Alcohol

Alcohol

Lesdoelen

 

 

Na deze les kunnen de leerlingen de volgende lesdoelen benoemen:

1: De leerlingen kunnen de werking van alcohol uitleggen 

2: De leerlingen kunnen de opname van alcohol beschrijven

 

Wat is alcohol?

Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Gist is een micro-organisme dat suikers in vruchtensap verandert in alcohol en koolzuurgas. Door gisting kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door destilleren (verhitten en afkoelen) worden hogere alcoholpercentages bereikt. Dit noemen we sterke drank. 

 

Hier onder een Youtube film waarin de werking van gist wordt uitgelegd.

 

De wet over alcohol

De wet

De Drank- en Horecawet is gericht op een verantwoorde verstrekking van alcohol en is gewijzigd per 1 januari 2013. De wet is aangescherpt om drankmisbruik door jongeren beter aan te kunnen pakken. Per 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens van 16 jaar naar 18 jaar verschoven door een nieuwe wetswijziging.

 

Opname van alcohol

Opname van alcohol

Alcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed. Door het bloed verspreid de alcohol zich door je lichaam. Zodra de alcohol de hersenen bereikt merk je dat je onder invloed bent. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor men zich anders gaat gedragen dan wanneer men nuchter is.

Als de maag vol is kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Een lege maag kan zorgen voor een sneller opname van alcohol en stijging van het alcoholpromillage.

Alcohol komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen. Alcohol verdeelt zich over al het lichaamsvocht. Bij mannen bestaat gemiddeld 60% van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat iets boven 50%. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage. Daarnaast spelen hormonale invloeden een rol in de mate van dronkenschap.

Sterke drank komt soms harder aan dan zwak alcoholhoudende drank. Zo kunnen gebruikers een shotje harder voelen aankomen dan een glas bier, zelfs wanneer de hoeveelheid alcohol (bijv. bij het gebruik van standaardglazen) exact hetzelfde is. Dit komt omdat bij sterke drank de concentratie alcohol hoger is en dit zorgt voor een meer schokkerig en sneller stijgend promillage in het bloed dan bij zwakalcoholhoudende drank. Omdat je de schommelingen in je promillage ook voelt merk je dat dus veel meer met sterke drank.

Afbraak van alcohol

De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat je lichaam via de urine, adem en het zweet. 

De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Je kunt niets doen om te zorgen dat dit sneller gaat. Dus niet door koffie,  niet door veel bewegen, niet door een koude douche te nemen of te eten.

 

Hoeveel alcohol is teveel?

 

Hoeveel alcohol is teveel?

 

Een aanzienlijk deel van de bevolking drinkt overmatig. Dat wil zeggen: meer dan de norm voor aanvaadbar alcoholgebruik. Het is vaak sociaal geaccepteerd, omdat er niet altijd sprake is van direct zichtbare nadelige gevolgen. 

Een vorm van overmatig drinken is bingedrinken. Bingedrinken is zoveel drinken dat het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur. Maar als je veel glazen in een iets langere tijd drinkt kan ook 0,8 promille bereikt worden doordat de alcohol gaat stapelen in het lichaam.  

Overmatig drinken wordt probleemdrinken als het drinken van te grote hoeveelheden gepaard gaat met allerlei lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Ook kun je lichamelijk en geestelijk verslaafd raken aan alcohol.

Wil je weten of jouw drinkgedrag een risico is voor je gezondheid? Doe dan de Drinktest.

Calorieën in verschillende alcoholische dranken

Calorieën in verschillende alcoholische dranken

  • Het arrangement Alcohol is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hidde Obdeijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-06-11 02:12:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Les alcohol
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    les alcohol

    Bronnen

    Bron Type
    Calorieën in verschillende alcoholische dranken
    http://wijvallenaf.nl/calorieen-bier-wijn-en-andere-dranken
    Link