Leerdoel 34.MO.1 (/)

Leerdoel 34.MO.1 (/)

/ Je kunt verschillende menselijke organen aanwijzen en benoemen.

In jouw lichaam zijn vele verschillende organen te vinden. Een orgaan is een onderdelen van een organisme met één of meer speciale functies. Denk bijvoorbeeld maar aan je hart. Dat is een onderdeel wat ervoor zorgt dat bloed door je lichaam wordt gepompt. Het oog is weer een ander orgaan dat ervoor zorgt dat je kunt zien.

 

 

 

Wat is orgaandonatie? 

Als je doodgaat, kun je soms nog mensen helpen met een stukje van je lichaam, een orgaan of weefsel. Dat noemen we orgaandonatie. Organen kunnen worden getransplanteerd naar mensen die zo ziek zijn dat ze zonder zo’n ‘donororgaan’ doodgaan. Met een nieuw orgaan kunnen ze weer jaren vooruit! Organen die kunnen worden getransplanteerd zijn: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en dunne darm. Weefsels die getransplanteerd kunnen worden zijn: huid, botweefsel, hoornvliezen, hartkleppen en de grote lichaamsslagader.

Wie mag donor worden? 
Iedereen, jong en oud, kan donor zijn. Je kunt daarbij ook zelf beslissen of je je keuze (wel of geen donor zijn) laat registreren in het Donorregister. Dit is een lijst van alle mensen die hun keuze hebben laten vastleggen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen nog geen keuze in het Donorregister laten vastleggen. Dan beslissen de ouders. Vanaf 12 jaar kan dat wel, alleen mogen je ouders jouw beslissing tegengaan tot de leeftijd van 16 jaar. Vanaf je 16de kunnen je ouders je keuze niet meer veranderen en beslis je dus écht zelf. Als je je niet registreert in het Donorregister dan mogen je nabestaanden beslissen of er een orgaan of weefsel van jou gedoneerd wordt.

 

Colofon

Het arrangement Leerdoel 34.MO.1 (/) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Mens en natuur GG
Laatst gewijzigd
2016-01-07 14:02:34
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
/ De leerling kan de verschillende menselijke organen aanwijzen en benoemen.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Opdracht (*): Organen benoemen
http://www.biologiesite.nl/torsoorganen.htm
Link
Opdracht (**): Organen benoemen
http://www.bioplek.org/animaties/mens_overigen/torso.html
Link
Opdracht (**): Orgaandonaties
http://www.donordenkers.nl/
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open