Voor 2V2

Voor 2V2

Inleiding

Met deze wikiwijs leren jullie een keer op een andere manier dan normaal. In de titelpagina staat steeds omschreven voor welk niveau de opdrachten zijn gemaakt. Hiermee kunnen jullie op jullie eigen tempo en niveau leren. Deze opdrachten moeten uitgewerkt worden op papier of in een Word bestand en de volgende les gaan we het bespreken.

Uitleg

Uitleg Absolutisme, 1:40 tot en met 13:40 bekijken.

Opdracht 1

Opdracht 2

Uitleg

Richelieu
Richelieu

Lodewijk XIV was een absoluut vorst zoals je straks ook zult lezen. De weg hiervoor is vrij gemaakt door de belangrijkste vriend van zijn vader Lodewijk XIII, en deze man heette Richelieu. Richelieu was de grondlegger van het absolutisme. Hij had de invloed en het aanzien van de hoge adel ingekrompen en de macht van de Hugenoten (De Franse Protestanten) gebroken, en was er in geslaagd zowel in de binnenlandse als in de buitenlandse politiek de godsdienst buitenspel te zetten. Het gevolg hiervan was dat er een gecentraliseerde macht ontstond en waarvan Lodewijk XIV tot het uiterste gebruik van zou maken. Tot slot had Richelieu de voortzetting van zijn werk toevertrouwd aan zijn bekwame opvolger Mazarin.

Mazarin

Lodewijk XIV zijn vader overleed toen Lodewijk nog pas net 5 jaar oud was en aangezien dat natuurlijk nog veels te jong is om zo'n groot land als Frankrijk te besturen deed de eerder genoemde kardinaal Mazarin dit voor hem vanwege zijn jarenlange ervaring. Toen Lodewijk XIV ook wat ouder werd ging Mazarin als leermeester voor Lodewijk fungeren en gaf hij hem les in de fijne kneepjes van het vak. Over hoe Mazarin het land bestuurd heeft is er achteraf veel kritiek geweest, hij zou niet geluisterd hebben naar het volk en de adel, maar hij zou ook enorm veel geld hebben gestoken in zijn eigen zakken. Mazarin zorgde er echter wel voor dat er vrede in Europa kwam en waarbij Frankrijk als de grote winaar eruit kwam.

Hoewel die enorm uitgekotst werd door het volk bewonderde Lodewijk hem enorm. Als schoolmeester faalde Mazarin volkomen, zo kon de jonge koning bijvoorbeeld niet lezen en schrijven, maar als leidsman op de kronkelpaden van de politiek had hij zijn gelijke niet. Hij leerde Lodewijk enorm veel over hoe je een land als Frankrijk moet besturen en zijn laatste raad aan zijn koninklijke pupil luidde: 'Sire, neem nooit een eerste minister. Regeer zelf! Laat de politicus nooit een meester, maar altijd een dienaar zijn. Als u zelf de regering in handen neemt zult u in één dag meer bereiken dan een minister in zes maanden, ook al is hij knapper dan ik.'

Heel het land juichte toen Mazarin in 1661 stierf en Lodewijk nu daadwerkelijk de baas werd in Frankrijk. En hoewel die niet geliefd was liet Mazarin Frankrijk wel achter als een land waar er vrede was met een stabiele en gecentraliseerde regering en met een staf van geoefende ambtenaren daarachter. Een ideale situatie voor de koning om zich te ontpoppen tot de leider van Frankrijk zoals die ook zou worden.

 

Opdracht 3

Uitleg

´De staat, dat ben ik!´ Er wordt gezegd dat Lodewijk dat enorm vaak over zichzelf zei. Al heeft die het misschien nooit gezegd handelen deed die er in elk geval altijd wel naar. Hij zag zichzelf als het symbool van de absolute macht en het goddelijk recht der koningen. Tegen zijn zoon en opvolger schreef die: ´Hij die de mensen koningen gaf, wenste dat ze als zijn Zijn vertegenwoordigers zouden worden geeerd; en slechts Hij heeft het recht over hun gedrag te oordelen. Het is Zijn wil dat dat alle onderdanen de koning onvoorwaardelijk gehoorzamen.´ Met die Hij bedoelde hij God alleen.

 

Onder zich vormde die een heel apparaat van mensen die in zijn naam Frankrijk bestuurden en dt was heel anders dan voorheen, want vroeger waren deze functies allemaal erfelijk bepaald en ging het van vader op zoon. De leiding van het nieuwe bestuursapparaat lag bij de ministers. Deze ministers, die de onaantastbare wil van de koning uitvoerden en machtiger waren dan ieder ander behalve de vorst bestuurden dus onder zijn bevel het land en het bestuursapparaat van Frankrijk. 

De koning was dus de Eerste Minister, een beetje vergelijkbaar met meneer Rutte, en hij riep regelmatig zijn ministerraad bijeen, luisterde naar hun advies en nam dan zelf de beslissing die volgens hem het beste was. 

 

De koning zag zich dus als Gods plaatsbekleder op aarde en hij was daarmee dus onschendbaar, niemand kon hem de les lezen of was beter dan hijzelf op God na. 

Tegelijkertijd was Lodewijk echter van nature goedhartig, rechtvaardig en had veel kennis, eigenschappen die herhaaldelijk in conflict kwamen met zijn arrogantie. Hij imponeerde iedereen door zijn verschijning: men zag hem werkelijk als het symbool van Frankrijk, of beter nog, als de mensgeworden machtigste staat van Europa.

Opdracht 4

Opdracht 5

Opdracht 6

Opdracht 7

Opdracht 8

  • Het arrangement Voor 2V2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    martijn veenhuijsen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-05-31 21:09:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Franse Tijd
    Leerniveau
    VWO 2; VMBO theoretische leerweg, 2; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Streven van vorsten naar absolute macht; Absolutisme; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    2v2 het assink lyceum julianastraat

    Bronnen

    Bron Type
    Uitleg Absolutisme, 1:40 tot en met 13:40 bekijken.
    https://www.youtube.com/watch?v=BJJeUo0Wge8
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.