De eerste spoorlijn - hv123

De eerste spoorlijn - hv123

Intro

Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend.
De stoomlocomotief  'De Arend' deed er 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. Veel mensen vonden het maar niets: het ging veel te hard en met veel te veel lawaai.
Was die nieuwigheid wel nodig en was het wel veilig?
De trekschuit was toch een prima vervoermiddel?
In deze opdracht staat de eerste spoorlijn in Nederland centraal.

Colofon

Het arrangement De eerste spoorlijn - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-04-16 14:17:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 8 met het onderwerp: De eerste sporlijn. Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief 'De Arend' reed in 25 minuten van Amsterdam naar Haarlem. Veel mensen vonden het maar niets: de trein reed te snel en maakte teveel lawaai. Was die trein echt wel nodig? Was het wel veilig? Maar de komst van de trein zorgde voor een extra vooruitgang van de industriële revolutie omdat nu grondstoffen en gemaakte producten gemakkelijke vervoerd konden worden. Ondanks initiële negatieve meningen als de trein als vervoersmiddel, werd het uiteindelijk toch het belangrijkste vervoersmiddel in Nederland rond 1900. Nu zijn er andere vervoersmiddelen maar de trein is nog steeds gebleven. Begrippen die bij deze les horen zijn: stoomtrein, arbeidsproductiviteit, werkloosheid, milieuvervuiling, ubanisatie/verstedelijking, agrarische revolutie, James Watt, stoommachine en Thomas Newcomen.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Industriële Revolutie en emancipatie; Industriële revolutie en de opkomst van emancipatiebewegingen; De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, de eerste spoorlijn, geschiedenis, hv123, industriële revolutie, milieuvervuiling, stercollectie, stroomtrein, urbanisatie/verstedelijking, vervoer
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open