Successie

Successie

Successie

werk in uitvoering!
werk in uitvoering!

introductie

successie
successie

Successie is een term uit de ecologie. Het is de natuurlijke vegetatieontwikkeling van bijvoorbeeld kale grond naar bos. In het plaatje zie je dat er een bosbrand is. Hierdoor ontstaat een kale plek. Daarna wordt de plek begroeid. Eerst door kruiden, later door struiken en pionierbomen. Uiteindelijk krijg je climaxbomen. Deze sterven uiterindelijk, je krijgt dan een kale plek en het hele verhaal begint weer opnieuw.

Successie is ook de naam van dit leerbedrijf. In klas 1 help je mee met de uitvoering van het werk. Leerlingen niveau 3 en 4 gaan in klas 2 oefenen met aansturen en helpen mee met het inventariseren van werkoblecten. Leerlingen klas 3 maken de (jaar)planning, halen werk binnen, inventariseren tuinen en evalueren de werkzaamheden. Je ziet eenzelfde proces als bij de ecologische betekenis!

Geleidelijk krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. We denken dat je met de ervaring van deze lessen beter bent voorbereid op je toekomstige baan in het groen.

leerwijzer

Open bestand leerwijzer successie 1617

bestellen gereedschap

Gereedschap moet van te voren worden besteld.

Mail sturen naar Jan Verstraaten. (verstraaten@groenewelle.nl) en cc naar Johan Schuppert. (schuppert@groenewelle.nl)

 

Van te voren bestellen = gereedschap wordt klaargezet.

 

Open bestand handgereedschap

Open bestand aanvraag machines

Open bestand handleiding laser

WERKPROCESSEN

werk binnen halen (acquisitie)

Als je een bedrijf hebt, zul je merken dat je niet altijd kunt wachten totdat een klant jou belt. Je zult ook naar de klant toe moeten, om werk binnen te halen. Met een moeilijk woord: acquisitie.

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een advertentie plaatsen, Je presenteert je bedrijf op een beurs, je organiseert een open dag.

Er zijn ook bedrijven die in nieuwbouwwijken folders afgeven aan de nieuwe bewoners. Bij het afgeven gaan ze een gesprek aan met de klant, om te kijken of deze interesse heeft in je bedrijf.

Misschien kun je nog meer manieren bedenken om werk binnen te halen. Wat doet jouw bedrijf eigenlijk om nieuw werk binnen te halen?

wensen klant bepalen

In het gesprek met de klant probeer je de wensen van de klant te achterhalen. Veel bedrijven hebben een checklist opgesteld, zodat ze alle punten doornemen en niets vergeten. Hier een link naar een hovenier, die dat goed voor elkaar heeft!

checklisten H van der Steeg Hovenier

inventariseren

Als je wilt weten wat je moet doen, dan moet je 2 vragen stellen.

1. Wat heb ik?

2. Wat wil ik?

Dan pas kun je het werk bepalen.

 

Om te bepalen wat de huidige situatie is, moet je de tuin inventariseren. Hieronder een lijst die je kunt gebruiken.

Open bestand inventarisatielijst

De buren

Bij een klus kun je overlast veroorzaken in de buurt. Bijvoorbeeld als je 's morgens vroeg gaat motorzagen terwijl een buurman net na een nachtdienst ligt te slapen. Of dat je bij het laden en lossen verkeershinder veroorzaakt. Hieronder zie je hoe een hovenier de buren waarschuwt.

groenmaat 1
groenmaat 1
groenmaat 2
groenmaat 2

ontwerpen en schetsen

tuintekenen arrangement OC

begroten

het groene boek

link naar groene boek

Op school leer je begroten met hulp van het groene boek. Hieronder zie je een balk die boven elke bladzijde staat. Hieronder de uitleg van deze balk.

imag top
imag top

Code: elke klus heeft een unieke code. Noteer deze altijd! Mocht je een fout maken, dan kun je met deze code heel snel je gevonden gegevens terugvinden.

werkomschrijving; de klus

eenheid: dit verschilt per klus. Bij planten zie je vaak stuks,  bij kantjes steken gaat het om strekkende meters MBij grasmaaien gaat het om vierkante meters M2  en bij cunet uitgraven om kubike meter M3.

Bij klussen die snel gaan, zie je soms als eenheid 100 vierkante meter, of 1000 stuks.

De tijdnorm is hoe veel minuten je doet over 1 eenheid.

De productie is het aantal eenheden wat je per uur kunt doen.

Daarnaast wordt aangegeven met hoe veel personen je de klus moet doen. Als er staat dat de klus met 2 personen moet worrden uitgevoerd, moet je de arbeidsuren vermenigvuldigen met 2...

Ook staat aangegeven of je hulpmiddelen of werktuigen nodig hebt.

voorbeeld groene boek

voorbeeld imag
voorbeeld imag

In het voorbeeld gaat het om code 51.15.42

51 is groenvoorzieningen, 15 = beplantingswerk, 42 = inboeten bomen, nazorg.

Het gaat om herstelwerk van bestratingen nadat je een boom hebt ingeboet. (Weet je nog wat inboeten is?)

We kijken nu naar het onderdeel tegels herstellen (51.15.42.dg): 1 vierkante meter herstel je in 14 minuten. Je kunt 4,3 vierkante meter in 1 uur herstellen. Dat doet 1 persoon met handgereedschap.

Een koplaag herstellen, 51.15.42.ds, Dan doe je 8 minuten over 1 strekkende meter.Je kunt 8 meter lengte herstellen in 1 uur. Ook hier door 1 persoon met handgereedschap.

 

oefeningen begroten van kleine objecten

Hieronder een aantal oefening om te leren begroten. Je maakt gebruik van het groene boek.

Waarschuwing: Deze normuren gaan er van uit dat je alles meteen in de buurt hebt. Bij het planten van een boom ligt de boom naast het pllantgat en heb je al het gereedschap bij de hand. Als je dus een boom achter in een stuk land moet planten en het kost je 20 minuten om gereedschap en bomen op de plek te krijgen en na afloop weer in de bus, dan moet je 20 minuten extra rekenen.

Tip: Maak een kolom normuren en daarnaast een kolom waarin je deze tijd + een schatting van je transporttijd opschrijft.

 

oefening begroten 1

Oefening begroten 2

oefening begroten 3

toets begroten

planning van een klus

Achtergrond informatie over het maken van planningen vind je hierondrer. Ook is er een dcument met info over hulpmiddelen om een planning te maken.

Open bestand planning bewaren

Open bestand planning hulpmiddelen

jaarplanning-maandplanning-weekplanning

hou rekening met het weer!

Weersomstandigheden kunnen een klus goed in de war sturen.

Schoffelen en uitharken bij droog weer gaat een stuk sneller dan op een dag met veel regen.

Bij natte omstandigheden zou ik ook geen graszoden leggen. Je versmeert de bodem en maakt meer stuk dan je lief is. Ook een straatje leggen bij regen is niet altijd even handig. Klik de link aan om een beeld te krijgen..

straten in de regen

Aansturen

Je zult op enig moment een groep moeten aansturen. De taak moet je duidelijk communiceren. Wat er zoal komt kijken bij het aansturen, staat beschreven in het arrangement in de onderstaande link.

https://maken.wikiwijs.nl/172079/leiding_geven

conflicten en meningsverschillen

Er gaat soms wat mis in de communicatie!

Dat kan zijn met een klant, maar ook met een collega.

Hoe los je het op? Wat zijn de opties?

Meer weten? Klik op de link!

link omgaan met conflicten

personeelsbeleid

rechten en plichten

In een CAO staan de rechten en plichten beschreven van werknemers. Hieronder de link naar de CAO voor de hoveniers. Elke branche heeft weer een andere CAO.

Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO)

gewerkte uren personeel

Een werkgever betaalt aan een hovenier met een 38 urige werkweek 38 uur keer een bepaald loon uit. Normaal worden deze uren door een klant betaald, met daar boven op een extra bedrag. Maar als het personeel niet bij een klant kan werken door bijvoorbeeld slecht weer, dan kun je geen uren schrijven. Om te kunnen bepalen hoe veel uur en bij welke klant een hovenier werkt, zal deze een urenregistratie bi moeten houden. In de bijlage een voorbeeld.

Open bestand urenregistratie leerling

projectorganisatie

N.A.W. gegevens

NAW staat voor Naam, Adres Woonplaats. Als een klant belt, zul je deze gegevens, maar ook telefoonnummer, mailadres enzovoort moeten noteren en bewaren. Op die manier kun je contact met de klant onderhouden.

Om deze gegevens op te slaan, kun je onderstaand formulier gebruiken:

Open bestand 1. N.A.W

traject

Van opdracht naar uitvoering kun je in een stappenplan vastleggen. Hieronder zie je een voorbeeld. Als er bijvoorbeeld een klic melding moet komen, voordast je kunt starten, dan weet je dat de aanvraag minimaal 3 werkdagen duurt. Voor de planning moet je rekening houden met dergelijke factoren.

Open bestand 3 traject

nacalculatie

Je hebt een offerte of voorcalculatie gemaakt. Tijdens het werk noteer je de werkelijk gemaakte uren, gebruikte materialen en machine-uren bij. Aan de hand van deze gegevens kun je bij een volgende offerte nauwkeurig kunnen bepalen hoe veel tijd een klus werkelijk kost.

Daarnaast kun je ook zien of er verschillen zijn tussen de personeelsleden. Misschien kan het ene personeelslid 10 m2 bestrating leggen per dag, terwijl een ander personeelslid, met minder ervaring, op  dag 6m2 bestrating legt. Ook deze gegevens kunnen erg nuttig zijn om goed vte kunnen begroten. In het voorbeeld een excel bestand om de gegevens te verwerken.

Open bestand uren en materialen registratie per klant

juridische zaken

Open bestand algemene voorwaarden