Colofon
Het arrangement Module: Het gaat (te) goed! - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2021-06-24 11:49:42
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor biologie voor havo leerjaar 4/5. Dit is thema ’Ecologie'. Het onderwerp van deze les is: het gaat (te) goed. Aan het eind van deze module kun je: een populatiegrootte bepalen op verschillende manieren. de populatiedichtheid berekenen. uitleggen hoe de draagkracht van een gebied is bereikt. voedselrelaties tussen organismen beschrijven. relaties in een voedselketen benoemen. uitleggen welke rol concurrentie binnen en tussen populaties speelt bij de dynamiek (instandhouding en ontwikkeling) van een ecosysteem. uitleggen welke rol biotische en abiotische factoren spelen bij de dynamiek binnen een ecosysteem. beargumenteren met welke maatregelen de mens de zelfregulatie van ecosystemen kan beïnvloeden.
- Leerniveau
- HAVO 4; HAVO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Dynamisch evenwicht; Biologie; Zelforganisatie van ecosystemen, dynamiek en evenwicht; Ecosysteem;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 7 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, biologie, draagkracht, ecosysteem, havo4/5, populatiedichtheid, stercollectie, voedselketen, zelfregulatie