Industriële revolutie - hv123

Industriële revolutie - hv123

Intro

De uitvinding van de stoommachine in de 18e eeuw maakte het mogelijk om handkracht en trekdieren te vervangen door machines. De stoommachine zorgde voor een omschakeling van het handmatig vervaardigen van goederen naar het machinaal vervaardigen van goederen: de industriële revolutie.
In deze opdracht staat de industriële revolutie centraal.

Colofon

Het arrangement Industriële revolutie - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-04-16 11:48:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 8 met het onderwerp: Industriële revolutie. Engeland was het eerste land waar de stoommachine in fabrieken werd gebruikt, wat resulteerde in een snelle mechanisatie en een industriële revolutie. De opkomst van fabrieken bood veel werkgelegenheid, maar er was nog steeds handwerk nodig bij de productie van textiel. De bevolking op het platteland groeide door de agrarische revolutie. De enclosurepolitiek en verbeterde landbouwwerktuigen droegen bij aan een enorme stijging van de voedselproductie. De stijgende arbeidsproductiviteit zorgde voor werkloosheid en armoede, maar het overschot aan arbeidskrachten op het platteland droeg bij aan de mogelijkheid van industrialisatie. Thuisweverij was een belangrijke bron van inkomsten voor plattelandsgezinnen, maar de opkomst van stoommachines maakte hun producten minder concurrerend. Door werkeloosheid en armoede, trokken meer mensen naar de steden. De stoommachine werd steeds verder ontwikkeld en vond toepassing in verschillende sectoren, waaronder mijnbouw, textielindustrie en transport. De industrialisatie had echter ook negatieve gevolgen, zoals slechte werkomstandigheden, kinderarbeid en gebrek aan betaalbare huisvesting in de steden. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: wisselbouw, wereldmarkt, milieuvervuiling, urbanisatie/verstedelijking, James Watt, condensatie, Thomas Newcomen, Spinning Jenny en de gevolgen van de industrialisatie/leefomstandigheden.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Industriële revolutie en de opkomst van emancipatiebewegingen; Industriële revolutie; De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis; Gevolgen van de Industriële Revolutie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
agrarische revolutie, arrangeerbaar, fabrieken, geschiedenis, hv123, industriële revolutie, slechte woon- en werkomstandigheden, stercollectie, stoommachines, verstedelijking/urbanisatie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open