Colofon
Het arrangement Thema Erfelijkheid en evolutie hv12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2020-12-14 12:20:43
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Generaties' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.
Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor havo/vwo leerjaar 2. Dit thema heet erfelijkheid en evolutie en behandelt 5 onderwerpen. Het eerste onderwerp is wat is erfelijkheid? Je leert de begrippen: cel, celkern, chromosoom, DNA, gen, genotype, fenotype, dominant en recessief beschrijven en de verschillen uitleggen tussen erfelijke en door het milieu bepaalde eigenschappen. Het tweede onderwerp is jongetje of meisje. Je leert aangeven dat er in geslachtscellen, die ontstaan na de meiose, 23 chromosomen in de kern zitten en in een kruisingsschema laten zien wat er gebeurt als de geslachtschromosomen (X- en Y-chromosoom) bij elkaar komen. Het derde onderwerp is eigenschappen erven. Je leert de begrippen: dominant, recessief, homozygoot, heterozygoot, genotype en fenotype beschrijven en kruisingsschema's maken en van die kruisingssituaties de kansen op nakomelingen berekenen. Het vierde onderwerp is stambomen. Je kunt een stamboom opstellen en in die stamboom achterhalen welke erfelijke eigenschap dominant en welke recessief is. Het vijfde onderwerp is evolutie. Je kunt de stappen van de evolutietheorie van Darwin beschrijven en in grote lijnen aangeven hoe leven op aarde ontstaan is en zich ontwikkeld heeft.
- Leerniveau
- VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 2;
- Leerinhoud en doelen
- Reproductie en evolutie; Biologie; Reproductie;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 13 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, biologie, darwin, dominant, erfelijkheid, evolutie, havo/vwo 2, heterozygoot, meiose, stercollectie