De Germaanse cultuur - hv123

De Germaanse cultuur - hv123

Intro

In de tijd van de Romeinen woonden in West- en Noord-Europa Keltische en Germaanse stammen.

Deze opdracht gaat over de cultuur van deze stammen. Je onderzoekt het verschil tussen de Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur. Je leert ook dat sommige Germaanse stammen bondgenoten werden van de Romeinen terwijl andere stammen zich juist bleven afzetten tegen de Romeinse overheersing.

Colofon

Het arrangement De Germaanse cultuur - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-08-21 14:14:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo voor leerjaar 1. Dit is tijdvak 2 met het onderwerp: De Germaanse cultuur. In de tijd van de Romeinen woonden in West- en Noord-Europa Keltische en Germaanse stammen. Het materiaal bespreekt de cultuur van deze stammen, de Galliërs genoemd door de romeinen. Romeinen waren vooral gericht de steden en (grootschalige) handel terwijl de Kelten meer gericht waren op landbouw en kleinschalige handel. Ondanks de verschillen, werden sommige Germaanse stammen bondgenoten van de Romeinen en ze spraken dezelfde taal. Maar andere stammen bleven zich juist afzetten tegen de Romeinse overheersing. Maar het Romeinse Rijk stond constant onder druk. Er waren vele opstanden en veroveringen beide kanten op. Onder andere rond de tijd dat de hunnen oprukten, splitsing het Rijk en vonden er grote volksverhuizingen plaats. Begrippen die verder in deze les aan bod komen zijn: Limes, Romanisatie - Romanisering, Bataven, en einde Romeinse rijk.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Verspreiding van de Grieks-Romeinse cultuur en de confrontatie met de Germaanse cultuur; Grieks-Romeinse en Germaanse cultuur; Geschiedenis; De tijd van Grieken en Romeinen (3000 v C - 500 n C);
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, gallië, germaanse en keltische stammen, geschiedenis, hv123, limes, romanisatie, stercollectie, veroveringen - julius caesar, volksverhuizingen
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open