Deze wikiwijs gaat over suikervrij gebak voor de diabeet.
De afgelopen 2 jaren is er duidelijk te merken dat er meer aandacht wordt besteed aan de voeding voor diabeten (mensen met suikerziekte). Er zijn suikervrije snoepjes, internetsites met tips en recepten om suikervrij te koken en bakken, en er is een vooruitgang op het gebied van suikervervangers. Denk hierbij aan Stevia.
Maar toch is de keuze vrij beperkt op het gebied van gebak.
Vaak zijn het dezelfde combinaties en wordt het maar 1 keer per week gebakken in een bakkerij en krijgt men het bij aankoop uit de vriezer.
Wat is er nou fijner om ZELF je gebak te maken. ZELF met fruit, noten en zelfs chocolade te werken dat je WEL gebak kan eten zonder (al te veel) gevolgen voor je bloedsuiker!
In onze stand hebben wij 2 suikervrije gebakjes uitgedeeld om te laten zien dat het wel mogelijk is.
Verder staan er op deze site recepten die simpel te maken zijn als variatie.
Tip voor reguliere recepten: Laat de suiker (welke suiker dan ook) staan en vervang dit door vers fruit of vanille.
Toelichting wikiwijs
Plan van aanpak
Hoe: Om ons product aan zoveel mogelijk mensen te presenteren en feedback te krijgen hebben wij de volgende aanpak:
Wij gaan naar een supermarkten toe. In dit geval de Poeisz in Oudehaske.
Daar presenteren wij ons plan en product aan de manager/leidinggevende in pitch vorm.
Gedurende 3 uren bieden wij het gebak aan de klanten aan en vragen hier feedback over.
Met een stand/kraam met kort en krachtige uitleg d.m.v. poster en persoonlijke benadering trekken wij de doelgroep naar ons toe.
Wij bieden de gebakjes aan in handig formaat (één-haps-gebakjes).
De feedback vragen wij aan de klant d.m.v. een korte vragenlijst met meerkeuze vragen (max. 4 vragen) en een ruimte voor ‘eigen inbreng’.
Presenteren en organiseren: Voor het uitvoeren van deze opdracht hebben wij 2 presentaties nodig. 1 voor de manager/leidinggevende en 1 voor de doelgroep.
Voor de manager/leidinggevende laten wij zien, door middel van een Power Point Presentatie, wat wij van plan zijn. Tevens laten wij hun onze producten proeven. Mocht de poster klaar zijn, dan kunnen wij deze ook meenemen als presentatiemateriaal.
Met de presentatie aan de manager/leidinggevende laten wij zien dat er met de producten en recepten die zij aanbieden, er voor de doelgroep zoveel variatie in is aan te brengen, zonder dat de winkelketen er zelf iets in hoeft aan te passen of dat de aanpassingen hierin minimaal zijn, en de doelgroep toch gebak kan eten.
Door producten van de Poeisz te gebruiken, laten wij aan de doelgroep zien dat deze supermarkt alle mogelijkheden bied om suikervrij of suikerarm gebak te eten. Dit is een stimulans tot een grotere omzet in de betreffende producten.
Voor de diabetes patiënten maken wij een kraam/stand die goed in het zicht is en de aandacht trekt door middel van kleur, geur, het persoonlijk aanspreken en de korte krachtige termen op de poster.
Met deze aanpak laten wij de diabetes patiënten kennis maken met suikervrij of suikerarm gebak en met bereidingswijzen die in de thuissituatie goed uitvoerbaar zijn. Door het proeven van ons gebak overtuigen wij dat er zo veel te variëren is met smaak en textuur, waardoor het aanbod ineens veel groter is.
Door het gebak te maken van de ingrediënten die in een supermarkt te verkrijgen zijn, is de stap kleiner om toch te beginnen met zelf suikervrij of suikerarm gebak te maken.
Tevens is het een activiteit die ook door kinderen uitgevoerd kan worden (onder begeleiding).
Voordeel van deze recepten:
Het zijn makkelijke recepten, waardoor de diabetes patiënten de gebakjes ook thuis kunnen maken.
De smaken zijn neutraal, waardoor er veel gevarieerd kan worden op eigen smaak. Wat je zelf lekker vindt.
Het is leuk voor jong en oud.
Bij de uitvoering zijn de HACCP-richtlijnen van kracht.
Er hangt een grote poster met krachtige korte kreten,
De kraam/stand heeft de lengte zodat er 3 volwassenen goed naast elkaar kunnen staan en een diepte van minimaal 50 cm,
Er is een koelruimte voor de ingrediënten of gebakjes,
Er is een opbergruimte voor de servetten, schaaltjes en vorkjes,
Er is een mogelijkheid om de handen te wassen en het werkoppervlak schoon te maken,
Er is een klein werkoppervlak waarin wij het gebak gereed kunnen maken voor presentatie en aanvulling,
Aan de zijden van de kraam/stand is er een mogelijkheid voor de Poeisz om hun producten te promoten, indien zij akkoord gaan in financiële compensatie.
Er staat een tafeltje met schrijfgerei om de feedbackformulieren in te vullen.
Kledingvoorschriften en hygiëne:
Korte nagels, lange haren vast en geen sieraden aan de armen en vingers,
Tijdens het (voor)bereiden van het gebak worden een schort en handschoenen gedragen i.v.m. de hygiëne,
De handhygiëne wordt tijdens alle handelingen toegepast,
De kleding dient een vertegenwoordigings-uitstraling te hebben. Een nette broek met blouse of blazer. De kleuren worden op elkaar afgestemd om samenwerking uit te stralen.
Plan van aanpak/stappenplan:
Via Facebook was er een filmpje over appelroosjes die makkelijk suikervrij te maken waren. Verder zochten wij via www.google.nl naar andere suikervrij gebak. Wanneer er wel suiker in zit (of zoetstof), dan vervangen wij deze door vanille of fruit. Wanneer mogelijk, laten wij de suiker weg.
Op basis van een (eventuele) tegemoetkoming in de onkosten, wordt er een begroting gemaakt voor de boodschappen. Per supermarkt 1 begroting.
De boodschappen worden max. 3 dagen voor het bakken gehaald. Dit in verband met de houdbaarheidsdatum van de producten. Er wordt per supermarkt voor 60 porties per gebakje gekocht.
Er wordt de dag vooraf aan het uitvoeren van de opdracht gebakken bij 1 van ons thuis.
Waarom suikervrij
Er zijn verschillende redenen om suikerarm of suikervrij te eten, maar de meest voorkomende reden is Suikerziekte. Deze wordt in de medische wereld Diabetes Mellitus genoemd.
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Deze taak ligt bij de alvleesklier. Deze klier maakt het hormoon Insuline wat de bloedsuiker in het lichaam reguleert. Doordat de alvleesklier helemaal geen Insuline meer produceerd, of dat het lichaam er minder gevoelig voor wordt, ontstaan de problemen met de bloedsuikers en is er sprake van Diabetes Mellitus.
De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Deze mensen hebben vaak genoeg aan een Metformine (tabletten) en hoeven vaak niet Insuline te spuiten. Mochten ze wel moeten spuiten, dan is vaak het lichaam nog ongevoeliger geworden. De diabetes is dus erger geworden.
Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken.Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.
De diabetes patiënten controleren hun bloedsuiker (ook mensen met type 2, maar dan minder vaak) en kijken dan of hij te hoog of te laag is. Een hoge bloedsuiker geeft niet veel acute klachten zoals bij een lage bloedsuiker. (zie afbeelding) Maar de lage bloedsuiker is wel de belangrijkste waar je op moet letten.
Wanneer de bloedsuiker te laag is moet er gegeten worden. Maar wanneer de bloedsuiker te laag is, is ook het reactievermogen en denken vertraagd. Dit komt omdat de hersenen de bloedsuiker als brandstof gebruiken, en geen zuurstof! Mensen kunnen flauwvallen of zelfs in een coma raken. Daarom hebben ze vaak Dextro-energie mee en staat er vaak ranja in huis.
Bij een te hoge bloedsuiker moet er extra insuline aan te pas komen. Dit kan door een snelwerkende Insuline te injecteren, naast de langwerkende Insuline die men al standaard gebruikt.
We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.
Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken.
Mijn eerste suikervrije gebakje door mijn schoondochter
Ik ben Femma, 65 jaar en ben al sinds mijn 21e diabeet type 1.
Diabetes zit in onze familie. Mijn vader had er last van net als 1 tante en een aantal neven en nichten.
Altijd moet ik om mijn bloedsuiker letten, omdat er geen pijl op na te trekken is. De bloedsuikers zijn zo instabiel dat ik per dag minimaal 5 keer moet prikken. Vaak zit ik dan te hoog en moet ik extra Insuline spuiten.
Ik vind dat er op zich goed mee te leven is, maar irritant is het wel wanneer ik een dag heb waarbij de bloedsuikers continu te laag zijn. Ik kan dan eten wat ik wil, maar de waardes stijgen niet.
Gelukkig heeft mijn lichaam een manier ontwikkeld waarbij het mij waarschuwd als ik te laag zit. Ik begin te trillen en te zweten en mijn bril zakt van mijn neus af. Ik word meer prikkelbaar en reageer trager (volgens mijn familie).
Twee jaar terug heeft mijn schoondochter een suikervrij gebakje voor mij gemaakt. Het was vakantie en we vierden toen beiden onze verjaardag. Een appelflap! Het zag er in eerste instantie uit als een driehoekig sausijzenbroodje, want er zat geen suiker op de buitenkant. Het bladerdeeg glansde door het ei die ze erop had gesmeerd. De vulling was met friszure appels en kaneel. Noten konden er ook bij, maar dat had ze niet gedaan voor het geval mijn bloedsuiker iets aan de hoge kant was rond koffietijd (toen zouden we het eten).We warmden de flap op in de oven, want dan is het nog lekkerder!
Wat was dit fijn! Een gebakje eten op mijn verjaardag, zonder mij zorgen te hoeven maken om mijn bloedsuiker!
Nu maakt ze suikervrij gebak op verzoek! Ze blijft experimenteren met het bakken en ik proef alles! We zijn er achter dat niet elk soort fruit hier geschikt voor is en je soms erg lang moet zoeken naar een juiste verhouding. Maar als we een goede combinatie hebben, gaat deze in ons receptendoosje!
2 friszure of zoetzure appels (zoals kanzi of junami)
Kaneel
Suikervrije abrikozenjam (Zonnatura)
1 pakje bladerdeeg (iets ontdooit vanuit de vriezer)
Halve citroen
Water
Bloem
Boter of olie (bij niet siliconen bakvormen)
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Vul de grote magnetronschaal met 1 ltr water.
Snijdt de citroen door midden. Gebruik 1 helft. Knijp het sap uit de halve citroen boven de grote magnetronschaal (in het water) zonder de pitten erin te laten vallen. (Houd je hand er onder)
Spoel de appels af onder de kraan. Halveer de appels en verwijder het klokhuis. Laat de schil op de appel zitten. Snijdt de halve appels in plakjes van 1 mm dik en leg ze in de magnetronschaal met water en citroen die je net hebt klaar gemaakt.
Als je de appels hebt gesneden, doe je de schaal in de magnetron. Verhit de appels op 900 W gedurende 3 minuten. Haal de schaal uit de magnetron wanneer de 3 minuten voorbij zijn.
Leg het bladerdeeg uit de verpakking op de papiertjes te ontdooien.
Strooi een dun laagje bloem op je werkblad om te voorkomen dat het bladerdeeg gaat plakken. Verwijder de papiertjes en snijd de plakjes door de midden en leg ze met de korte kanten op elkaar op een halve cm. Druk dit aan. Pak de deegroller en rol het bladerdeeg tot een dikte van 1 mm.
Pak de kleine magnetronschaal. Doe daar 3 eetlepels abrikozenjam in en 2 eetlepels water. Doe dit in de magnetron op 900 W gedurende 30 seconden. Haal het uit de magnetron en roer het goed door elkaar.
Pak een uitgerolde strook bladerdeeg. Doe er een laagje verdunde abrikozenjam op en smeer dit uit.
Leg op de lange kant de plakjes appel 1 voor 1 waarbij ze elkaar steeds voor de helft overlappen. Laat de laatste 2 cm onbedekt.
Strooi een dun laagje kaneel over de appel en vouw het onderste deel van de bladerdeeg over de appelschijfjes.
Rol het bladerdeel op waarbij het onbedekte deel als laatste oprolt. Druk dit stukje iets aan, waardoor je de bladerdeeg aan elkaar plakt.
Leg dit op je Bakplaat, bakvorm of cupcakevormen. Siliconen bakvormen hoef je niet in te vetten, ander bakvormen lichtelijk insmeren met boter of olie.
Leg de Bakplaat, bakvorm of cupcakevormen in de oven op 190 graden Celsius gedurende 40 – 45 minuten.
Tip voor mensen die wel suiker mogen: Bestrooi de appelroosjes bij serveren met poedersuiker of kaneelsuiker.
Glutenvrije chocoladecake met kokos (4-8 personen)
Ingredienten:
1 cup suikervrije pure chocolade*
1/2 cup (kokos) melk
2 (biologische) eieren
1 tl vanille aroma
1 1/4 cup (amandel) meel
1/2 cup geraspte kokos
1/2 tl zout
1/2 tl bakpoeder
1/2 cup amandelschaafsel
* Volg je geen suikervrij dieet gebruik dan gewone pure chocolade (minstens 60%), hier zit trouwens niet eens zoveel suiker in en wordt vaak ook als gezond gezien.
Benodigdheden:
Oven
Steelpan
Bakvorm of ovenschaal
Spatel
Kom
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden
Doe de chocolade met de (kokos)melk in een steelpan en laat smelten.
Eenmaal gesmolten haal je pan van het vuur en laat je het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg de eieren en de vanille toe en roer goed door.
Doe het amandelmeel, de geraspte kokos, zout en bakpoeder in een kom en meng doorelkaar.
Voeg het chocolademengsel toe en roer, of mix, tot een beslag.
Vet een bakvorm of ovenschaal in van 20 x 20 cm en giet het beslag erin.
Bestrooi met amandelschaafsel en eventueel nog wat extra geraspte kokos.
Bak in 25-30 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uitkomen.
Laat de cake afkoelen totdat de rand van de cake loslaat van de bakvorm.
Tip: je kunt het chocolademengsel ook in cupcake vormpjes doen.
Feedback proeverij
Op donderdag 11 juni mochten wij onze producten presenteren bij de Poeisz Supermarkt in Oudehaske. Wij hebben hier de hele ochtend gestaan en ons product laten proeven aan klanten. Hierbij hebben we ook feedback gevraagd, deze hebben de meeste mensen voor ons ingevuld. Wij hebben in totaal van 33 personen feedback mogen ontvangen. In de onderstaande tabellen zijn de vragen verwerkt. Achter de antwoorden is het percentage te vinden over hoeveel mensen dat antwoord hebben gegeven. In de laatste tabel is het aantal ‘35’personen, de mensen die beide producten hebben geproefd vonden het ene wel lekker en het andere niet, vandaar dat er een aantal antwoorden meer zijn.
Bent u diabeet?
Ja, type 1
3,03%
Ja, type 2
Ja, maar weet het type niet
Nee
96,96 %
Heeft u een dieet?
Ja, ik eet suikervrij
12,12%
Nee, maar ik let wel op het aantal suiker en koolhydraten
12,12%
Ja, maar daar houd ik mij niet aan
Nee
75,75%
Wat heeft u geproefd?
Ik heb een appelroosje geproefd
57,57%
Ik heb een chocoladecakeje gepreofd
30,30%
Ik heb beiden geproefd
12,12%
Vond u het lekker?
Ja
91,43%
Nee
8,57%
Verder hebben wij de mensen nog de vraag gesteld hoe ze het gebak er uit vonden zien. Hier hebben we erg leuke reacties op gekregen. Zowel op de feedback formuliertjes als zowel bij de stand zelf. Iedereen vond het er leuk en gezellig uit zien. Op de appelroosjes kregen we de vraag of dit het zelfde product was als bij Life 4 You. Dit klopt, het is hetzelfde product maar dan geheel suikervrij. Erg leuk dat de mensen het hier van herkend hebben.
Ook konden mensen ons nog tips en tops geven. Hieronder een korte samenvatting van genoemde punten;
Toch misschien een vervanger voor suiker erin verwerken.
Je mist toch iets van suiker.
Helemaal goed, ga zo door! Weg met geraffineerde suiker!
Eerst proef je kokos en dan de chocola.
Heel lekker
Niet als extra glutenvrij doen, doe alleen voor de diabeet.
Mis de suiker, misschien een andere appel ervoor gebruiken.
Erg lekker en ga het zeker zelf proberen!
Appelroosje lekker fris, cake niet echt houd niet van chocolade.
Lekker fris.
Voor serveren er wat ei op strijken en even afbakken om de appelroosjes wat krokanter te krijgen.
Structuur van roggebrood maar toch lekker.
Wel weinig smaak
Ik kreeg geen opvlieger wat ik normaal wel krijg van suiker, goed gekeurd dus!
Recepten
Zomerse Citroenreepjes
Deze reepjes zijn vrij van suiker en koemelk, heel eenvoudig glutenvrij te maken en 100% vegan!
Ingrediënten De bodem
135 gram (glutenvrij) meel
44 gram suikervrije poedersuiker
snufje zout
50 gram kokosvet (gesmolten)
1 1/2 el water
Vulling
1/2 el aardappelzetmeel of arrowroot
90 ml citroensap
28 gram + 2 el suikervrije poedersuiker
240 gram zijden tofu (te koop bij de toko)
rasp van 1 citroen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180ºC en vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 in.
Meng alle ingrediënten voor de bodem. Dit kan met een garde of met een mixer.
Druk het mengsel in de bakvorm en zorg dat het goed verdeeld is. Zet in de oven en bak gedurende 10 minuten.
Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten in een blender of keukenmachine te mengen. Als de bodem klaar is, giet dan de vulling er op en zet terug in de oven. Nu mag deze nog 25 minuten bakken.
Laat het geheel ongeveer 10 minuten afkoelen.
Zet het daarna in de koelkast om uit te harden (minimaal 2 uur).
Mocht het geheel te hard zijn om aan te snijden, zet hem dan een paar minuten buiten de koelkast, zodat het kokosvet wat zachter kan worden. Snijd ze in reepjes en bestrooi met wat suikervrije poedersuiker
Geniet ervan!
Vega taart met zomerfruit
Deze taart is gemaakt zonder eieren, suiker of boter. Dit recept heb ik gevonden op de inspirerende blog van Vegadutchie. Een Nederlandse blogster die voornamelijk veganistische recepten maakt. De moeite waard om haar blog eens te checken en één van haar gezonde recepten uit te proberen
Ingrediënten:
Bodem
150 gram dadels (zonder pit)
100 gram boekweitgrutten
100 gram amandelen
2 eetlepels kokosrasp
een snufje zeezout
1 eetlepel agavesiroop
Vulling
150 gram geweekte cashewnoten
5 eetlepels kokosolie, au bain marie gesmolten
5 eetlepels agavesiroop
het sap van 1 limoen
1 theelepel vanille aroma
een snufje zout
1 kleine rijpe mango
7 eetlepels bosvruchten (of ander fruit)
Extra
vruchten voor de versiering
bakvorm 20cm
blender/keukenmachine
Werkwijze:
Leg bakpapier op de bodem van de bakvorm en vet verder in met kokosolie.
Mix alle ingrediënten voor de bodem in een blender of keukenmachine. Wanneer het mengsel nog niet plakkerig genoeg is, kun je een beetje agavesiroop toevoegen.
Doe het mengsel voor de bodem in de bakvorm en druk het goed aan. Was vervolgens de blender of keukenmachine af.
Mix vervolgens de cashewnoten, kokosolie, agavesiroop, vanille aroma, snufje zout en limoen tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over twee bakjes.
Mix de helft van de vulling vervolgens met de mango en verdeel dit mengsel over de bodem. Wanneer je de lagen gescheiden wil houden kun je de bakvorm nu het beste een uurtje in de koelkast zetten.
Maak de blender weer schoon en mix nu de bosvruchten met de andere helft van de vulling. Verdeel dit ook over de bakvorm.
Zet de taart nu voor een aantal uur (het liefst de hele nacht) in de koelkast, zodat de lagen op kunnen stijven. Versier de taart voordat je hem serveert met wat vruchten naar keuze.
Geniet van je gezonde taartje!
Suikervrije MonChoutaart.
Deze suikervrije MonChoutaart is speciaal voor Valentijnsdag. Het is een heerlijke cheesecake met een bodem gemaakt van koekjes. Dus als je toch iets wilt doen voor Valentijnsdag, maak dan een lekkere MonChoutaart! Dit zijn de ingredienten voor een kleine taart, als je een grotere (standaardformaat) taart wilt maken, gebruik dan simpelweg twee keer zoveel van alle ingrediënten.
MonChoutaart (zonder suiker)
voor 4 grote porties
Voor de bodem:
100 gram bloem
1 afgestreken theelepel bakpoeder
mespunt zout
75 gram roomboter
2-3 eetlepels agavesiroop (naar smaak, ik gebruik 2 el)
20 gram ongezouten, blanke amandelen (amandelschaafsel mag ook) of hazelnoten
voor de taart:
70 gram roomboter
100 gram MonChou
125 ml slagroom
2 eetlepels rood diksap (zonder suiker, bijvoorbeeld die van de AH)
100-150 gram rood fruit (bijvoorbeeld verse frambozen, aardbeien of kersen)
springvorm van ongeveer 15 c.m. doorsnede
Maak eerst het koekjesdeeg:
Haal de bakplaat uit de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Meng bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom.
Kneed de agavesiroop en de boter er doorheen tot een samenhangende klont.
Leg bakpapier op je bakplaat. Rol het deeg hierop uit tot een plak van ongeveer een halve c.m. dik.
Doe de amandelen in een keukenmachine en maal het redelijk fijn. Dit kun je ook doen met een staafmixer of een mes.
Strooi het amandelkruimel over je deegplak en verdeel goed. Druk het licht in het deeg door er even met de deegroller overheen te rollen.
Zet in de oven en bak gedurende 20 minuten. Het deeg moet middenbruin van kleur zijn.
Haal de bakplaat met de koek uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
Snij dit vervolgens met een mes in stukken. Laat de stukken koek eventueel nog langer afkoelen.
Verkruimel de stukken voorzichtig met je hand boven een kom. Je hoeft niet hard te knijpen, het valt makkelijk uit elkaar.
Je moet ongeveer 100 gram koekkruimel hebben. Als je wat koek overhoudt, kan je dat tussendoor lekker opeten
Maak dan de taart:
Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. De boter mag niet bruin worden.
Giet dit bij de verkruimelde koek en meng voorzichtig, maar goed door elkaar.
Doe het mengsel in een kleine springvorm en verdeel over de bodem. Druk een beetje aan met de achterkant van een lepel.
Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem wat harder wordt.
Doe de MonChou in een kom en meng met het diksap. Je moet een tijdje roeren voordat de MonChou wat dunner wordt.
Doe de slagroom in een andere kom. Klop deze op totdat er pieken op blijven staan.
Meng de MonChou voorzichtig met de slagroom. Niet te hard roeren, maar het moet wel goed gemengd zijn.
Giet dit mengsel bovenop de bodem van je taart. Verdeel goed.
Was het fruit en droog het voorzichtig goed af. Als je aardbeien gebruikt, snij deze door de helft. Leg het fruit mooi bovenop je taart.
Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Geniet ervan!
Suikervrije boterkoek
Boterkoek maak je met echte roomboter. Margarine smaakt heel anders, dat is wat mij betreft geen goede combinatie. Het is lekker om een stukje boterkoek te proeven als hij net uit de oven en dus nog warm is, maar boterkoek wordt alleen maar lekkerder als hij een tijdje heeft gestaan. Voor de optimale beleving laat je hem dus rustig afkoelen en bewaar je hem daarna (verpakt) minimaal een paar uur of een nachtje, voordat je toetast.
Boterkoek (zonder suiker)
Ongeveer 8 porties
Ingrediënten:
200 gram bloem
175 gram roomboter
2 gram zout
4 eetlepels agavesiroop
Bereidingswijze:
Voor de boterkoek gebruik ik een kleine springvorm (doorsnede 15,5cm). Vet de vorm in met boter.
Doe de bloem in een beslagkom en schep het zout er even doorheen.
Voeg de boter erbij en snijd met twee messen de boter in kleine stukjes door het meel heen.
Voeg de agavesiroop toe.
Kneed dit alles snel tot een deegbal. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven. Dat is niet erg, maar als je wilt kun je een beetje bloem toevoegen om het wat droger te maken.
Doe het deeg in de ingevette vorm en druk het plat tot het egaal is. Je kunt er met de achterkant van een mes o.i.d. strepen in zetten om een ruitjespatroon te maken als je wilt.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 170).
Zet de vorm in de oven en bak de boterkoek zo’n 25 minuten.
Prik er met een satéstokje in om te kijken of de koek gaar is. Als er deeg aan het stokje blijft hangen, kun je de koek nog een paar minuten langer bakken.
Haal de vorm uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de springvorm opent.
Laat de koek helemaal afkoelen en verpak hem dan in een doosje of bijvoorbeeld aluminiumfolie, zodat hij niet uitdroogt.
Geniet ervan!
Suikervrije appeltaart
Veel appeltaarten zonder suiker worden zompig en niet lekker. Dit kom mede door het feit dat de suiker ook nog eens een bepaalde structuur aan het deeg geeft. Maar bij deze taart is het deeg nog knapperig en erg lekker.
Ingrediënten:
Bakvorm van 22 cm
220 gram tarwebloem (je kunt ook amandelmeel gebruiken)
150 gram roomboter
100 gram suikervrije jam (bv St. Dalfour,)
Flink pond appels, bv Elstar
50 gram rozijnen
1 koffielepel kaneel
1 eetlepel citroensap
mespunt zout
eventueel amandelschaafsel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe bloem, boter, jam en zout in de kom.
Snijd de boter in stukjes en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Proef of het deeg voldoende zoet is. Voeg eventueel nog wat jam toe.
Laat het deeg min. 1 uur, verpakt in folie, rusten in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in blokjes, voeg rozijnen, kaneel en citroensap en de amandelen toe.
Boter een bakvorm in, pak driekwart van het deeg en rol dit met een deegroller uit. Bekleed de vorm hiermee.
Vul het met het appelmengsel.
Rol van het overgebleven deeg en lange en brede plak uit. Snij hieruit de strengen voor op het appelmengsel.
Bak de taart ongeveer 40 á 50 minuten tot de appeltaart lichtbruin is.
Bestrijk de appeltaart direct als deze uit de oven komt met warme abrikozenjam. De taart gaat er dan zo mooi van glimmen.
Serveertip: Lekker met een flinke dot slagroom, op smaak gebracht met Stevia.
Variatie
In plaats van rozijnen zijn gehakte vijgen, stukjes abrikozen of gehakte dadels ook erg lekker
In plaats van abrikozenjam, kun je ook 2 eetlepels (naar smaak) agavesiroop gebruiken. Steviadruppels kan ook, maar dit geeft snel een bijsmaak. Proef wel of je het deeg zoet genoeg naar jouw smaak is.
Onlangs heeft u een chocolade cakeje of een suikervrij appelroosje geproefd van onze stand in de Albert Heijn XL te Leeuwarden.
Door de hierop volgende vragen te beantwoorden kunt u uw mening geven over het geproefde product.
De gegevens meningen worden geëvalueerd door ons en volgt er een conclusie waarin nieuwe doelen worden gesteld in het verbeteren en mogelijk vergroten van het aanbod voor diabetes patiënten.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Volgens ons is het organiseren van de presentatie goed gegaan. Helaas haakte op het laatste moment de Albert Heijn af en moesten we binnen twee dagen een andere supermarkt benaderen. Doordat het zusje van Wilma bij een Poeisz heeft gewerkt konden we hiermee al gauw contact leggen. De leidinggevende van de Poeisz was zeer enthousiast en we mochten er eventueel de hele dag wel komen staan. Hij kwam op de dag zelf ook een aantal keer langs de stand om te vragen hoe het ging, erg leuk! Hij heeft onze recepten ook geproefd en een goede feedback gegeven op onze stand.
Tijdens onze presentatie hebben we erg leuke feedback gekregen van de klanten. Ook kregen we leuke tips en verhalen te horen. We kwamen er wel achter dat mensen niet veel tijd of zin hadden om het feedback lijstje voor ons in te vullen. Hierdoor hebben we er voor gekozen om tijdens het gesprek met de klant de feedback vragen te stellen en deze zelf in te vullen. Hierdoor kregen we toch de feedback die we nodig hadden.
Het viel ons op dat mensen die bekend waren met een suikervrij dieet meer diepgaande vragen stelden dan de andere klanten. Bijvoorbeeld over gebruik van de verschillende soorten fruit en het effect van deze chocolade op bloedsuikers, etc.
Kortom wij hebben het als een erg leuke opdracht ervaren! De samenwerking tussen ons is prima verlopen en zeker voor herhaling vatbaar!
Groetjes Fenny & Wilma.
Onderwijs
Na het ontwikkelen van deze Wiki zijn wij eens gaan nadenken hoe je dit op een school kunt uitvoeren. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat je hiermee verschillende kanten op kunt.
Je kunt bijvoorbeeld de leerlingen begeleiden via de Wiki. Je ontwikkelt deze zo dat de informatie goed verwerkt staat op de Wiki zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Je laat ze bijvoorbeeld iets bakken in de keuken waarvan de informatie op de Wiki staat. Hierop staat een uitgebreide handleiding, teoretisch gedeelte en als afsluiting een korte toetsvorm. Je kunt dan de Wiki zo aanpassen dat de leerling er zelf foto's van het gerecht op kan plaatsen. Hierdoor word de Wiki leuker en interessanter voor de leerling.
Ook kun je de leerlingen zelf een Wiki laten maken. Als tip hierbij willen we wel mee geven dat je dit bij een hoger niveau doet. Zij krijgen vaak ICT lessen, daardoor zal het ze gemakkelijker af gaan. Hierbij kun je ze zelf zoiets als onze Wiki laten maken. Je geeft een opdracht, de leerling voert deze uit en ontwikkelt daarbij de Wiki. Hierin word de opdracht verwerkt en de uitvoering daar van.
Als docent zelf kun je een Wiki ook prima als lijdraad tijdens de lessen gebruiken. Kies een onderwerp van je lessen en plaats de theorie hiervan in de Wiki. Je kunt dit gemakkelijk laten zien tijdens de les en je kunt er altijd bij. Ook kunnen de leerlingen het zo altijd terug vinden. Het is dan ook handig om de opdrachten erbij te plaatsen. Deze kunnen ze dan thuis nog eens rustig doornemen.
Kortom er zijn erg veel mogelijkheden met Wikiwijs.nl! Dit hadden wij vooraf nog niet zo bekeken. Wij zijn zeker van plan om Wikiwijs vaker te gaan gebruiken!
Het arrangement Ik word blij van suikervrij! is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Wilma Boersma
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-06-24 21:10:51
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Geef uw mening
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.