Verbranding

Verbranding

Verbranding

In deze les wordt het thema verbranding besproken. Dit is een extra mogelijkheid voor jou om de stof onder de knie te krijgen. Het gehele hoodstuk wordt hier, soms wat verdiepend, besproken.

Ook vind je hier allerhande oefeningen en filmpjes die je kunnen helpen de stof beter te begrijpen.

 

Veel plezier,

 

de nask2 docenten.

 

 

Verbrandingsverschijnselen.

 Wat zie je allemaal gebeuren als er iets brand, wat neem je allemaal waar?

Alle wat je waarneemt bij een brand met je ogen, je neus, je oren, je huid noemen we verbrandingsverschijnselen. Denk daarbij aan rookontwikkeling, roetontwikkeling, warmteontwikkeling, vlammen en vonken.

 

 

Vlammen.

Er zijn verschillende vlamsoorten. Er zijn gele vlammen en blauwe vlammen. Als je een vlam goed bekijkt dan zie je een gloeiend gas. Zoals in het plaatje hiernaast is aangegeven. Je ziet bij bijvoorbeeld een kaars ook nooit de lont branden, alleen het gas eromheen. In de gas of dampzone is alleen gasvormig kaarsvet aanwezig, dat is nog niet heet genoeg om te ontbranden. In de lichtgevende zone en de verbrandingszone brandt het gasvormige kaarsvet wel. 

 

 

Gele en blauwe vlammen verschillen van elkaar. Gele vlammen ontstaan bij een onvolledige verbranding er ontstaat dan ook altijd roet. Blauwe vlammen ontstaan bij een volledige verbranding.

De verschillende vlamsoorten.

Je weet dus dat een blauwe vlam ontstaat bij een volledige verbranding. Maar is zo een blauwe vlam dan ook warmer dan een gele vlam, zo ja hoeveel dan? Daar kom je achter als je het onderstaande practicum doet.

Branden blussen.

3 manieren om een brand te blussen.

Een brand ontstaat alleen als aan de drie brandvoorwaarden wordt voldaan. Deze brandvoorwaarden staan in de branddriehoek. Dat je een brandstof nodig hebt is logisch, je moet iets hebben om te verbranden. Zuurstof is ook nodig net als een ontbrandingstemperatuur. Er staat ontbrandingstemperatuur omdat elke stof een eigen ontbrandingstemperatuur heeft. Sommige stoffen ontbranden bij een lagere temperatuur dan andere stoffen.

Als je een brand dus wilt blussen moet je ook 1 of meerdere van deze voorwaarden wegnemen. Dit kun je doen door verschillende blusmiddelen te gebruiken.

Wat wil je blussen?

Ook is het altijd nodig om na te denken over welke stof je wilt blussen als je een keus moet maken voor een blusmiddel. Sommige brandstoffen reageren bijvoorbeeld met water, dat kan heftige explosies opleveren. Kijk maar eens wat er gebeurd als je het brandende metaal magnesium wilt blussen met water.

 

In Zevenaar zit ook een Jeugdbrandweer Korps, lijkt je dat interessant klik dan eens op de onderstaande link.

De jeugdbrandweer in Zevenaar
Vind je branden blussen erg interessant, dan is de jeugdbrandweer misschien wel iets voor jou.

Verbrandingsreactie's.

In periode 1 heb je al geleerd hoe je reactieschema's op moet zetten met kommaformules. Bekijk de video hieronder nog maar eens.
 
Bij verbrandingsreacties is er een vast schema dat je aan moet houden. Bij een verbranding ontstaan er oxides van alle elementen. 
 
brandstof+ zuurstof --> oxides van alle elementen.
vb. A,B,C,D + O --> A,O + B,O + C,O + D,O
 
Als je een koolwaterstof (C,H) verbrandt ontstaan altijd water (H,O) en koolstofdioxide (C,O)
 
 

 

Oefening: Oefen opgaven over verbrandingsreacties.

Start

Verbrandingsproducten aantonen.

In hoofdstuk drie heb je al geleerd over indicatoren en reagensen. Wit kopersulfaat (video 1) is een reagens voor water (H,O), helder kalkwater (video 2)voor koolstofdioxide (C,O).
Water en koolstofdioxide zijn ook vaak reactieprodukten bij een verbranding.
 

 

 

Als je weet dat er bij een verbranding H,O en C,O ontstaan weet je ook welke stof er verband is. Kijk maar naar het voorbeeld.

? + O --> C,O + H,O

Omdat er geen nieuwe atomen kunnen ontstaan moeten er zowel voor als na de pijl dezelfde atomen staan. Er kunnen wel andere moleculen gevormd worden, daarom spreken we van een reactie. 

Het vraagteken moet dan ook een C zijn, het enige nog ontbrekende atoom voor de pijl.

 

Practicum.

Hieronder zie je een foto van een opstelling waarmee je de verbrandingsgassen van een gas op kan vangen.

Bouw de opstelling en ga na of het gas dat uit de brander komt inderdaad een koolwaterstof is.

Het milieu en je gezondheid

Het milieu.

Het versterkt broeikaseffect.

Verbrandingen die plaatsvinden hebben invloed op het milieu. Vaak een negatieve invloed. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het versterkte broeikaseffect, door alle CO2 die vrijkomt bij verbrandingen warmt de aarde extra op. Hieronder wordt het versterkt broeikaseffect nog eens uitgelegd.

 

Zure regen.

Een ander probleem dat ontstaat door allerlei verbrandingsgassen die in de lucht komen is zure regen. Zure regen zorgt onder andere voor een verzuurde grond en tast kalksteen aan. De twee voornaamste verbrandingsgassen die hiervoor zorgen zijn zwaveldioxide en stikstofoxiden. Hieronder vind je nog een filmpje over het ontstaan van zure regen.

 

Afbraak van de ozonlaag.

Nog weer een ander milieuprobleem dat wordt veroorzaakt door gassen is de afbraak van de ozonlaag. Dit gebeurt door CFK's. De ozonlaag houdt schadelijke straling voor een groot gedeelte tegen, als de ozonlaag langzaamaan afbreekt dan komt er meer van die schadelijke straling op aarde terecht waardoor wij meer kans op huiskanker krijgen. Als je op de link hieronder klikt wordt dit allemaal nog eens toegelicht.

 

Gezondheid.

Huidkanker.

Zoals je net hebt kunnen lezen kan onder meer de afbraak van de ozonlaag invloed op je gezondheid hebben. Je kunt er namelijk huidkanker van krijgen doordat er meer schadelijke UV-straling op je huid komt. 90% van alle vormen van huidkanker komt door blootstelling aan die schadelijke UV-straling. Wat is huidkanker nou precies, dat zie je in het filmpje hieronder.

Fijnstof.

Er zijn echter nog veel meer factoren die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Fijnstof is er ook zo één.

 

Op naar je examen.

examenopgaven

Hier vind je een link om extra oefenstof te maken. Doe hier je voordeel mee, heb je hierna nog vragen, mail dan met je docent of spreek hem aan in de les.

Wil je gewoon nog wat leuke proefjes doen die met vuur te maken hebben klik dan nog op deze link.

Je kan ook je eigen geld in de brand steken... Wil je dat? Klik dan hier.

Oefenen met eindexamens
Hier kun je oefenen met echte examenopgaven. Zoek naar examenstof-nask2-verbranding

  • Het arrangement Verbranding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Joeri Vonk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-01-08 11:35:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    De jeugdbrandweer in Zevenaar
    http://www.jeugdbrandweer.nl/
    Link
    Oefenen met eindexamens
    http://www.eindexamensite.nl
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefen opgaven over verbrandingsreacties.

    Broeikaseffect.

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.