Schoonmaken van een sanitaire ruimte

Schoonmaken van een sanitaire ruimte

Filmpje

Lesdoelen

  • Je kunt het schoonmaken van een sanitaire ruimte voorbereiden
  • Je kunt een toilet milieuvriendelijk schoonmaken
  • Je hebt een goede werkhouding tijdens het schoonmaken van het toilet
  • Je kunt de gebruikte materialen op de juiste manier opruimen

Werkplanning schoonmaken sanitaire ruimte

Inleiding werkplanning

Zoals bij alle taken die iemand heeft wordt er ook bij het reinigen van een ruimte gebruik gemaakt van een werkplanning. Een werkplanning biedt structuur in wat er moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren, wie het gaat uitvoeren. Ook kan er middels een werkplanning een evaluatie plaatsvinden, zowel tussen een zorgverlener en zijn werkgever, maar ook tussen zorgverlener en klant/cliënt. Je kunt nagaan of je je taken goed hebt uitgevoerd, en of iedereen tevreden is. De werkplanning zorgt er ook voor dat de werkbelasting gelijkmatig verdeeld wordt over een dag. Dat wil zeggen dat zware en minder zware taken elkaar afwisselen.

Belangrijk bij het schoonmaken:

   Werk van boven naar beneden

   Werk van schoon naar vies

   Werk hygiënisch, veilig, ergonomisch, milieu- en kostenbewust.

 

De werkvolgorde voor het schoonmaken van de toiletruimte zou dan worden:

   Afvalbakje – toiletreiniger – wasbakje - wanden en deur – toiletpot – vloer

   Zo werk je van schoon naar vies en van boven naar beneden.

 

 

Intensiteit, inrichting en hygienische eisen

Er zijn verschillende ideeën over hoe en hoe vaak iets schoongemaakt moet worden afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Dat wil zeggen hoe vaak of hoelang je iets gebruikt. Bijvoorbeeld wordt het toilet gedeeld met veel mensen, of gaat het om het om het reinigen van een toilet bij iemand die alleenstaand is.

De inrichting speelt ook een rol bij het schoonmaken van een ruimte. Zo kun je een wastafel aantreffen waar alleen een beker en een tandenborstel op staat of een wastafel met veel losse spullen, zoals de foto’s hieronder.

http://www.alice-in-wonderland.net/weblog/wp-content/uploads/2010/04/badkamerkastje_0_voor.jpg https://a2.muscache.com/pictures/38983066/small.jpg

 

De hygiënische eisen die er gesteld worden zijn ook afhankelijk van welke ruimte er schoongemaakt moet worden en ook waar je schoonmaakt. Je kunt je voorstellen dat er verschillende eisen gesteld worden aan bijvoorbeeld een toilet van een winkel en een toilet van een ziekenhuiskamer.

Aan een badkamer en toilet worden hoge eisen gesteld, omdat bacteriën in zo’n ruimte goed kunnen groeien.

Als er vastgesteld wordt van  welk vuil er sprake is (losliggend vuil zoals kruimels of stof/licht gehecht vuil zoals vlekken van vruchtensappen of vet/sterk gehecht ingetrokken vuil zoals roest/bloedvlekken) kan er een schoonmaakmethode  uitgekozen worden.

Dus kies eerst uit hoe er schoongemaakt moet worden.  Bijvoorbeeld droog, klamvochtig of nat.

Daarna waarmee  er schoongemaakt wordt dat wil zeggen het schoonmaakmateriaal en schoonmaakmiddel. Verschil wordt gemaakt tussen reinigingsmiddelen, onderhoudsmiddelen en desinfectiemiddelen.

Dagelijks of wekelijks?

Er wordt een verschil gemaakt tussen dagelijks onderhoud, wekelijks onderhoud en periodiek onderhoud.

Dagelijks onderhoud sanitaire ruimte (toilet en badkamer)

   Luchten

   Zeepsop in toiletpot gieten

   Spiegel schoonmaken

   WC trekker en deurknop schoonmaken

   Binnenkant van de douchebak , bad en wastafel schoonmaken

   Toiletbril en toiletpot schoonmaken

   Klop eventuele kleedjes uit en dweil de vloer

   Leeg de pedaalemmer, hang schone handdoeken op en vul het toiletpapier aan

 

Wekelijks onderhoud

   Maak alle losse voorwerpen schoon

   Sop en zeem tegels en houtwerk

   Verwijder kalkaanslag van sanitair en muren

   Ontstop de afvoer of spoel er kokend soda water door

   Was of reinig de wc mat en het douchegordijn

   Schrob en dweil de vloer

WC schoonmaken

Werkplanning

1. Klaarzetten van de toiletreiniger, hygienische reiniger, microvezeldoekje, emmer warm water.

Doe de juiste dosering van de hygienische reiniger in de sprayflacon.

2. Begin met de pot. Knijp zachtjes in de fles, en spuit de toiletreiniger onder de rand.
3. Borstel vervolgens in de rondte en laat de borstel in de pot staan.

4. Ondertussen met de hygienische reiniger sprayen op alle overige vlakken.

Dit zijn de deurklink, de wasbak, wc rolhouder, wandtegels, stortbak, wc deksel, wc bril en porselein daaronder.

5. Daarna met het microvezeldoekje in dezelfde volgorde het gesprayde oppervlak afnemen.
6. Het microvezeldoekje naar behoefte tussentijds uitspoelen.
7. Vergeet het lichtknopje niet!
8. Als laatste de wc pot schoonmaken. De toiletreiniger heft goed kunnen inwerken.

 

Microvezel doekjes

Een microvezel heeft een doorsnede van minder dan 0,012 millimeter, dat is zo'n tien keer dunner dan een menselijke haar. De dunne kunststofdraad is heel erg licht, 10 kilometer microvezel weegt minder dan een gram. Dit doekje van synthetische vezels bestaan uit lange ketens aaneengeschakelde moleculen. Dit worden polymeren genoemd.

Op het moment dat de kunstvezel tot doek is geweven of gebreid, is er nog geen sprake van een wonderdoekje. Pas na chemische behandeling ontstaan microvezels. Dit kan ook door tijdens het fabricageproces kracht op het doekje uit te oefenen. Onder invloed van een chemisch badje, een krachtige waterstraal of het strekken van het weefsel verbreekt de verbinding tussen de moleculen. 

Een dwarsdoorsnede van de vezel is tevergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen polyestervezel voor. Het polyesterdeel vormt de echte microvezel, maar de stervormige polyamidekern heeft ook een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken: de zeep dient als oplosmiddel en zet de vettige resten om in minuscule druppels die de doek vervolgens opzuigt.

Doordat microvezeldoekjes een enorm oppervlak hebben, vele malen groter dan de zichtbare afmetingen, reinigen ze snel. Daar zijn de ontelbare driehoekvormige polyestervezeltjes verantwoordelijk voor. Een groot oppervlak betekent een hoog opzuigend vermogen: grote doeken nemen nu eenmaal meer vuil op dan kleine doeken. Gewone doeken hebben ook een zuigende werking, maar die is veel minder omdat de poriën groot zijn.

Met hun scherpe hoeken dringen microvezels diep door in het vuil, veel verder dan een ronde vezel dat kan. Microvezels pakken vuil beet, ronde vezels aaien er overheen. Alleen wassen in de wasmachine kan een vies doekje weer bruikbaar maken, want het materiaal trekt vuil zo goed aan dat met de hand uitspoelen nauwelijks helpt.

Ergonomie

Ergonomisch werken

Wat is dat precies? Het gaat erom dat je werkt met zo min mogelijk belasting van je lichaam, je kunt dus denken aan je lichaamshouding, en hoelang je op een bepaalde manier staat of hoelang je steeds dezelfde bewegingen moet uitvoeren, maar ook dat je op bepaalde tijden pauze neemt is belangrijk om niet overbelast te raken. Ook het dragen van goede schoenen en plannen van je werk valt onder ergomisch werken. Je kunt lichte en zware klussen met elkaar afwisselen. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

http://www.vermop.nl/uploads/pics/wissen_ea_18_tragen_92.jpg

Zware materialen op de goede manier dragen

Houd het lichaam rechtop. Houd de rug recht, til het hoofd op en let op waar u loopt. Draag het voorwerp dicht bij het midden van het lichaam. Maak indien mogelijk kleine zijwaartse bewegingen met het voorwerp. Veranderingen van richting moeten plaatsvinden met de voeten.

http://www.vermop.nl/uploads/pics/wissen_ea_18_stielange_56.jpg

Instellen van de steellengte

Voor ergonomisch correct wissen waarbij de rug wordt ontzien, is de juiste steellengte doorslaggevend. Exact ingesteld reikt de steel tot de kin.

http://www.vermop.nl/uploads/pics/wissen_ea_18_waagrechte_flaechen_56.jpg

Horizontale vlakken met doek schoonmaken

Ga in spreidstand voor het schoon te maken vlak staan en ondersteun uzelf met een hand. Met de andere maakt u kleine wisbewegingen naar het lichaam toe – de rug moet altijd recht blijven. Verander de stand van de voeten als u van werkrichting wilt wisselen. Wissel indien van werkhand. (Bron: http://www.smb-vlietstra.nl)

Bij het Ras hebben ze hiervoor een heel mooi boekje gemaakt, je kunt deze bekijken op onderstaande link:

http://www.ras.nl/media/17380/ras-arbo_zakboekje-20-houdingtips.pdf

 

 

 

Milieuvriendelijk. Hoe?

Het toilet goed en milieuvriendelijk schoonmaken

Zuiveringsinstallatie

Kalkaanslag en urinesteen zorgen voor de grootste vervuiling en nare geurtjes bij een toilet. Bij het schoonmaken is men snel geneigd om een agressieve reiniger te pakken om de kalk en urines te te lijf te gaan, maar deze middelen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Waarom?

Ze vervuilen het oppervlaktewater enorm, waardoor watermaatschappijen steeds meer grotere moeite krijgen met het zuiveren van water. Je leert hier de beste tips en trucjes om een wc makkelijk en eenvoudig schoon te maken zonder het milieu te belasten.

Een combinatie van meerdere chemische reinigers zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jou: door de combinatie van deze chemische schoonmaakmiddelen in het toilet kunnen er zeer giftige chloorgassen ontstaan!  Daarom kun je beter gebruik maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen, deze zijn namelijk veilig voor mens en milieu.

Kalkaanslag in een wc makkelijk verwijderen

Wanneer de toiletpot kalkaanslag heeft kunt je eenvoudig een mengsel maken van (lauwwarm) water met schoonmaakazijn in een verhouding van 10 delen water en 1 deel schoonmaakazijn (10:1). Giet deze oplossing in de wc-pot en laat deze een nacht inwerken. Je zult zien, de volgende dag schoon poetsen en de kalkaanslag is zo verdwenen!

Een wc makkelijk en milieuvriendelijk schoonmaken

Voordat je begint met schoonmaken: spoel het toilet een keer volledig door zodat de gehele toiletpot goed nat is. Je maakt een mengsel van borax en citroensap aan en giet deze op de plaatsen waar je het toilet wilt reinigen. Laat het mengsel van borax en citroensap een paar uur intrekken en borstel daarna het toilet schoon.

De bril, toiletpot en reservoir kunt je schoonmaken met een zure allesreiniger (liefst een milieuvriendelijke versie, zoals Driehoek). Een zure allesreiniger is vaak voldoende om vuil en kalkresten van de wc-pot en bril te verwijderen. Aangekoekt vuil kunt je het beste met een schuurmiddel verwijderen, zonder bleek. Hardnekkige kalkafzettingen verwijdert je het beste met azijn.

 

Vieze luchtjes uit een wc verwijderen

Om nare geurtjes te verwijderen heb je geen stortbakreinigers, luchtverfrissers of toiletblokken nodig: deze verdoezelen de lucht alleen maar. Bovendien zijn luchtverfrissers, stortbakreinigers en toiletblokken behoorlijk duur, dus in feite spoelt je letterlijk geld weg! Om vieze lucht uit het toilet te verwijderen kun je het beste een kaars laten branden of extra te reinigen met azijn. Ook een lucifer laten branden kan veel schelen om de stank uit een wc snel te verwijderen.

Bacteriën en virussen

In de sanitaire ruimtes zijn verschillende bacteriën en virussen te vinden.

Allereerst wordt in dit filmpje heel duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen beiden: https://www.youtube.com/watch?v=TiMeTQKKQkI

Je kunt je voorstellen dat er verschillende bacteriën met een mens meekomen naar het toilet. In het filmpje werd al duidelijk dat niet alle bacteriën ‘slecht’ zijn.  Echter is hygiëne erg belangrijk, zeker bij het reinigen van een sanitaire ruimte. Een veel voorkomende bacterie is de ecoli, als iemand deze bacterie draagt kan deze verspreidt worden van mens op mens via besmette ontlasting. Sommige van deze ecoli bacteriën kunnen nierschade veroorzaken.

Vooral in het najaar/winter lopen kwetsbare mensen meer kans op het Noro virus. Het Norovirus is erg besmettelijk, het is een hele heftige buikgriep en in instellingen hebben ze hier ook aparte protocollen rondom dit virus. Het virus kan van mens op mens verspreid worden door contact met besmet braaksel en ontlasting en ook gaat het virus door de lucht. Vooral de uitdroging is een grote risicofactor voor mensen die dit virus hebben. Zelfs nog een aantal dagen na de klachten kan het virus nog aanwezig zijn. Handel dus volgens protocol. Belangrijke regels rondom het reinigen van een sanitaire ruimte is om deze als besmet te beschouwen. Let op alcohol doodt bijvoorbeeld het Norovirus niet!

Handen wassen met zeep, reinigen met chloor en goed luchten is erg belangrijk. Let vooral op plekken waar mensen veel met de handen aan zitten, bijvoorbeeld de kraan, de doordrukknop van het toilet en de deurklink ect.

Twee opdrachten

Bij het reinigen van sanitair kun je o.a. onderstaande schoonmaakmiddelen tegen kunnen komen: Chloor, huishoudazijn, allesreiniger, ammonia, spiritus.           

Opdracht 1A Schoonmaakmiddelen

Zoek uit of deze schoonmaakmiddelen vallen onder een reinigingsmiddel, een desinfectiemiddel of een onderhoudsmiddel en waarvoor je deze middelen gebruikt en vul het tabel aan. Zie hoofdstuk 2.4 schoonmaakmiddelen van het Bronnenboek en het internet.

Schoonmaakmiddel:

Soort middel:

Waarvoor gebruikt:

Allesreiniger

Reinigingsmiddel

Voor alles wat nat gereinigd wordt

Ammonia

 

 

 

Chloor

 

 

 

Huishoudazijn

 

 

 

Spiritus

 

 

 

 

Opdracht 1B Schoonmaakmiddelen

Geef welke middelen meer of minder belastend zijn voor het milieu en zet een kruisje in het juiste kolom. Zie hoofdstuk 2.4 schoonmaakmiddelen van het Bronnenboek en het internet.

Schoonmaakmiddel:

Minder belastend voor milieu

Zwaar belastend voor milieu

Allesreiniger

 

 

 

Ammonia

 

 

 

Chloor

 

 

 

Huishoudazijn

 

 

 

Spiritus

 

 

 

 

Let dus goed op als er gewerkt wordt met middelen die een chemische reactie kunnen aangaan zie deze website:

http://www.infotalia.com/nld/wonen/huishouden/badkamer_en_toilet/badtoilet_detail.asp?id=1064

 

 

 

 

Toets

Toets: Toets Schoonmaken sanitaire ruimte

Start

  • Het arrangement Schoonmaken van een sanitaire ruimte is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    atsje hosper Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-12-03 22:16:48
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten