Introductiepagina
(over)gewicht en voeding!
Deze les gaat over lichaamsgewicht en voeding.
Je komt in deze les informatie, leuke filmpjes, opdrachten en verwijzingen naar websites tegen, zodat je na deze les meer weet over jouw eigen lichaamsgewicht en wat voeding daar mee te maken heeft.
Veel plezier!
Inleiding
Nederland is een welvarend land. Dit betekent dat we het in Nederland goed hebben. We wonen in huizen, kinderen kunnen naar school, we hebben een goede landbouw en visserij en voldoende voedsel. Over dat laatste gaat deze 'les'.
We hebben in Nederland niet alleen voldoende voedsel maar eigenlijk een overschot (te veel) aan voedsel. We eten te veel vetten, suikers en zout en hebben dus een verkeerd voedingspatroon. Hierdoor ontstaan er bij veel mensen chronische ziekten (ziekten die niet over gaan). Voorbeelden van chronische ziekten zijn: hart- en vaatziekten, suikerziekte en sommige vormen van kanker. Ook overgewicht (een ander woord is obesitas) is een chronische ziekte.
Iemand heeft overgewicht wanneer het lichaamsgewicht in vergelijking tot de lichaamslengte, te hoog is. Dit komt doordat het lichaam te veel vet opslaat. Ongeveer 40% van de volwassen Nederlanders is te zwaar en heeft dus overgewicht. Veel kinderen zijn ook te zwaar. 14 % van de jongens en 17% van de meisjes heeft overgewicht. Dat is veel te veel vindt de overheid. Er zijn daarom allerlei afspraken gemaakt met bedrijven om er voor te zorgen dat minder volwassenen en kinderen overgewicht krijgt. Zo zijn er scholen die meedoen aan de 'gezonde schoolkantine'.
Samengevat: de overheid vind dus dat er in Nederland te veel kinderen en volwassenen zijn met overgewicht en wil daar iets aan doen. Mensen met overgewicht zullen zich daar eerst van bewust moeten zijn, ze moeten dat dus eerst weten van zichzelf. Om te kijken of jij een gezond gewicht hebt of niet en wat je er allemaal aan kunt doen om een gezond gewicht te houden of te krijgen hebben we deze wiki gemaakt.
Wat bedoelen we nu precies met het verhaal wat hierboven staat? Bekijk het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=FkTIOpgfDY8
Werkwijze
We zijn deze wiki begonnen met een pagina waarop we je informatie hebben gegeven over het hoe en waarom van deze wiki. Dat was de inleiding. Verderop vind je, onder het kopje 'opdrachten' een aantal vragen en opdrachten. Het is de bedoeling, dat je de antwoorden op deze vragen en opdrachten, op het antwoordblad invult. Het antwoordblad mail je na de les in naar je docent. Vraag de docent dus om het mailadres.
Onder het kopje 'beoordeling' vind je de opdracht waarop je beoordeeld wordt. Deze maak je in groepjes en mail je ook naar de docent.
Tot slot vul je het evaluatieformulier in onder het kopje 'terugblik' en ook die mail je naar de docent.
Succes!
Opdrachten
De volgende opdrachten maak je zelfstandig of met z'n tweeën. De antwoorden vul je in op het antwoordblad.
Opdracht 1:
Je gaat nu je eigen BMI berekenen. Door het berekenen van je BMI (Body Mass Index) kan je zien of je ondergewicht, een normaal gewicht of overgewicht hebt. Klink op de link om naar de pagina te gaan voor het berekenen van je BMI.
http://www.bmi-berekenen.com/bmi-berekenen-kind.php
Je weet nu of jij een gezond gewicht hebt of niet.
Opdracht 2:
Lees de zinnen hieronder eerst goed door en ga aan de slag met de zin die voor jou geldt. Achter iedere zin kan je de link aanklikken om informatie te vinden!
* Heb jij een gezond gewicht? Schrijf dan eens 5 dingen op die je doet om dit gezonde gewicht te houden. http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/gezond-gewicht.aspx
* Heb jij een te laag lichaamsgewicht? Schrijf dan 5 dingen op die je kunt doen om een gezond gewicht te krijgen. http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/ondergewicht.aspx
* Heb jij overgewicht (matig of ernstig)? Schrijf 5 dingen op die je kunt doen om je gewicht omlaag te brengen tot een gezond lichaamsgewicht. http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/Overgewicht.aspx
Opdracht 3:
Welke voedingsproducten horen voor jou bij een gezond gewicht? Zijn deze producten ook te koop in de kantine bij jou op school?
Opdracht 4: Het beoordelen van een dagmenu.
Schrijf eens op wat je gisteren, over de hele dag, hebt gegeten en gedronken. Zet dit onder elkaar.
Met behulp van de volgende link schrijf je op, hoeveel calorieën je hebt binnengekregen met alles wat je hebt gegeten en gedronken.
http://www.voedingswaardetabel.nl/
Tel alle calorieën bij elkaar op zodat je weet uit hoeveel calorieën je dagmenu bestaat.
Opdracht 5:
Lees de informatie op de volgende website: http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-niet-teveel-en-beweeg/hoe-eet-ik-niet-te-veel.aspx
Kijk nu nog eens naar je eigen dagmenu. Heb je meer of minder calorieën gegeten dan voor jou nodig is? Wat zou je eventueel veranderen aan je dagmenu?
Opdracht 6:
Schrijf in een paar regels op wat je voordat je deze opdrachten maakte nog niet wist en dus hebt geleerd. Wat ga je vanaf nu 'anders' doen als je naar je voeding kijkt?
Beoordeling
Je hebt op de computer veel gelezen over gewicht en (on)gezonde voeding. Deze informatie heb je verwerkt in een aantal opdrachten waardoor je inzicht hebt gekregen in jouw eigen gewicht en hoe je dit door de juiste voeding in stand kunt houden of kunt verbeteren.
Om te kunnen beoordelen of je voldoende geleerd hebt van deze opdrachten hebben wij een praktische opdracht bedacht. Je gaat in een groepje een gezond dagmenu bedenken.
Terugblik
Hopelijk heb je van deze wiki veel geleerd en weet je nu meer over lichaamsgewicht en hoe belangrijk voeding is bij het houden/krijgen van een gezond gewicht. In volgende lessen zul je nog meer leren over dit onderwerp, o.a. hoe belangrijk het is om naast gezonde voeding ook voldoende te bewegen.
Hieronder vind je een evaluatieformulier die je kunt invullen en mailen naar je docent.
Docentenpagina
Deze les is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het VMBO, niveau basisberoeps. Ook leerlingen in het Praktijkonderwijs kunnen met deze les aan de slag, wellicht hebben zij wat meer begeleiding en uitleg nodig.
Het doel van de les is leerlingen bewust te maken van hun eigen lichaamsgewicht. Niet alle leerlingen weten of zij een gezond gewicht hebben, ondergewicht of overgewicht. Ook het belang van voeding in relatie tot dat gewicht is heel belangrijk. Zoals in de inleiding voor de leerlingen is gezegd, leven we in een land met een overdaad aan voeding en maken we hierin met regelmaat niet de juiste keuzes. Gezonde voeding neemt in onze maatschappij een steeds belangrijker plaats in. Omdat jongeren van het praktijkonderwijs en ook de VMBO basis leerlingen vaak uit kwetsbare gezinnen afkomstig zijn en niet altijd in staat zijn de juiste keuzes temaken, is het in onze ogen belangrijk juist deze jongeren bij dit onderwerp te betrekken.
Door afwisseling in werkvormen, het gebruik van afbeeldingen en makkelijke teksten hebben we geprobeerd de wiki voor de doelgroep zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In de link onderaan deze pagina vind je als docent kenmerken die horen bij de doelgroep. Het hoe en waarom van deze wiki wordt na het lezen van die informatie wellicht nog beter begrepen.
We hebben een uitgebreide wiki gemaakt zodat de docent mogelijkheden heeft om te differentiëren in niveau en werktempo van de verschillende leerlingen door bijvoorbeeld verschil aan te brengen in het aantal opdrachten wat aangeboden wordt. Uiteraard is de wiki ook een prima opdracht om in een homogene groep te behandelen. Je kunt hierbij denken aan een verwerkingstijd van 90 minuten en 45 minuten voor de beoordelingsopdracht, één en ander afhankelijk van het niveau van de groep.
Deze wiki is een eerste aanzet tot bewustwording. Hierna kunnen lessen gegeven worden over 'de schijf van vijf', leerlingen kunnen een maaltijd van de beoordelingsopdracht bereiden, de noodzaak van voldoende bewegen kan onder de aandacht worden gebracht etc. Onder het menu 'bronnen' vindt jij als docent legio mogelijkheden om dit onderwerp verder uit te diepen.
Succes bij het onderwijzen in dit belangrijke thema!
Bronnen