De Opstand - hv123

De Opstand - hv123

Intro

Rond 1500, in de tijd van Ontdekkers en Hervormers, was ons land nog een klein onderdeel van het grondgebied van keizer Karel V. In reactie op de maatregelen van de keizer en zijn opvolger kwamen Nederlanders in verzet en dat werd het begin van Nederland als zelfstandige staat.

Colofon

Het arrangement De Opstand - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-11 13:54:27
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 5 met het onderwerp: de Opstand. In de 16e eeuw waren de Nederlanden een losse verzameling provincies. Karel V maakte van de Zeventien Provinciën der Nederlanden één overerfbaar gebied. Filips II zette de politiek van centralisatie voort, wat leidde tot onvrede over hoge belastingen en de vervolging van protestanten. De Nederlandse edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand tegen de Spaanse koning. De onrust resulteerde in de Beeldenstorm en de komst van de hertog van Alva om de orde te herstellen. Willem van Oranje werd leider van de opstand en vocht tegen de Spanjaarden. In 1572 begon een nieuwe fase van de opstand, waarbij de opstandelingen steeds meer steun kregen van steden en uiteindelijk vrede sloten met de Zuidelijke Nederlanden om gezamenlijk de Spanjaarden te verdrijven. Begrippen die verder binnen deze les horen zijn: hagenpreken, bede, hanzesteden, Staten-Generaal, stadhouder, stand, standenvergadering, geheime raad, raad van financiën, raad van state, Pragmatische Sanctie, Granvelle, voorrecht, centralisatie, Margaretha van Parma, Filips II, Sluiting Schelde, Watergeuzen, Unie van Utrecht, afzetten Filips II, moord Willem van Oranje, Maurits, Alva, Amsterdam wereldhaven.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Opstand en het ontstaan van een onafhankelijke Nederlandse staat; De tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600); Geschiedenis; De Opstand;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, beeldenstorm, de opstand, de pragmatische sanctie, fillips ii, geschiedenis, hv123, plakkaat van verlatinghe, stercollectie, willem van oranje

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open