Wiki 7: CDC-OEE

Wiki 7: CDC-OEE

Wat is OEE?

CDC is een computerprogramma waar meerdere productiegegevens in opgeslagen worden. Op basis van deze gegevens kan de Overall Equipment Effectiveness (OEE) berekend worden.  Vrij vertaald wil OEE zeggen de "effectiviteit van het machinepark". Ondanks dat er meerdere definities van OEE worden gebruikt in productiebedrijven wordt de OEE over het algemeen berekend door de effectieve productietijd te delen door de geplande productietijd en dit te vermenigvuldigen met 100%. 

 

Figuur 1: OEE richt zich op effectiviteitsverbetering met behoud van kwaliteit
Figuur 1: OEE richt zich op effectiviteitsverbetering met behoud van kwaliteit

Voordelen van OEE

De OEE is in de jaren '60 en '80 ontwikkeld door een toeleverancier van Toyota en is onderdeel van de verbetermethode Total Productive Maintainance (TPM)". OEE is een hele praktische verbetertool. Als productiemedewerker word je bewust van jouw bijdrage aan een efficiënt productieproces. Een OEE van 100% is het optimum. Dat zou betekenen dat alle geplande productietijd efficiënt gebruikt is. De machine draait dan altijd als een zonnetje, de omsteltijd is nul, en er worden alleen maar goede producten gemaakt.

100% OEE is een illusie omdat er in een productiebedrijf altijd geplande en ongeplande stilstanden op de lijn voorkomen. Een OEE van 80-85% is ook zeer goed. Een hoge OEE heeft meerdere voordelen:

  • Minder productieverlies door snelle reactietijden
  • Inzicht in verliezen en daardoor input voor verbeterteams
  • Hoger productielijn-rendement

 

 

 

Ondersteunende systemen

Werken met OEE

Definitie van OEE

Er zijn meerdere definities van OEE. Een veel voorkomende definitie wordt hieronder uitgelegd om het begrip OEE nog duidelijker te maken. We doen dit door de nummers in onderstaande afbeelding toe te lichten:

 

Figuur 2: Definitie van OEE
Figuur 2: Definitie van OEE
  1. De eerste balk in de afbeelding staat voor de volledige beschikbaarheid van de machine, 365 dagen per jaar / 24 uur per dag.

     

  2. De fabriek is waarschijnlijk niet alle dagen van het jaar geopend, de tijd waarop de fabriek is gesloten valt dus af. De overgebleven tijd, fabriek open, staat in deze tweede balk.
  3. Zo gauw er bestellingen/orders van klanten geproduceerd worden begint de geplande tijd, de machine wordt ingepland om te produceren. Wanneer er geen orders zijn om te produceren noem je dit overcapaciteit. De overcapaciteit valt van de fabriek open af omdat de machine dan stilstaat.

 

 

 

Definitie van OEE: Verliescategorieën

De nummers 4 t/m 9 hebben betrekking op verliezen die een directe invloed hebben op de OEE. 

  1. Routinestilstanden zijn vooraf gepland, bijvoorbeeld ombouwmomenten. Als we routinestilstanden in mindering hebben gebracht op de geplande tijd spreken we van productietijd.

     

  2. Wanneer er tijdens de productie aan- of afvoerproblemen onstaan dan noemen we dit logistieke verliezen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tekort aan verpakkingsmateriaal bij de inpaklijn. De machine kan zonder verpakkingsmaterialen immers niet inpakken! De productietijd - logistieke verliezen noemen we bruto machine tijd. Deze staat in de vijfde balk in de afbeelding.

     

  3. Tijdens de productie kunnen ook technische storingen optreden die langer dan 10 minuten duren en die door de technische dienst verholpen moeten worden. Als we de technische storingen in mindering brengen op de bruto machine tijd spreken we van afvultijd, balk 6.
  4. Sommige storingen duren korter dan 10 minuten en deze kunen door de operators zelf verholpen worden. Dit noemen we korte stilstanden. Na verrekening van deze korte stilstanden spreken we in balk 7 over verantwoorde tijd.
  5. Wanneer de machine de geplande productieaantallen per minuut niet haalt noemen we dit snelheidsverliezen. De tijd die overblijft zonder de snelheidsverliezen noemen we netto machine tijd.
  6. Als de geproduceerde producten niet voldoen aan de gesteld kwaliteitseisen / specificatie noemen we dat kwaliteitsverliezen. Na aftrek van kwaliteitsverliezen, in balk 9, blijft de effectieve tijd over.

Definitie van OEE: Formule

Nu kun je de OEE bereken door de volgende formulie toe te passen:

effectieve tijd

                          ----------------- *100% = OEE

geplande tijd

Definitie OEE Intersnack

Zoals al eerder gezegd worden er meerdere definities gebruikt voor de OEE. Intersnack hanteert haar eigen definitie. In het volgende voorbeeld wordt de definitie van Intersnack stap voor stap uitgelegd. Klik hier om deze te bekijken.

Figuur 3: Definitie OEE Intersnack
Figuur 3: Definitie OEE Intersnack

Fabriek open

Kwaliteitsverliezen

Voorbeelden van verliezen

OEE: Registreren van gegevens

Nu je de definitie van OEE kent, snap je waarschijnlijk ook dat er veel productiegegevens nodig zijn om een goede OEE te kunnen berekenen. Deze gegevens komen in de meeste gevallen van de werkvloer en moeten ingevoerd worden in CDC. Vooral de operator vult deze gegevens in. Wanneer de gegevens niet of onjuist ingevuld worden kan er geen betrouwbare OEE berekend worden. Je weet dan ook niet hoe efficiënt er gewerkt wordt en zijn er geen aanknopingspunten om de efficiëncy te verbeteren. Dus als het gaat om het invullen van productiegegevens: DOEN!

Vraag 6: Welke gegevens registreren

  • Het arrangement Wiki 7: CDC-OEE is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Martine Leuvelink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-02-10 19:24:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.