Energietransitie

Energietransitie

Inleiding

Energie is onmisbaar voor de wereldeconomie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor industrie, transport en voedselproductie. Ook huishoudens gebruiken energie. Lange tijd zijn hiervoor fossiele brandstoffen gebruikt , zoals kolen, gas en olie. Dit is op lange termijn echter niet goed voor het milieu en het klimaat. De hoeveelheid broeikasgassen in de lucht neemt bijvoorbeeld toe. Hierdoor stijgt de temperatuur op aarde, wat weer grote gevolgen heeft voor de landbouw. Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar andere manieren om energie op te wekken. We noemen dit energietransitie. Bewust omgaan met energie staat in de hele wereld hoog op de agenda, ook bij 'gewone' mensen. Ze isoleren hun woning, schaffen zonne-panelen aan of gebruiken led-lampen. Maar toch neemt het energiegebruik per huishouden nog steeds toe. Blijkbaar vinden veel mensen maatregelen rondom het milieu belangrijk, maar is het moeilijk om het in praktijk te brengen.

Wil jij leven in een omgeving waar schone energie gebruikt wordt die altijd en overal beschikbaar en ook nog betaalbaar is? Dan moet je keuzes maken!

Deze module is ontwikkeld voor alle eerstejaarsstudenten die een niveau 3 of 4 mbo techniekopleiding volgen. In deze module krijg je inzicht in de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van energie en energietransitie. Je doet kennis en ervaring op in ontwikkelingen en innovaties op het gebied van energie. Aan het einde van de module ben je in staat om mee te kunnen praten over de ontwikkelingen binnen de energie en heb je daarover een eigen mening gevormd. Dit maakt dat je in je (studie)loopbaan bewuste keuzes kunt gaan maken met betrekking tot dit werkgebied.

De opzet 

Deze module heeft een studieduur van 20 uur en bestaat uit de volgende 4 onderdelen:

  1. Energie
  2. Conventionele energieopwekking
  3. Innovatieve brandstoffen
  4. Excursie en/of gastdocent

Per thema (behalve de excursie/ gastdocent) wordt de theorie uitgewerkt via tekst en/of filmmateriaal met bijbehorende vragen die als doel hebben de theorie te verwerken. Elk thema heeft twee opdrachten. Thema 3 bevat tevens praktijkopdrachten van elk 2 SBU.

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement Energietransitie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Energy College Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-10-28 12:40:20
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
https://youtu.be/MDAAFN0f24Q
https://youtu.be/MDAAFN0f24Q
Video
Woordzoeker over energie
http://en.educaplay.com/en/learningresources/1103066/energie.htm
Link
Invuloefening over windenergie
http://en.educaplay.com/en/learningresources/570941/windenergie.htm
Link
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open