PH-meting voedingsmiddelen

PH-meting voedingsmiddelen

Wat is pH?

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een waterige oplossing is. Producten met een pH-waarde onder de 7 zijn zuur bv. azijn of citroenzuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch bv. chocolade, bepaalde schelpdieren of soda. Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur en niet basisch bv. zuiver water.

In het begrip pH-waarde is de afkorting pH afgeleid van het Latijnse "Potentia Hydrogenii" en zegt iets over de concentratie van waterstof-ionen. De pH-waarde wordt weergegeven op de pH-schaal.

 

 

De pH-schaal
De pH-schaal

Vraag 1

Meten van de pH met een indicator

Om de pH te bepalen, kun je teststrookjes, pH-papier en handcontrole-apparatuur gebruiken. Het gebruik van pH-teststrookjes of pH-papier is verreweg de goedkoopste manier om de pH vast te stellen. Idicatorpapier en teststrookjes maken gebruik van een indicator. Fenolftaleïne , lakmoes en rodekoolsap zijn voorbeelden van stoffen waar je zuren mee aan kunt tonen. Het gebied waarin een indicator van kleur veranderd ligt mestal tussen twee pH-waardes. Dit noem je het omslagtraject.

 

Vraag 2

Vraag 3

Omslagtrajecten van indicatoren
Omslagtrajecten van indicatoren

Meten van de pH met indicatorpapier

Je weet nu wat een indicator is. Indicatoren worden ook gebruikt op indicatorpapier oftewel testsstrookjes. Bij het meten met zo'n strookje wordt de kleur op het strookje vergeleken met de kleuren die op het doosje staan. De pH die met de desbetreffende kleur overeenkomt kan zo gemakkelijk worden afgelezen. Universeel indicatorpapier kan op een 1 pH-schaal worden afgelezen. Is het pH-gebied bekend, dan kun je indicatorpapier gebruiken met een schaalverdeling tot op 0,2 schaaldelen nauwkeurig. Bekijk onderstaand filmpje over pH en indicatoren!

 

pH-indicatorpapier met schaaldelen van 1
pH-indicatorpapier met schaaldelen van 1
pH-indicatorpapier met schaaldelen van 0,5
pH-indicatorpapier met schaaldelen van 0,5

Meten van de pH met een pH-meter

Als je heel nauwkeurig de pH wilt meten kun je met een pH-meter een meting verrichten. Je steekt de elektrode in de stof en je kunt de pH digitaal aflezen. Uiteraard vergt het schoonmaken enige tijd, maar de meeste tijd gaat zitten in het kalibreren van de meter. Met twee buffervloeistoffen met pH-waarden van 4 en 7 wordt de pH aan het begin van de dag gecontroleerd. Je kunt alleen met een gekalibreerde pH-meter een betrouwbare meting verrichten.

pH-meter
pH-meter
Mobiele pH-meter
Mobiele pH-meter
Buffervloeistof
Buffervloeistof

Vraag 4

De pH-waarde van levensmiddelen

Zuren smaken vaak zuur. Toch kunnen zure producten ook zoet smaken door toevoeging van suiker of smaakstoffen. Cola heeft bijvoorbeeld een zoete smaak maar een lage pH. Zo zuur zelfs dat er vastgeroeste schroeven mee losgeweekt kunnen worden. In onderstaande afbeelding zie je de pH-waarde van een aantal levensmiddelen.

pH-waardes van producten
pH-waardes van producten
  • Het arrangement PH-meting voedingsmiddelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Martine Leuvelink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-03-04 15:12:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld