Rampjaar 1672 - hv123

Rampjaar 1672 - hv123

Intro

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen.

In deze opdracht staat het rampjaar centraal. Je gaat antwoord geven op de volgende vragen: Waarom werd de Republiek aangevallen? Hoe verliep deze oorlog voor de Republiek? Waarom werden de broers Johan en Cornelis de Witt vermoord?

Colofon

Het arrangement Rampjaar 1672 - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-26 16:23:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 6 met het onderwerp: Rampjaar 1672. Rond dit jaar stond Johan de Witt aan het hoofd en hij had een oog voor bestuur en handel. Omliggende gebieden keken met afgunst naar zijn welvarende land. Het werd duidelijk dat er een aanval opkomst was door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen maar er was nauwelijks meer een leger aanwezig dus 1672 was de Gouden Eeuw ten einde. Johan en zijn broer werden gezien als schuldige van de ramp en werden gelyncht. Begrippen die verder horen bij deze les zijn gewest, soevereiniteit, grootmacht, wapenstilstand, economische wereldmacht, kooplieden, Staten Generaal, calvinistische staat, stadhouder en raadspensionaris.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Streven van vorsten naar absolute macht; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, economische wereldmacht, einde gouden eeuw, gebroeders de witt, geschiedenis, hv123, rampjaar 1672, stadhouder, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open