Justdiggit - docentenhandleiding

Over het lesmateriaal

Beste docent,

Wat leuk dat u mee doet aan het educatieprogramma van Justdiggit! De vijf lessen zijn ontwikkeld om kinderen van groep 7 en 8 te leren over verwoestijning en de klimaatverandering die daarbij komt kijken, maar vooral ook de oplossing die Justdiggit daartoe biedt.

Het programma is opgedeeld in vijf lessen: Grond, Water, Biodiversiteit, C02 en Justdiggit.  De lessen bestaan allemaal uit een filmpje van André Kuipers (naast astronaut ook een voorvechter voor een groene wereld en duurzaamheid en daarom Justdiggit's ambassadeur) een leestekst, een ontdekplaat en een doorlopende opdracht. De les over C02 betreft alleen een leestekst met daarin filmpjes en leuke doe-opdrachten.

U kunt als docent zelf kiezen wat u mee wil nemen in de lessen. De leestekst kan uitgebreid worden naar een kringgesprek. Of u kunt de ontdekplaat bijvoorbeeld weglaten. Hierdoor kan het educatieprogramma van een uurtje tot een dagdeel per week behandeld worden. Afhankelijk van de tijd die u, als docent, er aan kan of wil besteden.

Tijdens de lessen worden de kinderen gestimuleerd om zelf ook deel te nemen aan een groene revolutie en ze te laten nadenken over hoe zij individueel of als klas kunnen bijdragen. Wellicht komt hier een leuk initiatief uit dat kan uitrollen tot een evenement. Justdiggit staat open voor alle leuke en duurzame ideeën dus neem gerust contact met ons op als wij u hierbij kunnen ondersteunen met tijd, kennis en netwerk. Ook voor andere vragen en praktische info kunt u mailen naar onderstaand email adres:

educatie@justdiggit.org

Verdere toelichting van de lessen vindt u in het menu aan de linkerkant van deze pagina.

Wij wensen u veel plezier en succes met ons lespakket en we zijn heel blij dat u mee doet met de groene generatie!

Totstandkoming

Dit materiaal is tot stand gekomen door samenwerking van Justdiggit, de Gemeente Haarlemmermeer en NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.

Over Justdiggit

Justdiggit is een Nederlandse organisatie die zich inzet tegen klimaatverandering en verwoestijning. Door op verschillende, strategische plekken grootschalige vergroeningsprojecten op te zetten, zorgt Justdiggit ervoor dat regenwater de bodem weer in kan en planten en bomen weer gaan groeien. Deze zorgen voor gewasverdamping wat nieuwe wolken met zich meebrengt. Deze wolken trekken verder het droge land in en zorgen voor gelijkmatige regenval en verkoeling. Door dit op grote schaal toe te passen heeft Justdiggit een positieve impact op klimaatverandering.


Mocht u meer informatie nodig hebben over het lesprogramma, onze projecten of Justdiggit zelf? Dan kunt u ons altijd bereiken via educatie@justdiggit.org of bellen naar (020)7372366

Meer informatie kunt u ook vinden op onze site

 

C02

C02 is een belangrijk onderwerp dat een impact heeft op alles wat in de komende lessen wordt besproken. Om dit soms nog ingewikkelde onderwerp iets duidelijker te maken hebben we ervoor gekozen om hier een aparte les voor te maken waarin de basiskennis van C02 op een leuke en speelse manier wordt uitgelegd.

Samen met meester Boy gaan de kinderen ontdekken wat C02 is en hoe dit kan leiden tot het broeikaseffect. In het eerste filmpje legt meester Boy op een makkelijk te begrijpen manier uit waar C02 vandaan komt en hoe het komt dat C02 kan leiden tot een broeikaseffect. In de volgende filmpjes gaat hij met de kinderen verschillende experimenten uitvoeren om zo een beter beeld te krijgen van C02 en het effect hiervan op ons ecosysteem. De proefjes gaan over het maken van C02 tot het effect wat dit kan hebben op de oceaan.

Aan de hand van deze interactieve les zullen de kinderen beter begrijpen wat het effect kan zijn van te veel C02 en waarom het zo belangrijk is dat we dit onder controle houden om de aarde niet nog verder op te laten warmen.

Na deze les zal het ook makkelijker zijn om een link te leggen tussen C02 en de andere elementen, grond, water en biodiversiteit.  

Al met al is het een enerverende les die meer diepgang creëert in het totale lesprogramma.

Les 1. C02

Grond

In deze les behandelen we het belang van een gezonde bodem. André enthousiasmeert de kinderen in het filmpje over het onderwerp. De leestekst behandeld de substantie van de (Nederlandse) bodem, waarom het belangrijk is en wat verwoestijning inhoudt. De kinderen kunnen door middel van de ontdekplaat zelf uitvinden wat die verwoestijning veroorzaakt én wat de oplossing daartoe is.

Door middel van een leuke opdracht leert de hele klas over de regencyclus. In deze les stellen ze een pot samen (alleen, per groepje of met de hele klas) met wat grond, steentjes, aarde, wat planten/mos en wat water. Na een paar dagen komt de cyclus vanzelf op gang. De planten geven water af door gewasverdamping, dit komt als druppels samen op de zij- en bovenkant van de pot en de druppels vallen als regen weer naar beneden. De volgende les: water gaat hier verder op in.

Het leerlingmateriaal voor les 2. Grond is te bereiken via de volgende link:

Les 2. Grond

Water

Net zoals in de les over grond, benadrukt de leestekst het belang van water. De watercyclus, zoals kinderen die in de pot gezien hebben, wordt hierin behandeld. Aan het begin van de leestekst is een filmpje waarin Amara Onwuka (presentatrice van het RTL weer en ambassadeur van Justdiggit) de waterkringloop op een leuke manier uitlegt.

De ontdekplaat gaat hier verder op in, door zelf te klikken ontdekken de kinderen de watercyclus. Naast de doorlopende opdracht van de pot is er ook de mogelijkheid voor andere opdrachten zoals het invullen van een waterkringloop en het meten van de regenval in Nederland.

Het leerling materiaal voor Les 3. Water is te bereiken via de volgende link:

Les 3. Water

Biodiversiteit

Biodiversiteit gaat in op alle aspecten van het leven op aarde, en hoe dit samen het ecosysteem vormt. Het filmpje van André legt snel en simpel uit wat biodiversiteit is en hoe gek het zou zijn als we dit niet zouden hebben. De leestekst gaat hier verder op door en combineert de nieuwe bevindingen met de kennis uit de vorige lessen.

De ontdekplaat bestaat deze keer uit een afbeelding van het regenwoud, een mooi ecosysteem waar veel biodiversiteit te vinden is. De termen uit de ontdekplaat komen weer terug in de opdracht van het regenwoud in een pot. Dit is tevens de laatste les dat de kinderen aan de slag gaan met de pot, desalniettemin wordt het nog wel gestimuleerd om de pot te behouden, bijvoorbeeld in de les over C02.

Naast de pot opdracht krijgen de kinderen de kans om zelf te dromen over hun ideale ecosysteem/leef omgeving. We willen dus dat het anders gaat, maar hoe dan? De kinderen zijn de nieuwe generatie dus zij mogen bepalen wat er wel en niet gaat gebeuren. Ze worden hierbij gestimuleerd om dit visueel vorm te geven op hun eigen manier. In de laatste les, over Justdiggit zullen we hier verder op ingaan en kijken we welke dromen misschien echt te realiseren zijn.

Het leerling materiaal voor Les 4. Biodiversiteit is te bereiken via de volgende link:

Les 4. Biodiversiteit

Justdiggit

De leestekst behandelt deze keer alle voorgaande elementen en daarbij meer informatie over de organisatie Justdiggit en diens campagne. De ontdekplaat laat een woestijn zien waar de kinderen kunnen klikken en informatie kunnen vinden over Justdiggit en diens projecten.

Verder gaan we in op de Eco-dromen van de kinderen. Wat zijn de mogelijkheden om dit binnen de school of klas uit te voeren? Of misschien kunnen ze dit thuis toepassen. Om jullie school een duurzame kickstart te geven geeft Justdiggit een boom aan elke deelnemende school. Deze mogen de kinderen zelf een mooie plek geven en staat zo symbool voor de nieuwe, groene generatie die komen gaat.

Mail naar educatie@justdiggit.org voor het verkrijgen van de boom voor uw school.

Het leerling materiaal voor Les 5. De opdracht is te bereiken via de volgende link:

Les 5. Justdiggit

Excursie

Een leuke middag! Er kan per school bekeken worden of deze les met een excursie kan  worden verrijkt. Aanvullend op het Justdiggit project kunt u een les boeken van NMCX `Waar komt die smaak vandaan?` een les in verschillende klimaatkassen, waar leerlingen meer kunnen leren over bodem, water en biodiversiteit. Vraag wel deze les gelijktijdig aan met het Justdiggit project tijdens de inschrijfperiode.

Energizer

Mocht u hiertoe niet in de gelegenheid zijn dan bestaat de opdracht uit een leuke energizer  waarbij de kinderen het samenspel tussen grond, water, biodiversiteit versus verwoestijning en Justdiggit spelenderwijs leren.

 

  • Het arrangement Justdiggit - docentenhandleiding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Justdiggit
    Laatst gewijzigd
    2017-05-22 15:39:33
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Dit materiaal is tot stand gekomen door samenwerking van Justdiggit, Gemeente Haarlemmermeer en NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    U vindt hier een serie van vijf lessen. De lessen zijn ontwikkeld om kinderen van groep 7 en 8 te leren over verwoestijning en de klimaatverandering die daarbij komt kijken, maar vooral ook de oplossing die Justdiggit daartoe biedt. Het programma is opgedeeld in de lessen: C02, Grond, Water, Biodiversiteit en Justdiggit. De lessen bestaan allemaal uit een filmpje van André Kuipers (naast astronaut ook een voorvechter voor een groene wereld en duurzaamheid) een leestekst, een ontdekplaat en een doorlopende opdracht.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur; Natuur- en milieueducatie; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    duurzaamheid, gemeente haarlemmermeer, justdiggit, ncmx

    Bronnen

    Bron Type
    Les 1. C02
    http://maken.wikiwijs.nl/97248/Justdiggit___4__C02
    Link
    Les 2. Grond
    http://maken.wikiwijs.nl/65117
    Link
    Les 3. Water
    http://maken.wikiwijs.nl/65119/Justdiggit___2__water
    Link
    Les 4. Biodiversiteit
    http://maken.wikiwijs.nl/65120/Justdiggit___3__biodiversiteit
    Link
    Les 5. Justdiggit
    http://maken.wikiwijs.nl/61050/Justdiggit__4__De_opdracht
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Justdiggit. (z.d.).

    Demomateriaal Justdiggit - biodiversiteit

    https://maken.wikiwijs.nl/54710/Demomateriaal_Justdiggit___biodiversiteit