Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen

Introductie

Eigenlijk zijn fossiele brandstoffen dode planten of plankton. Zoals je misschien wel weet nemen planten de stof CO2 op en slaan ze dit in zichzelf op. Normaal komt de CO2 weer in de atmosfeer als de plant dood gaat. Maar dit gebeurt niet altijd. Het kan gebeuren dat de planten (of het plankton) niet wegrotten, omdat ze onder een laag aarde liggen bijvoorbeeld. Als je genoeg materiaal op deze manier bij elkaar hebt en je wacht lang genoeg, miljoenen jaren, wordt het materiaal omgezet in gas, steenkool of olie. Dit komt door de enorme druk van de aarde die van alle kanten drukt.

Fossiele brandstoffen worden opgespoord door de mens, maar omdat de voorraden beperkt zijn zullen deze ooit een keer opraken.

Fossiele brandstoffen worden de laatste eeuwen enorm gebruikt, denk maar aan de verwarming van een huis, de benzine van auto's en elektriciteitscentrales. Omdat het duizenden jaren duurt voordat fossielen in gas, kolen en ruwe olie veranderen, hebben we de laatste eeuwen vele malen sneller opgemaakt dan aangevuld.

Bij de verbranding ervan komt energie vrij, ook bekend als grijze stroom. Fossiele brandstoffen zijn maar één keer te gebruiken en zijn daarom niet duurzaam. Ook komt bij verbranding veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.   

De belangrijkste fossiele brandstoffen zijn:

  • aardgas
  • aardolie
  • steenkool

Introductie Fossiele brandstoffen

Colofon

Het arrangement Fossiele brandstoffen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-12-28 17:14:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Introductie Fossiele brandstoffen
https://youtu.be/DxEjUPru5XE
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open