Soms kom je het begrip etnische minderheid ook weleens tegen, daarmee wordt bedoeld dat een bevolkingsgroep die qua afkomst niet tot een meerderheid behoort in een samenleving.
De toename van het aantal allochtonen in Nederland wordt ook wel verkleuring genoemd.
Al deze andere culturen brengen geloven en gewoontes met zich mee. Zo wordt er nog uitbereider in thema 27 en 28 uitgelegd over o.a. Islam, Hindoeïsme.
Korte docu
Bekijk via de link de korte documentaire, welke gaat over eerste en tweede generatie allochtonen.
Een maatschappelijke positie heeft te maken met opleidingsniveau, arbeid/inkomen en huisvesting.
De eerse generatie allochtonen kwamen naar Nederland omdat zij als gastarbeiders nodig waren om hier te werken.
Zij werkten (meestal) zonderopleding en het meerendeel kwam uit Turkije en Marokko, zij dachten na een aantal maanden of jaren weer terug te gaan naar het land van herkomst.
Deze eerste generatie was relatief laag geschoold door:
taalachterstand
verwachtingen van ouders
opleidingsniveau van ouders
Je kunt je voorstellen dat mensen van de eerste generatie van Surinamers en Antilianen makkelijker het Nederlands leerde beheersen dan bijvoorbeelde de eerste generatie van Marokkanen en Turken.
Bij de tweede generatie is dat verschil in het aanleren van de Nederlandse taal verdwenen.
De tweede generatie hebben daarin een soortgelijke beheersing van de taal. Vaak spreken ze in hun eigen kringen nog wel de moedertaal.
De verwachting van de ouders speelt natuurlijk ook een rol, in hoever mensen zich integreren, dus zichzelf wegwijs maken in een maatschappij. Als ouders verwachten na een bepaalde tijd weer terug te keren, dan wordt er soms minder gehecht aan een opleiding e.d.
Ook hangt het er vanaf (dit geldt zowel bij autochtonen als bij allochtonen) of de ouders zelf een bepaald opleidingsniveau hebben en hierbij voldoende kunnen stimuleren en ondersteunen bij de opleiding van hun kinderen.
Voor welk werk je in aanmerking komt hangt nauw samen met je opleiding en je taalbeheersing.
Toch is het een feit dat de werkloosheid onder allochtonen groter is dan onder autochtonen.
En helaas blijkt uit verschillende eperimenten dat discriminatie daarin ook een rol te spelen.
In de laatste jaren zien we daar wel steeds meer verandering in komen en met name in bij de Marokkanen hebben hun positie sterk verbeterd.
Uiteraard kost wonen veel geld, daarom hangt de manier hoe je woont direct samen met je inkomen.
Het blijkt dat allochtonen, in verhouding met autochtonen, minder snel een woning kopen en dat ze vaker in een wijk wonen met goedkopere huurwoningen.
Bijna de helft van de allochtonen wonen in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Zo zijn er in achterstandswijken/aandachtswijken relatief meer allochtonen.
Je kunt je misschien ook wel een voorstelling maken dat als je opgroeit in een achterstandswijk dat deze jongeren sneller in aanraking komen met onder andere jeugdwerksloosheid, criminaliteit, vandalisme, overmatig alcohol- en drugsgebruik met alle gevolgen van dien.
Allochtone vrouwen worden als een aparte doelgroep beschouwd vanwege hun achtergestelde positie en hebben om deze reden dan ook vaak specifieke hulpvragen. Het gaat met name om de vrouwen uit de eerste generatie en vrouwen die als huwelijkspartner naar Nederland zijn gehaald, zij hebben zich minder goed kunnen integreren en hebben met name behoefte aan inburegering, zelfontplooïng en sociale contacten.
Onder de hoog opgeleidde vrouwen, of vrouwen die contacten buiten de deur willen hebben kunnen zich door bijvoorbeeld projecten zoals Instapje en Spel aan Huis (ontwikkelingsstimulering & opvoedingssondersteuningsprogramma's bij gezinnen thuis) of ondersteunen bij peuterspeelzalen of vrijwilligerswerk een omgeving te creeëren waardoor zij meer kans maken op de arbeidsmarkt.
Allochtone ouderen
In 2020 zullen er naar verwachting van het Sociaal Cultureel Planbureau ongeveer 345.000 allochtonen van 55 jaar en ouder in Nederland wonen. Dat is als driemaal zoveel als in 2003.
Doordat deze ouderen relatief veel zwaar werk hebben gedaan is de gezondheid van deze groep slechter dan die van autotochtone ouderen en komen en veel oudere mannen in de WAO. Klachten zijn veelal diabetes, rugklachten, hoge bloeddruk en hebben realtief sneller last van somberheid en depressie.
Het gebeurt ook regelmatig dat er weinig tot geen gebruik van voorzieningen gemaakt worden of dat kinderen mee moeten naar bijvoorbeeld een afspraak met een arts, of maatschappelijk werker. In sommige situaties is dat niet wenselijk.
Ook hebben ze vaak moeite om psychosociale of psychiatrische hulpverlening te vragen omdat ze bang zijn dat ze voor 'gek' aangezien worden, als zij er wel gebruik van maken.
Ook kunnen deze ouderen zich extra eenzaam voelen omdat zij de sociale contacten die zij kennen vanuit het moederland hier niet vinden.
In veel culturen wordt er verwacht dat kinderen voor de ouderen zorgen, maar de huizen en het feit dat de kinderen hier ook moeten werken maakt dit erg moeilijk. Allochtone ouderen bereiden zich er daarom meer en meer op voor dat zij op den duur naar een wooncentrum of misschien naar een verpleeghuis zullen gaan.
Het arrangement Allochtone Nederlanders thema 21 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
minke popma
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-06-07 09:32:19
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.