Module: Neuroloog - v456

Module: Neuroloog - v456

Intro

Reactiesnelheid

​Je hoort het startschot en rent, zwemt, rijdt, … weg. Je reactiesnelheid bepaalt de tijd tussen het startschot (prikkel) en de reactie van de hersenen. Kijk maar eens naar de vertraagde start in de video hieronder.
Vanuit de hersenen komt een signaal richting de spieren om in beweging te komen. Hoe zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de informatie van de zintuigen wordt doorgegeven en verwerkt? Wat denk jij? Bespreek jouw ideeën hierover met een klasgenoot.


De arts die gespecialiseerd is in het zenuwstelsel, is de neuroloog. In de volgende video zie je de werkzaamheden van een neuroloog. Je rondt deze module af met een stappenplan van testen die een neuroloog uitvoert tijdens een consult. Welke gegevens leveren die testen op, wat zegt dit over de werking van het zenuwstelsel en wat kan de neuroloog hiermee om een diagnose te stellen?

Colofon

Het arrangement Module: Neuroloog - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-07-06 10:24:47
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit is thema ’Zintuigen'. Het onderwerp van deze les is: neuroloog. Na het afronden van deze module Kun je: de werking van een regelkring in het zenuwstelsel toelichten; het verband beschrijven tussen de werking van het zenuwstelsel en het functioneren van een organisme; de werking van een zintuig beschrijven en toelichten wat daarbij de rol van de hersencentra is; de relatie van het zintuigstelsel met het hormoonstelsel beschrijven.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Interactie; Biologie; Waarneming; Zenuwstelsel, relatie met zintuig-, spier- en hormoonstelsel;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, functioneren, hersencentra, hormoonstelsel, regelkring, stercollectie, vwo4/5/6, zintuigstelsel

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Biologie tweede fase

https://maken.wikiwijs.nl/93130/Kennisbank_Biologie_tweede_fase

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open