Terrassen & paden (Praxis kluswijzer)
Terrassen en paden vormen een belangrijk onderdeel van je tuin: ze verfraaien de tuin en zorgen voor structuur en gemak. Deze Kluswijzer beschrijft het ontwerpen, aanleggen en onderhouden ervan.
Herstellen van verzakkingen in een bestrating
Deze video gaat over het herstellen van bestratingen. Je haalt beschadigde of weggezakte stenen weg, herstelt de ondergrond en legt nieuwe bestrating aan.
Ook onkruiden kunnen gewassen belagen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het overwoekeren van een gewas. Onkruiden kunnen ook tot ontwikkeling komen op bestratingen.
Liggend vetmuur is een onkruid dat op bestrating kan leven
Gewasbeschermingsmaatregelen
Als teler of beheerder wil je schade aan je gewassen het liefst voorkomen en beperken. Daarom moet je soms ingrijpen en (chemische) gewasbeschermingsmaatregelen nemen.
Borstelen op verharding: een niet-chemische manier om onkruiden te bestrijden
De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een certificeerbare controlelijst voor aannemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij onder andere aan de wet- en regelgeving zoals de ARBO-wet voldoen. Tevens bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.
Er is daarnaast voor uitvoerende medewerkers een VCA-examen. Het bijbehorende certificaat is tien jaar geldig en geeft aan dat de medewerker in ieder geval op de hoogte is van de geldende veiligheidseisen. Door zogenaamde toolboxmeetings wordt deze kennis regelmatig up-to-date gehouden.
De norm wordt in Nederland beheerd door het SSVV, in België door BeSaCC. De laatste versie dateert uit 2009.
Veiligheidsvoorzieningen bij het betreden van een kruipruimte
Lucht meten
Zijn er schadelijke gassen aanwezig
Weg afzetten
Mensen kunnen zien dat je aan het werk bent
Water weg pompen
Indien nodig
Kleding
Overal of waterdichte kleding, schoeisel, handschoenen, gasmasker helm, altijd met twee man,(altijd hulp roepen 112 niet zelf ingrijpen), zaklamp, waarschuwingssignaal, lijn
Veiligheidsvoorzieningen bij het betreden van een kruipruimte
Lucht meten
Zijn er schadelijke gassen aanwezig
Weg afzetten
Mensen kunnen zien dat je aan het werk bent
Water weg pompen
Indien nodig
Kleding
Overal of waterdichte kleding, schoeisel, handschoenen, gasmasker helm, altijd met twee man,(altijd hulp roepen 112 niet zelf ingrijpen), zaklamp, waarschuwingssignaal, lijn
Bij het maken van een begroting bereken je de kostprijs. Hierop baseer je de prijs voor een offerte of inschrijving. Je rekent precies uit wat de verschillende werkzaamheden kosten.
Dit doe je metbehulpvan een begrotingsformulier, waarin de volgende kolommen staan:
- Nummer;
- Werkomschrijving;
- Eenheid;
- Hoeveelheid.
Toelichting op de kolommen Nummer
Hierin zetje het rangnummer van de werkomschrijving.
Werkomschrijving
Hierin zet je de handeling, de bewerking, met zonodig een korte aanduiding van de gebruikte methode en een toelichting hierop. Je kunt het best gebruik maken van de rubriek en werkomschrijving waaraan tijdsnormen zijn gekoppeld. Een onmisbaar hulpmiddel hierbij is het door IMAG opgestelde boek: 'Het Groene Boek'. Hierin vind je de tijdnormen voor aanlegwerkzaamheden logisch achtereenvolgens vermeld. Door systematisch uit de kolom werkomschrijving te kiezen voorkom je dat er snel iets vergeten wordt. Als ervoor een bepaalde werkomschrijving geen IMAG-normen zijn, schat je zo goed mogelijk de tijd die ervoor nodig is. Welke werkomschrijving je kiest hangt af van:
- De inventarisatie;
- Het beschikbaar budget;
- Het beoogde doel;
- Keuzemogelijkheid van machines.
Eenheid
Hier wordt de grootheid gegeven waarop de tijdnorm betrekking heeft. Dit is uitgangspunt voor de berekening van de produktie. De grootheid moetje aangeven in:
- Vierkante meters m2;
- Strekkende meters m1;
- Stuks st.
Hoeveelheid
In deze kolom staan de hoeveelheden vermeld van de uitte voeren werkzaamheden. De hoeveelheden moet je aangeven in getallen.
De werkomschrijving wordt achtereenvolgens in drie hoofdrubrieken onderverdeeld: Arbeid, Machines en Materialen.
Arbeid:
- Arbeidsloon.
Hier wordt het gemiddelde uurloon vermeld dat voor deze groep van toepassing is. Er wordt gerekend met een gemiddeld uurloon per groep, bijvoorbeeld voor groenvoorzieners, straatmakers. In dit uurtarief zijn naast het bruto CAO-loon en de sociale lasten ook kostenposten opgenomen die met het werk te maken hebben, zoals kosten voor auto en werkkleding.
- Produktie (eenheid/uur).
Deze kolom kun je direct aflezen uit Het Groene Boek. Deze is afgeleid van de tijdsnormen die aangeven hoeveel minuten je over een bepaalde eenheid (bijv. 100 m2) doet. Aangezien je bij het begroten uitgaat van uren is het makkelijker te werken met de kolom produktie. Deze geeft aan hoeveel eenheden je in één uur kan verwerken. Is de eenheid 100 m2 en staat er bij produktie 0.6, dan kan er 60 m2 per uur verwerkt worden.
- Aantal uren.
Door de hoeveelheid te delen door de produktie, krijg je het aantal uren. In de rubriek werkeenheid van Het Groene Boek staat soms vermeld met hoeveel personen de klus geklaard moet worden. De prestatie, die per uur geleverd kan worden is daar van afhankelijk. Als er bijvoorbeeld staat: twee man, vermenigvuldig dan het aantal uren met twee.
Deze rond je af op kwartieren en wel als volgt, 0.25,0.50 of 0.75. Op deze manier kan je makkelijk optellen tot hele uren.
- Kosten.
Door het totaal aantal uren te vermenigvuldigen met het arbeidsloon, krijg je de kosten van de arbeid. Houd de verschillende loongroepen wel gescheiden.
Machines:
- Soort machine.
In de rubriek werkomschrijving staat met welke machine het werk uitgevoerd wordt. Bij werkeenheid in Het Groene Boek staan de personen, bijvoorbeeld machine en bestuurder.
- Produktie (eenheid/uur).
Gebruik hiervoor ook de kolom produktie (eenheid/uur) van Het Groene Boek. De produktie per uur is sterk afhankelijk van het type machine, een hydraulische graafmachine met een bakinhoud van 1.000 liter spit bijnatweemaal zo snel als een met een bak van 500 liter. Een grote machine is niet overal inzetbaar. De keuze hangt van veel factoren af, zoals grootte object, grondsoort en draagkracht van de grond.
- Aantal uren.
Door de hoeveelheid, die door de machine bewerkt moet worden, te delen door de produktie per uur krijg je het aantal uren. Dit noem je ookwel draaiuren.
- Kosten draaiuur.
Elke machine heeft z'n eigen uurtarief (machine-uurtarief). Bij deze prijs is het arbeidsloon van de bestuurder inbegrepen, tenzij je uitdrukkelijk alleen de machine wilt huren.
- Kosten.
De machinekosten worden berekend door de tijdsduur te ver¬menigvuldigen met de kosten per eenheid.
Materialen:
- Soort materiaal.
Alle materialen, die nodig zijn voor de aanleg worden hier vermeld. Niet al deze materialen vind je later in de tuin terug. Zo zijn de kosten van containerhuur en piketten kosten voor tijdelijke voorzieningen. Voor de beplanting verwijs je in deze begroting naar de beplantingslijst of bestellijst.
- Hoeveelheid.
Hier wordt de hoeveelheid vermeld in de eenheid waarin het produkt geleverd wordt. Staat er bijvoorbeeld in de eerste kolom de verharding aangegeven in m2, maar worden de tegels per stuk geleverd, dan moet je dit omrekenen. Houdt daarbij rekening met breuk en andere factoren die de hoeveelheid kunnen beïnvloeden.
- Prijs per eenheid.
Dode en levende materialen koopje in voor een bepaalde prijs, jouw inkoopprijs. Boven op deze prijs komt een bepaald opslagpercentage dat afhankelijk is van vele factoren, o.a risico, inboetplicht, exclusiviteit/verkrijgbaarheid. Het opslagpercentage varieert bij levende materialen tussen de 45-100 en bij dode materialen tussen de 30-50. De uiteindelijke verkoopprijs is dus sterk afhankelijk van dit opslagpercentage. Hier gaan we uit van de verkoopprijs. De verkoopprijs is de inkoopprijs plus een bepaald opslagpercentage.
- Kosten.
Door vermenigvuldiging van hoeveelheid met de prijs per eenheid worden de totale materiaalkosten berekend.
- Totale kosten.
De totale kosten vind je door de kosten van arbeid, machines en materialen bij elkaar op te tellen.
toets, Kruidige gewassen en beplantingen.
Deze toets gaat over kruidachtige planten. En hoe je een boder met kruidachtigen ontwerpt en aanlegt. Verder gaat de toets over hoe je ziekten en plagen kunt bestrijden.
toets, Groene ruimte.
Deze toetsen gaan over kruidachtige en houtachtige planten. Je leert onder andere hoe je een border met kruidachtige planten ontwerpt en aanlegt. Je maakt kennis met verschillende beplantingstypen en leert hoe je houtachtige planten moet (ver)planten en snoeien. Verder kom je te weten hoe je ziekten en plagen kunt bestrijden. Deze toetsen gaan ook over de samenstelling van grond en grondsoorten. Je ontdekt op welke manieren je grond kunt bewerken en hoe je grond bemest.
En hoe gaat het verder? Kijk maar naar de arrangementen in het groene onderwijs.
Inleiding
De AOC's Terra, de Groene Welle, Oost en Nordwin College - opererend onder de naam 4Groen – willen de vraagstukken van krimpende leerlingenaantallen, macrodoelmatigheid en verbinding met de regio meer gezamenlijk oppakken. Ze willen als samenwerkingsverband de juiste beslissingen kunnen nemen voor de verdere inrichting en uitvoering van het onderwijs.
Samen lesmateriaal ontwikkelen en delen
Samen lesmaterialen ontwikkelen en delen is één van de activiteiten van 4Groen. Dit arrangement voor het werkveld Groene ruimte is daar een voorbeeld van.
Samenwerking docenten/uitgevers
Groen Kennisnet en Ontwikkelcentrum beschikken over een schat aan actuele, innovatieve en effectieve bronnen en gedidactiseerde leermiddelen die zo kunnen worden ingezet in lessen. Daarnaast zijn Toetsen van Toetsplaza en eigen materialen, veelal gearrangeerd in wikiwijs, verzameld.
Overzicht van de ontwikkelde Leermaterialen-arrangementen
Om deze materialen makkelijker vindbaar te maken zijn er voor 6 werkvelden arrangementen ontwikkeld.
Klik op de afbeelding hiernaast voor het overzicht van de overige ontwikkelde arrangementen.
Heeft u materialen voor dit arrangement?
Kent u digitale materialen die volgens u uitstekend geschikt zijn voor dit werkveld en niet zouden mogen ontbreken in dit arrangement? Mail ze ons! Of mail ons de url waar we de materialen kunnen vinden! Als wij net zo enthousiast zijn over het materiaal dan nemen we ze op in dit arrangement. U kunt het materiaal of de url mailen naar de contactpersonen. Echt doen! We houden het arrangement graag zo actueel mogelijk.
Opmerkingen en contact
Heeft u opmerkingen of suggesties voor verbetering? Laat het ons weten:
- Chantal ter Steege - docent groen ruimte en samensteller arrangement - ctsteege@aoc-oost.nl
Groene ruimte-opleidingen in beeld
De beroepenclips VHG Vakgroep Hoveniers en Groenvoorziener.
Opbouw arrangement
Via dit verzamelarrangement willen we lesmaterialen, toetsen en overige bronnen ontsluiten. Zodat de docent er mee aan de slag kan. Direct toepassen of het als uitgangsmateriaal te gebruiken die hij/zij vervolgens zelf kan aanpassen.
De lesmaterialen en overige bronnen waaruit geselecteerd is kun je vinden bij het submenu Zoeken. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.
Dit verzamelarrangement is thematisch ingericht. Bij elk thema staan de onderwerpen en via de submenu's het verzamelde materiaal.
Daarin wordt steeds onderscheid gemaakt tussen de verschillende collecties:
3.Groen Kennisnet. Deze verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal.
4. Toetsplaza. Deze staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden.
Beschikbaarheid
Het materiaal van ECC leermaterialen kan alleen gebruikt worden als u een abonnement hebt op de ECC.
Al het overige materiaal is vrij toegankelijk en kan/mag gebruikt worden om zelf lesmateriaal mee samen te stellen. Let daarbij wel op de auteursrechten.
Zoeken naar lesmateriaal
De lesmaterialen, toetsen en bronnen, die in dit verzamelarrangement bijeen gezet zijn, zijn geselecteerd uit de volgende collecties:
1. Wikiwijs keurmerkgroep Groene arrangementen
2. Collectie ECC van Ontwikkelcentrum.
3. Groenkennisnet leermaterialen
4 Toetsplaza
Zoeken in de collecties kun je via de submenu's. Daar staan ook de zoekwidgets of verwijzingen waarmee je rechtsstreeks kunt gaan zoeken in de betreffende collecties.
Collectie groene arrangementen
Natuur, milieu, landschap, landbouw, tuinbouw, veehouderij en voeding zijn belangrijke onderwerpen in het (groene) onderwijs. Samenwerking tussen docenten in het groene onderwijs heeft geleid dat er een verzameling is van meer dan 250 leerarrangementen.
Via de zoekbox kun je zoeken naar leermateriaal binnen het keurmerk groene arrangementen. Plaats een zoekopdracht in het zoekvenster en zie welk leermateriaal er beschikbaar is in Wikiwijs.
Groene ruimte CKS
Nieuwe leermaterialen die speciaal ontwikkeld voor de competente kwalificatie structuur(CKS).
Elke leereenheid bevat de volgende onderdelen:
Oriëntatie
Werkwijzer (vaak met video's)
Hulpmiddelen
Informatie
Toets
Bronnen & links
Groenkennisnet
Groen Kennisnet verzamelt kennisbronnen en onderwijsmateriaal op het gebied van voedsel en groen in Nederland en maakt deze waar mogelijk publiek beschikbaar via het webportaal www.groenkennisnet.nl.
Zoek via de zoekbox van Groen Kennisnet. Hiermee zoek je in één handeling naar kennisbronnen in de ECC, Artik+, Teleblik, Groene Lab en de QMP-toetsen.
Startpagina Leefomgeving in GKN
Het Onderwijsvernieuwingsprogramma Natuur en leefomgeving legt verbindingen binnen het natuuronderwijs en tussen het natuuronderwijs en het groene werkveld. Het programma ondersteunt activiteiten en projecten van onderwijsinstellingen en werkt aan kennisdoorstroming en innovatie.
Dossiers Leefomgeving
Hier vind je een groeiend aantal dossiers op het gebied van Leefomgeving. De dossiers worden door de redactie van GroenKennisnet (GKN)samengesteld en bevatten relevante bronnen vanuit de GKN-collectie.
Dossiers van Wageningen Universiteit (WUR)
In dossiers zijn de belangrijkste items voor u samengebracht over een bepaald onderwerp, het is dus geen compleet overzicht van alles wat on line verschenen is. De dossiers worden regelmatig aangevuld met recente informatie en resultaten uit het onderzoek.
Toetsplaza
Wat is Toetsplaza?
Toetsplaza staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden. In het verlengde van de verdere ontwikkeling en het beheer en onderhoud van deze omgeving worden door de landelijke expertisegroep verschillende diensten geleverd. Het gaat daarbij onder meer om voorlichting, het platform van QMP-coördinatoren, de begeleiding van pilots binnen de scholen, deskundigheidsbevordering en de ontsluiting van toets- en oefenmaterialen.
Park- en laanbomen onderhouden
Als je bomen vrijuit laat groeien, dan begint de kroon zo laag dat je er niet eens onderdoor kunt lopen. In dit onderdeel leer je hoe je park- en laanbomen goed kunt snoeien.
Border- en perkbeplanting onderhouden
Om ervoor te zorgen dat borders en perken er mooi uitzien, moet je ze vooral in het voorjaar en in de zomer goed onderhouden.
Zomeronderhoud in borders en perken
Het onderhoud van borders en perken in de zomerperiode bestaat vooral uit onkruidbestrijding en het begeleiden van de beplanting.
Bosplantsoen onderhouden
In ruilverkavelings- en landinrichtingsprojecten, bij snelwegen en bij stadsuitbreidingen kom je bosplantsoen (inheems loofhout) tegen. Als je bosplantsoen hebt aangeplant, moet je het daarna ook onderhouden. Hoe onderhoud je bosplantsoen op de juiste manier?
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Valorisatie biomassa
Valorisatie van biomassa betekent dat biomassa niet als afval wordt beschouwd, maar als grondstof. Biomassa is waardevol en heeft ook een prijs.
Video's
Dunnen in boombeplanting
Na aanplant kun je boombeplanting niet oneindig door laten groeien. Na een paar jaar moet je dunnen.
Dunnen in struikbeplanting
Na aanplant kun je struikbeplanting niet oneindig door laten groeien. Na een paar jaar moet je dunnen.
Uitsnoeien van bosplantsoen
Om het gewenste eindbeeld te krijgen van het bosplantsoen moet je het regelmatig uitsnoeien.
Hagen onderhouden
Een heg of een haag is een lijnvormige aanplanting van struiken en bomen. Hagen worden veel gebruikt om de grens van een tuin, weiland of akker aan te geven.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Hagen knippen
Of je een haag handmatig of machinaal knipt, maakt voor de werkwijze niet uit.
Boeken
Websites
Toetsen
Water- en moerasbeplanting
Artikelen
Leereenheden
Water- en moerasbeplanting onderhouden
Om ervoor te zorgen dat er in een tuinvijver een biologisch evenwicht ontstaat en het water helder blijft, moet je een vijver het hele jaar door onderhouden.
Grasveld onderhouden
Het gazon is een belangrijk onderdeel van de meeste tuinen. Je kunt er goed op spelen en relaxen. Ook geeft het gazon structuur en diepte aan een tuin.
Voorkomen en bestrijden van ziektes en plagen in grasvelden
Bij sportvelden en siergazon zijn te veel onkruiden ongewenst. Ook ziektes en plagen kunnen een grasmat verstoren. Door goed onderhoud kun je veel ongemakken voorkomen. Als je onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt, moet je rekening houden met het milieu.
Leerarrangementen
Groen is gras
Gras is iets heel gewoons, maar toch ook weer heel bijzonder. Het is overal om je heen, in de tuin, het voetbalveld, de weilanden, noem maar op. Heel veel mensen zijn afhankelijk van het gras. Doel: in dit arrangement leer je over gras als plantje, gewas en het belang voor jouw vakgebied.
Bermen en dijken onderhouden
Ons land is bedekt met duizenden kilometers aan bermen en dijken. Bermen bieden stevigheid aan de wegverharding en ze bieden plaats aan verkeersborden. Dijken zorgen ervoor dat het land bij hoog water niet overstroomt.
Sportvelden onderhouden
Beheer van sportvelden is topsport. Elke terreinmeester zal een weg moeten vinden tussen beheer van het sportveld en het gebruik. Goed onderhoud is erg belangrijk, want het herstellen van een kaalgespeeld grasveld kost veel tijd en geld.
Onderhouden van verhardingen
In Nederland is er veel verharding die dagelijks intensief wordt gebruikt. Dat gebruik en natuurlijke invloeden hebben een schadelijke invloed op verhardingen. Er kan onkruid tussen de tegels groeien, maar de klinkers kunnen ook verzakken. Daarom moet je verhardingen onderhouden. In deze leereenheid leer je hoe je mankementen signaleert en hoe je verhardingen vervolgens onderhoudt.
Leerarrangementen
Onderhoudt verhardingen
In dit arrangement vind je alles voor de oefensituatie 'Onderhoudt verhardingen' binnen de opleiding natuur en groene ruimte 2, 3 en 4 in de uitstroomdifferentatiatie bos en natuurbeheer.
Duurzaam onkruidbeheer op verhardingen
Onkruidbestrijding op verhardingen vraagt veel aandacht. Veel groen tussen tegels of klinkers is nadelig voor de toegankelijk¬heid, de veiligheid en het roept ook irritaties op bij bewoners die zich ergeren aan de vervuiling van hun woonomgeving. Veel gemeenten, woningbouwcorporaties en bedrijven worstelen met de vraag hoe onkruidgroei op een verantwoorde wijze binnen de gestelde normen kan worden gehouden.
Video's
Een halfverhard pad schoonmaken
Veel paden zijn gemaakt van harde materialen, zoals klinkers. Maar paden kunnen ook bestaan uit grind of gravel. Dat noemen we halfverharde paden. Deze paden kun je niet met een bezem vegen. In deze film leer je hoe je een halfverhard pad schoonmaakt.
Verhardingen machinaal vegen
Klei- en leemresten zijn soms moeilijk van een verharding af te vegen. Bij grotere oppervlaktes gaat machinaal vegen meestal nog het beste. In deze film leer je hoe je machinaal veegt.
Bestrating herstellen
In deze film leer je hoe je bestrating herstelt. Bestrating kan wegzakken of kapotgaan door opvriezing of zware belasting. Je herstelt de bestrating door verzwakte gedeeltes op te nemen.
Gebreken aan verhardingen ontdekken
In deze film leer je hoe je gebreken aan verhardingen ontdekt. Verhardingen kunnen verschillende gebreken vertonen. Denk bijvoorbeeld aan kapotte tegels of straatstenen, gaten in het asfalt en in halfverharde paden of wegen, verzakte bestratingen en kapotte betonplaten. Dit zijn allemaal ‘verhardingen buiten’.
Gebreken aan verhardingen rapporteren
In deze film leer je hoe je gebreken aan verhardingen rapporteert. Als je gebreken aan verhardingen signaleert, is het belangrijk om die te melden. Het is handiger om ze op te schrijven dan er een mondeling verslag van te maken. Daarom gebruiken we een controlekaart.
Alles over spelen
Hierop vind je een folder, een logboek speeltoestellen en een overzichtsblad met jaarplan. Ook staan hier de veiligheidseisen voor verschillende speeltoestellen en de ondergrond. Ook informatie over de wet en over beheer.
Water
Het is de meest voorkomende stof op aarde; WATER.
Zonder water is er geen leven mogelijk en kunnen er weinig of geen natuurkundige en scheikundige veranderingen plaatsvinden. Water is ook een erg vreemde stof met boeiende eigenschappen.
Onderhouden van watergangen
In Nederland zijn diverse soorten watergangen. Het onderhoud ervan kun je met verschillende werktuigen uitvoeren. Bijvoorbeeld met een baggerschuifboot.
In deze leereenheid leer je hoe je de baggerschuifboot en andere werktuigen en machines gebruikt voor het onderhouden van watergangen.
Watergangen, oevers en poelen onderhouden
Nederland is een waterrijk land met veel beken, rivieren, sloten, meren en kanalen. Deze wateren moeten goed onderhouden worden. Zonder onderhoud groeien de sloten en kanalen dicht en ontstaan er overstromingen.
Leerarrangementen
Stroomgebieden, beken, sloten en watergangen
Een stroomgebied is het gebied dat zijn water via een rivier of beek afvoert. De grens van een stroomgebied wordt de waterscheiding genoemd.
Onderhouden van tuinvijvers
Om ervoor te zorgen dat het water van een tuinvijver helder blijft, moet je de vijver onderhouden. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Boeken
Websites
Aanleg en onderhoud van mijn vijver
Op deze site laat ik zien hoe ik mijn vijver, naar eigen ontwerp, heb aangelegd. Er zijn veel verschillende soorten vijvers en evenzoveel meningen over hoe een vijver kan of moet worden aangelegd.
Toetsen
Zwemvijvers
Artikelen
Leereenheden
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Alles over zwemvijvers
Zwemvijvers en natuurlijke zwembaden zijn erg populair. Bent u van plan een zwemvijver aan te leggen of bent u een trotse bezitter van een zwem vijver?
Onderhouden van rioleringen en drainage
Kun je het je voorstellen? Onder de grond ligt meer dan honderdduizend kilometer aan rioleringsbuizen. De eigenaren van die buizen vinden het belangrijk om te weten hoe de toestand van die buizen is, welk onderhoud nodig is en wanneer de buizen vervangen moeten worden.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Inspecteren en onderhouden van drainage
Sportvelden, maar ook akkers en weilanden, hebben vaak een drainagesysteem. Daarmee is een goede afvoer van overtollig water verzekerd. Het is belangrijk om jaarlijks te controleren of de drainagebuizen niet verstopt zitten. In deze film leer je hoe je dat doet.
Kolkenreiniging
Straatkolken vangen het regenwater op. Met het regenwater komen ook zand en blad en ander afval in de kolk terecht. Dit geeft risico op verstopping en daarom moeten ze regelmatig worden schoongemaakt.
Rioolinspectie
Riolen moeten regelmatig geïnspecteerd worden. De beheerder van het riool wil graag weten wat de toestand van zijn riool is en daar kan hij achter komen door opnames te laten maken. De inspectie wordt gedaan door een leidinginspecteur. Hij werkt met een robotcamera die opnames maakt in het riool.
Rioolontstopping
Verstopping van de huisaansluiting op het riool komt vaak voor. Als de bewoners het zelf niet kunnen oplossen moet de reinigingsdienst het riool komen ontstoppen.
Rioolreiniging
Het riool moet regelmatig worden schoongemaakt. Meestal gebeurt dat preventief, zodat er geen overlast ontstaat. Maar ook als mensen klagen over stank of over een verstopping, wordt het riool gereinigd.
Motorentechniek
In dit arrangement kun je veel over motortechniek leren.
Dossiers
Video's
Bedrijfsklaar maken elektrische heggenschaar
Een elektrische heggenschaar die goed functioneert, is een geweldig stuk gereedschap. Het bedrijfsklaar maken ervan vraagt echter bijzondere aandacht.
Een boomspiegel maken
Boomspiegels worden niet voor de sier gemaakt, maar om een boom te beschermen. Hoe ga je te werk als je een boomspiegel moet maken?
Struiken, heesters en coniferen planten
Struiken, heesters en coniferen zijn belangrijke groenelementen in onze woonomgeving. Ze geven structuur aan het groen, vooral in de winter als de vaste planten afgestorven zijn.
Dossier Vaste planten en bloembollen in het openbaar groen
Vaste planten en bloembollen voor verwildering hebben een eigenschap gemeen: ze worden één keer aangeplant, en komen daarna jaar na jaar terug. In vergelijking met eenjarige planten hebben ze vaak veel blad, wat onkruid goed onderdrukt.
Planten van bollen en knollen
Je kunt niet alle bollen en knollen in hetzelfde jaargetijde planten. Sommige plant je vroeg en andere laat in het jaar. Hoe je dat precies doet?
Boeken
Websites
Toetsen
Bosplantsoen
Artikelen
Leereenheden
Bosplantsoen planten
Zonder groen om ons heen zou het een kale bende zijn. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld heesters en bomen aanplanten. Maar wanneer gebruik je bosplantsoen?
Planten van water- en moerasplanten
Er zijn veel verschillende soorten water- en moerasbeplanting. Ze stellen allemaal andere eisen aan de manier waarop je ze plant. Hoe plant je welke plant?
De beste vijverplanten
De functie van vijverplanten in de vijvers is velerlei. Vijverplanten dragen bij tot het esthetische aspect, ze dienen als schuilplaats voor allerlei dieren, ze schermen een deel van het licht af. Wat betreft zuiveren van water spelen waterplanten een grote rol.
Toetsen
Landschappelijke beplanting
Artikelen
Leereenheden
Landschappelijke beplanting aanleggen
Landschappen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Er gaan soms wel honderden jaren overheen voordat een bepaald landschap is wat het is. Landschappen blijven echter altijd veranderen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Boeken
Websites
Toetsen
Websites
Aanleg grasvelden
De onderwerpen:
Grasveld
Bermen en dijken
Sportvelden
Kunstgras
Grasveld
Artikelen
Leereenheden
Grasveld inzaaien
De meeste mensen zullen bij het woord ‘grassen’ meteen denken aan een gazon. Maar gras wordt niet alleen voor gazons gebruikt. In Nederland vormt het een natuurlijke begroeiing.
Graszoden leggen
Stel, je wilt snel een dicht grasveld aanleggen. Je kunt dan kiezen voor inzaaien, maar tegenwoordig worden steeds vaker graszoden gebruikt.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Graszoden leggen
Voor een mooi grasveld waar je snel op kunt spelen, leg je graszoden. Hoe doe je dat?
Inzaaien van een grasveld
Als de opdrachtgever wat meer tijd heeft, kun je een grasveld inzaaien. Hoe doe je dat?
Bermen en dijken inzaaien
Het landoppervlak van de wereld bestaat voor 20% uit begroeiing gedomineerd door de grassenfamilie. De graslanden hebben vaak hun ontstaan te danken aan menselijk ingrijpen zoals landbouw.
Sportveld inzaaien
Nederland telt ruim 10.000 sportvelden. De meeste worden gebruikt voor voetbal. Beheerders, clubs en spelers stellen hoge eisen aan de grasmat. Onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden moet die bespeelbaar zijn.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Inzaaien van een sportveld
Nadat je de drainage en de toplaag hebt aangebracht, kun je gaan inzaaien. Hoe doe je dat?
Aanleggen van grootschalige verhardingen
Nederland is een land met veel verhardingen. Snelwegen, parkeerplaatsen en bospaden zijn voorbeelden van verhardingen. In deze leereenheid kom je te weten hoe je verhardingen aanlegt en hoe je de aardebaan en fundering onder de verhardingen maakt.
Aanleggen verhardingen voor de hovenier
Het aanleggen van verhardingen is een belangrijke taak van de hovenier. In iedere tuin hoort wel een oprit, een tuinpad of een terras. Een hovenier is natuurlijk geen vakman bestratingen, maar eenvoudig straatwerk kan hij zeker uitvoeren.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Aanleggen van halfverhardingen
Voor veel paden wordt halfverharding gebruikt. Halfverharding is gemaakt van onsamenhangend materiaal dat steviger is dan de grond waarop het aangebracht is. In deze film leer je hoe je een halfverharding aanlegt met een asfalteermachine.
Bestrating aftrillen
In deze video leer je hoe je bestrating aftrilt. Met een machinale trilplaat kun je kleine hoogteverschillen in een pas gelegde bestrating opheffen. Met de trilplaat tril je de stenen gelijk. De stenen komen door het aftrillen ook steviger te liggen.
Bestrating straten of vlijen
In deze video leer je hoe je een bestrating moet straten of vlijen. Een bestrating kan bestaan uit klinkers, tegels of natuursteen. Afhankelijk van het soort stenen ga je ‘straten’ of ‘vlijen’. Dat kan met de hand, maar ook machinaal.
Een aardebaan en fundering maken
Voordat een weg wordt gelegd, worden er twee lagen versteviging aangebracht: de aardebaan en fundering. Deze twee lagen zorgen ervoor dat de weg niet zomaar verzakt. In deze film leer je hoe je een aardebaan en een fundering maakt.
Een molgoot aanleggen
Als het regent, is het belangrijk dat het water goed wordt afgevoerd naar de kolk. Dat gaat via een molgoot. In deze film leer je hoe je een molgoot aanlegt.
Een trottoir aanleggen
Het aanleggen van een trottoir is veel voorkomend werk. In deze film leer je hoe je een trottoir aanlegt.
Een weg in gewijzigd tonrond profiel aanleggen
Het gewijzigd tonrond profiel wordt veel gebruikt in de wegenbouw. Het kan namelijk grote verkeerslasten dragen, maar het voert ook heel gemakkelijk water af. In deze film leer je hoe je een weg in gewijzigd tonrond profiel aanlegt.
Een weg machinaal aanleggen
Vroeger werd alles met de hand aangelegd. Tegenwoordig gaat dat een stuk gemakkelijker. In deze film leer je hoe je machinaal een weg aanlegt.
Ondergrond maken voor een bestrating
In deze video leer je hoe je de grond onder een bestrating verstevigt. Je gebruikt daarvoor zand. De grond onder de bestrating wordt verstevigd om wegzakken of opvriezen van de bestrating te voorkomen. Een deskundige geeft de plaats aan waar het cunet moet komen.
Aanleggen van kabels en leidingen
Voordat je met kabels en leidingen werkt, moet je zoveel mogelijk kennis verzamelen. Zo werk je op een verantwoorde manier aan eenvoudige klussen. Je kunt op dit gebied niet alles zelfstandig uitvoeren. Maak zo nodig gebruik van gecertificeerde vakmensen.
Faunavoorzieningen aanleggen
In het dichtbevolkte Nederland met al zijn wegen en bebouwing komt de natuur vaak in het gedrang. Dieren worden daardoor bijvoorbeeld slachtoffer van het verkeer. Wat kun je daaraan doen?
Keerwanden aanleggen
Bij weinig ruimte stabiliseer je grotere hoogteverschillen door een keerwand aan te leggen. Veel gebruikte materialen hiervoor zijn hout, steen en beton. Het aanbod van prefabelementen daarbij is groot.
Pergola’s en colonnades aanleggen
Pergola’s en colonnades worden meestal gebouwd om er planten langs of overheen te laten groeien. Met een colonnade verdeel je de ruimte in een tuin. Met een pergola overkap je een terras of pad.
Terreinafscheidingen aanleggen
Als de ruimte beperkt is, dan kies je voor een hekwerk of een schutting. Je kunt dan kiezen uit verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn hout, beton, steen en metaal.
Vlonders en bruggen aanleggen
Vlonders van hout worden ook wel houten terrassen genoemd. Je legt ze vooral aan als de ondergrond niet draagkrachtig genoeg is voor een verharding. Er is geen groot verschil tussen vlonders en bruggen.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Een damwand plaatsen
Bij de aanleg van een damwand komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een laagspanning tuinverlichting aanleggen
Een van de taken van een hovenier is het aanleggen van een laagspanning tuinverlichting. In deze film leer je hoe je zo’n verlichting aanlegt.
Een ronde palenwand plaatsen
Bij de aanleg van een ronde palenwand komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een schutting plaatsen
Bij de aanleg van een schutting komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Een vlonder plaatsen
Bij de aanleg van een vlonder komt heel wat kijken. Waar moet je overal aan denken? Bekijk het volgende filmpje.
Het plaatsen van een pergola
Je gaat een enkelvoudige pergola of colonnade aanleggen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Maken van een stuw
Je maakt een stuw. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Watergangen, oevers en poelen aanleggen
Nederland is een land met veel water. Overal kom je rivieren, meren, kanalen, beken en sloten tegen. Al die wateren zijn met elkaar verbonden. In deze leereenheid kom je erachter hoe het watersysteem werkt en hoe je de verschillende onderdelen aan kunt leggen.
Tuinvijvers aanleggen
Een complexe tuinvijver aanleggen, is misschien wel een van de moeilijkste klussen in de tuinaanleg. De eisen van de opdrachtgevers zijn vaak hoog en er zijn veel keuzemogelijkheden.
Aanleg en onderhoud van mijn vijver
Op deze site laat ik zien hoe ik mijn vijver, naar eigen ontwerp, heb aangelegd. Er zijn veel verschillende soorten vijvers en evenzoveel meningen over hoe een vijver kan of moet worden aangelegd
Alles over zwemvijvers
Zwemvijvers en natuurlijke zwembaden zijn erg populair. Bent u van plan een zwemvijver aan te leggen of bent u een trotse bezitter van een zwem vijver?
Toetsen
Riolering en drainage
Artikelen
Leereenheden
Aanleggen van rioleringen en drainage
Je ziet er vaak maar weinig van. Toch is de riolering ontzettend belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Een eeuw geleden lieten we het afvalwater door de straten lopen. Het wemelde van de ratten en ander ongedierte en het stonk er vaak verschrikkelijk.
Leerarrangementen
Dossiers
Video's
Aanbrengen van diepdrainage
Als je een riolering aanlegt, moet je vaak eerst de grondwaterstand laten zakken. Dat doe je met bronbemaling. In deze film zie je hoe je de buizen voor een horizontale bronbemaling aanbrengt met een kettinggraver of draineermachine.
Een bronbemaling plaatsen en aansluiten
Grondwerk wordt vaak bemoeilijkt door grondwater. Om droog in een bouwput te kunnen werken, moet de grondwaterspiegel verlaagd worden met een bronbemaling. In deze film zie je hoe je een bronbemaling plaatst.
Maken van een huisaansluiting
In alle huizen wordt afvalwater geproduceerd. Dat water wordt via het riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. In deze film zie je hoe je een huisaansluiting op het riool maakt.
Plaatsen van een drainage
De ondergrond van de grasmat bepaalt de kwaliteit van de grasmat. Daardoor kan het zijn dat je een drainage moet aanleggen. Hoe doe je dat? Bekijk het volgende filmpje.
Plaatsen en aansluiten van een trottoirkolk
Als er regen op een weg valt, gaat het water meestal via kolken naar de rioleringsbuizen. In deze film zie je hoe je een kolk plaatst en aansluit op de riolering.
Oriënteren op het voorbereiden en verwerken milieuonderzoek bodem
De gemeente Wevendam heeft woningbouwplannen op het terrein van de voormalige gasfabriek. Bij de productie van stadsgas zijn daar vroeger allerlei giftige stoffen in de bodem terecht gekomen. Deze stoffen kunnen nu, tientallen jaren later, nog steeds erg gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.
Leerarrangementen
Bodem van nederland
De bodem: we wonen erop, we eten ervan, we halen ons drinkwater en onze brandstoffen eruit. De bodem van Nederland ... bestaat die eigenlijk wel of moeten we spreken over de bodemsvan Nederland? In dit arrangement gaan we de bodem van Nederland in kaart brengen met video’s en andere bronnen.
Bodemstructuur
Zand, zeeklei, rivierklei, veen, löss. Allemaal bodemsoorten. Misschien ken je er nog wel meer. Maar wat zijn nou de verschillen?
Water/Bodem/Bemesting/
Deze leeractiviteit gaat over water,bodem en bemesting. De leeractiviteiten zijn opgebouwd uit webquests,theorie,praktijk en leerbedrijf opdrachten.Ga er maar snel mee aan de slag.
Dossiers
Atlas presenteert bodemdata en toepassingen
De Geochemische Bodematlas biedt een overzicht van de bodemsamenstelling in Nederland. Ook is er te lezen hoe met deze gegevens de risico’s op verontreiniging – bijvoorbeeld van landbouwgewassen – beter zijn in te schatten.
Video's
Bemesten
Je gaat een gazon bemesten. Hoe doe je dat?
Kabels en leidingen opsporen
In Nederland bevindt zich een enorme hoeveelheid kabels en leidingen in de grond. Als je die bij graafwerk stuk maakt, loop je het risico op ernstige ongelukken. Daarom moet je bij grondwerkzaamheden van tevoren weten wat je precies kunt tegenkomen in de grond. In deze film leer je hoe je kabels en leidingen opspoort.
Meten van de pH-waarde
Je gaat de pH-waarde van een gazon bepalen. Wat is de pH-waarde en waarom moet je de pH-waarde meten?
Grondroerders
Als u mechanische graafwerkzaamheden uitvoert, bent u verplicht informatie over de ligging van eventuele ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie op te vragen bij het Kadaster.
Toetsen
Boeken
Ontwerpen
De onderwerpen:
Ontwerpen van tuinen
Ontwerpen
Artikelen
Leereenheden
Ontwerpen van tuinen
Een groene omgeving is voor mensen heel belangrijk. Als tuinontwerper heb je hierin een belangrijke rol. Met jouw kennis geef je de klant een advies op maat!
Leerarrangementen
Dossiers
Dossier Functies van stedelijk groen en beplantingskeuze
Ons stedelijk groen is de laatste jaren flink aan het veranderen, deels door bezuinigingen en deels doordat dit groen multifunctioneler moet zijn. Het zorgen voor aankleding en sierwaarde, tot voor kort de basisfunctie, is niet meer genoeg. Nieuwe aspecten zoals biodiversiteit, milieukwaliteit, klimaatbestendigheid en gezondheid en welzijn zijn sterk in opkomst. Dit kan worden door vertaald naar het groen.
Dossier Vaste planten en bloembollen in het openbaar groen
Vaste planten en bloembollen voor verwildering hebben een eigenschap gemeen: ze worden één keer aangeplant, en komen daarna jaar na jaar terug. In vergelijking met eenjarige planten hebben ze vaak veel blad, wat onkruid goed onderdrukt. Ten opzichte van heesters groeien ze een plantvak sneller dicht.
Oriënteren op ontwerpen van tuinen
Een groene omgeving is voor mensen heel belangrijk. Als tuinontwerper heb je hierin een belangrijke rol. Met jouw kennis geef je de klant een advies op maat!
Tuinontwerpen, stap 2: brainstormen
Inspiratie is niet iets wat je vanzelf krijgt. Inspiratie kun je opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door te associëren bij begrippen die je bij de inventarisatie te binnen zijn geschoten, of die de klant zelf heeft genoemd.
Tuinontwerpen, stap 3: schetsen
In de schetsfase probeer je alle wensen en eisen een vorm te geven. Uitgangspunten zijn de bestaande situatie en het vlekkenplan.
Tuinontwerpen, stap 4: materialenindicatie
Tijdens de schetsfase krijg je misschien al ideeën over de materialen die een rol gaan spelen in de tuin. De materiaalkeuze bepaalt immers voor een groot deel de sfeer in de tuin.
Uitvoeren tuinen
Dit arrangement bevat de printbare lesstof over het werkvoorbereiding uitvoeren van onderhoud tuinen. Voorbeelden; kleine particuliere tuinen, stadstuinen, grote tuinen zoals villatuinen en kantoortuinen.
Dossiers
Video's
Een natuurtoets uitvoeren
De Flora- en faunawet beschermt de in ons land voorkomende plant- en diersoorten. Deze wet bepaalt onder meer dat het verboden is om beschermde inheemse diersoorten te doden, te vangen of te verwonden of hun verblijfplaats te beschadigen. Een natuurtoets is een onderzoek of er in een gebied beschermde soorten voorkomen.
Een vegetatieopname maken
Planten als riet, gele lis en lisdodde groeien vaak in elkaars buurt. Je vindt ze vooral langs de oevers van plassen en sloten. Zo’n combinatie van plantensoorten die gezamenlijk in hetzelfde milieu voorkomen, noem je een plantengemeenschap.
Borgen van kwaliteit op de werkvloer
Het opzetten van een kwaliteitszorgsysteem is één, het borgen van het zorgsysteem op de werkvloer is een ander verhaal. Een goede communicatie is daarbij onmisbaar.
Feedback geven
Feedback geven kan op een informele en op een formele manier.
Functioneringsgesprek
Een functioneringsgesprek is een formele manier om het functioneren van een medewerker te bespreken. Het is een gesprek dat op de toekomst is gericht: hoe kan het functioneren van de medewerker nog beter worden?
Functioneringsgesprek voeren
In deze video leer je de gangbare opzet van een functioneringsgesprek. Je leert ook om de rol en positie van de deelnemers aan het gesprek te herkennen en benoemen.
Instrueren medewerkers
Leidinggeven is iets wat elke dag gebeurt. Leidinggeven bestaat uit verschillende stappen. Een van de stappen is het maken van een goede werkverdeling en het instrueren van je medewerkers.
Leidinggeven aan medewerkers in de groene dienstverlening
Leidinggeven gebeurt elke dag, misschien wel elk uur. Leidinggeven bestaat uit plannen, werk verdelen, controleren, bijsturen, bijstellen en evalueren. Dit kan individueel, maar ook in groepsverband.
Omgaan met conflicten
Hoe eerder je een conflict aanpakt, hoe kleiner de schade. Daarom moet je een mogelijk conflict op tijd signaleren.
Organiseren van een toolboxmeeting
Een toolboxmeeting is een belangrijk moment om aspecten van het zorgsysteem over te dragen op medewerkers van het bedrijf. Zorg dat je de toolboxmeeting goed voorbereidt en interessant maakt voor de toehoorders.
Oriënteren op omgaan met conflicten
Als leidinggevende krijg je te maken met conflicten. Een conflict ontstaat vaak doordat mensen elkaar niet liggen of van mening verschillen over de uitvoering van het werk.
Slechtnieuwsgesprek
Het hoeft niet altijd koek en ei te zijn tussen leidinggevende en werknemer: soms moet je gewoon een slechte boodschap overbrengen en een slechtnieuwsgesprek voeren. Dat kan gaan over het niet verlengen van iemands dienstverband, maar ook over het afwijzen van een verzoek voor verlof.
Stappen bij feedback geven
Feedback is commentaar dat we geven of ontvangen op iemands gedrag, houding of handelingen. Het geven van feedback is een vaardigheid die je kunt toepassen bij formele gesprekken, zoals functioneringsgesprekken, sollicitaties, coachen, conflicthantering en corrigerende gesprekken. Daarnaast kun je ook feedback geven tijdens informele bijeenkomsten, bijvoorbeeld bij de koffiemachine of in de kantine.
Van irritatie tot conflict
Mensen zijn niet allemaal gelijk. Soms werk je samen met iemand die je niet zo goed ligt. Er ontstaan dan misschien irritaties tijdens het werk die al snel kunnen veranderen in een knallende ruzie. Als leidinggevende let je op deze irritaties, zodat de sfeer op de werkplek goed blijft.
Stigas veiligheidscheck
Met de veiligheidscheck brengt u de belangrijkste risico’s op ongevallen in uw bedrijf in kaart. U wordt zich bewust van gevaarlijke situaties. En kunt meteen aan de slag om gebreken te verhelpen.
Toetsen
Een voorbeeld van het nieuwe werken in de groene sector GIS
Het arrangement VMBO Groene Ruimte Klas 3 en 4 nieuw - kopie 1 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Hans Mulder
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-04-10 11:19:03
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
toets/oefening
toets/oefening
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.