Zoals bij alle taken die iemand heeft wordt er ook bij het reinigen van een ruimte gebruik gemaakt van een werkplanning. Een werkplanning biedt structuur in wat er moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren, wie het gaat uitvoeren. Ook kan er middels een werkplanning een evaluatie plaatsvinden, zowel tussen een zorgverlener en zijn werkgever, maar ook tussen zorgverlener en klant/cliënt. Je kunt nagaan of je je taken goed hebt uitgevoerd, en of iedereen tevreden is. De werkplanning zorgt er ook voor dat de werkbelasting gelijkmatig verdeeld wordt over een dag. Dat wil zeggen dat zware en minder zware taken elkaar afwisselen.
Belangrijk bij het schoonmaken:
Werk van boven naar beneden
Werk van schoon naar vies
Werk hygiënisch, veilig, ergonomisch, milieu- en kostenbewust.
De werkvolgorde voor het schoonmaken van de toiletruimte zou dan worden:
Afvalbakje – toiletreiniger – wasbakje - wanden en deur – toiletpot – vloer
Zo werk je van schoon naar vies en van boven naar beneden.
Intensiteit, inrichting en hygienische eisen
Er zijn verschillende ideeën over hoe en hoe vaak iets schoongemaakt moet worden afhankelijk van deintensiteit van het gebruik. Dat wil zeggen hoe vaak of hoelang je iets gebruikt. Bijvoorbeeld wordt het toilet gedeeld met veel mensen, of gaat het om het om het reinigen van een toilet bij iemand die alleenstaand is.
De inrichting speelt ook een rol bij het schoonmaken van een ruimte. Zo kun je een wastafel aantreffen waar alleen een beker en een tandenborstel op staat of een wastafel met veel losse spullen, zoals de foto’s hieronder.
De hygiënische eisen die er gesteld worden zijn ook afhankelijk van welke ruimte er schoongemaakt moet worden en ook waar je schoonmaakt. Je kunt je voorstellen dat er verschillende eisen gesteld worden aan bijvoorbeeld een toilet van een winkel en een toilet van een ziekenhuiskamer.
Aan een badkamer en toilet worden hoge eisen gesteld, omdat bacteriën in zo’n ruimte goed kunnen groeien.
Als er vastgesteld wordt van welk vuil er sprake is (losliggend vuil zoals kruimels of stof/licht gehecht vuil zoals vlekken van vruchtensappen of vet/sterk gehecht ingetrokken vuil zoals roest/bloedvlekken) kan er een schoonmaakmethode uitgekozen worden.
Dus kies eerst uit hoe er schoongemaakt moet worden. Bijvoorbeeld droog, klamvochtig of nat.
Daarna waarmee er schoongemaakt wordt dat wil zeggen het schoonmaakmateriaal en schoonmaakmiddel. Verschil wordt gemaakt tussen reinigingsmiddelen, onderhoudsmiddelen en desinfectiemiddelen.
Dagelijks of wekelijks?
Er wordt een verschil gemaakt tussen dagelijks onderhoud, wekelijks onderhoud en periodiek onderhoud.
Dagelijks onderhoud sanitaire ruimte (toilet en badkamer)
Luchten
Zeepsop in toiletpot gieten
Spiegel schoonmaken
WC trekker en deurknop schoonmaken
Binnenkant van de douchebak , bad en wastafel schoonmaken
Toiletbril en toiletpot schoonmaken
Klop eventuele kleedjes uit en dweil de vloer
Leeg de pedaalemmer, hang schone handdoeken op en vul het toiletpapier aan
Wekelijks onderhoud
Maak alle losse voorwerpen schoon
Sop en zeem tegels en houtwerk
Verwijder kalkaanslag van sanitair en muren
Ontstop de afvoer of spoel er kokend soda water door
Was of reinig de wc mat en het douchegordijn
Schrob en dweil de vloer
WC schoonmaken
Werkplanning
1. Klaarzetten van de toiletreiniger, hygienische reiniger, microvezeldoekje, emmer warm water.
Doe de juiste dosering van de hygienische reiniger in de sprayflacon.
2. Begin met de pot. Knijp zachtjes in de fles, en spuit de toiletreiniger onder de rand.
3. Borstel vervolgens in de rondte en laat de borstel in de pot staan.
4. Ondertussen met de hygienische reiniger sprayen op alle overige vlakken.
Dit zijn de deurklink, de wasbak, wc rolhouder, wandtegels, stortbak, wc deksel, wc bril en porselein daaronder.
5. Daarna met het microvezeldoekje in dezelfde volgorde het gesprayde oppervlak afnemen.
6. Het microvezeldoekje naar behoefte tussentijds uitspoelen.
7. Vergeet het lichtknopje niet!
8. Als laatste de wc pot schoonmaken. De toiletreiniger heft goed kunnen inwerken.
Microvezel doekjes
Een microvezel heeft een doorsnede van minder dan 0,012 millimeter, dat is zo'n tien keer dunner dan een menselijke haar. De dunne kunststofdraad is heel erg licht, 10 kilometer microvezel weegt minder dan een gram. Dit doekje van synthetische vezels bestaan uit lange ketens aaneengeschakelde moleculen. Dit worden polymeren genoemd.
Op het moment dat de kunstvezel tot doek is geweven of gebreid, is er nog geen sprake van een wonderdoekje. Pas na chemische behandeling ontstaan microvezels. Dit kan ook door tijdens het fabricageproces kracht op het doekje uit te oefenen. Onder invloed van een chemisch badje, een krachtige waterstraal of het strekken van het weefsel verbreekt de verbinding tussen de moleculen.
Een dwarsdoorsnede van de vezel is tevergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen polyestervezel voor. Het polyesterdeel vormt de echte microvezel, maar de stervormige polyamidekern heeft ook een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken: de zeep dient als oplosmiddel en zet de vettige resten om in minuscule druppels die de doek vervolgens opzuigt.
Doordat microvezeldoekjes een enorm oppervlak hebben, vele malen groter dan de zichtbare afmetingen, reinigen ze snel. Daar zijn de ontelbare driehoekvormige polyestervezeltjes verantwoordelijk voor. Een groot oppervlak betekent een hoog opzuigend vermogen: grote doeken nemen nu eenmaal meer vuil op dan kleine doeken. Gewone doeken hebben ook een zuigende werking, maar die is veel minder omdat de poriën groot zijn.
Met hun scherpe hoeken dringen microvezels diep door in het vuil, veel verder dan een ronde vezel dat kan. Microvezels pakken vuil beet, ronde vezels aaien er overheen. Alleen wassen in de wasmachine kan een vies doekje weer bruikbaar maken, want het materiaal trekt vuil zo goed aan dat met de hand uitspoelen nauwelijks helpt.
Ergonomie
Ergonomisch werken
Wat is dat precies? Het gaat erom dat je werkt met zo min mogelijk belasting van je lichaam, je kunt dus denken aan je lichaamshouding, en hoelang je op een bepaalde manier staat of hoelang je steeds dezelfde bewegingen moet uitvoeren, maar ook dat je op bepaalde tijden pauze neemt is belangrijk om niet overbelast te raken. Ook het dragen van goede schoenen en plannen van je werk valt onder ergomisch werken. Je kunt lichte en zware klussen met elkaar afwisselen. Zie hieronder een aantal voorbeelden.
Zware materialen op de goede manier dragen
Houd het lichaam rechtop. Houd de rug recht, til het hoofd op en let op waar u loopt. Draag het voorwerp dicht bij het midden van het lichaam. Maak indien mogelijk kleine zijwaartse bewegingen met het voorwerp. Veranderingen van richting moeten plaatsvinden met de voeten.
Instellen van de steellengte
Voor ergonomisch correct wissen waarbij de rug wordt ontzien, is de juiste steellengte doorslaggevend. Exact ingesteld reikt de steel tot de kin.
Horizontale vlakken met doek schoonmaken
Ga in spreidstand voor het schoon te maken vlak staan en ondersteun uzelf met een hand. Met de andere maakt u kleine wisbewegingen naar het lichaam toe – de rug moet altijd recht blijven. Verander de stand van de voeten als u van werkrichting wilt wisselen. Wissel indien van werkhand. (Bron: http://www.smb-vlietstra.nl)
Bij het Ras hebben ze hiervoor een heel mooi boekje gemaakt, je kunt deze bekijken op onderstaande link:
Kalkaanslag en urinesteen zorgen voor de grootste vervuiling en nare geurtjes bij een toilet. Bij het schoonmaken is men snel geneigd om een agressieve reiniger te pakken om de kalk en urines te te lijf te gaan, maar deze middelen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Waarom?
Ze vervuilen het oppervlaktewater enorm, waardoor watermaatschappijen steeds meer grotere moeite krijgen met het zuiveren van water. Je leert hier de beste tips en trucjes om een wc makkelijk en eenvoudig schoon te maken zonder het milieu te belasten.
Een combinatie van meerdere chemische reinigers zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jou: door de combinatie van deze chemische schoonmaakmiddelen in het toilet kunnen er zeer giftige chloorgassen ontstaan! Daarom kun je beter gebruik maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen, deze zijn namelijk veilig voor mens en milieu.
Kalkaanslag in een wc makkelijk verwijderen
Wanneer de toiletpot kalkaanslag heeft kunt je eenvoudig een mengsel maken van (lauwwarm) water met schoonmaakazijn in een verhouding van 10 delen water en 1 deel schoonmaakazijn (10:1). Giet deze oplossing in de wc-pot en laat deze een nacht inwerken. Je zult zien, de volgende dag schoon poetsen en de kalkaanslag is zo verdwenen!
Een wc makkelijk en milieuvriendelijk schoonmaken
Voordat je begint met schoonmaken: spoel het toilet een keer volledig door zodat de gehele toiletpot goed nat is. Je maakt een mengsel van borax en citroensap aan en giet deze op de plaatsen waar je het toilet wilt reinigen. Laat het mengsel van borax en citroensap een paar uur intrekken en borstel daarna het toilet schoon.
De bril, toiletpot en reservoir kunt je schoonmaken met een zure allesreiniger (liefst een milieuvriendelijke versie, zoals Driehoek). Een zure allesreiniger is vaak voldoende om vuil en kalkresten van de wc-pot en bril te verwijderen. Aangekoekt vuil kunt je het beste met een schuurmiddel verwijderen, zonder bleek. Hardnekkige kalkafzettingen verwijdert je het beste met azijn.
Vieze luchtjes uit een wc verwijderen
Om nare geurtjes te verwijderen heb je geen stortbakreinigers, luchtverfrissers of toiletblokken nodig: deze verdoezelen de lucht alleen maar. Bovendien zijn luchtverfrissers, stortbakreinigers en toiletblokken behoorlijk duur, dus in feite spoelt je letterlijk geld weg! Om vieze lucht uit het toilet te verwijderen kun je het beste een kaars laten branden of extra te reinigen met azijn. Ook een lucifer laten branden kan veel schelen om de stank uit een wc snel te verwijderen.
Bacteriën en virussen
In de sanitaire ruimtes zijn verschillende bacteriën en virussen te vinden.
Je kunt je voorstellen dat er verschillende bacteriën met een mens meekomen naar het toilet. In het filmpje werd al duidelijk dat niet alle bacteriën ‘slecht’ zijn. Echter is hygiëne erg belangrijk, zeker bij het reinigen van een sanitaire ruimte. Een veel voorkomende bacterie is de ecoli, als iemand deze bacterie draagt kan deze verspreidt worden van mens op mens via besmette ontlasting. Sommige van deze ecoli bacteriën kunnen nierschade veroorzaken.
Vooral in het najaar/winter lopen kwetsbare mensen meer kans op het Noro virus. Het Norovirus is erg besmettelijk, het is een hele heftige buikgriep en in instellingen hebben ze hier ook aparte protocollen rondom dit virus. Het virus kan van mens op mens verspreid worden door contact met besmet braaksel en ontlasting en ook gaat het virus door de lucht. Vooral de uitdroging is een grote risicofactor voor mensen die dit virus hebben. Zelfs nog een aantal dagen na de klachten kan het virus nog aanwezig zijn. Handel dus volgens protocol. Belangrijke regels rondom het reinigen van een sanitaire ruimte is om deze als besmet te beschouwen. Let op alcohol doodt bijvoorbeeld het Norovirus niet!
Handen wassen met zeep, reinigen met chloor en goed luchten is erg belangrijk. Let vooral op plekken waar mensen veel met de handen aan zitten, bijvoorbeeld de kraan, de doordrukknop van het toilet en de deurklink ect.
Twee opdrachten
Bij het reinigen van sanitair kun je o.a. onderstaande schoonmaakmiddelen tegen kunnen komen: Chloor, huishoudazijn, allesreiniger, ammonia, spiritus.
Opdracht 1A Schoonmaakmiddelen
Zoek uit of deze schoonmaakmiddelen vallen onder een reinigingsmiddel, een desinfectiemiddel of een onderhoudsmiddel en waarvoor je deze middelen gebruikt en vul het tabel aan. Zie hoofdstuk 2.4 schoonmaakmiddelen van het Bronnenboek en het internet.
Schoonmaakmiddel:
Soort middel:
Waarvoor gebruikt:
Allesreiniger
Reinigingsmiddel
Voor alles wat nat gereinigd wordt
Ammonia
Chloor
Huishoudazijn
Spiritus
Opdracht 1B Schoonmaakmiddelen
Geef welke middelen meer of minder belastend zijn voor het milieu en zet een kruisje in het juiste kolom. Zie hoofdstuk 2.4 schoonmaakmiddelen van het Bronnenboek en het internet.
Schoonmaakmiddel:
Minder belastend voor milieu
Zwaar belastend voor milieu
Allesreiniger
Ammonia
Chloor
Huishoudazijn
Spiritus
Let dus goed op als er gewerkt wordt met middelen die een chemische reactie kunnen aangaan zie deze website:
Het arrangement Schoonmaken van een sanitaire ruimte is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
atsje hosper
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2014-12-03 22:16:48
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Toets Schoonmaken sanitaire ruimte
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.