Breuken

Breuken

Breuken, iedereen heeft er waarschijnlijk al wel eens van gehoord op de basisschool. Veel mensen vinden dit een lastig onderwerp, omdat een breuk geen geheel getal is. Toch kan je er wel dezelfde dingen mee doen als die je met gehele getallen kan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, etc. Een aantal van deze dingen gaan wij bij dit onderwerp leren. 

 

Wat gaan we leren:

- Tellen met breuken

- Breuken vereenvoudigen en anders schrijven

- Breuken optellen

- Breuken aftrekken

Lesplanners

Hier vind je de lesplanners van Breuken. Kijk goed wat er in de lesplanner staat, zodat je weet welke opgaven je voor de volgende les af moet hebben of welk filmpje je moet voorbereiden.

Open bestand MAVO Lesplanner Breuken

Open bestand HAVO Lesplanner Breuken

Open bestand VWO Lesplanner Breuken

Beginopdracht

Er was eens een arabier op zijn sterftebed, de man had drie zoons.
Met zijn laatste woorden zei hij:
Lieve zonen, ik heb 17 kamelen die ik onder jullie wil verdelen.
Mijn oudste zoon krijgt van mij de helft van de kamelen,
mijn tweede zoon zal 1/3 van de kamelen krijgen
en mijn jongste zoon, zal 1/9 van de kamelen krijgen.


Nadat de vader gestorven was, kregen de zonen het niet voor elkaar om de kamelen te verdelen. De oudste zoon claimde dat hij 9 kamelen moest krijgen, maar de andere twee waren het hier niet mee eens, want dit was niet de helft.
Omdat ze het probleem niet opgelost kregen, gingen ze naar een heel wijze man en vertelden hun probleem.
De wijze man dacht even na, en zei tegen de broers dat hij nog wel een kameel had en die aan de zoons kon geven zodat het makkelijker te verdelen was. Ze hadden toen dus 18 kamelen.

De oudste kreeg er toen 9 (1/2)
de tweede zoon kreeg er 6 (1/3)
en de jongste kreeg er 2 (1/9)

Maar wacht eens zei de man, 9 + 6 + 2 = 17, dus ik kan gewoon weer mijn kameel terug nemen. En dat deed de man ook.

Hoe is het mogelijk dat dankzij de wijze man de kamelen wél verdeeld konden worden?

Tellen met breuken

Bij dit onderdeel gaan we tellen met breuken. Zoals in de inleiding al staat kan je veel dingen met breuken doen, die je ook met gewone getallen kan doen. Bij breuken kan je verschillende telrijen maken. In zo'n telrij is de noemer telkens hetzelfde. De breukenbeer zal jullie helpen om het tellen met breuken onder de knie te krijgen. 

Filmpje 'Een breuk is een deling'

Open bestand Uitleg 'Tellen met breuken'

Open bestand Opgaven 'Tellen met breuken'

Breuken vereenvoudigen en anders schrijven

Bij dit onderdeel gaan we kijken naar het vereenvoudigen en anders schrijven van breuken. Ook het gelijknamig maken van breuken komt hierbij aan bod. Soms hebben breuken een verschillende noemer, maar wil je ze wel in dezelfde telrij zetten om ze bijvoorbeeld te vergelijken of op te tellen. Daarom gaan wij leren hoe je twee breuken dezelfde noemer kunt geven. 

Een breuk schrijf je altijd zo klein mogelijk, daarmee bedoelen we dat je de teller en noemer zo klein mogelijk maakt. Dit heet vereenvoudigen. Ook hier gaan we bij dit onderdeel naar kijken. 

Filmpje 'Breuken vereenvoudigen'

Filmpje 'Breuken gelijknamig maken'

Open bestand Uitleg 'Breuken vereenvoudigen en anders schrijven'

Open bestand Opgaven 'Breuken vereenvoudigen en anders schrijven'

Breuken optellen

We hebben nu gezien dat je kan tellen met breuken en dat we ze anders kunnen schrijven. Met deze twee vaardigheden kun je breuken ook optellen. We gaan bekijken hoe je eigenlijk gehele getallen optelt en diezelfde manier gaan we gebruiken op twee breuken op te tellen. We kijken hierbij naar zowel breuken kleiner als groter dan 1. 

Misschien dat je op de basisschool een andere manier geleerd hebt om breuken op te tellen. We willen toch dat je onze manier gebruikt bij het maken van je huiswerk. 

Open bestand Uitleg 'Breuken optellen'

Open bestand Opgaven 'Breuken optellen'

Breuken aftrekken

We hebben nu gezien dat je kan tellen met breuken en dat we ze anders kunnen schrijven. Ook hebben we gezien hoe je breuken optelt. Nu gaan we bekijken hoe je breuken dan aftrekt. Dit lijkt op het optellen van breuken. We gaan weer kijken hoe je eigenlijk gehele getallen aftrekt en diezelfde manier gaan we gebruiken op twee breuken af te trekken. We kijken hierbij naar zowel breuken kleiner als groter dan 1. 

Misschien dat je op de basisschool een andere manier geleerd hebt om breuken af te trekken. We willen toch dat je onze manier gebruikt bij het maken van je huiswerk. 

Open bestand Uitleg 'Breuken aftrekken'

Open bestand Opgaven 'Breuken aftrekken'

Oefenen voor de toets

Hieronder vind je een aantal websites die je kan gebruiken bij het voorbereiden op de toets. Maak de oefeningen gewoon in je schrift, zodat je ook je berekening en conclusie leert opschrijven. 

Alle soorten oefeningen met breuken

Breuken optellen en aftrekken