijdens de les is het gebruik van de Chrome-browser. Wanneer je inlogt bij je Google-account op Chrome, worden al je gegevens naadloos gesynchroniseerd met andere apparaten, ongeacht of je op een Android-apparaat, laptop of een desktopcomputer thuis werkt. Leerlingen en leraren hebben overal toegang tot hun bestanden, bladwijzers, apps en andere instellingen via hun Google Apps-account.

Chromebooks zijn ook geweldig voor technologie-afdelingen omdat ze zo eenvoudig te beheren zijn. De Chrome-apparaten van een school, of zelfs een hele scholengemeenschap, kunnen centraal worden geconfigureerd, gevolgd en beheerd via een webgebaseerde Google Apps-beheerconsole. Chrome-instellingen kunnen ook worden beheerd vanuit de Google Apps-beheerdersconsole, virusbescherming is ingebouwd en automatische updates houden pop-ups op een afstand.

De accuduur verschilt voor elk Chromebook-model maar varieert doorgaans van vijf tot tien uur, afhankelijk van het aantal apps dat op een bepaald moment is geopend. Met de meeste Chromebooks zouden leerlingen de hele schooldag moeten kunnen werken.

 

Chromebooks hebben een snelle opstarttijd. In ongeveer acht seconden kunnen jij en je leerlingen al werken in de cloud. Na het inloggen op een Chromebook kunnen jij en je leerlingen profiteren van een gestroomlijnd besturingssysteem met een bureaublad en een Chrome-browser waarmee je snel verbinding maakt met alles wat internet te bieden heeft. Met Chromebooks in de les ben je nooit tien tot vijftien minuten kwijt om al je leerlingen te helpen verbinding te maken of naar het computerlokaal te lopen.

 

Google drive

Google Drive maakt integraal onderdeel uit van je Chromebook. Dit is waar je al je bestanden opslaat en van waaruit je toegang hebt tot bestanden die met jou zijn gedeeld. En vanuit Drive kun je je bestanden met leerlingen, docenten en anderen binnen de school delen. Je hoeft geen USB-stick mee te nemen: met Google Drive heb je toegang tot je bestanden vanaf elke Chromebook of vanaf elk apparaat met een internetverbinding.

 

Je bestanden delen

Een van de unieke kenmerken van je Chromebook, en meer specifiek van Google Drive, is de mogelijkheid een bestand te delen met meerdere gebruikers en gelijktijdig aan hetzelfde bestand te werken, zolang het een Google-document, -spreadsheet, -formulier, -presentatie of -tekening is. Dit kan vanaf elke Chromebook, of via de Chrome-browser vanaf elk apparaat met een internetverbinding.

 Wanneer iedereen aan hetzelfde document werkt, hoeven er geen verschillende bewerkte versies meer over en weer te worden uitgewisseld. Dit versnelt ook het feedback- en revisieproces. Hiermee kunnen docenten snel opmerkingen plaatsen zodat leerlingen die nog tijdens het schrijven kunnen doorvoeren.

 

Met Chromebooks heb je eenvoudig toegang tot de inhoud die je nodig hebt, inclusief het uitgebreide pakket met Google-apps: Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren etc.

Documenten maken

De kracht van Drive wordt pas echt duidelijk wanneer jij of je leerlingen in Google Drive werken met Google Documenten, Spreadsheets, Formulieren, Presentaties en Tekeningen. Je leerlingen kunnen al hun werk doen in Google Drive, met behulp van Documenten, en komen nooit ruimte tekort.

 

 

 

Basis Arrangeren

Vandaag een korte herhaling over het arrangeren. Vandaag laat ik je zien hoe je eigen materiaal in Wikiwijs en bestaand materiaal in Wikiwijs zet.

1. Hoe zet je eigen tekst, afbeeldingen en powerpoints in Wikiwijs.

2. Hoe zet je filmpjes ( youtube) in Wikiwijs.

3. Hoe arrangeer ik bestaand materiaal (vo content bv) in Wikiwijs

Onderstaand filmpje laat zien hoe je eigen tekst kunt toevoegen op Wikiwijs

 

 

Verdieping Arrangeren: YouTube 'embedden'

YouTube 'embedden' in Wikiwijs

We gaan proberen om een filmpje van YouTube toe toe voegen aan je eigen Wikiwijs omgeving. Waarom zou je een filmpje aan je eigen wikiwijs omgeving willen toevoegen?

Te denken valt aan:

1. Flipping the Classroom (leerlingen als huiswerk geven dat ze het filmpje moeten bekijken, zodat er meer tijd voor individuele hulp in de klas overblijft)

2. Een uitleg-filmpje van YouTube, weliswaar niet door jezelf gemaakt, maar toch handig om de leerlingen het één en ander uit te leggen.

3. Een uitleg-filmpje dat je zelf hebt gemaakt en op YouTube hebt geplaatst. (let erop dat je de instellingen van je filmpje op 'openbaar' hebt staan, zodat de leerlingen deze ook kunnen bekijken!)

 

 

Het onderstaande uitlegfilmpje is met een Screencastify (programma dat he scherm filmt) opgenomen. Het programma kun je downloaden in de Google Web Store. 

Het filmpje is op YouTube geplaatst en vervolgens met behulp van een 'embedcode' in deze Wikiwijs omgeving geplaatst. 

Het filmpje zal jullie stap voor stap uitleggen hoe je een filmpje van YouTube in je eigen Wikiwijs pagina kunt plaatsen. Gaat het je soms te snel? Druk dan gewoon even op pauze!

(Gaat dit je al makkelijk af? Ga dan naar de Google Web Store en dowload het programma 'Screencastify'. Probeer dan maar eens een zelf gemaakt filmpje op je Wikiwijspagina te plaatsen!) 

 

 

Wat wil je nog graag leren?

Wij zouden graag willen weten wat jullie nog graag willen leren deze cursus.

Het kan hier om persoonlijke leerdoelen gaan, bijvoorbeeld met betrekking tot het arrangeren in Wikiwijs of het werken met Google Chrome in je klas.  We willen ook graag rekening houden met wat jullie zelf nog willen leren deze cursus.

Dit kunnen jullie ons via www.pollev.com/duits laten weten. Jullie reacties willen we aan het begin van de volgende cursusdag ook graag met jullie delen.

Alvast bedankt!

Cursusdag 2: Toetsen

Inleiding: Diagnostische toetsen

Basis : Diagnostische toets in wikiwijs

Toets en oefening
 

In Wikiwijs Maken kun je interactieve vragen maken. Je kunt  een ‘losse’ vraag opnemen in een les maar ook verschillende vragen samenvoegen tot een ‘set’. Er zijn verschillende vraagvormen mogelijk: meerkeuzevragen met één of meerdere goede antwoorden en gatenteksten in verschillende vormen.

In Wikiwijs Maken zijn er inmiddels de volgende mogelijkheden als het gaat om interactiviteit:

  • Oefening: de leerling heeft na iedere vraag een controleknopje. Bij klikken wordt getoond of het gegeven antwoord goed of fout was. De docent kan ook gerichte feedback toevoegen aan de vraag, zowel bij een goed als bij een fout antwoord.
  • Toets: een hele set aan vragen. De leerling maakt eerst alle vragen in een set, en krijg daarna ' de uitslag'
  • Diagnostische toets: een set aan vragen, verdeeld in categorieën. De docent kan zelf de categorieën aanmaken, bijvoorbeeld passend bij de behandelde onderwerpen.
    Bij een toets of diagnostische toets kan de docent instellen dat de leerling de resultaten gericht teruggekoppeld krijgt.
    Bij een toets kan de docent instellen dat de leerling eerst zijn naam moet opgeven. Als laatste wordt dan een scherm getoond met naam van de leerling dat hij als ' bewijs'  aan zijn docent kan sturen.
    Je kunt altijd later van gedachten veranderen en een toets via een paar klikken omzetten in oefening, D-toets, of omgekeerd.

 

 

De volgende vraagvormen zijn mogelijk
 
  *   meerkeuze
  *   meerkeuze met meerdere goede antwoorden (niet bij D-toets)
  *   combinatie afbeelding - tekst
  *   combinatie tekst - tekst
  *   volgordevraag horizontaal
  *   volgordevraag verticaal
  *   gatentekst sleep
  *   gatentekst korte tekst invoeren
  *   selecteer woord
  *   hotspot

Verdieping: toetsen en directe feedback in Google Forms

Verdieping Google Forms en Flubaroo

Het grote voordeel van een vragenlijst in Google Forms is dat je de resultaten in een gemakkelijk overzicht (spreadsheet) kunt beheren. Bovendien is het ook mogelijk om de leerlingen directe feedback te sturen met behulp van de 'add-on' Flubaroo. Het kost jou als beheerder van de resultaten maar één druk op de knop en alle leerlingen die het formulier hebben ingevuld krijgen een mailtje met daarin het aantal goede antwoorden, het aantal foute antwoorden, de procentuele score, informatie over welke vragen goed en fout beantwoord zijn en eventueel een extra opmerking van jou. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de 'add-on' Flubaroo .Je kunt dus  makkelijk een diagnostische-toets maken om te controleren of leerlingen de stof begrepen hebben en ze vervolgens feedback sturen.

Met behulp van Google Forms is het mogelijk om verschillende vraagsoorten in te voegen: open vragen, meerkeuze vragen, meerkeuzevragen met selectievakjes enz. Ook kun je makkelijk afbeeldingen en videos invoegen en de leerlingen daarnaar bevragen. 

In het eerste filmpje wordt uitgelegd hoe je met Google Forms een vragenlijst maakt en deze met leerlingen kunt delen:

 

Filmpje 2: hoe kun je met Flubaroo direct feedback geven op wat leerlingen hebben ingevuld in Google Forms? Bekijk het in onderstaand filmpje:

 

Cursusdag 3: Google Drive/Docs

Inleiding

Google Docs is een online dienst van Google. Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. De dienst is vergelijkbaar met de betaalde programma's Word, Powerpoint en Excel van Microsoft.
Om van Google Docs gebruik te kunnen maken, is er een Google Account nodig. De aangemaakte documenten en spreadsheets worden online opgeslagen, en kunnen ook met andere Google Accounts-gebruikers worden gedeeld, en realtime online tegelijk worden bewerkt, waarbij men elkaars wijzigingen direct op het scherm ziet wijzigen
 
Je kunt online een document, spreadsheet, presentatie of formulier maken, of je kunt bestaande bestanden uploaden.
Je kunt anderen uitnodigen om mee te werken aan een document en je kunt een document publiceren oftewel, beschikbaar maken via internet.
 
Natuurlijk heb je het liefst een handleiding op papier met stap-voor-stap instructie.
De beste -en eigenlijk enige- manier om alle mogelijkheden van Google Docs te ontdekken is door er gewoon mee te beginnen en alles uit te proberen! Het werkt heel intuïtief en je kunt weinig dingen fout doen, zolang je maar geen bestand verwijdert.
 

 

Basis: Google Drive en Google Docs

 

Kort uitlegfilmpje google drive

 

Kort uitlegfilmpje google docs

 

 

Verdieping: Add-ons voor Google Docs

Add-ons in Google Docs

Binnen Google Docs zijn er een veel extra opties die je kunt invoegen. Deze extra opties heten 'Add-ons.' Er zijn er heel veel van, sommige zijn nuttig, andere zijn puur voor de fun. In de cursus van vandaag maken we kennis met 7 Add-ons voor Google Docs die zijn verdeeld in 3 categoriën: 

1. Het geven van Feedback aan leerlingen

2. Onderzoek doen, bronvermelding en plaatjes invoegen

3. Add-ons voor de fun

 

1. Het geven van Feedback aan leerlingen: OrangeSlice en Kaizena mini

Met OrangeSlice (zie Instructie-video) is het mogelijk om een rubric in Docs in te voegen en deze vervolgens in te vullen. De leerling krijgt dan meteen een cijfer en feedback op zijn of haar gemaakt werk. Dit is bijvoorbeeld handig als je met Google Classroom werkt en vele Docs documenten van Feedback wilt voorzien. Het is ook mogelijk om een eigen gemaakte rubric in te voegen. (mits hij voldoet aan de door OrangeSlice vereiste instellingen)

Kaizena mini is een Add-on waarmee je een Docs document van een leerling van feedback kunt voorzien met behulp van je stem. Je kunt met het programma gewone opmerkingen plaatsten zoals je ook met Word kunt doen, maar je kunt dus ook feedback opnemen met behulp van je microfoon en deze als feedback toevoegen. Als de leerling zijn document weer opent en ook Kaizena Mini heeft geinstalleerd, kan hij jouw voice-feedback beluisteren.

 

 

 

 

2. Onderzoek doen, bronvermelding en plaatjes invoegen

De eerste optie hierbij is weliswaar geen Add-on maar een standaard toegevoegde optie binnen Google Docs. Als je het Docs document hebt geopend en je klikt op 'Extra'  en vervolgens op 'Onderzoek' , verschijnt er een extra balk rechts in beeld. Hiermee is het mogelijk plaatjes op te zoeken en direct in te voegen in je document. Ook kun je informatie opzoeken en rechtstreeks invoegen in je document. Handig, de bronvermelding volgens APA komt er ook meteen bij te staan!

De tweede optie voor onderzoek doen binnen Google Docs is de Add-on Easy Bib. Als je deze Add-on opent, verschijnt er opnieuw rechts in beeld een nieuwe balk. Hiermee kun je enorm makkelijk een bronvermelding volgens APA systeem maken. Je kunt elk boek, elk tijdschriftartikel en vele afbeeldingen als APA formerling laten weergeven. Erg handig dus ook voor onze PWS leerlingen die een literatuurlijst willen maken. Het is wel allemaal in het Engels.

 

3. Voor de 'fun'

Met de Add-on Speech Recognition kun je jouw eigen stem opnemen. Wat jij inspreekt, dat typt Speech Recognition voor je uit! Dit lijkt ideaal, maar probeer het maar eens uit! ;)

Met de Add-on Open Clipart heb je toegang tot een enorme database aan afbeeldingen. Snel en makkelijk in je Document in te voegen!

Met de Add-On Pupil Pref is het mogelijk om je Document van allerlei kleuren te voorzien.

 

Cursusdag 4: Google Classroom en Flipping the Classroom

Inleiding

 

Wat is Google Classroom?

Google Classroom is onderdeel van de "Google Apps for Education" Suite. Met Google Classroom kunnen docenten makkelijker opdrachten organiseren en verspreiden. Ook is het mogelijk om leerlingen van feedback te voorzien. Alles werkt simpel, snel en makkelijk en door de inzet van Classroom hebben docenten meer tijd om les te geven en ook voor studenten wordt het leerproces beter.
 

Wat kun je met Google Classroom?

Met het programma kunnen docenten snel zien welke leerlingen bepaalde opdrachten niet op tijd hebben ingeleverd. Daarnaast kan een verslag direct worden beargumenteerd en beoordeeld.

Ook kunnen docenten met behulp van Classroom mededelingen plaatsen, vragen stellen en communiceren met de studenten. Classroom maakt zelf nieuwe Drive mappen aan voor elke opdracht en voor iedere student die wordt toegevoegd in de applicatie. Zo is het ook voor de studenten makkelijker om te zien welke taken nog uitgevoerd moeten worden.

 

 

 

 

Met miljoenen gebruikers wereldwijd, zijn online onderwijsplatforms een enorme groeimarkt. Toch blijkt de technologie vaak omslachtig in gebruik. Met de introductie van Classroom biedt Google een simpel en intuïtief alternatief. In combinatie met apparatuur als tablets onstaat er een gestructureerde leeromgeving. De nadruk komt weer op onderwijs te liggen en minder op ingewikkelde technische vaardigheden.

 

 

Basis: Google Classroom

Wat houdt dit in voor docent en leerling? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

 

Docent

Classroom verbetert de workflow tussen docent en leerling. De docent kan virtuele klaslokalen en lesgroepen aanmaken waaraan leerlingen en lesmateriaal worden toegevoegd. Het platform biedt ruimte voor basisdocumenten die altijd beschikbaar zijn, maar ook voor actuele informatie en updates, zoals nieuwe opdrachten, opmerkingen en instructies. De connectie met Google Drive maakt Classroom een toegankelijk en overzichtelijk instrument.

 

Leerling

Ook het overzicht voor de leerling verbetert. Hij/zij ziet direct in welk klaslokaal of welke lesgroep hij/zij zich bevindt. Daarbij zijn de actuele informatie, updates en opdrachten direct zichtbaar, bijvoorbeeld op een speciale wall, en wordt er door middel van een agenda aangegeven welke opdrachten er op welk tijdstip moeten worden ingeleverd. Werkdocumenten kunnen per leerling worden aangepast, waardoor er ook op individueel niveau kan worden lesgegeven.

 

Voordelen Google classroom

  • Gemakkelijk op te zetten

Docenten kunnen leerlingen rechtstreeks toevoegen of een code delen waarmee leerlingen zichzelf kunnen toevoegen. Het opzetten neemt slechts een paar minuten in beslag.

  • Bespaart tijd

Dankzij een overzichtelijk, papierloos systeem voor opdrachten kunnen docenten op één plaats snel opdrachten instellen, nakijken en een cijfer geven.

  • Vergroot de overzichtelijkheid

Leerlingen kunnen al hun opdrachten bekijken op een opdrachtenpagina en al het lesmateriaal wordt automatisch opgeslagen in mappen in Google Drive.

  • Verbetert de communicatie

Via de Classroom-stream kunnen docenten aankondigingen versturen en groepsdiscussies starten. Leerlingen kunnen hulpbronnen met elkaar delen of antwoord geven op vragen in de stream.

Verdieping: Flipping the Classroom

Flipping the Classroom

Misschien heb je al wel eens gehoord van de term 'Flipping the Classroom' maar wat is dat nou precies? Het gaat er bij Flipping the Classroom om, dat de leerlingen de instructie en een eventuele opdracht via een opgenomen video bekijken. Dit gebeurt echter niet in de les, maar voorafgaand in de les! Je draait de tijdsbesteding op school en dus thuis om. Leerlingen besteden hun tijd op school aan het toepassen van kennis. Kennisoverdracht gebeurt dus vooraf.In de les is er dan meer aandacht voor de leerling, de leerling stelt vragen over de stof en kan met verwerkingsopdrachten of in projectvorm verder werken met de behandelde stof. 

Bovendien ben je hiermee ook sterk gedifferentieerd bezig. Elke leerling kan de video in zijn eigen tempo en op elke mogelijke plek met een internetverbinding bekijken. Door een opdracht aan de video te hangen heb je als docent ook snel door wie de zwakke en sterke leerlingen zijn. In de les is er dan dus extra aandacht voor de zwakke leerlingen! 

 

Voorbeelden van Verwerkingsopdrachten in de les zijn bijvoorbeeld (Check ook het model van Gerstein ff)

1. Laat leerlingen zelf een uitlegvideo over de behandelde stof maken.

2. Laat leerlingen een Powerpoint/Prezi maken over de behandelde stof en laat ze deze aan het eind van de les presenteren.

3. Laat leerlingen in groepjes samenwerken met opdrachten die passen bij de behandelde stof.

4. Laat leerlingen zelf een Quiz maken met Socrative of Kahoot en laat deze aan het eind van de les door de overige leerlingen maken.

 

Flipping the Classroom met Google Classroom

Voorbereiding:

1. Maak in Google Classroom een opdracht aan en maak het document in Google Docs beschikbaar voor elke leerling. (een exemplaar voor elke leerling maken). Een andere opdracht zou een Google Forms formulier kunnen zijn waarin je vragen over de lesstof stelt. 

2. Maak een uitleg-video met behulp van Screencastify (Extensie in de Google Winkel) van maximaal 5 minuten. (uiteraard kun je ook videos van YouTube of Powerpoints toevoegen)

3. Geef leerlingen de opdracht de video te bekijken, aantekeningen te maken en de opdracht te maken en in te leveren. (eventueel kun je een online-spreekuur via Google Hangouts aanbieden)

 

In de les: 

Mogelijkheid 1: met Google Docs en Screencastify

1. Print de ingeleverde Google Docs opdrachten uit. Kijk als docent voorafgaand aan de les de ingeleverde opdrachten na en verdeel de nagekeken opdrachten voordat de leerlingen de klas binnenkomen. (differentieer: zwakke/sterke leerlingen bij elkaar)

2. Inventariseer wat de leerlingen nog weten en wat ze geleerd hebben.(dit kan met Mentimeter of Polleverywhere.com) Laat ze samen met gehele klas een 'woordwolk' maken.

3. Introduceer een verwerkingsopdracht. Verdeel de klas in een zwakke, middelmatige en sterke groep. De zwakke groep krijgt extra hulp van jou, de middelmatige groep maakt zelfstandig een opdracht en de sterke groep krijgen extra uitdaging door moeilijkere opdrachten of vrije creatieve ruimte. Zij mogen bijvoorbeeld zelf een quizje maken dat aan het eind van de les door de overige leerlingen wordt gemaakt. 

 

Mogeljkheid 2: met Google Forms en Screencastify

1. Kijk het ingeleverde werk in Google Forms na met de Add-on Flubaroo en stuur de leerlingen een email met daarin zijn of haar behaalde resultaten.

2. Inventariseer wat de leerlingen nog weten en wat ze geleerd hebben.(dit kan met Mentimeter of Polleverywhere.com) Laat ze samen met gehele klas een 'woordwolk' maken.

3. Introduceer een verwerkingsopdracht. Verdeel de klas in een zwakke, middelmatige en sterke groep. De zwakke groep krijgt extra hulp van jou, de middelmatige groep maakt zelfstandig een opdracht en de sterke groep krijgen extra uitdaging door moeilijkere opdrachten of vrije creatieve ruimte. Zij mogen bijvoorbeeld zelf een quizje maken dat aan het eind van de les door de overige leerlingen wordt gemaakt. 

 

Natuurlijk zijn dit maar 2 mogelijkheden. Je kunt hier uiteraard zelf ook je eigen invulling aan geven!

 

Flipping the Classroom: een model (Gerstein)

Het model van Gerstein (2011) beschrijft hoe een geflipte les eruit ziet:

1.  Maak een gezamelijke start

Als je met een nieuw onderwerp begint, maak dan eerst een gezamenlijke start. Maak leerlingen nieuwsgierig, zodat ze zin hebben om (zelfstandig) verder te leren. . Doe samen een experiment, een spelvorm, vertel een verhaal of kies een interactieve activiteit. Het doel is het wekken van interesse voor het onderwerp.

2. Leerlingen gaan zelfstandig met de inhoud aan de slag

Gebruik bestaand of zelfgemaakt materiaal. Maak gebruik van de mogelijkheid tot differentiëren. Niet iedereen hoeft thuis hetzelfde te doen.(welke mogelijkheden zijn hiervoor?) Nodig leerlingen uit vragen te stellen aan elkaar of aan jou, op de manier waarop je dat gewend bent. (ELO, mail, Twitter, Facebook etc.).

3. Zelfstandige verwerking met inhoud

Leerlingen verwerken de inhoud uit fase 1 en 2. Ze doen dat met opdrachten, die hen aan het denken zetten. Je kunt de activiteiten uit fase 2 en 3 gelijktijdig plannen, of elkaar laten afwisselen. Geef bijvoorbeeld tijdens een videoles een opdracht (met feedback), waarna de videoles weer verder gaat. (Edpuzzel?? ) 

4. Samen terug in de les

Maak in deze fase gebruik van de tijd samen om de leerlingen een stap verder te brengen. Met hulp van jouw expertise en de interactie tussen leerlingen. Geef gerichte individuele begeleiding of feedback. Waar het om gaat is dat je de ‘gewonnen tijd’ optimaal benut, doordat je geen of minder tijd kwijt bent aan instructie geven.

  • Het arrangement Cursus Chromebook is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Ren van der Beek Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-11-19 11:59:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld