Flipping the classroom

Flipping the classroom

Wat is het?

Flipping the Classroom is een organisatievorm van onderwijs waarbij je klassikale ‘kennisoverdracht’ vervangt door video’s en eventuele andere vormen van online instructie. Leerlingen kunnen de kennis hierdoor buiten de schoolmuren en de reguliere lessen tot zich nemen. Er is zo meer klassikale tijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, individuele aandacht, verdieping en activerende didactiek. Flipping the Classroom kan bijdragen aan gedifferentieerd onderwijs en maakt het voor leerlingen mogelijk om instructie te krijgen op hun eigen tempo.

Ook als je er nog niet helemaal aan toe bent om de manier van kennisoverdracht volledig om te draaien maar er wel het nut van inziet dat leerlingen ten allen tijde uitleg/instructie kunnen opvragen is het heel zinvol om instructie- en uitlegfilmpjes op een overzichtelijke manier klaar te zetten voor de leerling.

Lees hier een artikel van Kennisnet over 'flipping the classroom' en het nut van video's

Hieronder vind je een link naar een online workshop van Kennisnet. Bij de workshop kun je je niiveau instellen. Bij keuze voor niveau b wordt er van uitgegaan dat je zelf filmpjes wilt gaan maken.

Online workshop \'Video in de les\' (bron: Kennisnet)
Deze online workshop gaat in op de talloze mogelijkheden die er zijn om video zinvol in te zetten in de les. De hele workshop duurt ongeveer anderhalf uur, maar is gemakkelijk te onderbreken.

-- Kant-en-klare film gebruiken

Er zijn in de loop van de tijd al veel instructiefilmpjes gemaakt. Tip: zoek vóór je begint met het maken van een filmpje eerst of er al een passend filmpje te vinden is. Het gebruik maken van een bestaand filmpje spaart veel tijd.

 

Er zijn al veel mogelijk bruikbare instructiefilmpjes te vinden, bijvoorbeeld voor Nederlands:

http://www.lvoorl.nl  (kies het vak waarvoor je materiaal wilt zoeken)

Schooltv Nederlands (cookies accepteren en daarna de juiste leeftijdscategorieën aanklikken)

Uitlegfilmpjes NederlandsAcademie

Werkwoordspelling Arnoud Kuijpers

Uitlegfilmpjes Nederlands bovenbouw Arnoud Kuijpers

Uitlegfilmpjes Nederlands DeDigitaleDocent

Nog meer uitlegfilmpjes DeDigitaleDocent

Uitlegfimpjes grammatica brugklas Marlieke Vink

Youtube: zoeken, gebruiken, uploaden

Handleiding Youtube:

YouTube
YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken. Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.

Begin- en eindtijd Youtube-video instellen

Soms wil je geen heel Youtube-filmpje laten zien maar alleen een fragment. Binnen Youtube kun je wel een begintijd voor het filmpje instellen maar geen eindtijd. Toch is dat wél mogelijk en het is nog heel eenvoudig ook. Zie onderstaand filmpje en klik daarna op de link:

 

http://www.techtipsforall.com/2013/05/embed-part-of-youtube-video-from.html
Bron: Techtipsforall.com

LET OP: het resultaat is een zogenaamde insluitcode. Die code kun je gebruiken om je filmpje in bijvoorbeeld een Wikiwijsarrangement te plakken. Zie hier voor de instructie.

Youtube: downloaden van een filmpje

-- Flippen met PowerPoint

Film maken van PowerPoint

Je kunt in een handomdraai een fimpje met geluid maken van je PowerPointpresentatie. 

Hieronder vind je de handleiding. Voorwaarde: je hebt wel PowerPoint 2010 of 2013 nodig.

 

Interactieve online PowerPoint

Op dit moment nog in bèta is Office Mix.

Dit is een zogenaamde 'addon' voor PowerPoint 2013 en je kunt het gratis downladen: https://mix.office.com/

Heb je deze addon geinstalleerd dan zijn er ineens legio extra mogelijkheden:

  • je kunt je webcam aanzetten terwijl je uitlegt bij PowerPoint sheets en zo zelf in beeld blijven
  • je kunt gemakkelijk tekenen op een lege sheet
  • je kunt je eigen scherm opnemen
  • je kunt stukjes van youtubo-filmpjes opnemen met slechts erg weinig kwaliteitsverlies
  • je kunt interactieve vragen toevoegen
  • je presentatie is online bereikbaar voor je leerlingen. Je kunt ervoor kiezen om ze te laten inloggen.
  • Leerlingen kunnen je presentatie dan bekijken maar daarnaast ook de interactieve vragen maken.
  • Bij de vragen zitten 'analytics': als je leerlingen waren ingelogd kun je als docent zien wat je leerlingen hebben gedaan.

-- Je eigen scherm opnemen

Screencasts maken (bewegend)

Het is mogelijk om op simpele wijze je scherm op te nemen met alles wat zich daar afspeelt. Daarnaast kun je ook nog eens geluid inspreken. Heel handig voor het maken van instructiefilmpjes.

Er zijn diverse tools mogelijk waarmee je dit kan doen, o.a. Camstudio. Dit is een gratis tool dat je zelf kunt downloaden en installeren.

Camstudio: hoe maak je een instructievideo
Leerwiki: camstudio

Camstudio is een gratis tool waarmee je simpel alles wat er gebeurt op het scherm van je pc kunt opnemen en daarbij ook geluid kunt inspreken. Het resultaat is een filmbestand, dat je vervolgens als het nodig is weer kunt bewerken met een filmbewerkingstool.

Downloaden CamStudio

Free screen video capture
Deze software werkt ook goed met Windows 8

-- Jezelf opnemen

Uiteraard kun je ook jezelf gewoon met een camera op een statief opnemen terwijl je iets aan het uitleggen of presenteren bent.

Of je laat een een ander zo'n opname maken.

Tip: kijk de opname nog eens terug en knip eventuele minder geslaagde gedeeltes (bijv. het vermanen van een leerling) er even tussenuit met een videobewerkingstool.

-- Film bewerken

Het zal zelden voorkomen dat je in één keer je hele film opneemt en dat alles ook nog eens goed gegaan is. Meestal eindig je met een aantal fragmenten waar ook nog fouten en versprekingen in staan. Dat betekent dat je je filmpjes zult moeten bewerken. Hiervoor zijn zeer veel tools op de markt. Een vrij simpele tool is windows live moviemaker.

Tip: Er zijn veel technische mogelijkheden om filmmateriaal op te nemen. Filmmateriaal ontstaat mede daardoor in allerlei vormen/bestandsformaten. In het algemeen is het formaat MP4 een algemeen bruikbaar formaat voor je filmpjes. Dit wordt door praktisch alle tools geaccepteerd.

Handleiding Windows Live Moviemaker
Een zeer uitgebreide handleiding (25 pagina's) voor het gebruik van Moviemaker

Een zeer uitgebreide handleiding (25 pagina's) voor Moviemaker.

-- Film ter beschikking stellen

Film in Wikiwijs-arrangement zetten

Het is één ding om een geschikte video te vinden, maar daarnaast is het van belang om zo'n video op een overzichtelijke manier ter beschikking te stellen aan je leerlingen. Dat kan rechtstreeks in de elo, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te ordenen in een Wikiwijs arrangement.

Je kunt de filmpjes hierin insluiten, zodat een leerling niet eerst op een link hoeft te klikken maar direct het filmpje kan afspelen.

 

Film in PowerPoint zetten


Misschien wil je voor het ordenen of ter beschikking stellen van filmpjes gebruik maken van PowerPoint. Dat kan ook. Hoe dat moet staat, zowel voor Powerpoint 2007 als Powerpoint 2010 hieronder uitgewerkt.

Een filmpje toevoegen aan een powerpointpresentatie (2007)

Filmpje embedden in Powerpointpresentatie 2010 en 2013

-- Tips voor gebruik met je klas

Edutopia: Flipped-Learning Toolkit: Overcoming Common Hurdles

Onderstaande tekst is vrij vertaald vanuit het filmpje van 

   Edutopia: Flipped-Learning Toolkit: Overcoming Common Hurdles

 

Tips om hindernissen rond flipping the classroom te overwinnen.

1. Zorg dat je leerlingen het materiaal kunnen bereiken

Tenzij het gebruik van eigen devices al helemaal is ingeburgerd op je school, kan het best voorkomen dat er leerlingen zijn die thuis onvoldoende toegang hebben tot internet. Zorg er in ieder geval voor dat ze eventueel op school het materiaal kunnen bekijken.

2. Zorg dat je leerlingen weten hoe ze een educatieve film moeten bekijken

Alle kinderen kijken naar films, maar dat is iets anders dan het bewust kijken naar educatief materiaal. Je wilt dat de leerlingen op een betekenisvolle manier interactie hebben met het materiaal dat je hebt klaargezet, zodat ze erover gaan nadenken. Het loont de moeite om het hier in de klas over te hebben en bijvoorbeeld de eerste paar keer gezamenlijk naar zo’n film te kijken en gezamenlijk te bespreken.

3. Zorg dat de filmpjes niet te lang zijn

In het algemeen geldt dat hoe ouder je leerling, hoe langer het filmpje zou mogen zijn. Het is vaak beter om meer korte filmpjes te maken dan een heel lange. Voor een brugklasser is een filmpje van 5 minuten al lang.

4. Wat doe je als blijkt dat je leerlingen niet naar je video hebben gekeken

Ten eerste zijn er altijd wel leerlingen die hun huiswerk niet hebben gemaakt, dat is niet zo anders bij flipping the classroom. Maar je kunt wel zaken inbouwen die je kunt gebruiken om te zien of ze daadwerkelijk gekeken hebben, bijv.:

  • Aantekeningen laten maken bij het filmpje
  • (interactieve) vragen laten maken bij het filmpje
  • Een samenvatting laten maken
  • Een vraag opnemen in je filmpje: het antwoord op die vraag is je ‘toegangskaartje’ voor de volgende les
  • En (natuurlijk): je leerling verantwoordelijk stellen. Je huiswerk niet maken kan consequenties hebben.

5. Je video hoeft niet perfect te zijn

In je normale les is ook niet alles perfect en dat hoeft dus ook niet in je video. Een aardige uitspraak die je in gedachten kunt houden is: “moet het perfect zijn of heb ik het morgen nodig”.

6. Begin klein

Begin met één les, één klas, of alleen een groepje. Begin klein en kijk hoe het gaat.

 

 

-- Achtergrond

 

 

Dossier Leraar24

Heel veel meer informatie vind je in het dossier van Leraar24

Dossier 'Flipping the Classroom'  van Leraar24