Moord Willem van Oranje - hv123

Moord Willem van Oranje - hv123

Intro

Ons land wordt nog steeds geregeerd door een ver familielid van Willem van Oranje. Hij was leider van de Opstand waardoor de Nederlanden onafhankelijk werden. In Willems laatste woonplaats in Delft kun je nog altijd de kogelgaten zien van de moord op Willem van Oranje, die plaatsvond op 10 juli 1584.

 

Colofon

Het arrangement Moord Willem van Oranje - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-19 10:54:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 5 met het onderwerp: Willem van Oranje. Willem van Oranje werd geboren in 1533. Hij was leider van de Opstand tegen Spanje, waardoor de Nederlanden onafhankelijk werden. Willem van Oranje werd in Delft vermoord op 10 juli 1584. De kogelgaten in de muur kun je nog steeds zien. Het materiaal bespreekt de reden van de moord en waarom het heel moeilijk is om precies te weten hoe een gebeurtenis uit het verleden precies gebeurde. Bijbehorende begrippen zijn: hagenpreken, bede, Karel V, hanzesteden, Staten-Generaal, stadhouder, stand, standenvergadering, geheime raad, raad van financiën, raad van state, Pragmatische Sanctie, Granvelle, privilege, centralisatie, Margaretha van Parma, Filips II, Sluiting Schelde, opstand, Watergeuzen, Unie van Utrecht, afzetten Filips II, moord Willem van Oranje, Maurits, beeldenstorm, Alva, Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Amsterdam wereldhaven en plakkaat van Verlatinghe.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
De tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beeldenstorm, centralisatie, geeschiedenis, hv123, moord willem van oranje, opstand, republiek der zeven verenigde nederlanden, stadhouder, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open