Gaswinning in Groningen

Inleiding

In 1959 werd er bij het Groningse Kolham in de gemeente Slochteren aardgas ontdekt. Sinds 1963 wint de NAM (Nederlandse Aardgas Maatschappij) aardgas uit het Groningen-gasveld. Het Groningen-gasveld is het grootste gasveld in Europa en één van de grootste gasvelden ter wereld (namplatform, 2015).

Aardgaswinning is een grote inkomstenbron voor Nederland. Om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders profiteren van de rijkdom van eigen delfstoffen, heeft de Nederlandse regering in de jaren ’60 de Mijnbouwwet geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat een deel van de opbrengsten van aardgaswinning in de staatskas belanden. In totaal heeft de gaswinning in Groningen de Nederlandse overheid sinds de jaren ’60 al 265 miljard euro opgeleverd (Dwarshuis, 2015).

In 1993 werd er een relatie vastgesteld tussen de gaswinning en aardbevingen in Groningen (onderzoeksraad van veiligheid, 2015). Het onttrekken van grote hoeveelheden gas uit de bodem veroorzaakt verzakking van de bodem en aardbevingen. De aardbevingen in Groningen worden dus niet veroorzaakt door het schuiven van platen (platentektoniek) maar door de winning van aardgas. In Groningen neemt het aantal bevingen per jaar toe. Doordat de aardbevingen relatief ondiep zijn, is het effect van de bevingen groter. Door de aardbevingen en verzakkingen ontstaat veel schade aan gebouwen. Voor de bewoners van Groningen heeft de gaswinning dus negatieve gevolgen.

De overheid bepaalt hoeveel gas er per jaar door de NAM gewonnen mag worden. Om het risico op meer en zwaardere aardbevingen te beperken heeft het kabinet eind 2014 besloten om de winning van aardgas in Groningen te reduceren (Rijksoverheid, 2014). Over dit besluit is nog veel discussie. Aan de ene kant vragen Groningers zich af of de voorgestelde reductie voldoende effect zal hebben en of de effecten van decennia gaswinning niet sowieso nog jaren merkbaar zullen zijn. En voor de Nederlandse schatkist betekent dit besluit een gat in de begroting van minimaal 1 miljard euro per jaar (knaw, 2014).

Bij de discussie over de gaswinning in Groningen zijn verschillende partijen met verschillende belangen betrokken. Allereerst de inwoners van Groningen, die schade ondervinden onder andere aan gebouwen. De overheid, die zowel financieel belang heeft bij het winnen van gas als ook de veiligheid van de inwoners van Groningen moet kunnen garanderen. En tenslotte de gaswinner, de NAM, die natuurlijk vooral graag gas wil kunnen blijven winnen. Tijdens deze lessenserie gaan we vanuit deze drie verschillende perspectieven kijken naar de situatie in Groningen. De opzet van de lessenserie wordt in de volgende paragraaf toegelicht.

Fakkeloptocht als protest tegen het gasbesluit, 17 december 2014

Colofon

Het arrangement Gaswinning in Groningen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Bernike Rijksen
Laatst gewijzigd
2015-06-09 15:02:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
VWO 6; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Natuur, leven en technologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
aardbevingen, gaswinning

Bronnen

Bron Type
Fakkeloptocht als protest tegen het gasbesluit, 17 december 2014
https://youtu.be/W1_4HceOC2E
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open