Multimedia voor Studieroutes

Multimedia voor Studieroutes

Inleiding

Multimedia voor Studieroutes is project boordevol inspiratie. Er staan inmiddels een flink aantal handige workshops klaar om multimedia in te zetten bij je lesmateriaal. Maak het boeiender, interessanter en dynamischer voor je leerlingen!. Gebruik chatten en videogesprekken voor communicatie wanneer leerlingen op stage zijn!

Doelgroepen:
Docenten met een gemiddelde ict vaardigheid maar met passie voor mooi lesmateriaal.
Leerlingen die je wilt uitdagen met gevarieerde opdrachten.

Doelstelling:
ICT gebruiken voor lesmateriaal vol didactische variatie in onze N@TSchool studieroute!
Ontwikkelen vanuit het TPACK model en blended learning (zie informatie in het submenu).

Workshops:
We kunnen workshops geven voor iedere collega die interesse heeft.
Dit kan individueel, in een groep, voor teams of voor locaties.

  

Annemiek Mandemaker en Bert Plaat bouwen en onderhouden de arrangementen.
Annemiek Mandemaker en Bert Plaat bouwen en onderhouden de arrangementen.

TIPS en TRUC'S van alle collega's in het land zijn van harte welkom om deze workshop te verrijken!

Contact en/of aanmelden voor een workshop: elo@nordwincollege.nl
Laatste update: 30 januari 2015

 

Digitaal of papier?

Tekstbegrip neemt af door digitaal lezen.

Digitale teksten kunnen weliswaar motivatie en betrokkenheid vergroten, er kleven ook nadelen aan deze manier van lezen. Laten we niet in de valkuil stappen het nieuwe af te wijzen en onderzoeken wat wel werkt. Vier onderzoeken uitgelicht.

Algemeen

1) Uit divers wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tijdens lezen vanaf een scherm mensen automatisch scannend een tekst doornemen op zoek naar specifieke informatie in plaats van dieper tot een tekst door te dringen. Verbanden tussen verschillende passages worden nauwelijks gelegd en argumenten voor de onderbouwing van conclusies worden vaak niet als zodanig herkend.

Onderzoek bij lezende studenten tijdens een tekstbegrip opdracht toont aan dat het brein geen gebruik maakt van bekende en eerder geleerde leesstrategieën om te komen tot tekstbegrip. Ook blijken digitale links in een tekst, bewegende beelden, geluiden, of spelachtige animaties – in digitale leermethodes vaak gebruikt om betrokkenheid te blijven genereren – sterk afleidend te werken ten koste van de inhoud van de tekst.

Kleuters

2)  Geprinte boeken doen een groter beroep op het (voor)lezen en begrijpen van een verhaal dan interactieve e-books. Kinderen blijken significant minder details te onthouden van een verhaal van een e-book versie met multimedia gimmicks in vergelijking met de geprinte versie van hetzelfde boek, of het e-book zonder interactieve spelletjes. Ouders van jonge kinderen stellen tijdens het gezamenlijk lezen van interactieve multimediale e-books nauwelijks vragen aan hun kinderen over de inhoud van het verhaal, maar gaan wel mee in het spel.

Vragen stellen moedigt kinderen aan verbanden te leggen in een verhaal, goed voor de taalontwikkeling en het denkvermogen. Een geprint boek of e-book zonder multimedia gimmicks lokt meer interacties uit die bijdragen in de taalontwikkeling dan een e-book met multimediale gimmicks. Onderzoekers geven aan dat ouders en leerkrachten van jonge kinderen het plezier en het leerelement beter uit moeten balanceren zodat beide aspecten voldoende aandacht krijgen en bijdragen aan begrijpend lezen.

Jongeren

3) Uit onderzoeken van The American Educational Research Association blijkt dat jongeren meer gemotiveerd raken door gezamenlijke interactie in het werken met interactieve e-books, zoals Apple’s iBooks Author Software, maar de delen met informatieve teksten vaak overslaan.

Ontrafelen van problemen en vraagstukken is één van de belangrijkste vaardigheden van deze tijd. Daarbij hoort het goed kunnen lezen en begrijpen van teksten en verbanden kunnen leggen tussen verschillende soorten informatie. Lezen, herlezen, jezelf vragen stellen over een tekst en in eigen woorden herformuleren zijn daartoe waardevolle strategieën. Deze staan haaks op het snelle scannende lezen.

Nieuwe ontwikkelingen brengen met zich mee dat we oude aannames opnieuw tegen het licht moeten houden. Feit is dat jongeren meer geëngageerd raken door digitale leermiddelen. Laten we vooral niet in de valkuil stappen om het nieuwe af te wijzen en ons vast te bijten in aloude bewezen leerstrategieën. We zullen moeten uitvinden hoe we het ‘oude’ en ‘nieuwe’ kunnen integreren op een manier die het lezen en leren ten goede komen. Van belang is te achterhalen en begrijpen hoe, wanneer en waarbij jongeren inter-acteren met digitale (leer)middelen en de inzichten uit deze onderzoeken gebruiken om het beste uit beide werelden te integreren.

4) Project Tomorrow® bracht een rapport uit over de verschillende benaderingen van jongeren in het gebruik van digitale leermiddelen binnen en buiten de school. Een interessant rapport, al moet wel vermeld worden dat het onderzoeksproject gesponsord wordt door diverse producenten en uitgevers van digitale leermiddelen.

Artikel van Alexandra van der Hilst
http://www.ab3.nu/tekstbegrip-neemt-af-door-digitaal-lezen/

 

TPACK model

TPACK staat voor Technological Pedagogical Content Knowledge, de specifieke deskundigheid van de leraar om de kennis en de vaardigheden die bij een vak horen, op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan de leerling met behulp van ict.
 
Het TPACK model kan leraren helpen bij het maken van keuzes over hoe ict ingezet kan worden om het leren van een bepaalde vakinhoud te ondersteunen. Tegelijkertijd helpt het TPACK model leraren om kritisch na te denken over hun eigen kennis en de kennis die zij nodig (zouden moeten) hebben om ict zinvol in te kunnen zetten binnen bepaalde vakken met behulp van een bepaalde didactiek.

Deze tekst komt van de site TPACK: integratie van ict in het onderwijs

Wij vinden dit model zeer de moeite waard!

TPACK model
TPACK model

Blended learning

Wat is blended learning:

Mix van klassikaal en digitaal onderwijs.

In onderwijskringen geloven velen dat blended learning hét antwoord is op de uitdagingen in het onderwijs van vandaag de dag. Maar wat is blended learning?

Het kan gedefinieerd worden als een mengvorm van face-to-face onderwijs en online leren (eLearning). Leerlingen kunnen zelf kiezen waar ze willen leren (op school, thuis of ergens anders) en wanneer ze willen leren (onder schooltijd, ’s avonds of in het weekend). Maar de docent blijft degene die beslist in hoeverre leerlingen zelf mogen kiezen en welke onderdelen online worden uitgevoerd en welke in de klas. (Tekst van leerplatform itslearning)

Deze mengvorm zien wij ook graag voor lesmateriaal; digitaal of papier als dat zinvol is. Gebruik het beide, gooi de boeken dus niet weg! De belangrijkste rol in het onderwijs is en blijft de docent, daar komt de leerling voor. Maar gun leerlingen de vrijheid overal online te kunnen leren.
 

 

Handleidingen Studieroutes

Om multimedia in de Studieroute te kunnen laten zien, heb je een paar handigheidjes nodig. We hebben daarom een drietal instructie video's voor je klaar staan.

1.Een link klaarzetten in de materialenbank
Hiermee kun je een link maken naar multimedia producten die je gaat maken.
De link deel je uit in de studieroute en de leerlingen kunnen er bij.

2.Een video embedden.
Met de optie; 'webpagina maken', kun je iedere video insluiten en in de materialenbank opslaan.
Daarna is de webpagina uit te delen via de studieroutes aan de leerlingen.

3.Een studieroute maken

We leggen de basis handelingen uit om een studieroute te maken.
De studieroute is het onderdeel binnen  N@Tschool om al je multimedia producten voor de leerlingen beschikbaar te stellen.

Wist je dat op onze server Norwin Vimeo nog veel meer albums met videolessen staan?

Startpagina Nordwin Vimeo Videoserver
Startpagina Nordwin Vimeo Videoserver

Een internetlink klaarzetten

Een link klaarzetten

Een video embedden

Youtube video embedden

Een studieroute maken

Een studieroute maken

video's op eigen server zetten

Als ict coach van Nordwin College, kunnen wij helpen bij oudere DVD's of videobanden weer beschikbaar te maken via de studieroutes. Dit doen we door deze te converteren of in het juiste format te digitaliseren. We kunnen ze dan op de eigen videoserver zetten en insluiten op een webpagina in de studieroute.

Dat is handiger dan de video in de ELO te beheren. Onderstaande voorbeeld was ooit een bestand van een videoband. Het staat nu digitaal in een videotheek album op de Nordwin videoserver (VIMEO).

Heb je als Nordwin College docent een dergelijke video? Neem contact met ons op via elo@nordiwcollege.nl

Vissen voor de vijver. Kopie van een oudere video.

Workshops

Hier vind je lesmateriaal voor onze workshops.

Hebben jullie zelf een idee voor een workshop?
Wij houden ons aanbevolen!

Workshop bronnen voor studieroutes

Goede bronnen vinden voor de studieroutes bepalen de kwaliteit van het geheel.
Om je daar in verder te bekwamen hebben wij de workshop 'Bronnen vinden voor de studieroutes'.
Centraal staat het zoeken naar bronnen in Groen Kennisnet.
Maar ook de publieke omroepen, Teleblik en School TV komen aan bod.

Link naar niieuwe arrangement wordt:
Workshop bronnen voor studieroutes

 

Workshop bronnen voor studieroutes
Workshop bronnen voor studieroutes

Workshop Wikiwijs

Wikiwijs is al jaren een gratis tool beschikbaar voor het onderwijs.
Een Wikiwijs arrangement is goed in te zetten als je een les landelijk wilt delen.

Het arrangement kan dan zonder technische drempels worden ingeladen in de studieroutes van collega scholen.

Zelfstudie:

Complete handleiding voor arrangeren in Wikiwijs

 

Wikiwijs promotie Bert Plaat (arrangeur van dit arrangement)

Workshop wat kan je met PowerPoint?

PowerPoint is niet de tool die in je opkomt om lesmateriaal te maken.
Toch zijn er prima mogelijkheden.
Zo kun je een PowerPoint inspreken en als video opslaan.
Daar zijn goede leerresultaten mee geboekt.

Het lesmateriaal voor de workshop vind je in dit arrangement:

Workshop wat kan je met PowerPoint

 

Workshop Wat kan je met PowerPoint
Workshop Wat kan je met PowerPoint

Workshop Screencast maken

Een foto zegt soms meer dan 1000 woorden, maar toegevoegd met annotaties (pijlen, punten, tekst, etc) kunnen er dat nog veel meer worden. En een korte instructievideo, of screencast dus, over datgene wat er op het scherm afspeelt, is duidelijker dan een lang verhaal. Meer to the point. Daar gaat het om. En screenshots en screencasts hoef je maar één keer te maken. Daarna kan je het inzetten wanneer het nodig is

Ga naar lesmateriaal Workshop Screencast maken

  

workshop Screencast maken
workshop Screencast maken

Workshop Website maken

Maak zelf een gratis website als lesstof en laad deze in je studieroute.

Je kunt leerlingen ook op deze manier een website leren te maken in plaats van een werkstuk in Word.
Daar kunnen leerlingen een ervaring mee op doen die later goed van pas kan komen.
Hier is het arrangement voor de workshop:

Websites maken

Workshop website maken
Workshop website maken

Workshop video opdracht maken

Laat leerlingen een video maken als opdracht en sluit het eindresultaat in op een webpagina van de studieroute. Wij kunnen je uitleggen hoe dat handig gaat!
Onderwerpen genoeg:
Stage, bepaalde handelingen, video instructie maken, rollenspel ect,

Hier is ons arrangement voor de workshop:

Workshop video maken als opdracht

Workshop communiceren met Lync

Er zijn klassen die projectdagen (Leren in de praktijk) hebben. Docente willen graag op afstand de studenten kunnen begeleiden. De bedoeling is dat dit via "hangout" of een vergelijkbaar programma gaat. Dit vergelijkbare programma van Microsoft heet Lync. Het voordeel om Lync te gebruiken is dat deze software al standaard geïnstalleerd is voor het Nordwin College. Leerlingen en docenten kunnen er dus met hun schoolaccount gebruik van maken.

Dus ons advies: Communiceer met leerlingen op stage met Lync!

Workshop Communiceren met Lync

Workshop Prezi

Een dynamische presentatie in je studieroute!
Prezi (www.prezi.com) is een dynamisch online presentatietool gebaseerd op mindmappen. Zie het als een oneindig groot schildersdoek waar je je hele presentatie op plaatst (filmpjes, afbeeldingen, tekst etc.).

Door te zoomen naar de diverse items in je presentatie kan je details laten zien en door uit te zoomen geef je overzicht. Op deze manier wordt de inhoud van je presentatie beter onthouden én is je boodschap in een oogopslag duidelijk.

Een Prezi is online te zetten en in te sluiten voor een Studieroute.
Werkt ook op de iPAd.

Zo maak je een Prezi

Prezi presentatie van Willem Karssenberg

Website Prezi

Aanmelden Prezi

Voorbeelden en inspiratie

Videoles van een docent

Videolessen is een voorbeeld hoe je een video kunt inzetten om de expertise in een school gezamenlijk in te zetten.

Docenten delen lesuren met collega’s op afstand, dit geeft ruimte voor andere taken en ze kunnen zich verder ontwikkelen in hun specifieke expertise. Docenten die met Videolessen werken ontwerpen het onderwijs zelf samen met hun collega’s van de andere scholen.

Hieronder links naar websites voor meer informatie en twee video's over videolessen:

Innovatie impuls website

Innovatie impuls videokanaal

Een korte impressie van een collega die een videoles maakt. Een manier om van elkaars expertise gebruik te maken. Of expertise uit het bedrifjsleven?

Flipping the classroom

Huiswerk wordt klassenwerk en andersom

Flipping the Classroom is een organisatievorm van onderwijs waarbij je klassikale ‘kennisoverdracht’ vervangt door video’s en eventuele andere vormen van online instructie. Leerlingen kunnen de kennis hierdoor buiten de schoolmuren en de reguliere lessen tot zich nemen. Er is zo meer klassikale tijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, individuele aandacht, verdieping en activerende didactiek. Flipping the Classroom kan bijdragen aan gedifferentieerd onderwijs en maakt het voor leerlingen mogelijk om instructie te krijgen op hun eigen tempo.

Hier een video over een collega in het land die video op deze manier inzet:

Presentatie Flipping the classroom

Youtube

De meeste studieroutes die er nu gemaakt zijn bestaan uit in pdf gezet papier. Opdracht in pdf en een inleveropdracht in Word. Een lesboek in pdf. Zie afbeelding rechts.

En dat in een tijd waar beeld belangrijk is, zeker voor onze leerlingen. ICT kan nu juist die gezonde mix aanbieden door een paar video's in de studieroute te plaatsen.

Een handige manier is een video van Youtube!
De hele wereld haalt veel kennis uit Youtube. Daar staat tussen alle onzin ook heel goed materiaal. Het loont de moeite om dit als team te onsluiten. Het gaat vooral om goede afspeellijsten te zoeken.

Een leuk voorbeeld is het Youtube kanaal Trekkerweb of Agratechnik HD.
Ook Groen Kennisnet heeft diverse afspeellijsten.
Daar zitten heel wat mooie praktijkfilmpjes in.
Dus het gaat er om betrouwbare en goede kanalen te vinden in Youtube!

Afbeelding 1: Voorbeeld hoe een Youtube video ingesloten kan worden in een studieroute.

Afbeelding 2: Een videokanaal van een betrouwbare bron.

Studieroute met pdf en Word documenten
Studieroute met pdf en Word documenten
Afbeelding 1
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 2

Youtube leraren

Youtube leraren Joost van Oort en Sieger Kooij bij de Wereld draait door

Interview Youtube leraar Joost van Oort

Interview Youtube leraar Sieger Kooij

Voorbeeld geschiedenisles van Joost van Oort

Voorbeeld presentaties geschiedenislessen

Videolesje met je eigen laptop maken

Snel een instructie maken voor je studieroute

Wist je dat je met je eigen laptopje zomaar een videolesje kunt maken?
De huidige camera's op de laptops zijn best te gebruiken.

Verwacht geen topproduct, maar de leerling ziet wel de eigen docent die iets laat zien. Filmpje in de materialenbank en doorlinken vanuit de studieroute en het draait. Embedden kan ook; geef even een seintje aan elo@nordwincollege.nl en we zorgen voor het juiste scripje.

Starten van een motorzaag (deze videoles is een voorbeeld en niet geschikt voor praktijklessen)

Videoles met je PowerPoint presentatie

Je PowerPoint als videoles in je studieroute

Voorbeeld maken van een video van je PowerPoint (geschikt voor les boomverzorging)

De video hier boven is van een PowerPoint presentatie uit 2002.
Deze heb ik opnieuw tot leven gewekt, aangepast en de PowerPoint opgeslagen als MPEG 4 video. Daarna heb ik de video bewerkt in Moviemaker (standaard op iedere moderne laptop of PC).

Je kunt op deze manier mooie resultaten bereiken!

Bekijk als inspiratie de videolessen uit PowerPoint van collega Joost van Oort:
Geschiedenislessen op Youtube

 

Videoles maken met een screencast

Een les klaarzetten in de studieroute met screencast en PowerPoint

Oefening maken van een videoles met screencast (oefening, nog niet geschikt voor de les)

Screencast o'matic is gratis software om op te nemen wat er op je PC afspeelt. In het voorbeeld hier boven probeer ik de mogelijkheden om met deze software een lesje te maken.

Binnenkort meer voorbeelden...

Oefentoetsen

Oefentoetsen
Oefentoetsen is een krachtig leermiddel die ict kan bieden. Via de startpagina's in Groen Kenniset kunnen we heel wat toetsen vinden en de link opnemen in een studieroute. Ook via toetsplaza zijn er bruikbare toetsen te vinden.


Wat is Toetsplaza?
Toetsplaza staat voor de landelijke toetsservice-omgeving die binnen het groene onderwijs wordt gebruikt. De omgeving bevat kant-en-klare-toetsen en een reeks aan instrumenten (w.o. 360 graden feedback) die binnen het (groene) onderwijs ingezet kunnen worden. De meeste toetsen zijn openbaar. Voor een aantal toetsen moet je inloggen.

Interessant voor het VMBO zijn de oefentoetsen voor examenvoorbereiding.
Deze zijn vrij toegankelijk.
Bekijk de startpagina

Toetsplaza via de startpagina's Groen Kennisnet.
Bijna alle toetsen van toetsplaza zijn ook te bereiken via de startpagina's Groen Kennisnet. Voor een aantal van deze video's wordt een inlogcode gevraagd. Voor onze school hebben we een inlogcode beschikbaar. Vraaag aan via elo@nordwincollege.nl

ICT-Idee

Edublogger H.van Schie
Edublogger H.van Schie

Zoek zelf naar mogelijkheden voor je studieroute

Aanbevolen als dé startpagina voor de beste tools voor onderwijs:
Het weblog ICT-idee van H.van Schie met gratis ICT-toepassingen voor het onderwijs.

In de eerste plaats bedoeld voor de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het basisonderwijs, maar in veel gevallen ook bruikbaar in andere leerjaren, beroepsopleidingen en zelfs in het bedrijfsleven.

Voorbeeld de tool Knovio:

ICT Idee

OCR

Zo kregen wij het stencil (uit de jaren tachtig)
Zo kregen wij het stencil (uit de jaren tachtig)

VIA OCR een oud stencil opgefrist in je studieroute!
Stel: Je hebt een oud stencil of gedrukt lesmateriaal.
De inhoud van dit stencil is prima bruikbaar maar ouderwets.
In dat geval kun je er met OCR techniek weer een Word document van maken zodat aanpassingen mogelijk zijn.

Wat is OCR?
Optical character recognition (OCR), of in het Nederlands: optische tekenherkenning is een transformatie waarbij uit een afbeelding van een tekst door middel van patroonherkenning alle tekens uit de afbeelding als zodanig worden herkend en apart opgeslagen door een computer(programma). Oftewel, de tekst uit een afbeelding wordt omgezet in bewerkbare tekst (Bron: Wikipedia).

OCR software zit standaard in de duurdere printer-scanner apparaten.
Maar het kan ook online via de site; Free online OCR

Je kunt ook contact opnemen met je i-coach.
Wij kunnen dit klusje voor je doen!

Hieronder een voorbeeld van een oud stencil over Fruitbomen snoeien.
Met OCT techniek aangepast naar 2014 en in pdf gezet.
Nu geschikt voor de studieroutes en om op smartphones en iPads te lezen!

Schuifopdracht in Word

In het vertrouwde Word maken wij de inleveropdrachten.
Meestal met invulvakjes.

Dat kan ook anders.
Bijvoorbeeld met een schuifopdracht.
Links de vragen en rechts de blokjes met antwoorden; deze moeten op de juiste manier bij elkaar worden geschoven. Of een afbeelding met tekstvakjes die bij het juiste onderdeel moeten worden geschoven.

Bekijk de videoles hoe je dit handig kunt doen:

Schuifopdracht in Word