Robuuste Keten

Robuuste Keten

Intro

Wat maakt een keten robuust of juist kwetsbaar? Om dat te kunnen beoordelen dien je allereerst een goed beeld van de keten te hebben. Hoe zit een keten in elkaar? Hoe werken de verschillende schakels samen? Wordt informatie en kennis gedeeld of werkt een ieder alleen voor zichzelf?

Door inzicht te krijgen in de keten en de belangen die er spelen tussen de ketenpartners, kan je gericht helpen om een keten sterker (robuust) te maken.

Ketens van verschillende producten zijn vaak vergelijkbaar. In de volgende oefening zet je de schakels van de keten in de juiste volgorde.

Oefening - Hoe ziet een keten er uit?

De schakels in de keten

Ketens kunnen lang zijn maar ook heel kort. Dat heeft te maken met het product, maar het kan ook te maken hebben met de verschillende bedrijven in de keten. Als voorbeeld gebruiken we hier de keten van voorverpakte gewassen sla.

 

Deze keten bestaat uit 5 schakels:

1: De teler
Hij teelt de sla op zijn land en oogst de sla als hij volgroeid is

2: De wasserij / snijderij
Hier wordt de sla gewassen en in kleine stukjes gesneden. De schone stukjes sla worden vervolgens verpakt in een zakje.

3: Groothandel
Alle zakjes sla worden voor korte tijd opgeslagen in een groothandel. De groothandel koopt heel veel verschillende producten in heel grote hoeveelheden in. Vanuit de groothandel worden bestellingen (met o.a. sla) naar de supermarkt verzonden.

4: Supermarkt
De supermarkt biedt een beperkt assortiment aan verse groenten en fruit, waaronder de gesneden sla.

5: Consument
De consument koopt de sla in de winkel en neemt het mee naar huis.

Veranderingen in de keten

De keten van zojuist telt vijf schakels. Nu kan het gebeuren dat bedrijven hun werkzaamheden uitbreiden of juist willen versimpelen. Op die manier kan een keten korter of langer worden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de teler een loods heeft staan die niet in gebruik is, hij kiest er daarom voor om die loods in te richten als wasserij en snijderij. Op deze manier kan hij rechtstreeks aan de groothandel zowel hele kroppen sla als voorverpakte sla leveren, dat levert hem meer geld op dan wanneer hij alleen zijn hele kroppen aan de snijderij zou verkopen. De keten ziet er nu als volgt uit (hij heeft nu nog maar 4 schakels):

 

We noemen deze verkorting 'integratie'. Andersom heet het 'differentiatie' (dat is wanneer de teler in dit scenario het wassen en snijden wil afstoten en dat daardoor een extra schakel in de keten komt).

 

Samenwerking in de keten

Samenwerking en communicatie tussen de schakels in de keten is van groot belang. Het gaat hierbij met name over de afstemming tussen vraag en aanbod.

De verschillende schakels in de keten hebben verschillende belangen. Een aantal voorbeelden:

Teler
Wil graag zoveel mogelijk van zijn sla verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs

Supermarkt
Kan een redelijke inschatting maken van wat hij zal verkopen. Hij zal nooit tekort willen hebben (nee verkopen aan klanten = omzet mislopen), maar een groot overschot zorgt voor ervoor dat hij het product zal moeten weggooien als het niet op tijd is verkocht en dat kost natuurlijk ook veel geld (voedselverspilling).

Groothandel
Wil graag op tijd weten van de supermarkt hoeveel ze willen inkopen, groothandel zal zijn eigen inkoop hier dan op afstemmen en kan zijn logistiek zo praktisch mogelijk inrichten.

 

Wanneer de schakels in de keten hun zorgen, kennis en wensen delen met de andere schakels maakt ze dat heel kwetsbaar. Het gaat ten slotte om gevoelige bedrijfsinformatie die liever niet in handen van de concurrent mag vallen. Het kan echter ook veel winst betekenen! Wanneer de supermarkt bijvoorbeeld zijn (verwachte) verkoopcijfers deelt met de teler kan hij het plukken van de sla beter afstemmen op de vraag. Hij voorkomt daarmee dat hij te veel/ te weinig kan uitleveren.

Opdracht 'Keten in kaart'

Deze opdracht voer je uit in een groepje. Je gaat samen een keten in beeld brengen.

Ieder groepje doet dat voor een ander product, de docent kan de producten toewijzen aan de groepjes:

* Aardbeien
* Basilicum
* Appels
* Tomaat


1. Leer het product kennen!

Begin met informatie zoeken over het product. Hoe groeit het? Waar wordt het geteeld? Zijn er verschillende soorten verkrijgbaar in de supermarkt? En bij de groenteboer? Spelen er verder nog bijzonderheden/trends?

Samen schrijf je een kort verslag over het product en breng alvast de basis van de keten in kaart.

Interessante websites die je kunt gebruiken zijn bijv.:
http://www.agf.nl/
http://www.groentenenfruit.nl/
http://lto.nl/
http://www.voedingscentrum.nl/


2. Interview twee schakels in de keten

Je bezoekt 2 bedrijven uit de keten, om te interviewen. Je kunt de bedrijven zoeken op internet, of misschien ken je wel bedrijven in de buurt. De ene helft van jullie groep bezoekt het een bedrijf en de andere helft bezoekt het tweede bedrijf.

Voordat je het interview gaat afnemen stel je eerst samen een vragenlijst op. Je kunt bijvoorbeeld ook jullie 'beeld' van de keten aan het bedrijf voorleggen en vragen of het er in het echt ook zo uit ziet, of dat er dingen anders zijn. Misschien hebben jullie wel een schakel over het hoofd gezien? Hoe gaat de keten om met het delen van informatie? Wat zijn de afspraken? Je kunt vast een hele lijst met vragen bedenken!

Voor je de bedrijven bezoekt laat je de vragenlijst eerst ter goedkeuring aan de docent zien.


3. Keten in kaart + aanbevelingen

Na de interviews verwerk je alle informatie in een verslag en breng je de keten in kaart. Daarnaast bedenk je tips of aanbevelingen voor de bedrijven in de keten om samen sterker te worden (robuuster).

Je presenteert de resultaten aan je klasgenoten.

 

Extra informatie

Artikel EHEC / kwetsbare keten

AGF

Keteninformatie agf

  • Het arrangement Robuuste Keten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Saskia Kamps Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-08-28 14:21:19
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Wat maakt een keten robuust of juist kwetsbaar? Om inzicht te krijgen dient de student allereerst een goed beeld van de keten te hebben. Hoe zit een keten in elkaar? Hoe werken de verschillende schakels samen? Wordt informatie en kennis gedeeld of werkt een ieder voor zich?

     

    De wiki Robuuste Keten laat leerlingen kennismaken met (agf) ketens, en laat ze zelf ervaren en ontdekken wat een keten kwetsbaar maakt, en welke aanpassingen nodig zijn om een keten robuuster te maken.

     

    Alle losse onderdelen van deze wiki, maar ook de wiki als geheel mag worden gekopieerd, gebruikt en toegepast in het eigen lesmateriaal. Binnen Wikiwijs doe je dat heel gemakkelijk door deze wiki als arrangement aan je eigen arrangement toe te voegen. Je kunt dan de (volgorde van de) onderdelen aanpassen indien gewenst en zelf onderdelen toevoegen of verwijderen.

    Heel veel succes!

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; VWO 6; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; HAVO 5; VWO 4; VWO 5; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Gezond en redzaam gedrag; Detailhandel en groothandel; Natuur, leven en technologie; Internationale verhoudingen; Wisselwerking tussen natuurwetenschap en technologie; Handel en ondernemerschap; De mens en zijn fysieke- en ruimtelijke leefomgeving (duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en milieu); Voedsel, natuur en leefomgeving; Agrarische techniek; Verse voeding; Bedrijfskunde; Management en ondernemerschap; Voeding en handel; Verwerking agrarische producten; Agrarische bedrijfseconomie; Fysieke leefomgeving; Mens en maatschappij; Consumptief - breed; Procesindustrie; Procestechnologie; Handel en verkoop; Groen, grond en infra; Macht, gezag en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Artikel EHEC / kwetsbare keten
    http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/algemeen/2011/6/EHEC-overleven-in-een-kwetsbare-keten-LOGDOS113350W/
    Link
    AGF
    http://www.agf.nl/
    Link
    Keteninformatie agf
    http://www.frugicom.nl/AGFketen.aspx
    Link