Laser Remote Sensing

Laser Remote Sensing

Introductie

Eikenbladeren in de zon. Deze bladeren zijn in staat om energie uit zonlicht om te zetten in chemische energie.


Fotosynthese is waarschijnlijk de allerbelangrijkste chemische reactie in de levende natuur. Planten, algen en sommige bacteriën gebruiken de energie uit zonlicht en koolstofdioxide uit de lucht om suikers en andere organische moleculen te maken. Hierbij geven zij zuurstof af aan de atmosfeer. Uiteindelijk zijn alle organismen afhankelijk van de fotosynthesereactie voor hun energievoorziening.

Organismen zoals de mens, die niet in staat zijn om energie uit zonlicht op te vangen, gebruiken suikers en zuurstof die planten produceren voor hun energievoorziening. Ook al zou een mens alleen maar dierlijke producten eten, dan nog is de energie uit deze producten via vee- en visvoer uiteindelijk afkomstig van een plantaardige bron en dus van fotosynthese.

De fotosynthesereactie is als volgt samen te vatten

H2O +  CO  O2 + C6H12O6 (glucose) 

Organismen zoals de mens kunnen vervolgens de glucose weer gebruiken in hun energievoorziening. Hierbij komt koolstofdioxide vrij. Deze reactie is als volgt weer te geven:

O2 + C6H12O6 ⇒ H2O + CO2

Deze is precies tegenovergesteld! Beide soorten organismen zijn voor hun energievoorziening van elkaar afhankelijk. Het afval van de één is het voedsel van de andere.

Fotosynthese vindt eigenlijk plaats in vier stappen.

  1. De plant absorbeert zonlicht.
  2. De energie uit zonlicht wordt gebruikt om een elektron in een hogere energietoestand te brengen.
  3. Het elektron wordt gebruikt voor de productie van NADPH en ATP. Deze stoffen zijn de brandstof van de levende natuur.
  4. Koolstofatomen uit koolstofdioxide in de atmosfeer worden gebruikt om suikers te produceren. De plant gebruikt hiervoor de ATP en NADPH moleculen die worden gevormd in stap 3.

Stap 1 tot en met 3 gezamenlijk worden ook wel de lichtreacties van de fotosynthese genoemd. Dit omdat deze alleen plaatsvinden wanneer er licht op de plant schijnt. Hoewel stap 4 vaak de donkerreactie wordt genoemd, vindt deze niet alleen plaats wanneer het licht uit is. Ook wanneer een plant in het licht staat zal deze koolstofatomen uit de atmosfeer fixeren. Om verwarring te vermijden is het beter om deze reactie de Calvin cyclus te noemen, naar de wetenschapper Melvin Calvin, die in 1961 de Nobelprijs voor de scheikunde won voor zijn onderzoek naar dit deel van fotosynthese.

Melvin Calvin (1911 - 1997)

 

Om dit belangrijke proces beter te kunnen begrijpen gaan we onderzoek doen naar de manier waarop de natuur de energie uit de zon gebruikt om suikers en zuurstof te maken.

Colofon

Het arrangement Laser Remote Sensing is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Remco Prenger Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-12-10 14:21:40
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
fotosynthese

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open