Opdracht: Indexcijfers - vmbo-kgt34

Opdracht: Indexcijfers - vmbo-kgt34

Intro

Bekijk (een stukje van) de video over de lonen in de horeca. 

In de tabel hieronder zie je de loonontwikkeling tussen 2010 en 2018 in een drietal bedrijfstakken.

Lonen per bedrijfstak (2010 = 100)

  2010     2012     2014     2016     2018    
Landbouw     100 109 112 114 117
Horeca 100 111 116 117 118
Onderwijs 100 108 112 114 116


Wat denk jij?

  1. De lonen zijn tussen 2010 en 2018 in de drie bedrijfstakken steeds gestegen. Hoe zie je dat in de tabel?
  2. In welke bedrijfstak zijn de lonen tussen 2010 en 2018 het meest gestegen?
  3. Kun je uit de tabel afleiden dat in 2018 iemand in de horeca meer verdient dan iemand in het onderwijs?

Bespreek de antwoorden met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Indexcijfers - vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-29 11:22:32
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Rondkomen', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbo-kgt34. De opdracht begint met een intro, hier moet je samen met een klasgenoot nadenken over de lonen in drie bedrijfstakken. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit acht verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, de samenvatting, een eindopdracht en een reflectie. Voor deze opdracht heb je een rekenmachine nodig. Bij stap 1 is er een opdracht over indexcijfers. Hier worden verschillende vragen gesteld over indexcijfers aan de hand van een tabel. Bij stap 2 is er een opdracht over rekenen met indexcijfers. Hier moet je verschillende berekeningen doen met indexcijfers. Bij stap 3 is een opdracht over rekenen met indexcijfers - 2. Hier moet je nog een keer berekeningen doen met indexcijfers. Bij stap 4 is er een opdracht over prijsindexcijfer. Hier worden vragen gesteld over het prijsindexcijfer aan de hand van een grafiek. Bij stap 5 is er een opdracht over lonen en prijzen. Hier worden onder andere vragen gesteld over het nominale en reële inkomen. Bij stap 6 is er een opdracht over nominaal of reëel? Hier moet je verschillende vragen beantwoorden of het nominale of reële inkomen. Bij stap 7 is er een opdracht over samengestelde indexcijfers. Hier worden onder andere vragen gesteld over inflatie en het samengestelde indexcijfer. Bij stap 8 is er een opdracht over samengesteld indexcijfer. Hier moeten berekeningen worden gedaan met het samengestelde indexcijfer. Na deze acht stappen komt er een opdracht waar de begrippenlijst volledig moet worden ingevuld. Dan komt er een eindopdracht, hier ga je het CPI berekenen. Na de eindopdracht wordt er teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Consumptie en consumenten-organisaties; Economie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, consumentenprijsindex, economie, indexcijfers, nominale inkomen, perioden, reële inkomen, rondkomen, stercollectie, vmbokgt34
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open