Christelijke kerk - hv123

Christelijke kerk - hv123

Intro

Luther en Calvijn protesteerden tegen misstanden in de christelijke kerk onder leiding van de paus. Door de reformatie (hervorming) ontstonden nieuwe kerken in Noord- en Midden-Europa. De eenheid van het geloof ging verloren. Dit leidde tot godsdienstoorlogen. In de kerken van de reformatie kregen gewone gelovigen meer invloed. De macht van de paus verminderde sterk.

In de video hieronder wordt de aanloop naar de reformatie uitgelegd.
Waarom had men bezwaar tegen het handelen van de katholieke kerk?

Colofon

Het arrangement Christelijke kerk - hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-03-11 12:37:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 2. Dit is tijdvak 5 met het onderwerp: De Christelijke Kerk. De katholieke kerk had een dominante positie in de middeleeuwen, maar werd geconfronteerd met kritiek. Sommige leiders van andere kerken, zoals de Byzantijnse christelijke kerk, wilden niets te maken hebben met de paus in Rome. In West-Europa werden gelovigen die naar zuiverheid zochten, soms verbannen of vervolgd als ketters. Maarten Luther en Johannes Calvijn waren belangrijke leiders van de hervormingsbeweging. Luther publiceerde de 95 stellingen en pleitte voor een hervorming van de katholieke kerk. Hij richtte Lutherse kerken op met weglating van bepaalde katholieke praktijken. De katholieke kerk verklaarde Luther vogelvrij, maar hij werd beschermd door de keurvorst van Saksen. Luther vertaalde de Bijbel naar het Duits en geloofde dat mensen door het lezen ervan God konden leren kennen. Calvijn geloofde in predestinatie en stelde dat genade van God kwam, niet van de kerk. De Reformatie had grote gevolgen voor de katholieke kerk, waaronder verlies van gelovigen en macht. Het leidde echter ook tot serieuze aanpak van misstanden binnen de kerk. Het Concilie van Trente speelde daarbij een belangrijke rol. Kritiek op de kerk werd hardhandig aangepakt, maar het geweld toonde ook de vrees van de kerk voor kritiek. Veel gelovigen hadden afkeer van de rijkdom binnen de kerk en verlangden naar een zuivere relatie met God. Verdere begrippen binnen deze les zijn: vorst, aflaat, inquisitie, boekdrukkunst en afsplitsing protestantisme van katholicisme.
Leerniveau
VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Gevolgen van de reformatie; De tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600); Reformatie en de splitsing in de christelijke kerk; Geschiedenis; De reformatie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, calvijn, christelijke kerk, geschiedenis, hervorming, hv123, katholieke kerk, luther, protestantisme, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Christelijke kerk

De reformatie

Christelijke kerk

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open