Thema: Seksualiteit en voortplanting - h45

Thema: Seksualiteit en voortplanting - h45

Intro

#MeToo

In 2017 ontstaat er wereldwijd een beweging die opkomst voor mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De beweging ontstaat in Amerika door actrice Alyssa Milano. Zij postte op Twitter de volgende post:

Door social media ging dit als een lopend vuurtje de wereld over. Alleen op Facebook werd de hashtag binnen één dag door 4,7 miljoen mensen in 12 miljoen facebookposts geplaatst. De beweging zorgde ervoor dat veel bekende mannen werden aangeklaagd. Zo werd de filmproducent Harvey Weinstein (onder andere bekend van de films van The Lord of the Rings) door zestig actrices en modellen beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag.

In Nederland speelden ook een aantal zaken. Onder andere die van filmregisseur en producent Job Gosschalk. Meerdere mannelijke acteurs beschuldigden Gosschalk van grensoverschrijdend gedrag. Uiteindelijk werd door Gosschalk toegegeven dat hij de grens had overschreden, maar hij ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd. Tot een rechtszaak is het nooit gekomen.

In de volgende video zie je hoe #metoo invloed had op de modellenwereld en hoe dit door de politiek werd opgepakt.



Zelfs jaren nadat de eerste tweet de wereld in ging, blijft #metoo nog actueel. Dat komt omdat seksueel overschrijdend gedrag van alle tijden is. Misschien heb je er zelf of heeft iemand in je naaste omgeving ook wel mee te maken gehad.

Kijk naar de weergave van een uitzending van BBNVARA op Radio1. In 2020 wordt Harvey Weinstein schuldig bevonden aan een deel van de aanklachten. In de uitzending gaat het om de gevolgen van de #metoo beweging voor de toekomst van vrouwen en mannen die te maken hebben met seksueel overschrijdend gedrag.
In overleg met je docent kun je er ook voor kiezen om een samenvatting van deze uitzending te lezen op de site van BNNVARA.

Praat na het kijken met een groepje klasgenoten over de #metoo-beweging. Wat verwachten jullie voor de toekomst? Denken jullie dat seksueel overschrijdend gedrag ooit de wereld uit zal gaan? Wat is de rol van de politiek hierin en wat is jullie eigen rol?
Heb je moeite met dit onderwerp? Een veilige sfeer in de klas is heel belangrijk bij dit onderwerp. Het kan zijn dat je docent ervoor kiest om een klassikaal gesprek te doen. Je kunt ook altijd contact zoeken met iemand die je vertrouwt, zoals een docent, een familielid, een goede vriend(in) of de vertrouwenspersoon op school. 




Het thema Seksualiteit en Voortplanting gaat over voortplanting van mensen, seksualiteit, soa’s, zwangerschap en bevalling.
Dit doe je in twee modules die beide worden afgesloten met een eindopdracht en D-toetsen.
Het thema sluit je af met het oefenen van examenopgaven.

Colofon

Het arrangement Thema: Seksualiteit en voortplanting - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-09 13:42:17
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Seksualiteit en voortplanting is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor havo leerjaar 4/5. Dit thema heet seksualiteit en voortplanting en behandelt de volgende onderwerpen: GGD en verloskundigepraktijk. Aan het eind van het thema: benoem je de bouw en werking van voortplantingsorganen en kun je daarbij de rol van hormonen herkennen. benoem je de embryonale ontwikkeling van de mens en leg je uit hoe invloeden van buitenaf (voeding, genotmiddelen, stress) daarop invloed hebben. kun je beargumenteren wat de rol is van seksualiteit bij de voortplanting en bij het onderhouden van relaties. kun je de rol van seksualiteit in verschillende levensfases toelichten. kun je diversiteit in seksuele geaardheid toelichten. kun je de acceptatie van seksuele diversiteit relateren aan eigen opvattingen en culturele aspecten. kun je effectief gebruik van voorbehoedsmiddelen beschrijven. kun je omschrijven hoe je wensen kenbaar kunt maken en grenzen kunt bewaken en respecteren.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
14 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bevruchting, embryo, hcg, leerlijn, menstruatiecyclus, reangeerbare leerlijn, rearrangeerbare, seksualiteit, voorbehoedsmiddelen
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open